Μετά από τρεισήμισι μήνες επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού στην Πόλη της Γάζας και ευρύτερα στην Λωρίδα της Γάζας, το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει το Ισραήλ είναι ότι κατέστησε ακατοίκητο το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, και ότι έχει σκοτώσει 26.000 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων μόνον 6.000 είναι μαχητές της Χαμάς. Οι υπόλοιποι είναι άμαχοι μεταξύ των οποίων και 7.000 παιδιά.
Τα ισραηλινά στρατεύματα τελικά ποτέ δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στο κέντρο της Πόλης της Γάζας, μετά από τις βαριές απώλειες που υπέστησαν σε ανθρώπινο δυναμικό και άρματα μάχης στα περίχωρα. Σήμερα, έχουν αποσυρθεί από το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας. Ο λόγος είναι ότι ο έλεγχος αυτών των περιοχών – με συνεχή παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων – ήταν ουσιαστικά αδύνατος και προκαλούσε συνεχή αιμορραγία από ενέδρες των μαχητών της Χαμάς.
Το δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων της Χαμάς ποτέ δεν εξουδετερώθηκε. Παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, και τις ανατινάξεις από το Μηχανικό, το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειου δικτύου έμεινε ανέπαφο. Οι μαχητές της Χαμάς μπορούν πάντα να βγαίνουν μέσα από χιλιάδες μικρές οπές του εδάφους, να εκτοξεύουν αντιαρματικές ρουκέτες, και να πυροβολούν με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή. Σε μερικές περιπτώσεις, οι πρόχειροι χώροι συγκέντρωσης – στρατωνισμού των Ισραηλινών, ανατινάζονταν, σκοτώνοντας δεκάδες, καθώς η Χαμάς είχε τοποθετούσε εκρηκτικά στις σήραγγες που περνούσαν από κάτω. Τελικά, ο Ισραηλινός στρατός θεώρησε μάταιη την “κατοχή” εδάφους, αφού δεν έλεγχε το… υπέδαφος.
Το Γενικό Επιτελείο των IDF μέσω του εκπροσώπου Τύπου ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν 12 μήνες (!), για να εκκαθαριστεί η Λωρίδα της Γάζας από την Χαμάς. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα λάβουν την μορφή σύντομων επιδρομών μεσαίου ή μεγάλου βάθους από Ειδικές Δυνάμεις ή/ και μηχανοκίνητα τακτικά συγκροτήματα.
Σε πρόσφατα βίντεο, φαίνονται Ισραηλινοί στρατιώτες να μεταφέρονται επάνω στα άρματα μάχης, μία ρωσική τακτική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που σήμερα δεν έχει νόημα εφόσον υπάρχουν τα ΤΟΜΑ. Παρόλα αυτά, αυτό κρίθηκε αναγκαίο ώστε να προστατευτούν τα άρματα μάχης από ενέδρες. Η παρουσία στρατιωτών επάνω στα άρματα εξασφαλίζει πολύ καλύτερη ορατότητα και ως εκ τούτου αυξημένη τακτική επίγνωση και καλύτερη αντίδραση σε απειλές. Αναπόφευκτα, αυτό σημαίνει περισσότερες απώλειες στρατιωτών, αλλά αυτό θεωρείται από το Γενικό Επιτελείο προτιμότερο από τις απώλειες πολύτιμων αρμάτων μάχης.
Οι απώλειες των εφέδρων του Ισραηλινού στρατού είναι αναπάντεχα μεγάλες, αναγκάζοντας το Γενικό Επιτελείο να επικαλεσθεί λόγους ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, για να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι ανάπηροι Ισραηλινοί από τις μάχες μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 25.000! Δεν περιλαμβάνονται ελαφρά τραυματίες ή τραυματίες που θα αποκατασταθεί η υγεία τους. Γενικά, αποδείχθηκε ότι οι έφεδροι δεν είχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση και εμπειρία, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του αστικού πολέμου, θέτοντας σε αμφισβήτηση τον εφεδρικό στρατό με πυρήνα έναν μικρό αριθμό επαγγελματιών υπαξιωματικών και αξιωματικών.
Αυτή η αποτυχία δυναμικής και ταχείας επίτευξης στρατηγικών στόχων στην Λωρίδα της Γάζας, έχει οδηγήσει την ισραηλινή κυβέρνηση να ακολουθήσει μία πανάρχαια τακτική: την πολιορκία οχυρών πόλεων με στόχο την παράδοση ή την εξόντωση των αμυνομένων με πείνα, δίψα, αρρώστιες και βομβαρδισμούς. Βεβαίως την αρχαία και μεσαιωνική εποχή δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα, και οι σφαγές ολόκληρων πληθυσμών ήταν κάτι συνηθισμένο. Σήμερα, όμως, αυτή η τακτική είναι μάλλον απαράδεκτη.
Πιθανότατα, οι Ισραηλινοί έχουν υιοθετήσει τις προτάσεις του Ρόμπερτ Κάπλαν για μία “παγανιστική ηθική”, όπως έχουν διατυπωθεί στο βιβλίο του: “Warrior Politics: Why Leadership Demands a Pagan Ethos” – “Πολιτικές Πολεμιστών: Γιατί η Ηγεσία Απαιτεί Παγανιστικό Ήθος”. Με άλλα λόγια, ο Eβραιο-αμερικανός συγγραφέας και ειδικός σε διπλωματική και στρατιωτική στρατηγική, καθώς και σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων των ΗΠΑ , πρότεινε το 2003 (το έτος ουσιαστικής έναρξης του πολέμου κατά της “τρομοκρατίας” με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ) να εγκαταλείψει η Δύση τις χριστιανικές αρχές – που την οδήγησαν στον εκπολιτισμό της – και να επανέλθει σε ειδωλολατρικές-σατανικές ηθικές, που οδηγούν στην υιοθέτηση πολιτικών γενοκτονίας, μη διάκρισης αμάχων, μη σεβασμού των αιχμαλώτων, και γενικά σε θηριώδεις συμπεριφορές.
Σε τεχνολογικό επίπεδο, οι Ισραηλινοί δεν φάνηκαν καλύτεροι από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Τα υπερσύγχρονα άρματά τους απέκτησαν τις “πέργολες” που σατίριζαν οι Δυτικοί, ενώ υπέστησαν βαριές απώλειες όχι από υπερσύγχρονα αντιαρματικά όπλα αλλά από αυτοσχέδια όπλα της Χαμάς. Η αεροπορία τους δεν γλίτωσε τις απώλειες από το πρωτόγονο σύστημα αεράμυνας της Χαμάς. Οι αντιπυραυλικές τεχνολογίες δεν εμπόδισαν τον βομβαρδισμό των ισραηλινών πόλεων, ακόμα και όταν οι IDF δήλωναν ότι έχουν εξοντώσει την Χαμάς μέσα στην Πόλη της Γάζας. Το “ψηφιακό” πεζικό τους, με την ειδική εκπαίδευση σε αστικό αγώνα, δεν κατάφερε να εξουδετερώσει αποτελεσματικά και τελειωτικά την αντίσταση της Χαμάς, ενώ παράλληλα υπέστη βαριές απώλειες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και μεγάλος αριθμός ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, που σκοτώθηκαν στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να λύσουν προβλήματα που αδυνατούσαν μικροί ηγήτορες και να εμψυχώσουν τους αποθαρρημένους στρατιώτες.
Συμπερασματικά, αν το Ισραήλ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι σε έναν ασύμμετρο εχθρό όπως η Χαμάς, πως θα ανταπεξέλθει σε έναν γενικότερο πόλεμο που θα αντιμετωπίσει την Χετζμπολάχ, την Συρία, το Ιράκ, ίσως και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Προφανώς, το Τελ Αβίβ υπολογίζει στην εμπλοκή στον πόλεμο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.