Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στις 18 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ)/ ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με εκπροσώπους της εταιρείας L3 Harris, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα πακέτα μετατροπής ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού σε ελικόπτερα με υψηλές ικανότητες Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η πρόταση στοχεύει κυρίως τα Chinook και τα ΝΗ-90 που έχουν διατεθεί στην Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της ΔΕΠ, ίσως δε και στα τέσσερα UH-60Μ με ικανότητες ειδικών αποστολών που θα αποκτηθούν από την ΔΕΠ. H πρόταση της εταιρείας για τα ελληνικά Chinook πιθανώς θα περιλαμβάνει πλήρες ψηφιακό κόκπιτ (Full Glass Cockpit), ενσωμάτωση κράνους-οθόνης (Helmet Mounted Display) για τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη, νέα συστήματα επικοινωνιών και άλλο εξοπλισμό.
Κύριο ωστόσο σύστημα για τα Chinook θα πρέπει είναι ένα FLIR (Forward Looking Infra Red), το οποίο θα μπορεί να συνεργάζεται με το κράνος του πιλότου. Μία τέτοια αναβάθμιση των Chinook της ΜΕΑΑ θα προσδώσει στα ελικόπτερα αυξημένες ικανότητες επιχειρήσεων την νύκτα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Να αναφέρουμε ότι τα ΜΗ-47G και τα MH-60M του 160th Special Operations Aviation Regiment (160th SOAR) διαθέτουν το FLIR AN/ZSQ-2 EOSS της Raytheon
Αν και η αναβάθμιση των Chinook της ΜΕΑΑ είναι καλά νέα, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ελικοπτέρων πρέπει να αυξηθεί. Ιδανικά, τα περισσότερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού θα έπρεπε να διαθέτουν ικανότητες νυκτερινών επιχειρήσεων, καθώς αυτό θα αύξανε κατακόρυφα την επιβιωσιμότητά τους σε αποστολές πάνω από το Αιγαίο.
Η πιθανότητα να επεκταθεί η πρόταση της L3 Harris στα νέα UH-60M που θα παραλάβει η Αεροπορία Στρατού και ειδικά στα τέσσερα ειδικών αποστολών της ΜΕΑΑ είναι μάλλον αμφίβολη εκ πρώτης όψεως. Τα UH-60M διαθέτουν ψηφιακό κόκπιτ διαμορφωμένο στις απαιτήσεις Common Avionics Architecture System (CAAS). Το κόκπιτ προσφέρει 4 έγχρωμες οθόνες πολλαπλής λειτουργίας που εμφανίζουν στοιχεία πτήσης, αποστολής, κατάστασης του ελικοπτέρου, και δεδομένα αισθητήρων.
Η επέκταση της πρότασης της L3 Harris αν επεκταθεί στα ΝΗ-90 επίσης έχει λίγα να προσφέρει. Τα ελικόπτερα της ΜΕΑΑ ήδη διαθέτουν ψηφιακό κόκπιτ και FLIR, το οποίο ίσως θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα υψηλότερης απόδοσης και προηγμένων χαρακτηριστικών.
Πέραν από την πρόταση της L3 Harris, τα Chinook της ΜΕΑΑ για να μετατραπούν πλήρως σε ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων απαιτούν ακόμα περισσότερα. Ένας τηλεσκοπικός σωλήνας ανεφοδιασμού στον αέρα είναι απαραίτητος, για να δίνει στα ελικόπτερα μεγάλη αυτονομία και ως εκ τούτου αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις και σε μεγάλο βάθος εντός εχθρικής περιοχής.
Επίσης, είναι απαραίτητο ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με δυνατότητες παρακολούθησης/ αποφυγής του ανάγλυφου του εδάφους (TF/TA). Αυτές οι μετατροπές ωστόσο είναι αμφίβολο αν μπορούν να γίνουν στα μοντέλα Chinook που διαθέτει η ΑΣ. Θα πρέπει να αποκτηθούν CH-47F, τα οποία μπορούν να δεχθούν εύκολα όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Δύο τέτοια ελικόπτερα θα μπορούσαν να εξοπλίσουν την ΜΕΑΑ, τα οποία θα συμπληρώνονται από άλλα δύο CH-47DG με απλούστερες ικανότητες ειδικών αποστολών.
Τέλος να σημειώσουμε ότι και η ισραηλινή Elbit έχει ενημερώσει το ΥΕΘΑ για πακέτα αναβάθμισης ελικοπτέρων, παρόμοια με αυτά της L3 Harris.