Αν υπήρχε κάποια επαφή με την αμυντική πραγματικότητα, ο ΕΣ θα έπρεπε να αγοράσει 50.000 drone και όχι 50.000 τάμπλετ. Ο ΕΣ δεν είναι ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ούτε υπηρεσία κοινωνικών παροχών, ούτε δασική υπηρεσία, ούτε υγειονομικό ίδρυμα. Ο ΕΣ υπάρχει για να ΣΚΟΤΩΝΕΙ τον εχθρό. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να το συνειδητοτοποιεί η κυβέρνηση, τηρώντας και επαυξάνοντας την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μέχρι τώρα έχουμε δει τον ΕΣ να παίζει τον ρόλο της πυροσβεστικής σε πυρκαγιές και πλημμύρες, τον ρόλο της φιλανθρωπικής οργάνωσης υπηρετώντας λαθρομετανάστες και τον ρόλο υπηρεσίας διάσωσης. Φυσικά και οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να συνεισφέρουν σε έκτακτες καταστάσεις, αλλά μόνον τότε. Αντιθέτως, οι Ένοπλες Δυνάμεις ολοταχώς μετατρέπονται σε μόνιμο οργανισμό πολιτικής προστασίας και κοινωνικών/ εκπαιδευτικών παροχών, απομακρυνόμενες από τον κύριο ρόλο τους που είναι να ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ.
Το αφήγημα περί απόκτησης δεξιοτήτων έχει ζωή μερικών ετών. Κάποιοι πιστεύουν ότι η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων θα καταστήσει την θητεία ελκυστική για τους νέους και χρήσιμη για την επαγγελματική αποκατάστασή τους. Α, και θα δυναμώσει τον ΕΣ… Η άποψη αυτή είναι επιεικώς επικίνδυνη και ανόητη. Πρώτον, γιατί απομακρύνει τους κληρωτούς (και τον ΕΣ) από τον κύριο και μοναδικό λόγο για τον οποίο υπηρετούν: ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ. Αφετέρου, γιατί είναι αστείο το να πιστέψει κανείς ότι οι κληρωτοί μέσα σε 9 μήνες, στους οποίους πρέπει να ακολουθούν ένα βαρύ πρόγραμμα υπηρεσιών (σκοπιές, αγγαρείες) και κάποια (αρκετά υποβαθμισμένη) στρατιωτική εκπαίδευση, υπάρχει και χρόνος να μάθουν πραγματικά ένα επάγγελμα.
Παρά την ανοησία της όλης ιδέας, αυτή επιστρέφει δριμύτερη. Τώρα μάλιστα με αγορά 50.000 τάμπλετ, που θα χρεώνονται όπως τα όπλα σε κάθε στρατιώτη. Αυτή ήταν η ανάγκη του ΕΣ; Όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει την κρίσιμη σημασία των drone στον πόλεμο, από το τακτικό μέχρι το στρατηγικό επίπεδο, το Υπουργείο Αμύνης ξοδεύει χρήματα για να μετατρέψει τον ΕΣ σε ΙΕΚ. Αντί λοιπόν τάμπλετ, ο ΕΣ θα έπρεπε να αγοράσει 50.000 μικρά drone καμικάζι, για να αποκτήσουν οι μονάδες του την ικανότητα να επιτηρούν το πεδίο της μάχης 24ώρες το 24ωρο, να εντοπίζουν στόχους και να τους προσβάλλουν με ακρίβεια.
Αντίθετα, το όλο πρόγραμμα απόκτησης Μη Επανδρωμένων Αεροχηματών από τις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε (έστω και αν σέρνεται…) μόλις τώρα (αυτό κάτι λέει για την διορατικότητα και τον επαγγελματισμό των εκάστοτε Αρχηγών ΓΕΕΘΑ…), όταν η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια υπερδύναμη δίπλα στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα, στην σχεδίαση και μαζική παραγωγή κάθε είδους ΜΕΑ και drone (και αυτό κάτι λέει για την διορατικότητα και τον επαγγελματισμό των Τούρκων ΑΓΕΕΘΑ…). Η ισορροπία δυνάμεων στον κρίσιμο τομέα των ΜΕΑ/ Drone έχει ανατραπεί στον ύψιστο βαθμό υπέρ της Τουρκίας, και εμείς αγοράζουμε… τάμπλετ για να φτιάξουμε υδραυλικούς, ψήστες και σωφέρ!
Η αλήθεια είναι ότι γίνονται εξοπλισμοί. Όμως, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι η Άμυνα προοδεύει. Πρώτον, γιατί απλώς προσπαθούμε να καλύψουμε κενά δεκαετιών… Δεν αποκτούμε κάποιο πλεονέκτημα, προσπαθούμε να πιάσουμε την “βάση”. Δεύτερον, γιατί Άμυνα δεν είναι μόνον η Αεροπορία και το Ναυτικό, είναι και ο Στρατός. Και ο Στρατός δεν είναι μόνον άρματα και πυροβόλα. Είναι κυρίως ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Είναι ΚΥΡΙΩΣ ΚΛΗΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΟΙ Ήδη η 9μηνη θητεία έχει συρικνώσει τον ΕΣ σε τραγικό επίπεδο. Και αυτό το αποκαλύπτει η παραγγελία των… τάμπλετ!
50.000 τάμπλετ για κάθε κληρωτό (κυρίως του ΕΣ που έχει την μερίδα του λέοντος των στρατεύσιμων). Επομένως, ο ΕΣ διαθέτει… περίπου 50.000 κληρωτούς. Αν αφαιρέσουμε βοηθητικές ειδικότητες, γραφεία-επιτελεία, κ.λπ. πόσοι μένουν για μάχη στο πεδίο της μάχης; Πόσοι είναι αυτοί ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ; Και αυτοί οι 50.000 (μείον τόσοι…) θα πρέπει να καλύψουν ένα μέτωπο από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο (και την Ήπειρο). Γι’ αυτό βλέπουμε τα Τάγματα Εθνοφυλακής να έχουν αποκτήσει ρόλο μονάδων πρώτης γραμμής. Σε τέτοια ένδεια προσωπικού βρισκόμαστε.
Και φυσικά το θέμα της αύξησης της θητείας ούτε τολμούν να το αγγίξουν για ψηφοθηρικούς λόγους. Μάλιστα εξετάζουν και μείωση. Αλλά εκεί φαίνεται ότι η στρατιωτική ηγεσία προειδοποιεί για πλήρη κατάρρευση των μονάδων, και έτσι μπαίνουν εμπρός τα αστεία σχέδια περί τάμπλετ.