Στις 22 Αυγούστου 2024, το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας υπέγραψε μια συμφωνία με την BAE Systems Hägglunds AB για την προμήθεια 115 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) CV9035 MKIIIC έναντι του ποσού των 9,975 δις δανικών κορώνων (1,337 δις Ευρώ) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας και ειδικότερα για τον εξοπλισμό μιας “βαριάς” ταξιαρχίας.
Τα οχήματα, που θα κοστίσουν περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ το ένα, θα φέρουν ως κύριο οπλισμό ένα πυροβόλο Bushmaster III των 35 χλστ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που αφορά τα ελληνικά αμυντικά και εξοπλιστικά δρώμενα, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall επαναφέρει την πρόταση της για την προμήθεια του ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ KF41 LYNX από τον Ε.Σ. Η νέα πρόταση αφορά την προμήθεια 205 συνολικά οχημάτων, έναντι συνολικού κόστους/μονάδα λιγότερο από 11 εκατομμύρια ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνεται πλήρης φόρτος πυρομαχικών ανά όχημα με “πολλές εκατοντάδες” βλημάτων των 30 χλστ για το πυροβόλο και “πολλές χιλιάδες” βολίδων για το ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 χλστ, “εκατοντάδες Α/Τ Κ/Β” Spike-LR2 τα οποία θα εξοπλίσουν μέρος των οχημάτων (οι πληροφορίες μας αναφέρουν “πολλές δεκάδες”), εξομοιωτές, εργαλεία για τη συντήρηση των οχημάτων, βιβλιογραφία, εκπαίδευση καθώς και συμφωνία “Εν-συνεχεία-υποστήριξης” (Follow-On-Support) για χρονικό διάστημα πολλών ετών, πολύ περισσότερο από όσο ο Ε.Σ θα μπορούσε να ελπίζει…
Επιπλέον, η κατασκευή των οχημάτων θα γίνει επιτοπίως, μέσω της κατασκευής εργοστασίου, σε τοποθεσία που θα επιλεγεί από το ελληνικό κράτος και το οποίο θα μπορεί να κατασκευάσει, όχι μόνο τα οχήματα της παραγγελία του Ε.Σ αλλά και διεθνών πελατών από το πελατολόγειο της Rheinmetall.
Η γερμανική πλευρά, προτείνει εξ’ άλλου την δωρεάν παραχώρηση αριθμού από μεταχειρισμένα Marder-1A3/A5, πλήρως ανακατασκευασμένων, ικανά για τον εξοπλισμό “τριών Μ/Κ Ταγμάτων Πεζικού”.
Σε περίπτωση αποδοχής της εν λόγω πρότασης, ο Ε.Σ θα αποκτήσει με κόστος περί τα 2 δις Ευρώ, ένα από τα ικανότερα ΤΟΜΑ διεθνώς. Στα θετικά της συγκεκριμένης πρότασης συγκαταλέγονται:
-κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ΤΟΜΑ
-κατασκευή εργοστασίου επιτοπίως με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε όρους υποστήριξης του υλικού και γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης
-εισροή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας αιχμής
-έσοδα για το ελληνικό Κράτος από τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, από τις διεθνείς πωλήσεις των οχημάτων και από τον κύκλο εργασιών της “παράπλευρης οικονομίας”
-δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
-εμπλοκή στο όλο εγχείρημα της Ελληνικής Αμυντικής και μη Βιομηχανίας
Σημειώνεται εδώ πως στα έμμεσα κέρδη πρέπει να συμπεριληφθούν και τα έξοδα που γλυτώνει το ελληνικό δημόσιο από την προμήθεια των μεταχειρισμένων Marder-1, καθώς σε περίπτωση επιλογής κάποιας εναλλακτικής πρότασης π.χ μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M-2 Bradley θα έπρεπε να δαπανηθεί ένα σημαντικό ποσό, που ξεπερνά τα 700.000.000 ευρώ, για την ανακατασκευή, επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση και εκσυγχρονισμό ίσου αριθμού οχημάτων, όπως δείχνει και το σχετικό παράδειγμα της Κροατίας. Για την ιστορία η τελευταία δαπανά 539.000.000 δολλάρια για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό 76 M-2 Bradley στο επίπεδο -A2 ODS.
Σε σύγκριση εξ’ άλλου με την περίπτωση της Δανίας, η πρόταση της Rheinmetall υπερέχει διότι με χαμηλότερο κόστος η ελληνική πλευρά προμηθεύεται ένα όχημα σχεδιαστικά νεώτερο κατά 25 έτη σε σύγκριση με το CV-9035 MKIIIC.