
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Documento, ο ΕΣ ζητά αξιωματικούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) στην Ουκρανία. Ορισμένες θέσεις από αυτές, αφορούν την ευρωπαϊκή αποστολή EUMAM UKRAINE, η οποία παρέχει εκπαίδευση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Η ιστοσελίδα παρέχει και «τεμάχιο» του σχετικού επίσημου εγγράφου, για να στηρίξει την αυθεντικότητα της είδησης.
Το σχετικό αίτημα του ΕΣ αναζητά αξιωματικούς που «γνωρίζουν την ουκρανική γλώσσα» και «έχουν άριστη γνώση των ρωσικών τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών», που ο Ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Το αίτημα φαίνεται αρκετά φαιδρό για τους εξής λόγους:
- Ποιος Έλληνας αξιωματικός έχει ενδιαφερθεί να μάθει ρωσικά ή ουκρανικά (ελάχιστα διαφέρουν οι δύο γλώσσες, βασικά τα ουκρανικά είναι ρωσικό ιδίωμα); Καμία επιχειρησιακή ανάγκη δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα γι’ αυτό. Ας υποθέσουμε, ωστόσο, ότι στην διάρκεια των τριών ετών του πολέμου στην Ουκρανία, κάποιοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ουκρανικά. Γιατί; Δεν δικαιολογείται εύκολα. Ακόμη και αν παρακολουθούσαν τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, αυτό είναι πολύ πιθανότερο να γινόταν στην αγγλική γλώσσα, άντε και στην γαλλική ή γερμανική. Επομένως, θα είναι «φαινόμενο» να βρεθούν 15 τέτοιοι ουκρανόγλωσσοι αξιωματικοί.
- Κατά ποιο τρόπο και με βάση ποια ανάγκη, υπάρχουν αξιωματικοί που έχουν διδαχθεί ή εκπαιδευτεί σε τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες (TTΡ: Tactics, Techniques and Procedures) του Ρωσικού στρατού, και ειδικά σε αυτές που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, οι οποίες διαρκώς εξελίσσονται και μεταβάλλονται, αναλόγως των τακτικών και επιχειρησιακών απειλών και απαιτήσεων; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ομάδα μελέτης των συγκρούσεων στην Ουκρανία, αυτή μπορεί να διαπιστώνει ΤΤΡ όπως όλοι οι άλλοι, ήτοι από ανοικτές πηγές, ίσως και από πιθανές εσωτερικές ενημερώσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η ομάδα γνωρίζει επιδερμικά και εμμέσως τις ΤΤΡ, και σίγουρα δεν τις έχει ποτέ δοκιμάσει έστω σε «πολεμικά παίγνια» επί χάρτου ή υπολογιστή. Επομένως, όχι μόνον η «άριστη» γνώση είναι φαντασίωση, αλλά και αυτή ακόμη η απλή γνώση.
- Ας υποθέσουμε, ξανά, ότι αυτή η υποτιθέμενη ομάδα μελέτης, έχει μελετήσει τον Ουκρανικό πόλεμο και είναι ενημερωμένη έστω και βασικά για ΤΤΡ των Ρώσων. Ωστόσο, τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει η ελληνική ομάδα συμβουλευτικά ή εκπαιδευτικά στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πολεμούν επί τρία έτη και είναι πλέον «άσσοι» στις ρωσικές TTP, τις οποίες μερικές φορές ανατρέπουν, μέχρι οι Ρώσοι να βρουν το «αντίδοτο»; Μάλλον οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν εμάς στις ΤΤΡ του σημερινού σύγχρονου πολεμικού πεδίου (κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ΓΕΕΘΑ).
Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από το αίτημα του ΓΕΣ προς τους αξιωματικούς του ΕΣ είναι ότι, το Επιτελείο προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις απονενοημένες προσπάθειες της ΕΕ να πάρει στις πλάτες της το πλήρες βάρος του πολέμου στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση διαβίβασε το επείγον αίτημα στο ΓΕΕΘΑ και αυτό στο ΓΕΣ. Μάλιστα, οι εθελοντές πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Δηλαδή, η προθεσμία λήγει σε τέσσερις ημέρες.

Ίσως το μόνον που μπορεί να γίνει, είναι ένα ταχύρρυθμο σχολείο ουκρανικής γλώσσας, και ο εφοδιασμός των εθελοντών με εφαρμογές στο κινητό για αυτόματη μετάφραση συνομιλίας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τουρίστες. Όσο για τις ρωσικές ΤΤΡ, αυτό είναι μάλλον αδύνατο να καλυφθεί. Με ποιο τρόπο λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν αυτοί οι αξιωματικοί; Το πιθανότερο είναι να εκπαιδεύουν νεοσύλλεκτους σε βασικά αντικείμενα Πεζικού, Πυροβολικού και Τεθωρακισμένων (επάνω σε δυτικά όπλα και υλικά).
Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Η «σωστή πλευρά της ιστορίας» φαίνεται να έχει αλλάξει πλευρά, και η ελληνική κυβέρνηση από κεκτημένη ταχύτητα ή εξαρτήσεις από την ΕΕ είναι αναγκασμένη να παραμένει στην «εγκαταλειμμένη» πλευρά. Αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για την κυβέρνηση (κάτι το οποίο είναι πλήρως αδιάφορο για κάθε Έλληνα), αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή, αν ήδη έχουμε αδειάσει αποθήκες (επίσημα και ανεπίσημα) στα τρία έτη πολέμου, σε μία εποχή που οι ΗΠΑ κάλυπταν τον πόλεμο με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τώρα που οι ΗΠΑ κόβουν την βοήθεια και στρέφονται κατά του Κιέβου, ποιες θα είναι οι απαιτήσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα για χορήγηση πολεμικού υλικού; Λογικά πάρα πολύ μεγαλύτερες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει ένας πολύ αυστηρός έλεγχος από τα αρμόδια πολιτικά όργανα της Βουλής και των κομμάτων, για τις όποιες φανερές και κρυφές μεταφορές πολεμικού υλικού του ΕΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα προς την Ουκρανία.
Είναι φανερό, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενεργούν όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρουν των κρατών που προΐστανται, αλλά με γνώμονα μία υπερεθνική πολιτική και τα συμφέροντα μη κρατικών οντοτήτων, που αντιτίθενται σαφώς στο εθνικό συμφέρον καθενός και όλων μαζί των ευρωπαϊκών κρατών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί ότι – σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις – όσα ξένα στρατεύματα βρίσκονται στην Ουκρανία αντιμετωπίζονται ως «εχθρικά» και ως εκ τούτου είναι θεμιτοί στόχοι για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Θα αντέξει η κυβέρνηση μια σειρά φέρετρων, από ρωσικό πλήγμα σε κτίριο που θα στεγάζονται οι Έλληνες στρατιωτικοί; Εκτός και αν προβλέπεται η καθιερωμένη τακτική των υπόλοιπων ΝΑΤΟϊκών στρατών, τα πτώματα των στρατιωτικών τους να εξαφανίζονται ή οι κηδείες να γίνονται μυστικά…