Ο ΕΣ αναζητά νέους, σύγχρονους όλμους 120 χλστ., για να καλύψει ένα κενό πολλών δεκαετιών στο “πυροβολικό του πεζικού”. Εξετάζουμε τα συστήματα όλων των κατηγοριών – απλών και σύνθετων – που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν το Πεζικό, ελπίζοντας ότι η διαδικασία θα είναι γρήγορη και η επιλογή θα λάβει υπόψιν της τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης, τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και την κάλυψη απαιτήσεων Μονάδων διαφόρων τύπων.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς
Εδώ και υπερβολικά πολλά χρόνια δεν παύει να τονίζεται το γεγονός ότι ένας από τους τομείς στους οποίους συνεχίζει να υστερεί απελπιστικά ο Ελληνικός Στρατός είναι αυτός των όλμων μεγάλου διαμετρήματος. Πραγματικά, η εισαγωγή σε υπηρεσία των όλμων τύπου Commando των 60 χιλιοστών σχεδίασης της αυστριακής Hinterberger και εγχώριας κατασκευής, καθώς και των επίσης κατασκευής ΕΒΟ (πλέον ΕΑΣ) Ε44-Ε1 των 81 χιλιοστών κάλυψε ικανοποιητικά τις ανάγκες στα μικρότερα αυτά διαμετρήματα. Ωστόσο, ο ΕΣ εξακολουθεί να βασίζεται στον προ πολλού ξεπερασμένο αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως Μ30 των 4,2 ιντσών/107 χιλιοστών, η αντικατάσταση του οποίου έχει καταστεί πλέον επιτακτική. Πλέον, δεδομένου ότι υπάρχει τόσο η βούληση ενίσχυσης της εθνικής άμυνας όσο και μεγαλύτερη ευχέρεια διάθεσης κονδυλίων, είναι ευκαιρία να καλυφθεί και αυτή η έλλειψη. Μάλιστα, όπως και θα εκτεθεί παρακάτω, το πρώτο βήμα μπορεί να έχει ήδη γίνει. Ακολουθεί μια ενδεικτική παρουσίαση συστημάτων που θα μπορούσε να εξετάσει ο ΕΣ ως υποψήφια προς αντικατάσταση των Μ30.
Οι «απλοί» όλμοι
- ΕΑΣ Ε56: Η ελληνική λύση
Ο όλμος αυτός αναπτύχθηκε περί τα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 1990 και έλαβε πιστοποίηση με αρκετή καθυστέρηση το 2005. Αν και πρόκειται για ένα καθόλα αξιόλογο σύστημα, δεν υιοθετήθηκε τελικά από τον ΕΣ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής μια από τις προφάσεις για την μη παραγγελία του ήταν το γεγονός ότι πρόκειται για όλμο λείου σωλήνα (ο εν υπηρεσία Μ30 είναι ραβδωτού σωλήνα) και ως εκ τούτου θα υπολειπόταν σε ακρίβεια βολής, αν και εξ ορισμού ο όλμος είναι όπλο περιοχής και όχι σημείου, όπως είχε τονιστεί και τότε. Η διαμόρφωσή του είναι συμβατική και περιλαμβάνει την βάση (103 κιλά, διάμετρος 1.000 χιλιοστά), τον σωλήνα (98 κιλά), τον δίποδα (65 κιλά) και το σκοπευτικό Μ53Α1 (2,9 κιλά), ενώ προβλέπεται και ρυμουλκούμενο αμαξίδιο κάτοψης Τ (165 κιλά, μήκος/πλάτος 3.150/1.115 χιλιοστά) που επιτρέπει τη μεταφορά του χωρίς να απαιτείται λύση του. Η τάξη μπορεί να γίνει απευθείας από το αμαξίδιο με ημιανατροπή του. Οι σχεδιασμοί της εταιρείας προέβλεπαν την αξιοποίησή του και επί των ΤΟΜΟ Μ106Α1/Α2, αλλά και στο σημείο αυτό το θέμα σκόνταψε στις αγκυλώσεις και την κωλυσιεργία των τότε αρμοδίων. Όσον αφορά τις επιδόσεις του, υπερέχει καθολικά του Μ30, ενώ και το βάρος του είναι μικρότερο, πράγμα που συνεπάγεται και μεγαλύτερη ευκολία χειρισμού του ειδικά στη φάση της τάξης για βολή και της μετάβασης σε διαμόρφωση πορείας. Δύναται να βάλλει ποικιλία πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων και εγχώριας ανάπτυξης βομβιδοφόρων βλημάτων.
- Soltam K6
Ισραηλινής προέλευσης σύστημα, συμβατικής διαμόρφωσης και λείου σωλήνα, που ουσιαστικά πρόκειται για μεγαλύτερου βεληνεκούς βελτιωμένη έκδοση του Κ5 της ίδιας εταιρίας, ο οποίος με τη σειρά του είναι ο φινλανδικής προελεύσεως 120 Krh/40 της Tampella (πλέον Patria Vammas) κατασκευαζόμενος κατόπιν αδείας. Έχει αντικαταστήσει παλαιότερα συστήματα όπως τον Μ30 και έχει γνωρίσει εμπορική επιτυχία με αποκορύφωμα την υιοθέτησή του από τον Αμερικανικό στρατό. Ο τελευταίος τον έχει τυποποιήσει ως Μ120 στην απλή έκδοση και ως Μ121 όταν φέρεται επί ΤΟΜΟ Μ1064Α3 (απαιτείται η χρήση συλλογής προσαρμογής επί φορέα) και Μ1129.
Ο όλμος αποτελείται από (εντός παρενθέσεων το βάρος και η αμερικανική τυποποίηση των μερών του Μ120): συγκρότημα σωλήνα (50 κιλά, Μ298), συγκρότημα δίποδα (32 κιλά, Μ190), βάση (62 κιλά, Μ9) και μονάδα σκοπευτικού (1,1 κιλά, Μ67). Φέρεται κανονικά επί ρυμουλκούμενου (181 κιλά, Μ1100), το οποίο συνήθως έλκεται από όχημα Μ998 HMMWV. το 2007 ο Αμερικανικός στρατός παρήγγειλε 588 M326 MSS (Mortar Stowage Systems/ Συστήματα Αποθήκευσης Όλμων) με τα οποία ο πλήρης όλμος φέρεται συναρμολογημένος επί οχημάτων HMMWV, φορτηγών ή ρυμουλκούμενων Μ1100 και απαιτούνται λιγότερα από 20 δευτερόλεπτα για να εκφορτωθεί ή φορτωθεί.
- Thales MO-120-RT
Η πλήρης ονομασία του είναι Mortier de 120mm Rayé Tracté Modèle F1 (Όλμος των 120 χιλιοστών Ραβδωτός, Ρυμουλκούμενος, Υποδείγματος F1). Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συστήματα της κατηγορίας του με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Οι επιδόσεις του μάλιστα το καθιστούν ικανό να επιχειρεί ως σύστημα πυροβολικού (π.χ. στο Γαλλικό στρατό) συμπληρώνοντας τα συμβατικά πυροβόλα. Είναι γαλλικής κατασκευής και προελεύσεως. Διαθέτει ραβδωτό σωλήνα και η πυροδότησή του μπορεί να γίνει είτε με τον συνηθισμένο τρόπο (πτώση του βλήματος επί του επικρουστήρα στην βάση του σωλήνα) είτε με χρήση συρίδας. Δεν διαθέτει δίποδα, αλλά αντί αυτού υπάρχει τροχοφόρος άξονας που επιταχύνει την διαδικασία τάξης και απομάκρυνσης από την θέση βολής, καθώς δεν απαιτείται συναρμολόγηση ή λύση του όλμου αντίστοιχα. Για να ρυμουλκηθεί αρκεί να βιδωθεί στο στόμιο του σωλήνα το κατάλληλο απάρτιο που συνδέεται με τον κοτσαδόρο του ρυμουλκού οχήματος. Δύναται να βάλλει τόσο συμβατικά όσο και υποβοηθούμενα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς. Για διευκόλυνση του έργου του γεμιστή, δεδομένων των διαστάσεών του, παρέχεται μέχρι και ένα απλό σκαμνάκι επί του οποίου ο γεμιστής πατεί προκειμένου να φτάσει πιο άνετα το στόμιο του σωλήνα κρατώντας το προς γέμιση βλήμα.
Το αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών διέθετε ως το 2017 που αποσύρθηκαν (παραδόσεις 2008-2013) 66 όλμους του τύπου (M327 120 mm Expeditionary Fire Support System/ Εκστρατευτικό Σύστημα Υποστήριξης Πυρός), ενώ αναπτύχθηκε και ιδιαίτερα εξελιγμένο ΣΕΠ (Dragon Fire). Ο λόγος που αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία είναι η αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος του USMC, καθώς υπό τα νέα δεδομένα το βεληνεκές του Μ327 θεωρούνταν πλέον ανεπαρκές. Διατίθεται τόσο ως ρυμουλκούμενο σύστημα όσο και ως αυτοκινούμενο – μια έκδοση για προσαρμογή σε οχήματα με ημιαυτόματο σύστημα γέμισης τυποποιείται ως 2R2M – ενώ υφίσταται και ελαφρύτερη έκδοση λείου σωλήνα για ορεινές μονάδες, η MO-120-LT. Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου αξιοποιεί τον MO-120-RT τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ πρόσφατα το ΓΕΣ αποδέσμευσε οπτικό υλικό όπου απεικονίζονται όλμοι του τύπου σε χρήση με τη ΔΑΝ Μεγίστης. Αυτοί ενδέχεται να παραχωρήθηκαν από την ΕΦ, πιθανόν για δοκιμές.
- Yugoimport SDPR M95
Σχεδιάσθηκε από το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο του Βελιγραδίου και κατασκευάζεται από την εταιρεία PPT-Namenska AD, αποτελώντας περαιτέρω εξέλιξη του παλαιότερου UB M52 και βρίσκεται σε υπηρεσία με τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις από το 1995. Χαρακτηρίζεται ως όλμος μεγάλου βεληνεκούς και είναι βαρύτερος από τους ελαφρούς όλμους των 120 χιλιοστών Μ74 και Μ75, οι οποίοι περιγράφονται ως κατάλληλοι για ελαφρές δυνάμεις (ορεινές, αερομεταφερόμενες, κ.λπ.) και δυνάμεις εθνοφυλακής. Είναι λείου σωλήνα και διαθέτει ειδικό στόμιο προσαρμοσμένο στην κάννη για μείωση των πιέσεων κατά την βολή. Φέρει οπτικό σκοπευτικό NSB-5Α. Μπορεί να ταχθεί προς βολή σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού, και για την μεταφορά του προβλέπεται δίτροχο ρυμουλκούμενο αμαξίδιο, που έλκεται από οποιοδήποτε όχημα έχει δυνατότητα ρυμούλκησης βάρους 465 κιλών και άνω. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το σταθεροποιούμενο διά πτερυγίων και βάρους 14,8 κιλών υψηλής εκρηκτικότητας βλήμα Mk12P1-L, που αποτελεί και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πυρομαχικό από τον συγκεκριμένο όλμο, έχει φονική ακτίνα 24 μέτρων, δύναται δε να βάλλει και υποβοηθούμενα πυρομαχικά για αύξηση του βεληνεκούς.
Τα ολοκληρωμένα συστήματα
Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν ήταν δυνατό να αγνοήσει και τους όλμους. Έτσι, όπως ακριβώς έγινε και με το πυροβολικό, αναπτύχθηκαν και τέθηκαν σε υπηρεσία σύγχρονα συστήματα ελέγχου πυρός για όλμους. Η αρχή έγινε σε επίπεδο μονάδας, με τα δεδομένα βολής να εξάγονται στο ΚΔΠ και εν συνεχεία να μεταβιβάζονται στα επιμέρους στοιχεία για την εκτέλεση βολής. Στον ΕΣ αυτό υλοποιήθηκε αρχικά με το σύστημα “Πυθαγόρας”, που αντικαταστάθηκε από το ΣΕΠ όλμων “Moratorium”, το οποίο διαθέτει και δυνατότητα διασύνδεσης με το ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ του Πυροβολικού.
Ωστόσο, η μεγάλη και συνεχής πρόοδος στον τομέα των ηλεκτρονικών έδωσε την δυνατότητα ο κάθε «σωλήνας» να διαθέτει το δικό του ΣΕΠ, που επιτρέπει τόσο την άμεση εισαγωγή δεδομένων βολής από το ΚΔΠ όσο και την αυτόνομη εξαγωγή τους, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται και με σύστημα προσδιορισμού θέσης υψηλής ακρίβειας.
Επιπλέον, για περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας σκόπευσης, άρχισαν να καθίστανται όλο και πιο διαδεδομένα υδραυλικά ή ηλεκτρομηχανικά συστήματα ανύψωσης και περιστροφής του όλμου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υιοθετήθηκαν και συστήματα οπισθοδρόμησης, τα οποία επιτρέπουν την τοποθέτηση του όλου συστήματος ακόμη και σε ελαφρά τακτικά οχήματα, όπως θα εκτεθεί παρακάτω, καθώς απορροφούν μεγάλο μέρος της ανάκρουσης από την πυροδότηση του όλμου, που σε διαφορετική περίπτωση απαιτεί μια αρκετά βαριά βάση έδρασης. Εκτός αυτών, ορισμένοι κατασκευαστές προχώρησαν και στην τοποθέτηση ημιαυτόματων συστημάτων γέμισης των όλμων. Ο γεμιστής αρκεί να τοποθετήσει το βλήμα στην σχετική υποδοχή και εν συνεχεία η ανύψωσή του ως το στόμιο του σωλήνα και η εισαγωγή του σε αυτόν γίνεται αυτόματα. Έτσι μειώνεται ως ένα βαθμό ο φόρτος εργασίας και η κόπωση του γεμιστή, ο οποίος διαφορετικά θα έπρεπε ο ίδιος να σηκώσει το βλήμα ως το στόμιο του σωλήνα (πάντα για εμπροσθογεμείς όλμους – για τους οπισθογεμείς ημιαυτόματο ή αυτόματο σύστημα γέμισης απλά βοηθά στη διατήρηση υψηλότερου ρυθμού βολής ή/και επιτρέπει την ύπαρξη μικρότερου και συμπαγέστερου διαμερίσματος μάχης).
Όπως είναι φυσικό, ένα σύστημα όλμου με αυτόνομο ΣΕΠ, υδραυλικό ή ηλεκτρικό σύστημα περιστροφής και ανύψωσης, σύστημα οπισθοδρόμησης και – κατά περίπτωση – υποβοήθηση γέμισης είναι σημαντικά βαρύτερο από έναν απλό όλμο (αποτελούμενο από σωλήνα, βάση και δίποδα ή κιλλίβαντα) και ως εκ τούτου τέτοιες διαμορφώσεις απαντώνται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτοκινούμενα συστήματα. Μερικά από τα συστήματα που θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για απόκτηση από τον ΕΣ παρατίθενται αμέσως παρακάτω.
- Thales 2R2M
Ο ραβδωτός, με σύστημα οπισθοδρόμησης φερόμενος όλμος (Rifled, Recoiled Mounted Mortar) χρησιμοποιεί τον ίδιο σωλήνα με τον ρυμουλκούμενο MO-120-RT, και ως εκ τούτου δύναται να βάλλει την ίδια ποικιλία πυρομαχικών και προσφέρει πανομοιότυπες σχεδόν επιδόσεις, ενώ έχει ήδη γνωρίσει εμπορική επιτυχία. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, επαυξάνονται η ευκινησία, καθώς πρόκειται για αυτοκινούμενο σύστημα, η ακρίβεια βολής χάρη στο ενσωματωμένο ΣΕΠ (αναφέρεται ότι είναι διπλάσια αυτής του ρυμουλκούμενου MO-120-RT) και η προστασία, δεδομένου ότι προορίζεται για τεθωρακισμένα κυρίως οχήματα, αλλά και λόγω της δυνατότητας άμεσης μετακίνησης μετά την βολή (shoot & scoot). Δύναται να τοποθετηθεί επί οποιουδήποτε οχήματος επιλογής του πελάτη, ερπυστριοφόρου ή τροχοφόρου, 10 τόνων και άνω, δηλαδή και επί οχημάτων βασισμένων στο Μ113 (που διαθέτει ο ΕΣ), χωρίς αρνητική επίδραση στην ευκινησία του οχήματος λόγω περιορισμένου βάρους και όγκου.
Στον Γαλλικό στρατό έχει επιλεγεί να φέρεται από τα νέα τροχοφόρα τεθωρακισμένα 6×6 VBMR Griffon, τυποποιούμενο ως MEPAC (Mortier Embarqué Pour l’Appui au Contact/ Αυτοκινούμενος Όλμος Για Υποστήριξη Μάχης). Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει δοκιμασθεί μεταξύ άλλων και επί τροχοφόρων Τ/Θ οχημάτων VAB 6×6, Piranha 8×8 και Freccia 8×8, καθώς και επί έκδοσης του ερπυστριοφόρου AIFV. Έχει την δυνατότητα να επιχειρεί υπό ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται η ταχεία τάξη προς βολή, το αυτόματο σύστημα σκόπευσης, το ημιαυτόματο σύστημα γέμισης που μειώνει και τις απαιτήσεις επάνδρωσης του συστήματος με τέσσερα άτομα να θεωρείται ότι επαρκούν (οδηγός, αρχηγός, γεμιστής και πυροβολητής), οι μειωμένες απαιτήσεις εκπαίδευσης χάρη στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας βολής και το γεγονός ότι κατά τη μετακίνηση το όχημα φορέας δύσκολα διακρίνεται από ένα απλό ΤΟΜΠ. Η συλλογή ενσωμάτωσης του όλμου περιλαμβάνει, εκτός του σωλήνα, ξεχωριστές μονάδες απεικόνισης για τον αρχηγό στοιχείου και τον πυροβολητή, ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα (για την κατ’ αζιμούθιο και κατ’ ανύψωση κίνηση του συστήματος καθώς και για το ημιαυτόματο σύστημα γέμισης), σύστημα ελέγχου πυρός για αυτόματη σκόπευση και σύστημα πλοήγησης και προσανατολισμού που περιλαμβάνει οδόμετρο και όργανο προσδιορισμού θέσης και πλοήγησης. Διαθέτει δυνατότητα τόσο πλήρως αυτόνομης λειτουργίας, όσο και ενσωμάτωσης σε κεντρικό σύστημα τακτικού-τεχνικού ελέγχου πυρός.
- RUAG Cobra
Η RUAG ανέπτυξε το σύγχρονο σύστημα όλμου λείου σωλήνα Cobra με βάση το παλαιότερο Bighorn, το οποίο είχε προταθεί στον Ελβετικό στρατό στα πλαίσια ενός προγράμματος που στην πορεία εγκαταλείφθηκε, ενώ δεν είχε επιτυχία ούτε όταν προσφέρθηκε για εξαγωγή. Το νέο σύστημα είχε καλύτερη τύχη, καθώς ήδη επελέγη από τον Ελβετικό στρατό για να καλύψει τις ανάγκες του σε σύγχρονους αυτοκινούμενους όλμους, φερόμενο επί τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 8×8 Piranha. Όπως και άλλα της κατηγορίας του, το Cobra είναι ένα συμπαγές σύστημα που δύναται να τοποθετηθεί επί οποιουδήποτε κατάλληλου οχήματος, τροχοφόρου ή ερπυστριοφόρου χάρη στο αποτελεσματικό σύστημα απόσβεσης της ανάκρουσης που διαθέτει. Ουσιαστικά η RUAG αντικατέστησε τα υδραυλικά υποσυστήματα του Bighorn με ηλεκτρικά και τοποθέτησε σύγχρονα ηλεκτρονικά που εξασφαλίζουν ταχύτατη τάξη προς βολή, άμεση μετακίνηση μετά την βολή (shoot & scoot), υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία ημέρα και νύχτα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Το σύστημα ελέγχου πυρός με τον ενσωματωμένο υπολογιστή επιτρέπει και εκτέλεση βολής πολλαπλών βλημάτων με ταυτόχρονη πρόσκρουση επί του στόχου (MRSI/ Multiple Rounds Simultaneous Impact), δυνατότητα βολής όλων των κατάλληλων σύγχρονων πυρομαχικών, κατευθυνόμενων και μη, ενώ η διαμόρφωση και η λειτουργία του προστατεύουν από σφάλματα χειριστή. Υπάρχει πρόβλεψη για διασύνδεση του όλου συστήματος με συστήματα διαχείρισης μάχης και δίκτυα επικοινωνιών για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του, αν και φυσικά μπορεί να δράσει και αυτόνομα. Η σχεδίαση επιτρέπει την ταχεία εξοικείωση των χειριστών με το σύστημα και παράλληλα διευκολύνει την εκπαίδευσή τους σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες από τον κατασκευαστή υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης. Το αυτοματοποιημένο, ημιαυτόματο, σύστημα γέμισης εξασφαλίζει πέραν της ομαλής λειτουργίας ότι υπό την πίεση επιχειρήσεων δεν θα γίνονται δυνητικά μοιραία σφάλματα όπως ταυτόχρονη γέμιση δυο βλημάτων.
- ST Engineering SRAMS MkII
Η μικρή Σιγκαπούρη διαθέτει μια ιδιαίτερα προηγμένη εγχώρια αμυντική βιομηχανία που παράγει μεγάλη ποικιλία σύγχρονων συστημάτων, οπότε δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι προσφέρει μεταξύ άλλων και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύστημα όλμου των 120 χλστ., το SRAMS (Super Rapid Advanced Mortar System: Υπέρ Ταχύ Προηγμένο Σύστημα Όλμου) MkII. Η κατασκευάστρια εταιρία μάλιστα καυχάται ότι είναι το πρώτο στον κόσμο με δύναμη ανάκρουσης μικρότερη των (τυπικών για το διαμέτρημα αυτό) 30 τόνων κατά τη βολή με πλήρες γέμισμα, γεγονός που επιτρέπει να φέρεται ακόμη και από ελαφρά οχήματα, για παράδειγμα το ταχύ όχημα κρούσης Spider, που προέρχεται από περαιτέρω εξέλιξη του γνωστού στον ΕΣ R-12 Flyer.
Πρόκειται για σύστημα λείου σωλήνα, σπονδυλωτής σχεδίασης και συμπαγών διαστάσεων, διαθέτει προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός που επιτρέπει αυτόνομη δράση ή ενσωμάτωση σε δίκτυο, πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με χειροκίνητο εφεδρικό, πατενταρισμένη διάταξη διάχυσης των αερίων της εκτόνωσης, ικανότητα ταχείας τάξης, σκόπευσης και αποθήκευσης σε θέση πορείας (shoot & scoot), σύστημα γέμισης και δυνατότητα μη επανδρωμένης λειτουργίας στο μέλλον εφόσον απαιτηθεί.
- Elbit Systems CARDOM
Το αυτόνομο σύστημα οπισθοδρομούντος όλμου CARDOM αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα της κατηγορίας του, δεδομένου ότι έχει υιοθετηθεί μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανικό στρατό (με σωλήνα Μ121 επί ΤΟΜΟ Μ1129 Stryker, βλ. ανωτέρω υπό Κ6, σε συνδυασμό με ΣΕΠ όλμων Μ95) και έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις. Διαθέτει ενσωματωμένο ΣΕΠ με υπολογιστή που επιτρέπει την πραγματοποίηση βολής τόσο αυτόνομα, όσο και με λήψη δεδομένων μέσω δικτύου συστήματος διαχείρισης μάχης, C4I, αλλά και από προκεχωρημένους παρατηρητές. Στην επίτευξη υψηλής ακρίβειας βολής συμβάλλουν επίσης και το ενσωματωμένο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS) και το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του σωλήνα που επιτρέπει την αυτόματη στρέψη προς τον στόχο, παράλληλα δε υφίσταται και εφεδρικό χειροκίνητο σύστημα. Είναι δυνατό να εκτελεσθεί βολή πολλαπλών βλημάτων με ταυτόχρονη πρόσκρουση επί του στόχου (MRSI/ Multiple Rounds Simultaneous Impact).
Η κατασκευάστρια εταιρία τονίζει ότι δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο με λείο σωλήνα των 120 χλστ., όσο και με σωλήνα των 81 χλστ. για μείωση του κόστους εκτέλεσης εκπαιδευτικών βολών ή για περιορισμό των παράπλευρων απωλειών που ενδέχεται να συνεπάγεται η χρήση των ισχυρότερων βλημάτων των 120 χλστ. Όπως και άλλα συστήματα της κατηγορίας του, είναι αρκετά συμπαγές και ελαφρύ, με χαμηλές απαιτήσεις επάνδρωσης, ώστε να δύναται να φέρεται επί διαφόρων οχημάτων, από φορτηγά μέχρι και ερπυστριοφόρα όπως τα Μ113 και το AMPV, με απόθεμα πυρομαχικών έως 70 βλημάτων των 120 χλστ., χωρίς αρνητική επίδραση στις επιδόσεις του οχήματος-φορέα, για παράδειγμα στην ευκινησία και την ικανότητα πλεύσης για διάβαση υδάτινων κωλυμάτων. Επίσης, αναφέρεται δυνατότητα χρήσης του εκτός του οχήματος φορέα.
Ο Αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί σε μικρούς αριθμούς και μια στατική έκδοση του CARDOM, το XM905 Advanced Mortar Protection System, γνωστό και ως βελτιωμένο EMTAS (Improved Enhanced Mortar Targeting System), κυρίως από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων εντός οχυρών βάσεων.
Άξια αναφοράς είναι επίσης και η έκδοση του CARDOM που πρόσφατα ενέταξε σε υπηρεσία ο Δανικός στρατός με την ονομασία CARDOM 10, επί οχήματος Piranha 5. Η διαμόρφωσή του περιλαμβάνει σύστημα ημιαυτόματης γέμισης, παρόμοιο με αυτό του SPEAR LR, που εξασφαλίζει ρυθμό βολής 10 βλημάτων ανά λεπτό και ραντάρ μέτρησης της ταχύτητας εξόδου του βλήματος MVRS-700SC της δανικής εταιρίας Weibel, ενσωματωμένο στο υφιστάμενο ΣΕΠ του όλμου για περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας βολής.
- Elbit SPEAR Mk 2/SPEAR LR
To αυτόνομο σύστημα όλμου SPEAR Mk 2 και το μεγαλύτερου βεληνεκούς (έως 10 χλμ. με συμβατικά πυρομαχικά εκτεταμένου βεληνεκούς) SPEAR LR αποτελούν έκδοχα του ήδη αναφερθέντος CARDOM, αλλά με διαφορετικό σύστημα οπισθοδρόμησης που μειώνει τη δύναμη της ανάκρουσης από 30+ τόνους σε 12-15, επιτρέποντας τη χρήση ελαφρών τακτικών οχημάτων ως φορείς όλμων για μεγαλύτερη τακτική και στρατηγική ευκινησία. Έχει τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων, επί οχημάτων HMMWV, Plasan Sandcat και Oshkosh JLTV. Βασισμένο στο SPEAR είναι και το σύστημα Μ361 ΑΤΜΜ (Autonomous Truck-Mounted Mortar/ Αυτόνομος Όλμος Επί Φορτηγού) που υιοθετήθηκε από τον Στρατό της Ταϊλάνδης σε συνδυασμό με τροποποιημένο ινδικής προελεύσεως και κατασκευής οχήματος 4×4 Tata 715c. Ουσιαστικά, ένα ελαφρύ φορτηγό όχημα, π.χ. το MS-290GD του 1,25 τόνου, χρειάζεται μόνον ενίσχυση του δαπέδου της καρότσας (αναφέρεται ότι για το Tata 715c δάπεδο πάχους 7 χλστ. αρκεί) ώστε να καταστεί ικανό να φέρει το σύστημα SPEAR. Κατά τ’ άλλα, τα χαρακτηριστικά του είναι πανομοιότυπα με αυτά του CARDOM, συμπεριλαμβανομένης της επαυξημένης επίγνωσης τακτικής κατάστασης. Το μεγαλύτερου βεληνεκούς SPEAR LR διαθέτει και ημιαυτόματο σύστημα γέμισης για διευκόλυνση του έργου του γεμιστή.
Συστήματα όλμων εντός πύργου
Η συγκεκριμένη διαμόρφωση, παρά την πολυπλοκότητα, το κόστος και το βάρος που ενέχει, πλεονεκτεί έναντι συμβατικότερων διαμορφώσεων ως προς το ότι το προσωπικό απολαμβάνει προστασία θώρακα και κατά τη βολή, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παρέχεται και η δυνατότητα εκτέλεσης άμεσης βολής, εξαλείφοντας το μειονέκτημα του σχετικά μεγάλου ελάχιστου βεληνεκούς, καθώς αυτό εκ φύσεως περιορίζεται στην απόσταση που χρειάζεται να διανύσει το βλήμα μέχρι να οπλίσει ο πυροσωλήνας του, ενώ ταυτόχρονα δύνανται να βάλλουν και τύπους πυρομαχικών που δεν απαντώνται συνήθως σε όλμους, ήτοι τα κοίλης γόμωσης αντιαρματικά (ΗΕΑΤ). Όπως θα εκτεθεί παρακάτω, τα περισσότερα από τα συστήματα αυτά φέρουν οπισθογεμείς όλμους, που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως όλμοι/ οβιδοβόλα, δεδομένου ότι συνδυάζουν χαρακτηριστικά των δυο αυτών κατηγοριών όπλων, ιδιαίτερα αν διαθέτουν και ραβδωτό σωλήνα.
- Patria Hägglunds AMOS
Προϊόν κοινοπραξίας της φινλανδικής Patria Vammas και της σουηδικής BAE Systems Hägglunds, το Advanced Mortar System (Προηγμένο Σύστημα Όλμου) είναι ένα ιδιαίτερα σύγχρονο οπλικό σύστημα που ενσωματώνει δίδυμο όλμο λείου σωλήνα των 120 χλστ. και εξελιγμένο σύστημα ελέγχου πυρός σε πύργο, ο οποίος δύναται να τοποθετηθεί επί διαφόρων οχημάτων, αλλά και επί ελαφρών ταχέων σκαφών.
Στην καρδιά του συστήματος βρίσκονται δύο οπισθογεμείς σωλήνες των 120 σε πλευρική διάταξη με πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης, που εξασφαλίζει και υψηλό συνεχόμενο ρυθμό βολής. Δύναται να βάλλει τόσο κοινά όσο και κατευθυνόμενα βλήματα, των ίδιων τύπων με τους συμβατικούς εμπροσθογεμείς όλμους, ωστόσο απαιτείται η χρήση ειδικού πλαισίου, το οποίο περικλείει τα πτερύγια των κοινών βλημάτων και απορρίπτεται μετά τη βολή, προκειμένου να είναι δυνατή η διαχείρισή τους από το σύστημα αυτόματης γέμισης.
Το σύστημα διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός με ψηφιακούς χάρτες και δύναται να προσδιορίσει τη θέση του με μεγάλη ακρίβεια χάρη στο συνδυασμό δορυφορικού και αδρανειακού συστήματος. Ο υπολογιστής βολής μπορεί, μεταβάλλοντας τη γωνία βολής και το προωθητικό γέμισμα των βλημάτων, να επιτύχει ταυτόχρονη πρόσπτωση έως 10 βλημάτων ταυτόχρονα επί του ίδιου στόχου. το AMOS δύναται να εκτελέσει τόσο έμμεση όσο και άμεση βολή, καθώς διαθέτει και τα κατάλληλα σκοπευτικά όργανα.
Παρά τα εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, το σύστημα δεν στερείται μειονεκτημάτων, με προεξάρχον το πολύ υψηλό του κόστος, το οποίο μάλιστα οδήγησε στην απόφαση να μην υιοθετηθεί τελικά από τον Σουηδικό στρατό και παράλληλα στην ακύρωση του προγράμματος του CB2010 (εξέλιξη του CB90 με πύργο AMOS). Επίσης, η ίδια η διάταξη και το βάρος του συστήματος αποκλείει την τοποθέτησή του επί μικρού σχετικά μεγέθους οχημάτων, επιβάλλοντας την επιλογή μεγαλύτερων και ακριβότερων φορέων, κατηγορίας του CV90 ή του Patria AMV, στα οποία έχει τοποθετηθεί με επιτυχία, ο δεύτερος δε συνδυασμός έχει υιοθετηθεί από τον Φινλανδικό στρατό (XA-361-AMOS, 18 συστήματα). Αν ο ΕΣ προβεί σε αξιολόγηση του συστήματος, για περιορισμό του κόστους θα ήταν δυνατόν να εξετασθεί το ενδεχόμενο τοποθέτησής του πύργου AMOS σε σκάφη πλεοναζόντων αρμάτων μάχης, π.χ. Leopard 1V.
- Patria NEMO
Ο ΝΕΜΟ (NEw Mortar/ Νέος Όλμος) της φινλανδικής Patria, που παρουσιάσθηκε δημόσια για πρώτη φορά το 2006, αναπτύχθηκε με βάση το AMOS ως ένα πιο συμπαγές, ελαφρύτερο σύστημα κατάλληλο για μεγαλύτερη ποικιλία φορέων, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αλλά και μικρών σκαφών επιφανείας, όπως το Watercat M12 της φινλανδικής Allutech (εμπορική ονομασία της κλάσης Jurmo που αξιολόγησε και το ΠΝ), και φυσικά με μικρότερη πολυπλοκότητα και κόστος από τον άμεσο προγονό του. Ουσιαστικά πρόκειται για ½ του AMOS, ήτοι σύστημα με ένα σωλήνα αντί για δυο, τοποθετημένο σε μη επανδρωμένο, ελαφρά θωρακισμένο πύργο. Έχει τις ίδιες ικανότητες αυτόνομης δράσης ή ενσωμάτωσης σε δικτυοκεντρικό σύστημα διαχείρισης μάχης με το AMOS.
Σε αντίθεση με το AMOS, είχε εξαγωγική επιτυχία, καθώς αποκτήθηκε από τη Σλοβενία (12 συστήματα), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (για εξοπλισμό μέρους παραγγελίας 12 ταχέων περιπολικών σκαφών) και τη Σαουδική Αραβία (36 συστήματα επί τροχοφόρων ΤΘ οχημάτων LAV II). Έχει επίσης τοποθετηθεί επί τροχοφόρων οχημάτων Patria AMV 8×8 και Patria 6×6 και σε αρθρωτό ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα BvS 10. Η κατασκευάστρια εταιρία τον τοποθέτησε επιπλέον και σε κλωβό διαστάσεων ενός τυποποιημένου εμπορευματοκιβωτίου 20 ποδών, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως στατικό σύστημα για άμυνα εγκαταστάσεων και οχυρών θέσεων, ως αυτοκινούμενο επί οποιουδήποτε κατάλληλου φορτηγού, ή ακόμη και ως ναυτικό σύστημα, ασφαλισμένο στο κατάστρωμα φορτίου αποβατικού σκάφους. Η έκδοση αυτή, που παρουσιάσθηκε το 2017, έλαβε την ονομασία NEMO Container.
Το 2012 η Patria παρουσίασε και μια βελτιωμένη έκδοση με την ονομασία NEMO Plus, η οποία διαθέτει συγκρότημα ηλεκτροοπτικών επί του πύργου, επιτρέποντας ευχερέστερη εκτέλεση άμεσης βολής, ενσωματωμένους εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων και προαιρετικά τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού για την εγγύς άμυνα του αυτοκινούμενου συστήματος.
- BAe Systems AB (Hägglunds) Mjölner
Το κόστος του ιδιαίτερα προηγμένου AMOS οδήγησε στη ματαίωση της προμήθειάς του από την Σουηδία, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Ωστόσο, η απαίτηση για αυτοκινούμενο σύστημα όλμου παρέμενε, και ως εκ τούτου αναπτύχθηκε το Mjölner (πήρε το όνομά του από το τρομερό πολεμικό σφυρί του θεού Θορ). Ως σύστημα έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με το AMOS, και είναι επίσης ικανό να επιχειρεί και να επιβιώνει στο σύγχρονο απαιτητικό πεδίο μάχης, αλλά και σημαντικές διαφορές. Οι δύο οπισθογεμείς όλμοι έχουν πλέον αντικατασταθεί από εμπροσθογεμείς επίσης λείου σωλήνα με ημιαυτόματο σύστημα γέμισης, με αποτέλεσμα την απαίτηση ύπαρξης γεμιστή στο πλήρωμα του συστήματος και περιορισμούς στην καθ’ ύψος και κατ’ αζιμούθιο κίνηση των σωλήνων.
Ως φορέας χρησιμοποιούνται τα σκάφη CV90 που αρχικά είχαν παραγγελθεί στα πλαίσια του προγράμματος προμήθειας του AMOS, και είχαν τεθεί σε αποθήκευση μετά την ακύρωσή του, και στον Σουηδικό στρατό το σύστημα τυποποιείται ως Granatkastarpansarbandvagn 90, ή, για συντομία, GRKPBV 90. Η σχετική παραγγελία για 40 συστήματα έγινε το 2016, με έναρξη παραδόσεων το 2019 και ολοκλήρωσή τους το 2020.
Ο πύργος του Mjölner φέρει ελαφρά θωράκιση, η οποία είναι δυνατόν να ενισχυθεί με πρόσθετη εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης, ενώ παράλληλα δύναται να δεχθεί τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού για την εγγύς άμυνα του συστήματος. Εκτός από το CV90 είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί και για άλλους τύπους οχημάτων, ερπυστριοφόρων ή τροχοφόρων.
- HSW M120 Rak
Η πολωνική Huta Stalowa Wola ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός νέου, οπισθογεμούς αυτοκινούμενου όλμου λείου σωλήνα το 2006, με τα πρώτα πρωτότυπα να παρουσιάζονται το 2009. Έκτοτε το σύστημα έχει εξελιχθεί περαιτέρω και εν τω μεταξύ παραγγέλθηκε και από τον Πολωνικό στρατό, ο οποίος και το αξιοποιεί επιχειρησιακά. Είναι κατάλληλο τόσο για τροχοφόρους (Μ120Κ) όσο και για ερπυστριοφόρους (Μ120G) φορείς, ενώ έχει δυνατότητα αυτόνομης δράσης, εκτέλεσης βολής MRSI, και λήψης δεδομένων από δίκτυο. Στην Πολωνία φέρεται επί τροχοφόρου 8×8 ΤΘ οχήματος Rosomak ή επί ελαφρού ερπυστριοφόρου οχήματος της HSW, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του σοβιετικής προέλευσης MT-LB που κατασκεύαζε κατόπιν αδείας. Το 2013, ο πύργος Μ120 επιδείχθηκε επί φορέα Marder 1A3 στα πλαίσια της έκθεσης MSPO, ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2021 επί του νέου ερπυστριοφόρου LPG της HSW.
Η πάχους περίπου 8 χλστ. χάλυβα θωράκιση ARMOX 500T του πύργου Μ120 παρέχει προστασία σύμφωνα με το πρότυπο STANAG 4569A Level 1. Διαθέτει πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης, ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός με ενσωματωμένη θερμική κάμερα και τηλέμετρο λέιζερ, κατάλληλο τόσο για άμεση όσο και για έμμεση βολή, όργανα παρατήρησης μέρας και νύκτας για τον αρχηγό, περιμετρικό σύστημα παρατήρησης, σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ψηφιακό σταθμό ασυρμάτου, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης TALIN 5000 που συνδυάζεται και με δορυφορικό (GPS) πλέον του οδομέτρου στη θέση του οδηγού, διασύνδεση με δίκτυο C4I βασισμένο στο υφιστάμενο TOPAZ, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ OBRA-3 SSP-1, οκτώ εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων των 81 χιλιοστών και πολυβόλο εγγύς άμυνας UKM 2000 D με σκοπευτικό BAZALT.
Παραλειπόμενα
Από την παρούσα, ενδεικτική όπως ήδη τονίσθηκε, παρουσίαση, απουσιάζει εμφανώς οποιαδήποτε αναφορά σε αρκετά λίαν ενδιαφέροντα συστήματα, η αξιολόγηση των οποίων από τον ΕΣ είναι απίθανη (όπως για παράδειγμα τα ρωσικά 2Β11 Sani, MZ-304 Gorets, 2B16 Nona-K, 2S23 Nona-SVK και 2S31 Vena, κ.ά.) ή δεν έχουν παρά απειροελάχιστες μόνον πιθανότητες επιλογής ακόμη και αν συμμετάσχουν σε σχετικό διαγωνισμό (λ.χ. τα κινεζικά W86, CS/SM2A, CS/SM4, CS/SM5A, CS/SH19, κ.λπ.). Επίσης περιττεύει αναφορά σε υπό ανάπτυξη συστήματα όπως ο αμερικανικός τηλεχειριζόμενος πύργος με όλμο ΧΜ325 και σύστημα αυτόματης γέμισης με 46 βλήματα (υφίσταται πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας), που δεν αναμένεται να καταστούν σύντομα διαθέσιμα.
Εν κατακλείδι
Από τα ανωτέρω εκτεθέντα, εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι, όταν επιτέλους αποφασισθεί η προμήθεια σύγχρονων βαρέων όλμων από τον ΕΣ, υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων συστημάτων στη διεθνή αγορά που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η σχεδίαση πολλών εξ αυτών μάλιστα, ιδιαίτερα όσων ενσωματώνουν εμπροσθογεμείς όλμους λείου σωλήνα, θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση του ελληνικού Ε56, με προφανή οφέλη όσον αφορά την εθνική προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την ανάθεση έργου στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία μπορεί να αυξηθεί αν (πέραν του αυτονόητου της αναβάθμισης με νέους όλμους των ήδη χρησιμοποιούμενων ΤΟΜΟ της σειράς Μ106) προκριθεί και η προμήθεια επιπλέον φορέων, πιθανότατα τροχοφόρων, με συμμετοχή της ΕΛΒΟ και άλλων εταιριών. Με λίγα λόγια ο ΕΣ θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει όχι μόνον ολοκληρωμένο σύστημα, αλλά και τον συνδυασμό σωλήνα, φορέα, ΣΕΠ και βάσης έδρασης του όλμου που θα καλύπτει τις ανάγκες του, που είναι και το κυριότερο, αλλά και ταυτόχρονα θα είναι και ο πλέον συμφέρων από οικονομικής άποψης. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί εξ αρχής και η συνδυαστική προμήθεια εμπροσθογεμών και οπισθογεμών συστημάτων, που από καθαρά επιχειρησιακής απόψεως θα ήταν ιδανική, ούτε και η περαιτέρω εξέλιξη του Ε56, όπως με μακρύτερο σωλήνα και, γιατί όχι, και με κλείστρο ως οπισθογεμές σύστημα, ή η απόκτηση σχετικής τεχνογνωσίας μέσω συμφωνιών συμπαραγωγής με κατασκευαστή οπισθογεμών όλμων. Επιπροσθέτως, στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι η προμήθεια νέων όλμων επ’ ουδενί δεν θα θεωρείται πλήρης αν δεν συνοδεύεται από την ταυτόχρονη απόκτηση πλήρους σειράς πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων τόσο εκτεταμένου βεληνεκούς όσο και κατευθυνόμενων (π.χ. του STRIX) και σε επαρκείς ποσότητες. Ανεξάρτητα πάντως από το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τη διαδικασία επιλογής και τον τελικό νικητή, η ένταξη σε υπηρεσία σύγχρονων όλμων των 120 μόνον ως θετικό μπορεί να κριθεί.
Συγκριτικός πίνακας χαρακτηριστικών συμβατικών όλμων
Τύπος | Μ30 | Ε56 | Κ6/Μ120 | MO-120-RT | Μ95 |
Διαμέτρημα (χλστ.) | 107 | 120 | 120 | 120 | 120 |
Μήκος σωλήνα (χλστ.) | 1.525 | 2.030 | 1.753 | 2.800 | 2.089 |
Βάρος σε θέση βολής (κιλά) | 305 | 268,9 | 144,7 | ~620 | 212 |
Ρυθμός βολής, β.α.λ. (μέγιστος/ συνεχόμενος) | 18/3 | 18/4 | 16/4 | 18/6 | 15/4 |
Ανύψωση (μοίρες) | 40-65 | 40-85 | 40-85 | 30-85 | 45-85 |
Περιστροφή (μοίρες) | ± 7 | ± 8 | ± 7,65 | ± 14 | ± 3 |
Πλήρωμα | 4 | 5 | 5 | 4+2 | 5 |
Βεληνεκές (ελάχιστο/ μέγιστο) μέτρα | 770/ 6.840 | 600/ 9.000 | 200/ 7.240 | 1.100/ 8.140 (12.850-13.000 με υποβοηθούμενα πυρ/κά και 15.000 με το κατευθυνόμενο βλήμα MGM) | 300/ 9.300 (13.500 με υποβοηθούμενα πυρ/κά Μ77) |
RUAG Cobra | |
Διαμέτρημα | 120 χλστ. |
Μήκος σωλήνα | 1.600/ 2.000 χλστ. |
Βάρος σε θέση βολής | 1.350 κ. (1.200 χωρίς το σύστημα γέμισης) |
Χρόνος τάξης | <60 δευτερόλεπτα |
Βεληνεκές | 7.000/ 9.000 μ., μέγιστο |
SRAMS MkII | |
Διαμέτρημα | 120 χλστ. |
Βάρος σε θέση βολής | 1.200 κ. |
Ρυθμός βολής, β.α.λ. | 10, μέγιστος |
Ανύψωση | 45-80 μοίρες (<10 σε τάξη πορείας) |
Περιστροφή | ± 180 μοίρες |
Πλήρωμα | 2-3 αναλόγως οχήματος-φορέα |
Βεληνεκές | ~10.000 μ., μέγιστο |
Χρόνος τάξης | <60 δευτερόλεπτα |
CARDOM | |
Διαμέτρημα | 81/120 χλστ. |
Βάρος σε θέση βολής | 1.150 κ. |
Ρυθμός βολής | 16 β.α.λ, μέγιστος |
Ανύψωση | 45-85 μοίρες |
Περιστροφή | 360 μοίρες (± 210, λόγω τυχόν περιορισμών οχήματος-φορέα) |
Πλήρωμα | 2-4 αναλόγως οχήματος-φορέα |
Βεληνεκές (μέγιστο) | 7.000 μ. |
Χρόνος τάξης προς βολή | 30-60 δευτερόλεπτα |
Μήκος σωλήνα | 1.620 χλστ. |
AMOS | |
Διαμέτρημα | 120 χλστ. |
Σωλήνες | 2 οπισθογεμείς με κλείστρα |
Μήκος σωλήνων | 3.000 χλστ. |
Βάρος πύργου | 4.445 κ. |
Πλήρωμα (Α/Κ συστήματος) | αναλόγως οχήματος-φορέα, συνήθως 3 (οδηγός, αρχηγός, πυροβολητής) |
Φόρτος πυρομαχικών | 48 βλήματα |
Σύστημα οπισθοδρόμησης | Υδροπνευματικό |
Ανύψωση | -3 έως +85 μοίρες, ηλεκτρική με χειροκίνητο εφεδρικό σύστημα |
Περιστροφή | 360 μοίρες ηλεκτρική με χειροκίνητο εφεδρικό σύστημα |
Ρυθμός βολής | 26/20 (μέγιστος/συνεχόμενος), πρώτα 4 βλήματα εντός 5 δευτερολέπτων, 2×5 MRSI |
Βεληνεκές | 6.000-10.000 μ. (αναλόγως πυρομαχικών, έμμεση βολή), 150-1.550 μ. (άμεση βολή) |
NEMO | |
Διαμέτρημα | 120 χλστ. |
Σωλήνας | οπισθογεμής με κλείστρο, ηλεκτρικό σύστημα γέμισης |
Μήκος σωλήνα | 3.000 χλστ. |
Βάρος πύργου | 1.900 κ. |
Πλήρωμα (Α/Κ συστήματος) | αναλόγως οχήματος-φορέα, συνήθως 3 (οδηγός, αρχηγός, πυροβολητής, εντός του σκάφους του οχήματος) |
Φόρτος πυρομαχικών | 50-60 βλήματα |
Σύστημα οπισθοδρόμησης | Υδροπνευματικό |
Ανύψωση | -3 έως +85 μοίρες, ηλεκτρική, δια τηλεχειρισμού, με χειροκίνητο εφεδρικό σύστημα |
Περιστροφή | 360 μοίρες ηλεκτρική δια τηλεχειρισμού, με χειροκίνητο εφεδρικό σύστημα |
Ρυθμός βολής | 10/6 (μέγιστος/συνεχόμενος), πρώτα 3 βλήματα εντός 15 δευτερολέπτων, έως 6 MRSI |
Βεληνεκές | 6.000-10.000 m (αναλόγως πυρομαχικών, έμμεση βολή), 150-1.550 μ. (άμεση βολή) |
Χρόνος τάξης | <30 δευτερόλεπτα |
NEMO Container | |
Διαστάσεις (μήκος/πλάτος/ύψος) | 6.058/ 2.438/ 2.591 χλστ. |
Βάρος κλωβού | 6.600 κ. |
Βάρος πλήρους συστήματος | 11.400 κ. (συν 3μελές πλήρωμα και 100 βλήματα) |
Κατασκευή κλωβού | χαλύβδινη με θερμομόνωση |
Το NEMO Container διαθέτει επίσης 2 σημεία λήψης ηλεκτρικής ισχύος εναλλασσόμενου ρεύματος 400V 16A και 230V 16A, 3 σημεία παροχής ισχύος εναλλασσόμενου ρεύματος 230V, βοηθητική μονάδα παροχής ισχύος με υδρόψυκτο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (γεννήτρια), μετασχηματιστή AC/DC, σύστημα κλιματισμού, εξαερισμού και φιλτραρίσματος αέρα, εσωτερικό φωτισμό με LED και υποδομή για σύστημα ενδοεπικοινωνίας και σταθμούς ασυρμάτου. Δύναται να επιχειρεί σε περιβάλλοντα θερμοκρασίας -19 έως +49 βαθμών Κελσίου κατά MIL-STD 810F: Βασική και Θερμή. Είναι πιστοποιημένο κατά ISO 3874 για ανύψωση με τα κατάλληλα μηχανήματα, κατά ISO 3874 για μεταφορά με πλοίο, κατά ISO 668 και 1161 για δημόσιες οδούς και κατά STANAG 2413 για επίπεδη πλατφόρμα. |
Mjölner | |
Διαμέτρημα | 120 χλστ. |
Σωλήνας | 2 εμπροσθογεμείς, ημιαυτόματο σύστημα γέμισης |
Βάρος πύργου | 6.000 κ. (βασικό), 8.100 κ. (με πρόσθετη θωράκιση) |
Πλήρωμα (Α/Κ συστήματος) | 3 (GRKPBV 90) |
Φόρτος πυρομαχικών | 104 (στο GRKPBV 90, 56 εντός του πύργου, 48 εντός του σκάφους) |
Σύστημα οπισθοδρόμησης | Υδροπνευματικό |
Ανύψωση | -45 έως +85 μοίρες |
Περιστροφή | 60 (± 30) μοίρες |
Ρυθμός βολής | 16/6 (μέγιστος/συνεχόμενος) |
Βεληνεκές | 9.000-13.000 μ. (μέγιστο, αναλόγως πυρομαχικών) |
Χρόνος τάξης | <2 λεπτά |
Μ120 Rak | |
Διαμέτρημα | 120 χλστ. |
Σωλήνας | οπισθογεμής με κλείστρο, μήκους 3.000 χιλιοστών, αυτόματο σύστημα γέμισης |
Πλήρωμα (Α/Κ συστήματος) | 3 |
Φόρτος πυρομαχικών | 46 (20 στο σύστημα γέμισης, 26 εντός του σκάφους) |
Σύστημα οπισθοδρόμησης | Υδροπνευματικό |
Ανύψωση | -3 έως +80 μοίρες |
Περιστροφή | 360 μοίρες |
Ρυθμός βολής | 8 (μέγιστος) |
Βεληνεκές (μέγιστο) | 10.000 μ. |
Χρόνος τάξης | 30 δευτερόλεπτα (μέγιστος) |