Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς
Παλαιότερα, είχε δημοσιευθεί με αφορμή φωτογραφία που βρέθηκε στο διαδίκτυο, μικρό ιστορικό αφιέρωμα στην αξιοποίηση από τον ΕΣ εγκαταλειφθέντος στην Ελλάδα βρετανικού υλικού και συγκεκριμένα τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Humber Mk IV, πλέον όσων είχαν παραληφθεί επίσημα.
Η αρχική ανάρτηση είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.hellenicdefence.gr/tethorakismeno-ochima-humber-mk-iv-mia-epitopia-tropopoiisi-enos-idi-spanioy-ochimatos-toy-es/
Ευτυχώς, κατέστη δυνατό να βρεθεί η φωτογραφία αυτή σε ικανοποιητική ανάλυση, η οποία όχι μόνον επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη διοικητική υπαγωγή των οχημάτων που απεικονίζονται σε αυτή, αλλά επεφύλασσε και μια ακόμη έκπληξη.
Η εν λόγω φωτογραφία μπορεί να βρεθεί στη DIKIpedia, την ψηφιακή συλλογή της πόλης του Βόλου, που τηρεί η Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Βόλου. Αποτελεί δε μέρος του αρχείου του φωτογράφου Κώστα Ζημέρη και ελήφθη την περίοδο 1947-1949 κατά τη διάρκεια παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, επί της οδού Αργοναυτών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Την φωτογραφία μπορείτε να δείτε εδώ: http://81.186.130.244/photos_4857 (μεγέθυνση με κλικ)
Διακρίνονται συνολικά πέντε Humber Mk IV και ένα επίσης σπάνιο στην Ελλάδα Humber Scout Car, το οποίο ακολουθεί τα τρία πρώτα και έπονται και τα υπόλοιπα δυο, καθώς και άλλα οχήματα.
Όλα ανήκουν στο ΙΙ Σύνταγμα Αναγνωρίσεως, την οργανική μονάδα τεθωρακισμένων της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, όπως διαπιστώνεται από το μεραρχιόσημο που φέρουν τα οχήματα (λευκή κεφαλή της Θεάς Αθηνάς σε γαλάζιο φόντο με σχήμα ρόμβου), τα δυο πρώτα Mk IV στο αριστερό φτερό και το τρίτο στην πρόσθια πλάκα θωράκισης. Το σήμα στο δεξιό φτερό (κατά τα ισχύοντα τότε πρότυπα) αν και κρύβεται πίσω από τα sand channels (τις διάτρητες μεταλλικές σανίδες για αποκόλληση του οχήματος από μαλακά εδάφη) είναι λευκός αριθμός 22 σε κόκκινο τετράγωνο – και φαίνεται καθαρά στο προαναφερθέν τρίτο όχημα, σε μη προβλεπόμενη θέση.
Το πρώτο όχημα φαίνεται να έχει αριθμό ΕΣ118325 (το πιθανότερο) και το δεύτερο ΕΣ118641. Το τρίτο είναι αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της εν μέρει μη προβλεπόμενης σήμανσής του και λόγω της διαμόρφωσής του: πέραν της θέσης της σήμανσης, συμπεριλαμβανομένου και του εθνοσήμου στον πύργο, δεν φέρει αριθμό ΕΣ, αλλά τον αρχικό βρετανικό αριθμό του με το πρόθεμα F που υποδηλώνει τροχοφόρο τεθωρακισμένο (μια πιθανή ανάγνωσή του είναι F193980), και επιπλέον δεν φέρει πυροβόλο, καθώς ενδεχομένως να μην υπήρχε κάποιο διαθέσιμο, αλλά μέσο πολυβόλο Browning Μ1919Α4 με σταθερό ασπίδιο και οπή αναβίβασης/καταβίβασης και δεύτερο Μ1919Α4 στην οροφή του πύργου, όπως και τα άλλα τεθωρακισμένα του τύπου που εμφανίζονται στη φωτογραφία. Επιπλέον, φέρει μικρό προβολέα στη δεξιά πλευρά του πύργου – συνήθη προσθήκη του ΕΣ σε διάφορους τύπους τεθωρακισμένων την περίοδο εκείνη – ενώ φαίνεται να διατηρεί τουλάχιστον έναν από τους δυο εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων των 4 ιντσών στην πρόσοψη του πύργου. Κλείνοντας, ελπίζουμε τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω να φανούν χρήσιμα και για ιστορικούς και για μοντελιστές, καθώς τελικά αφορούν όχι μια, αλλά δυο επιτόπιες μετατροπές Humber Mk IV