Ο προσεκτικός αναγνώστης θα έχει παρατηρήσει ότι, από τις στήλες του παρόντος ιστολογίου, συνηθίζουμε να αναφερόμαστε τακτικά στα σώματα ασφαλείας, στην δομή, την οργάνωση τους, τον εξοπλισμό τους καθώς τα θεωρούμε στύλο της εθνικής μας άμυνας και ασφάλειας. Αν και τα γραφόμενα μας φαίνονται να έχουν κάποιες φορές χαρακτήρα επικριτικό, αυτό δεν γίνεται από κακή πρόθεση. Πρόθεση μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να προτείνουμε λύσεις, όχι να μπούμε σε μια λογική στείρας καταγγελίας. Σειρά (ξανά) παίρνει σήμερα το Λ.Σ- Ελληνική Ακτοφυλακή, ένας κλάδος των Σ.Α κομβικός στην διαφύλαξη της νομιμότητας αλλά και της εθνικής άμυνας που δεν εξαιρείται από τον κανόνα της ύπαρξης προβλημάτων και παθογενειών στο εσωτερικό του και που χαρακτηρίζει δυστυχώς το σύνολο του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Το Λιμενικό Σώμα για την εκτέλεση του έργου του και την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του, διαθέτει μεγάλο αριθμό πλωτών, χερσαίων και εναερίων μέσων καθώς και Ειδικές Μονάδες. Τα πλωτά μέσα που διαθέτει σήμερα το Λιμενικό Σώμα είναι 203 διαφόρων τύπων και διαφόρων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, μεταξύ αυτών και τα περιπολικά πλοία “ABEKING”. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λ.Σ έχει να κάνει με την ανεπάρκεια των πλωτών του μέσων όταν αυτά συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μέσα της τουρκικής ακτοφυλακής. Κατά κανόνα τα τελευταία υπερέχουν σε μέγεθος, εκτόπισμα, ταχύτητα και οπλισμό. Μάλιστα είναι σύνηθες φαινόμενο ακόμα και τα μεγαλύτερα σκάφη του Λ.Σ (όταν δεν στερούνται εντελώς οπλισμού) να διαθέτουν οπλισμό μικρότερου διαμετρήματος ακόμα και από μικρότερα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΠΑΘ του Λ.Σ τύπου Sa’ar 4 μήκους 58 μέτρων και εκτοπίσματος 450 τόννων, που περιορίζονται σε κύριο οπλισμό πυροβόλο των 30 χλστ, όταν επί παραδείγματι τα SAR -33 των 180 τόννων της τουρκικής ακτοφυλακής φέρουν ως κύριο οπλισμό πυροβόλο των 40 χλστ.
Tην περίοδο 1977-1978 ναυπηγήθηκαν στη χώρα μας (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) συνολικά 10 τέτοια σκάφη, εκ των οποίων 3 για το ΠΝ (κλάση Δήλος), 3 για το ΣΔΟΕ και 4 για το ΛΣ (ΛΣ 010, 020, 030, 040). Το 2002 τα 3 σκάφη του ΣΔΟΕ παραχωρήθηκαν στο ΛΣ αλλά μόνο τα 2 εξ αυτών ήταν αξιόπλοα και εντάχθηκαν τελικά σε υπηρεσία ως ΛΣ 015 και 025 (διέφεραν από 4 ήδη υπάρχοντα μόνο ως προς τη σχεδίαση του εμπρόσθιου τμήματος της υπερκατασκευής). Οι διαστάσεις των σκαφών είναι 29x5x1,7μ. και το εκτόπισμά τους 86 τόνοι. Φέρουν 2 μηχανές MTU-12V-331 που εξασφαλίζουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων και εμβέλεια 1.600 ν.μ. με 24 κόμβους. Το πλήρωμα είναι 15μελές. Ο οπλισμός των σκαφών αποτελείται από δύο έστορες (με ασπίδιο) για πυροβόλα των 20mm και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός από ένα ραντάρ έρευνας/ναυτιλίας Decca και ένα δεύτερο ραντάρ ναυτιλίας πολιτικού τύπου.
Στις τάξεις του Λ.Σ εκτός από τα 3 ΠΑΘ Sa’ar 4 και το σκάφος “ΑΡΚΙΟΙ” της Vosper Europatrol που είναι και τα μεγαλύτερα σκάφη του, υπηρετούν 6 περιπολικά σκάφη κλάσης “ΔΗΛΟΣ” της Abeking & Rasmussen μήκους 29 μέτρων και εκτοπίσματος 86 τόνων. Ο οπλισμός τους αποτελείται από δύο πυροβόλα Oerlikon των 20 mm ενώ δύνανται να αναπτύξουν ταχύτητα 27 κόμβων. Η ύπαρξη των σκαφών Abeking προσδίδει στο Λ.Σ τη δυνατότητα παρατεταμένης παρουσίας (πάντα με σχετικούς όρους) στις περιοχές ενδιαφέροντος, υπό δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με τα μικρότερα σκάφη του. Επίσης, παρέχει δυνατότητα επίδειξης παρουσίας σε εκολλαπτόμενες συνθήκες έντασης ή κρίσης και αποτροπής ενεργειών προσβολής της εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων το Λιμενικό Σώμα είχε αποστείλει δύο σκάφη Abeking στην περιοχή για την ενίσχυση της εκεί ελληνικής παρουσίας.Βέβαια αποτελεί κοινό τόπο πως, μόνο οριακά μπορούν να σταθούν απέναντι στα αντίστοιχα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που υπερέχουν σαφώς σε όλους τους ποιτικούς δείκτες σύγκρισης. Εκτός αυτού τα ίδια τα σκάφη είναι παλιά, καθώς ναυπηγήθηκαν την περίοδο 1977-78 και ως εκ τούτου ξεπερασμένα. Προβάλει λοιπόν επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασης τους με κάποιο νεώτερο σχέδιο.
Στην διεθνή αγορά υπάρχουν αρκετά έτοιμα σχέδια, ενώ λύσεις μπορεί να προσφέρει και η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα υποψήφια σκάφη που προβάλλουν ως αντικαταστάτες των Abeking. Ένα υποψήφιο σχέδιο είναι το σκάφος της ακτοφυλακής του Τρίνιναντ που κατασκευάζει η Austal. Πρόκειται για σκάφη μήκους 30 μέτρων, εκτοπίσματος 160 τόννων, που υπηρετείται από πλήρωμα 12 ανδρών. Αναπτύσσει ταχύτητα 40 κόμβων ενώ στο στάνταρτ οπλισμό του περιλαμβάνονται ένα πυροβόλο των 20 mm και 2 βαρέα πολυβόλα των 12.7 mm. Βέβαια μπορεί να εφοδιαστεί με βαρύτερο οπλισμό επί τηλεχειριζόμενης σταθεροποιούμενης εξέδρας οπλισμού στην πλώρη, ενδεικτικά την Ισραηλινή Typhoon με πυροβόλο των 25-30 mm.
Μια ενδιάφερουσα πηγή για την απόκτηση παράκτιων περιπολικών προβάλλει η Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία με τα Super Dvora Mk III και Shaldag των IMI Ramta και Israel Shipyards Ltd. Πρόκειται για σκάφη της αυτής κατηγορίας μεγέθους (50-60 τόννων) με ταχύτητα της τάξης των 45-50 κόμβων και δυνατότητα τοποθέτησης ισχυρού, για το μέγεθος των σκαφών, οπλισμού όπως τηλεχειριζόμενη σταθεροποιούμενη εξέδρα οπλισμού Typhoon για πυροβόλα των 25-30 χλστ με τα ανάλογα σκοπευτικά, πυροβόλα Oerlikon των 20 χλστ, πολυβόλα των 0.50in ακόμα και Κ/Β Επιφανείας- Επιφανείας και Επιφανείας- Αέρος της κατηγορίας των Hellfire και Stinger.
Ειδικά τα Super Dvora είναι πιστοποιημένα για πλωραίο πύργο εξοπλισμένο με πυροβόλο φιλοσοφίας Gatling Sea Vulcan των 20 mm το οποίο χρησιμοποιείται και από το ναυτικό της Νοτίου Κορέας και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αποστολές “θαλάσσιας αναχαίτησης” Βορειοκορεατικών σκαφών στις συχνές ναυτικές αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες,σε συνθήκες παραπλήσιες αυτών της κρίσης των Ιμίων. Μάλιστα για τον εξοπλισμό των υπό συγκεκριμένων σκαφών θα μπορούσαν ίσως να αξιοποιηθούν τα M61A1 Gatling από αποσυρόμενα αεροσκάφη της Π.Α όπως καταδείχθηκε από ανάλογη πρωτοβουλία του Ε.Σ.
Σίγουρα, λύσεις μπορούν να προτείνουν και τα εγχώρια ναυπηγεία ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ένα εθνικό ναυπηγικό πρόγραμμα έστω και για μικρά σκάφη μεγέθους παράκτιου περιπολικού, πυραυλακάτου, κανονιοφόρου ή ακόμα και κορβέτας. Είναι ευκαιρία το Λ.Σ/ ΕΛ.ΑΚΤ να κάνει την αρχή ακόμα και μέσω κοινοτικών κονδυλίων.
Το Ελληνικό σκάφος Patrol Craft 35, έχει µήκος 35 µέτρα, πλάτος 6,6 µέτρα, βύθισµα 1,24 µέτρα και εκτόπισµα 115 τόνους µε πλήρες φορτίο. Για την διατήρηση του εκτοπίσματος του σκάφους σε χαμηλό επίπεδο το σκάφος προβλέπεται να ναυπηγηθεί από κράμα αλουμινίου (Aluminum 5083).
Το προωστικό σκεύος του σκάφους αποτελείται από δύο κινητήρες diesel MTU 16V 4000 των 3.650 ίππων ή εναλλακτικά των κινητήρων diesel Caterpillar 3516C διασυνδεδεμένους με υδροωθητές (Waterjet) της εταιρείας Rolls-Royce Kamewa 50A3.
Το παραπάνω προωστικό σκεύος επιτρέπει στο σκάφος να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και 33 κόµβους σταθερή επιχειρησιακή ταχύτητα. Επιπλέον το πλοίο διαθέτει δύο γεννήτριες των 75-80Kw και δεξαµενή καυσίµου µε χωρητικότητα 24.000 λίτρα.
Το ελληνικό περιπολικό πλοίο Patrol Craft 35, διαθέτει πλήρωμα 14 ατόμων με δυνατότητα διαμονής δύο ακόμη ατόμων και θα µπορεί να επιχειρεί για 6 ηµέρες µε οικονοµική ταχύτητα 15 κόµβων. Όσον αφορά τον οπλισμό του σκάφους αυτός περιλαμβάνει ένα σταθεροποιημένο πρωραίο πυροβόλο με διαμέτρημα μέχρι και 30 χλστ όπως το πυροβόλο Mauser Mk30 Model F των 30 χλστ. που κατασκευάζονται από τα ΕΑΣ.
Μάλιστα σκάφη ανάλογα με τα παραπάνω θα μπορούσε να προμηθευτεί και το Π.Ν για τις ανάγκες των Ναυτικών Διοικήσεων του (ΝΔΑ, ΝΔΙ, ΝΔΒΕ), προσαρμόζοντας κατάλληλα το πακέτο εξοπλισμού/οπλισμού τους.
Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των Abeking επείγει, καθώς τα σκάφη απαξιώνονται ταχύτητα λόγω ηλικίας και αδυνατούν να εκτελέσουν την αποστολή τους. Tα τελευταία χρόνια αφότου έκλεισε η “πύλη” του νομού Έβρου το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης μετατοπίστηκε στο Αιγαίο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος χρειάζεται παραπάνω πολιτική βούληση και παιδεία για θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Στην υιοθέτηση κάποιου προγράμματος αντικατάστασης δύνανται να χρησιμοποιηθούν κονδύλια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στα πλαίσια ενός κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης. Με ευρωπαϊκούς ή ακόμα και με αμιγώς εθνικούς πόρους, το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει για έναν αριθμό τουλάχιστον τεσσάρων σκαφών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση. Η συγκεκριμένη απαίτηση είναι πιεστική και δεν μπορεί να περιμένει. Ας ελπίσουμε πως η αναγνώριση, όπως εκφράστηκε πρόσφατα, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της σημασίας του ρόλου του Λ.Σ-Ελληνικής Ακτοφυλακής να μην μείνει επίπεδο φραστικής αναγνώρισης, αλλά να λάβει τον χαρακτήρα πραγματικής ενίσχυσης του, με τα μέσα που απατούνται ώστε να είναι σε θέση να εκτελέσει την αποστολή του.
*το παρόν αποτελεί αναδημοσίευση παλιότερου άρθρου