Μια από τις πιο γνωστές στρατιωτικές μονάδες του Ιράκ που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος ενάντια στις μάχες με το Ισλαμικό κράτος, η Golden Division (1η IraqiSecurityOperationForces) όπως συχνά αναφέρεται, βρίσκεται υπό τις διαταγές της ανεξάρτητης Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (CounterTerrorismService) του Ιράκ και λογοδοτεί μόνο στον Ιρακινό Πρωθυπουργό. H Golden Division ήταν η πρώτη μονάδα που επιχείρησε στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης. Ευθύνεται επίσης για τον θάνατο του Aμπού Ομάρ Άλ-Μπαγκτάντι, ενός από τους εμίρηδες του Ισλαμικού κράτους.
-ειδικός συνεργάτης
Ιστορικό
Η πρώτη Αμερικανική προσπάθεια δημιουργίας μιας αντιτρομοκρατικής μονάδας στο Ιράκ συνέβη το 2003. Η Αμερικανική CENTCOM πρότεινε την συνεργασία μεταξύ των 5 Ιρακινών αρχηγικών πολιτικών κομμάτων σε μια ενοποιημένη στρατιωτική μονάδα με την δημιουργία του 36ου Ιρακινού σώματος Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποδεσμευτούν οι πολιτοφυλακές των κομμάτων και να ενταχθούν σε μια οργανικά στρατιωτική μονάδα. Τα πολιτικά κόμματα μετά από συμφωνία έστειλαν 500 σκληραγωγημένους ιρακινούς πολιτοφύλακες στο Αμερικανικό στρατόπεδο Campwood λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βαγδάτη για να λάβουν την βασική εκπαίδευση και την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες (TCCC). Μετά την βασική εκπαίδευση μετακινήθηκαν στο στρατόπεδο Falcon με σκοπό να εκπαιδευτούν σε μεθόδους CQB, κίνηση σε αστικό περιβάλλον και ηγετικές ικανότητες. Τον Μάϊο του 2004, η μονάδα μετεξελίχθηκε στην Ιρακινή 36η Commando Unit.
Το 2003 δημιουργήθηκε επίσης μετά από προτροπή του Υπουργείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ και της Αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (U.S. Central Command), η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ιράκ (CTS). H εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην εγκαταστάσεις των ειδικών δυνάμεων της Ιορδανίας από τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (USSF) και οι πρώτοι 100 δόκιμοι που πραγματοποίησαν το σχολείο Operator’s Training Course (OPC) των 100 ημερών αποφοίτησαν σύμφωνα με τα πρότυπα των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Επέστρεψαν στο Ιράκ και πήραν μέρος στις επιχειρήσεις με τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προκειμένου να αποκτήσουν την μάχιμη εμπειρία που απαιτούσαν ώστε να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή. Την γενική κατεύθυνση των επιχειρήσεων και της αξιολόγησης σε επίπεδο μονάδας την είχαν οι Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με ειδικούς συμβούλους προκειμένου οι άντρες των ISOF να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και να αντιληφθούν πλήρως το αμερικανικό δόγμα κατά της τρομοκρατίας.
Μέχρι το 2004, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ιράκ λειτουργούσε ξεχωριστά από την 36η Κομάντο, ώσπου η Αμερικανική κεντρική διοίκηση (USCentralCommand) ενοποίησε τις 2 μονάδες σε μια, επιπέδου συντάγματος αρχικά και μετά ταξιαρχίας. Δημιουργήθηκε έτσι μια ανεξάρτητη Αντιτρομοκρατική υπηρεσία (CTS) διαχωρισμένη από το Ιρακινό Υπουργείο άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών, υπό τις άμεσες διαταγές του Ιρακινού Πρωθυπουργού. Το 1ο τάγμα διεξήγαγε επιθέσεις ακριβείας και ενέδρες ενώ, η 36η μονάδα Κομμάντο μετονομάστηκε αρχικά σε 2ο τάγμα αντιτρομοκρατικής δύναμης (ICTF) και είχε την αποστολή καταστολής υψηλού επιπέδου τρομοκρατίας και διάσωσης ομήρων. Δημιουργήθηκε μια ακόμη μηχανοκίνητη δύναμη με την ονομασία Mobile Legion Security Company ή αλλιώς Recce Company με αποστολή αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών. Όπως, επίσης ένα αναβαθμισμένο κέντρο εκπαίδευσης Iraqi Special Warfare Center and School (ISWCS) στα πρότυπα του αμερικανικού Fort Bragg.
Το 2006 οι ISOF υπολογιζόταν σε 1600 σκληραγωγημένους άντρες ειδικών δυνάμεων. Mέχρι το 2008, οι ISOF λειτουργούσαν υπό την αμερικανική διοίκηση της Combined Joint Special Operation Task Force / Arabian Peninsula (CJSOTF/AP) από την οποία άρχισε σταδιακά να απομονώνεται για να περάσει στην Ιρακινή διοίκηση.
Δομή και Ιεραρχία
Η κύρια αποστολή της Υπηρεσίας είναι η καταστολή, η σύλληψη και η καταστροφή μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων με στρατιωτική δομή όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Άλ Νούσρα και άλλες.
Η Υπηρεσία οργανώνει, εφαρμόζει και εκτελεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ταυτοποιεί, κατηγοριοποιεί και αναλύει σημαντικούς τρομοκρατικούς στόχους είτε είναι ομάδες ή ηγέτες τρομοκρατικών ομάδων. Συνεργάζεται με άλλες στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες για την εφαρμογή αντιτρομοκρατικών σχεδίων, την συλλογή πληροφοριών κ.α. Παρέχει επίσης συμβούλους σε θέματα τρομοκρατίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
- Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (CTS) με προσωπικό 650 ατόμων περιλαμβάνει την Διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (CounterTerrorismCommand), με προσωπικό 1800 περίπου άτομα και 3 στρατιωτικές μονάδες σε επίπεδο ταξιαρχιών και διοικητή με τον βαθμό του Στρατηγού ενώ το αρχηγείο εδρεύει στην πόλη της Βαγδάτης.
- Το τμήμα πληροφοριών βρίσκεται υπό την διεύθυνση της Διοίκησης της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (CounterTerrorismCommand)
- Η 1η ISOF (Golden Division), στρατολόγησε από την αρχή Σιϊτες, Σουνίτες και λίγους Κούρδους από την περιοχή του Ιράκ και εκπαιδεύτηκαν μαζί με τις Ιορδανικές και Αμερικανικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Οι πρώτοι 1400 στρατιώτες χωρίστηκαν σε 2 τάγματα κρούσης, 1 τάγμα υποστηρίξεως με ένα κέντρο εκπαιδεύσεως. Η 1η ISOF, με την βοήθεια των Αμερικανών χρησιμοποίησε το Radwaniyah Palace Complex του Σαντάμ Χουσείν για στρατόπεδο, ενώ μέχρι το 2010 η ταξιαρχία υπολογίζονταν σε 3000 άντρες περίπου. Με την σημερινή διάρθρωση η 1η ISOF περιλαμβάνει το 1o και 2ο τάγμα commando, τον λόχο ειδικών επιχειρήσεων, το 5ο τάγμα αναγνώρισης και το 3ο τάγμα υποστηρίξεως
- Tην 2st ISOF δημιουργήθηκε το 2009 και είχε ως χώρο ευθύνης την πόλη της Μοσούλης και τα προάστια.
- την 3st ISOF (Recce Company) στην πόλη της Basra
- Κέντρο εκπαίδευσης (ISWCS) ή αλλιώς Academia. To κέντρο εκπαίδευσης περιλαμβάνει το Selection course, το Operator Traning course (OTC), Commando course και το Τactical Air Controller program
To 2017 η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ιράκ είχε την δύναμη των 13000 αντρών κατανεμημένη στις 3 Ιρακινές μονάδες ISOF και την διοίκηση της. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 16 τάγματα Commando, 2 λόχοι ειδικών επιχειρήσεων, 3 τάγματα αναγνώρισης και 3 τάγματα υποστηρίξεως φτάνοντας την σύνθεση μιας λίγο μικρότερης Αμερικανικής μεραρχίας.
Εκπαίδευση
Η στρατολόγηση των αντρών της ISOF γίνεται μέσα από ένα πρόγραμμα διαλογής προκειμένου να μην υπάρξει ενδεχόμενη διείσδυση ταραχοποιών και τρομοκρατικών στοιχείων. Η στρατολόγηση και η διαλογή γίνεται με αυστηρό τρόπο και περιλαμβάνει εκτός από την συνέντευξη και την διεξοδική ανάλυση του βιογραφικού του υποψήφιου, τεστ αληθείας προκειμένου να αποδειχθεί αν ο υποψήφιος έχει δράσει ή είναι μέλος τρομοκρατικών οργανώσεων. Μετά την διαλογή, οι δόκιμοι περνούν το σχολείο της βασικής εκπαίδευσης και αξιολόγησης. Το σχολείο είναι παρόμοιο με αυτό των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και μέσα από αυτό θα γίνει μια δεύτερη διαλογή με βάση τις ικανότητες των αντρών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο 1ο τάγμα Commando και θα συνεχίσουν την εκπαίδευση τους, στις επιδρομές σε αστικό περιβάλλον, στην αεροαπόβαση με ελικόπτερα, σε ενέδρες διαφόρων τύπων. Στην ίδια επίσης διαλογή θα αξιολογηθούν για να υποβληθούν στο Operator’s Training Course (OPC) και να ενταχθούν στο 2ο τάγμα Commando, ενώ οι καλύτεροι σκοπευτές που θα αξιολογηθούν με θετικά αποτελέσματα θα περάσουν από σχολείο ελεύθερων σκοπευτών.
Αρχικά η εκπαίδευση πραγματοποιούνταν στις εγκαταστάσεις των ειδικών δυνάμεων της Ιορδανίας από τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (USSF) και οι πρώτοι 100 δόκιμοι που πραγματοποίησαν το σχολείο Operator’s Training Course (OPC) των 100 ημερών αποφοίτησαν σύμφωνα με τα πλαίσια των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Επέστρεψαν στο Ιράκ και πήραν μέρος στις επιχειρήσεις με τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προκειμένου να αποκτήσουν την μάχιμη εμπειρία που απαιτούσαν ώστε να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή. Το OPC συνέχισε την λειτουργία του στην Ιορδανία μέχρι και το 2006. Μέχρι εκείνη την εποχή οι Ιρακινές ISOF εκπαιδεύονταν στα πρότυπα των Αμερικανών Ranger. Τον Μάιο του 2008 από τους 2000 στρατιώτες που πήραν μέρος στην σχολείο διαλογής, μόνο οι 850 περίπου κατάφεραν να εισαχθούν στο OPC.
Mέχρι το 2008, η 1η ISOF (Golden Division) είχε δύναμη 4160 στρατιώτες από τους οποίους, το 61% ήταν σιίτες, 24% σουνίτες και το 12% Κούρδοι από το Ιράκ.
Οπλισμός
Το 2005, το Αμερικανικό Κογκρέσο είχε ενισχύσει με 19 δις το Ιράκ και τα 239 εκ. από αυτά τα χρήματα ήταν για να προμηθεύσει τις Ιρακινές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων με τα απαιτούμενα υλικά. Οι μονάδες ISOF χρησιμοποίησαν εξ ολοκλήρου αμερικανικό οπλισμό και οχήματα μάχης. Οι Αμερικάνοι προμήθευσαν τις ISOF με όλα τα στάνταρτ όπλα και παρελκόμενα υλικά, κράνη MICH και εξαρτύσεις-γιλέκα μάχης, οχήματα ΗΜΜVs μέχρι γραφεία και εκτυπωτές για να επανδρώσουν την διοίκηση τους. Όπως επίσης παρέμειναν εξαρτημένοι από στρατιωτικές πληροφορίες, αεροπορική υποστήριξη, αερομεταφορές με ελικόπτερα την συμβουλευτική των αμερικανικών υπηρεσιών και των εκπαιδευτών συμβούλων της. Το 2008 η οικονομική ενίσχυση προήλθε από το Ιρακινό κράτος. Η CTS υπέγραψε μια συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας σχετικά με την οικονομική ενίσχυση μέχρι ώς ότου η CTS είχε την ικανότητα να αποκτήσει τον δικό της προϋπολογισμό. Το 2008-09, η οικονομική ενίσχυση για την υπηρεσία ανήλθε σε 167 εκ. δολάρια και δόθηκαν επίσης μερικά ελικόπτερα ρωσικού τύπου Mi-17 και προσωπικό από την 15η Special Operation Squadron για την αερομεταφορά των μονάδων. Ωστόσο η υπηρεσία ανέφερε προβλήματα σχετικά με την δυνατότητα χορήγησης καυσίμων, πυρομαχικών και υποστήριξης (logistic) και τo 2010, προστέθηκαν στον προϋπολογισμό 3 ακόμη εκατομμύρια δολάρια.
Οι άντρες των ISOF, φορούν μια τυπική μαύρη στολή μάχης με προστατευτικό υλικό στους αγκώνες και τα γόνατα. Ωστόσο, φορούν την μαύρη στολή μάχης για λόγους ψυχολογικού πολέμου σε συνδυασμό με εξοπλισμό καμουφλάζ ερήμου, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει στολές καμουφλάζ όπως την κινέζικη στολή PLA Type 07. Η μαύρη στολή επιδεικνύει ότι η μονάδα αντιπροσωπεύει τον τομέα Law Enforcement. Φορούν μαύρα κράνη πολλών διαφορετικών τύπων όπως το παρωχημένο PΑSGT με αντάπτορες για προσαρμογή εξοπλιστικών βοηθημάτων και τα Αrmy Combat Helmet (ACH), και Modular Integrated Communications Helmet (MICH) τα οποία τα συνδυάζουν με συσκευές στραβοσκοπικού φωτός ACR MS-2000 και πλήθος διαφορετικών plate carriers με σύστημα MOLLE σε χακί και καμουφλάζ ερήμου επίσης.
Χρησιμοποιούν το τυπικό πιστόλι της Ιρακινής κυβέρνησης, το Κροατικό πιστόλι HS Produkt HS-9 κατασκευασμένο από πολυμερές υλικό το οποίο λειτουργεί με σύστημα strike-fire σε διαμέτρημα 9x19mm και το επίσης κροατικό πιστόλι Springfield Armory XDM 0,45 ACP.
To σύνολο των ιρακινών SOF χρησιμοποιεί το LAR-15 της εταιρίας Rock River Arms σε διαμέτρημα 5,56 x 45 mm, κάννη 36 cm και χειροφυλακτήρα Omega Rail7 της Daniel Defense με ράγες picatinny κατασκευασμένη από αλουμίνιο στην οποία συνήθως προσαρμόζουν τις διόπτρες ταχείας αντιδράσεως Aimpoint Comp2, Aimpoint Comp M4 και Eotech 512. Προσαρμόζουν επίσης τον υπέρυθρο καταδείκτη λέιζερ και καταυγαστήρα δέσμης φωτός AN/PEQ-2A.
Ωστόσο, χρησιμοποιείται και το SIG Sauer M400 SWAT SBR σε διαμέτρημα 5,56 x 45 mm, με κάννη 29 cm και λειτουργία εμβόλου με σύστημα αερίου άμεσης επενέργειας και πτυσσόμενο κοντάκιο. Χρησιμοποιούν επίσης μια ευρεία γκάμα ασυρμάτων χειρός όπως τον Motorola MTP850S και τον AN/PRC-152 της εταιρίας L3 Harris. O Motorola MTP850S είναι αμφίδρομης επικοινωνίας UHF/VHF με ενσωματωμένο σύστημα TETRA για την μεταφορά δεδομένων ήχου μέσω ψηφιακού σήματος, ενώ διαθέτει αισθητήρα Man Down. Σε περίπτωση που ο χρήστης τραυματιστεί ή χάσει τις αισθήσεις του στέλνει μήνυμα για την ενημέρωση της υπόλοιπης ομάδας. O ασύρματος AN/PRC-152 έχει δυνατότητα πολλαπλής διαλειτουργικότητας μεταξύ ευρυζωνικής και στενοζωνικής κυματομορφής περιλαμβάνοντας τις συχνότητες των παρακάτω συστημάτων Single Channel Ground and Airborne Radio System (SINGARS), HAVEQUICK I/II, και AM/FM VULOS για την διασύνδεση μεταξύ του στρατού ξηράς, πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικου, ισχύος 5W και δυνατότητα Satellite Communication (SATCOM) 10W, ενώ διαθέτει πιστοποίηση κρυπτογράφησης από την National Security Agency (NSA). Ο εν λόγω ασύρματος χρησιμοποιείται σε επίπεδο ταξιαρχίας. To σύστημα SINGARS έχει δημιουργηθεί για να λειτουργεί σε εχθρικό αλλά ακόμη και σε πυρηνικό περιβάλλον. Έχει την δυνατότητα να υποστηρίζει συχνότητες αναλογικού και ψηφιακού σήματος με αναπήδηση συχνότητας. Το SINGARS εξελήσετε συνεχώς προκειμένου να ανταποκρίνεται στο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό πεδίο μάχης. Το σύστημα HAVEQUICK I/II έχει καθιερωθεί από την αεροπορία και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από τις Νατοικές δυνάμεις, ενώ το σύστημα A/M F/M VULOS είναι σύστημα το οποίο λειτουργεί σε στενοζωνική κυματομορφή απλής αναπήδησης σε πολύ υψηλή συχνότητα (VHF) αλλά και σε υπέρ-υψηλή στρατιωτική συχνότητα (UHF) σε μικρές αποστάσεις για την μεταφορά δεδομένων και φωνής.
Φήμες υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος του οπλισμού και του εξοπλισμού προέρχεται από την μαύρη αγορά του Ιράκ.
Επιχειρήσεις
H CTS ανέπτυξε μια προκαθορισμένη διαδικασία επιλογής και καταστολής τρομοκρατικών στόχων με βάση την επικινδυνότητα τους. Θεωρητικά, οι στόχοι διανέμονται με βάση της πληροφορίες άλλων υπηρεσιών σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες πληροφορίες της CTS. Καταλήγουν σε μια ανάλυση τριών επιπέδων που καθορίζει τον κίνδυνο σε high, medium και low risk κατηγοριοποίηση με σκοπό να επεξεργαστούν από τα εκάστοτε γραφεία και οι αναλύσεις να δοθούν για έγκριση και να αποφασιστεί η μέθοδος αντιμετώπισης. Οι αποφάσεις για Ηigh και Μedium risk επικινδυνότητα αποφασίζονται από το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς άμυνας, εσωτερικών και δικαιοσύνης ενώ οι low risk επιχειρήσεις αποφασίζονται από το ανώτερο κλιμάκιο της CTS.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις των ISOF διεξάγονταν τις νύκτες και δεν ξεπερνούσαν την διάρκεια των 48 ωρών.
Με τον καιρό οι ISOF ανέπτυξαν και επιχείρησαν σύμφωνα με το αμερικανικό δόγμα κατά της τρομοκρατίας και μετουσιώθηκαν στις πιο γνωστές αραβικές μονάδες ειδικών δυνάμεων με αντιτρομοκρατικό προσανατολισμό.
Από το 2004 έως το 2011, οι ISOF συνέλαβαν με την εμπλοκή των Αμερικανών συμβούλων, 9000 περίπου τρομοκράτες από διάφορες οργανώσεις, ενώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 συνέλαβαν 700 περίπου τρομοκράτες.
Το 2008, οι μονάδες ISOF, πήραν μέρος στην επιχείρηση Charge’s Knight στην Basra ενάντια στην πολιτοφυλακή Jaysh al Mahdi και μερικές συμμορίες ταραχοποιών. Στις συγκρούσεις της Basra, oι ISOF πέτυχαν τον αντικειμενικό σκοπό τους κερδίζοντας τις εντυπώσεις μεταξύ των άλλων Ιρακινών στρατιωτικών μονάδων.
Το 2013 μόλις εμφανίστηκε το Ισλαμικό κράτος, οι Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις (ISF) αριθμούσαν περίπου 800 χιλ άντρες και 500 χιλ πολιτοφύλακες με μηχανοκίνητα μέσα. Ωστόσο δεν κατάφεραν να αποκρούσουν τον ISIS. Η σύμπτυξή των ιρακινών δυνάμεων έδωσαν την ευκαιρία στον ISIS να καταλάβει μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Φαλούτζα και την Ραμάντι. Οι Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχασαν 60 από τα 243 τάγματα μαζί με τα οχήματα και τα υλικά τους και 14 μεραρχίες ακόμη αξιολογήθηκαν ως ανεπαρκείς. Οι πολιτικές δυνάμεις έδωσαν στην CTS και στις ταξιαρχίες της την ευκαιρία να οδηγήσει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα ενάντια στον ISIS δίνοντας της αρχηγικό ρόλο σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η έλλειψη της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, του Εσωτερικών και της CTS έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα και τα γεγονότα οδήγησαν στο φιάσκο του 2014. H έλλειψη βαρέων όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων στις μονάδες ISOF ανέδειξαν αμέσως ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι ISOF από μονάδες με αντιτρομοκρατική δράση έπρεπε να μεταστραφούν σε τακτικό στρατό. Ωστόσο η CTS παρέμενε η πιο αποτελεσματική στρατιωτική υπηρεσία. Οι ISOF εκτέλεσαν μια σειρά από επιτυχείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Anbar αλλά ο ιρακινός στρατός δεν κατάφερε να ασφαλίσει και να προστατεύσει τις περιοχές που προηγουμένως είχαν καταλάβει οι ISOF. Λίγο αργότερα χάθηκε η Μοσούλη και μερικές άλλες μικρότερες πόλεις. Σε όλες τις πόλεις που υπήρχαν κρατικές φυλακές οι τζιχαντιστές ελευθέρωσαν τους κρατούμενους και τους στρατολόγησαν αναπληρώνοντας το χαμένο αίμα. Το 2014, η αποστολή των ISOF ήταν να θωρακίσουν την Βαγδάτη και να αποτρέψουν τις πολιτοφυλακές να λειτουργούν ανεξάρτητα. Οι ISOF πήραν μέρος στις μάχες του Τικρίτ και τις Σαμάρα και κλήθηκαν να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές στην περιοχή της Baiji. Μια από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις της υπηρεσίας ήταν οι απελευθέρωση 1000 φοιτητών που κρατούνταν από το ISIS στο πανεπιστήμιο της Ραμάντι. Η CTS κατάφερε να διεισδύσει με κατασκόπους στο Ισλαμικό κράτος αφού η οργάνωση στρατολογούσε οποιονδήποτε ήθελε να πολεμήσει. Το αποτέλεσμα ήταν το ISIS να χάσει μια σειρά από μάχες που οφείλονταν στις πληροφορίες των κατασκόπων και να σταματήσει να στρατολογεί Ιρακινούς εθελοντές.
Παρ’ όλα αυτά η CTS είχε τρομερές απώλειες. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν περίπου περίπου 400 νεκρούς στην μάχη της Φαλούτζα το 2014 και 1200-1500 νεκρούς και 8000 τραυματίες και αγνοούμενους στην μάχη της Μοσούλης από το Οκτώβριου του 2016 εώς τον Μάϊο του 2017.
Άλλες οργανώσεις
Αξίζει να σημειωθεί η αντιτρομοκρατική μονάδα τα “Γεράκια του Ιράκ” με δύναμη 5000 αστυνομικών και αξιωματικών πληροφοριών με αποστολή την πρόληψη και καταστροφή οχημάτων SVBIED. H κύρια αποστολή της μονάδας ήταν να διεισδύει με πράκτορες στους πύρινες του ISIS και να συλλέγει πληροφορίες για τις επιθέσεις με “οχήματα βόμβες”. Μια άλλη εκδοχή ήταν να διεισδύουν πράκτορες ως βομβιστές αυτοκτονίας και την ύστατη στιγμή να κλέβουν το όχημα αυτοκτονίας και να επιστρέφουν στις μονάδες του Ιρακινού τακτικού στρατού. Μια ακόμη τακτική που ακολούθησε η μονάδα ήταν να συλλέγει πληροφορίες για μια βομβιστική επίθεση. Όταν η επίθεση ξεκινούσε, οι ομάδες των Γερακιών με οχήματα στα οποία είχαν εγκαταστήσει εξοπλισμό jammer αναπτύσσονταν στην περιοχή και πολύ κοντά από το όχημα του βομβιστή για να παρεμβάλουν την ενεργοποίηση του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (RCIED).
Αξίζει να αναφερθεί επίσης η αστυνομική ειδική μονάδα της Νινευί, Nineveh Swat Unit (NSU) που προσφάτως, η ιστορία των μελών της μονάδας έγινε ταινία της πλατφόρμας Netflix. Η NSU δημιουργήθηκε το 2008 από τους αμερικανούς συμβούλους στο Ιράκ και κυνηγούσε τρομοκράτες και εγκληματίες πολέμου υψηλού ενδιαφέροντος. H NSU ήταν μέχρι τότε μια τυπική ειδική αστυνομική δύναμη χωρίς επαρκές εφοδιασμό σε υλικά και όπλα. Δεν είχαν βαρύ οπλισμό και δεν μπορούσαν να αιτηθούν πυρά υποστηρίξεως από το πυροβολικό και την αεροπορία. Τον Ιούνιο του 2014, όταν οι αντάρτες του ISIS κατέλαβαν την πόλη της Μοσούλης, οι 80 άντρες της NSU στριμώχθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολεμώντας για 5 ημέρες περιμένοντας ενισχύσεις. Την 5η ημέρα ένα SVBIED βυτιοφόρο ανατινάχθηκε έξω από το ξενοδοχείο σκοτώνοντας 6-7 άντρες της μονάδας. Η επίθεση ανάγκασε την μονάδα να απαγκιστρωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης στο οποίο επιτέθηκαν οι συλληφθέντες κακοποιοί και τρομοκράτες που είχαν απελευθερωθεί προηγουμένως από τον ISIS. 26 Ιρακινοί “Εκαμίτες” που δεν κατάφεραν να διαφύγουν εκτελέστηκαν με βάναυσο τρόπο. Έτσι ξεκίνησε η στρατολόγηση των αντρών με 2 αυστηρά κριτήρια. Έπρεπε να έχουν τραυματιστεί από τον ISIS ή να έχουν χάσει συγγενείς 1ου βαθμού από εκτελέσεις, δολοφονίες κλπ. Η μονάδα συνέχισε να κάνει εκκαθαρίσεις στα περίχωρα για τα επόμενα 2 χρόνια. Οι άντρες της εισέρχονταν σε περιοχές του ISIS χωρίς υποστήριξη παρόλο που συνεργάζονταν στενά με τις μονάδες ISOF και την 9η Ιρακινή μεραρχία. Στην μάχη της Shaymaa, τα οχήματα της NSU περικυκλώθηκαν και αποκόπηκαν. 3 ημέρες αργότερα οι αποκομμένοι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να επιστρέψουν στην βάση τους με μερικούς τραυματίες. Ο Luke Mogelson, ένας πρώην αμερικανός στρατιωτικός και μετέπειτα δημοσιογράφος που έζησε στο Ιράκ για λίγο καιρό ανέφερε ότι NSU είχε κάποιες επαφές με τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονταν από το Ιράν αλλά και είχαν και μεγάλες διαφωνίες μεταξύ τους. Αναφέρθηκε επίσης στον φτωχό εξοπλισμό και οπλισμό που είχαν οι αστυνομικοί και ότι τα περισσότερα όπλα ήταν ρώσικα AK και PKM, όπως το Dushka 12.7×108 αντί για το αντίστοιχο αμερικανικό 50άρι.
Συμπεράσματα
Η κακή κατάσταση των Ιρακινών δυνάμεων δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και το ΙSIS με τις παραφυάδες του αναπτύχθηκαν σε όλη την περιοχή. Τα προβλήματα διακρίνονταν στην μη αλλαγή στρατιωτικού δόγματος και στην έλλειψη εμπειρίας στο πεδίο της μάχης. Η εμπειρία του πολέμου μεταξύ Ιράν-Ιράκ την περίοδο 1980 και τα 2 έτη μαχών με τις αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να αποδώσουν κάποια εμπειρία πολέμου σχετικά με τις αντι-αντάρτικες και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ενάντια σε ένα τόσο μεγάλο πληθυσμιακά εχθρό (20000-30000 τζιχαντιστές περίπου σε Συρία και Ιράκ) μέσα και έξω στον αστικό ιστό. Ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ και οι τακτικές που ακολουθήθηκαν έμοιαζαν πολύ με αυτές του Α Παγκοσμίου Πολέμου κατά τον οποίο γινόταν χρήση χαρακωμάτων, σταθερών πολυβολείων, κατά μέτωπο επιθέσεων με χρήση ξιφολόγχης, χρήση συρματοπλεγμάτων, επιθέσεων κατά κύματα μέσα από φονικές ζώνες πυρός και εκτεταμένη και συστηματική χρήση χημικών όπλων όπως το αέριο μουστάρδας εναντίον των Ιρανών στρατιωτών με διαταγή του Σαντάμ Χουσεΐν. H περιθωριοποίηση των έμπειρων και αποτελεσματικών αξιωματικών σε σχέση με τους πολιτικοποιημένους αξιωματικούς έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Τακτική που κρατούσε από την εποχή του Σαντάμ. Μεγάλο πρόβλημα ήταν επίσης η ανεπαρκής υποστήριξη από αέρος έως ότου χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικές δυνάμεις.
Επίλογος
Ωστόσο η CTS και οι μονάδες της έχουν αμφιλεγόμενη φήμη λόγω της έλλειψης ενός σοβαρού νομικού πλαισίου και έχουν κατηγορηθεί συχνά για κατάχρηση εξουσίας. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η CTS είναι η “ιδιωτική φρουρά” του Πρωθυπουργού και εξαπολύει συχνά κατηγορίες για αντιδημοκρατική δράση και επιβολή δικτατορίας.
Στην Ελλάδα, πλην της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας δεν υπάρχει στρατιωτική αντιτρομοκρατική υπηρεσία διότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρομοκρατία με στρατιωτική δομή όπως το Ισλαμικό κράτος. Στο μέλλον κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί εκπαίδευση στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού αγώνα σε στρατιωτικές μονάδας επιπέδου Tier 1 και ίσως στο μέλλον να δημιουργηθεί μια στρατιωτική αντιτρομοκρατική υπηρεσία με σκοπό να αποτελέσει ένα εμπόδιο στην άνοδο του θρησκευτικού εξτρεμισμού σε επίπεδο μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι φήμες ότι οι ελληνικές μονάδες ειδικών δυνάμεων επιπέδου Tier 1, εκπαιδεύονται στην γαλλική γλώσσα για να επιδοθούν στο κυνήγι της Μπόκο Χαράμ (ISWAP) με τους Γάλλους συμμάχους αποδεικνύει τον προσανατολισμό ως προς την δημιουργία τέτοιων μονάδων και υπηρεσιών.