Γράφουν οι Κωνσταντίνος Τόλιας και Ε.Τ
Η τουρκική επιχείρηση “υβριδικού πολέμου” στον Έβρο το 2020 δεν εξέπληξε τους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ», καθώς ήταν αναμενόμενη κίνηση εδώ καιρό πριν. Οι ελληνικές πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αξιολογήσει σωστά τις πληροφορίες που έφθαναν από την αντίπερα πλευρά των συνόρων, και είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα την πολιτική ηγεσία για τις τουρκικές προθέσεις. Εκείνο που μας εξέπληξε ήταν η ακαριαία και αποτελεσματική αντίδραση της ελληνικής πλευράς, κάτι ασυνήθιστο για κάποιον έμπειρο παρατηρητή της ελληνικής πολιτικής. Για πρώτη ίσως φορά, μετά την κρίση στην Αλβανία το 1997, η αντίδραση του ελληνικού μηχανισμού άμυνας και ασφάλειας ήταν η ενδεικνυόμενη αποδεικνύοντας πως όποιος θέλει μπορεί.
Τα σύγχρονα “τείχη”
Στην Ελλάδα η φύλαξη των συνόρων ήταν για χρόνια ταμπού, όταν άλλες χώρες έπαιρναν την ασφάλεια του λαού τους πολύ πιο σοβαρά όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία, η Ινδία κ.λπ. Το Ισραήλ έχει σχεδόν περικυκλωθεί από ένα τείχος, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος στο Μεξικό, και η Τουρκία, που συχνά κουνάει το δάχτυλο στην Δύση σχετικά με τα… “ανθρώπινα δικαιώματα” των μουσουλμάνων εισβολέων, έχει κατασκευάσει τείχος στα σύνορα με την Συρία και το Ιράν. Και όλες οι παραπάνω χώρες χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Η Ουγγαρία αντιμετώπισε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, όταν στην Ελλάδα φορούσαμε παρωπίδες. Κατασκεύασε έναν φράκτη, ο οποίος μείωσε τους εισερχόμενους λαθρομετανάστες από 39.1000 το 2015 σε 1.184 το 2017. Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τα προηγούμενα 17 χρόνια περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και την βελτίωση τείχους και ενός διαχωριστικού φράκτη στα σύνορα με Ιορδανία, Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο και Γάζα μειώνοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά 90%. Το 2011 εισήλθαν παράνομα στο Ισραήλ 17.000 Αφρικανοί μετανάστες, και αμέσως μετά την κατασκευή του φράχτη το 2013 κατάφεραν να περάσουν μόλις 43, με τον αριθμό παράνομα εισερχομένων να αγγίζει το μηδέν το 2017. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το έδαφος στο οποίο έχει κατασκευαστεί το τείχος του Ισραήλ δεν έχει κατασχεθεί ή κρατικοποιηθεί, αλλά ανήκει στον πολίτη που κατέχει το αγροτεμάχιο.
Στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, το αμερικανικό κράτος θα δαπανήσει έως και 25 δισ. δολάρια, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός τείχους 1.309 μιλίων με 19 εκατομμύρια τόνους σκυροδέματος.
Η Τουρκία κατασκευάζει τείχος στα σύνορα με την Συρία το οποίο θα κοστίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ο φράκτης που κράτησε!
Στην Ελλάδα η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε στην μέση τον φράκτη που κατασκευαζόταν στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο. Μετά από πολλές ανακοινώσεις της Τουρκίας ότι θα διοχετεύσουν στην Ευρώπη εκατομμύρια λαθρομετανάστες, οι τουρκικές αρχές στις 28 Φεβρουαρίου 2020 άνοιξαν τελικά τα σύνορα τους κάνοντας την απειλή τους πραγματικότητα. Όπως φαίνεται, δεν περίμεναν την ακαριαία αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ούτε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην περάσουν οι εισβολείς. Η γεωστρατηγική της Τουρκίας στην Συρία, το Κουρδιστάν και η όξυνση των σχέσεων της με την Ρωσία, την ανάγκασε να “οπλοποιήσει” το πρόβλημα των λαθρομεταναστών προκειμένου να κερδίσει διπλωματικά στην γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου και της Ασίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν σαφώς αξιολογήσει την προκλητικότητα της Τουρκίας πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, και σίγουρα είχαν υποβάλει τις μελέτες τους στο σχεδιασμό, την διαχείριση και την αποτροπή μιας τέτοιας κρίσης. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα σύνορα στον Έβρο, με τους λαθρομετανάστες να δημιουργούν ταραχές και την τουρκική στρατοχωροφυλακή να προσπαθεί να τους βοηθήσει να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.
Η Τουρκία όμως έχασε την μάχη στον Έβρο, και η ελληνική στρατηγική κέρδισε τις δάφνες στο πόλεμο των συνόρων. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία κατάλαβε, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες και δύνανται να ολοκληρώνουν την αποστολή τους άμεσα όταν τους ζητηθεί. Σίγουρα οι Τούρκοι δεν περίμεναν τέτοια αποφασιστικότητα και θεωρούσαν ότι σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης κρίσης θα κέρδιζαν στην γεωστρατηγική και διπλωματική σκακιέρα. Βέβαια, η απειλή που ενέσκηψε στον Έβρο δεν θα είχε τόση επικινδυνότητα, αν μια σοβαρή αποτρεπτική πολιτική είχε ξεκινήσει σχετικά με το λαθρο-μεταναστευτικό ζήτημα από το 2015 μέχρι και τώρα. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη, με νοοτροπίες του τύπου “δεν υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα”…
Καταγραφή ελλείψεων
Παρά την επιτυχία, η απειλή να “σπάσει” το μέτωπο υπήρξε πολλές φορές στην διάρκεια της “μάχης” μια πολύ ισχυρή πιθανότητα. Αιτία οι ελλείψεις και οι αδυναμίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, που τους είχαν αρνηθεί την προετοιμασία τα προηγούμενα έτη. Αυτές εντοπίζονται στο επίπεδο κυρίως της ΕΛ.ΑΣ καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις φάνηκαν παραδόξως καλύτερα προετοιμασμένες.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελληνική Αστυνομία:
– Δεν υπήρχαν θωρακισμένα οχήματα.
– Δεν υπήρχε βαρύς οπλισμός.
– Ο χειρισμός των drones γίνονταν από τα κέντρα επιχειρήσεων και όχι άμεσα από τις μονάδες που ήταν ανεπτυγμένες στο ποτάμι. Δηλαδή, δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης των drones από το προσωπικό στο ποτάμι.
– Ο ατομικός εξοπλισμός του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν προσαρμοσμένος για το περιβάλλον των επιχειρήσεων καταστολής πλήθους. (π.χ. άσπρα κράνη, στολές μπλε ή μαύρου χρώματος, εκτός από τα ΜΑΤ που είχαν λαδί).
– Δεν υπήρχαν οργανωμένες θέσεις μάχης στην περίπτωση που υπήρχαν πυρά από την απέναντι πλευρά.
– Δεν υπήρχαν επαρκή πλωτά μέσα για την επιτήρηση του ποταμού.
– Δεν υπήρχαν επαρκείς θερμικές διόπτρες.
– Δεν υπήρχε σύστημα ραντάρ επιτήρησης συνόρων.
– Δεν υπήρχαν ασύρματοι που να λειτουργούν σε επιλογή αναπηδούσης συχνότητας, τουλάχιστον όχι σε όλο το μήκος της μεθορίου.
– Δεν υπήρχαν ακουστικά μέσα παρακολούθησης.
Σε αντίθεση, η τουρκική Jandarma (Στρατοχωροφυλακή) διέθετε:
– Θωρακισμένα οχήματα HIZIR (4x4) με βαριά πολυβόλα 12,7 χλστ., συστήματα υπέρυθρης επιτήρησης, μη επανδρωμένους πυργίσκους, εκτοξευτές καπνογόνων και προστασία ΧΒΡΠ.
– Τυφέκια και ατομικό εξοπλισμό που παρέπεμπε σε σώμα Ειδικών Δυνάμεων.
– Εκτελούσαν πεζές περιπολίες για την σύνδεση μεταξύ των σημείων ελέγχου.
– Έκαναν χρήση πυρών στον αέρα για εκφοβισμό.
– Διέθεταν ακουστικά μέσα παρακολούθησης.
– Είχαν ατομικούς φακούς μεγάλης ισχύος σε επίπεδο ομάδας, που με αυτούς φώτιζαν τις ελληνικές θέσεις.
– Προσπαθούσαν να βρουν σημεία στα σύνορα όπου θα προωθούσαν αλλοδαπούς στην Ελλάδα.
– Έκαναν εκτενή χρήση drones. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν σηκώσει ταυτόχρονα περίπου 40 τετρακόπτερα!
– Είχαν οργανωμένες θέσεις μάχης. Το Μηχανικό τους εκτέλεσε χωματουργικές εργασίες και δημιούργησε θέσεις μάχης πλησίον σε κάθε σημείο ελέγχου.
Αν τα προηγούμενα έτη υπήρχε η πολιτική βούληση, θα είχαμε τελειοποιήσει τον φράχτη κατά μήκος του Έβρου, και θα ήμασταν έτοιμοι πολιτικά και στρατιωτικά για μια τέτοιου είδους κρίση.
Φράκτης και εμπόδια
Θα μπορούσαμε να είχαμε κατασκευάσουμε τον φράχτη του Έβρου στα πρότυπα αυτού του Ισραήλ ή των ΗΠΑ, με μια σύνθεση σκυροδέματος ενισχυμένο με ατσάλι (ώστε να θωρακιστεί και από αντιαρματικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης) και συρματοδομής περίπου στο ύψος των 10-15 μέτρων. Η σύνθεση του σκυροδέματος θα πρέπει να έχει πάχος 50 εκατοστά τουλάχιστον, σύμφωνα με το απαιτούμενο πάχος υλικού, για προστασία από ελαφρά αντιαρματικά όπλα από απόσταση 91 μ. (ΕΕ 10-80). Έπρεπε να έχει τοποθετηθεί αντι-αναρριχητικός φράκτης, και μάλιστα ηλεκτροφόρος στα σημεία εκείνα του εδάφους που επιβάλεται. Ο φράκτης θα μπορούσε να ενισχυθεί με τάφρους – υδάτινα κωλύματα, κρατήρες, κωλύματα από κορμοξυλεία ή φράγματα από δένδρα, και κωλύματα κάτω από την επιφάνεια του νερού του ποταμού.
Στα συνοριακά φυλάκια και τελωνεία, στα οποία η Ελλάδα συνδέεται με δρόμο με την Τουρκία, έπρεπε να έχει τοποθετηθεί υδραυλικό σύστημα ράβδων ή μπάρας, σε περίπτωση που κάποιος οδηγώντας ένα βαρύ όχημα θέλει να διασπάσει την διάβαση. Θερμικές κάμερες ανίχνευσης της σωματικής θερμοκρασίας στην είσοδο των τελωνείων και των φυλακίων μπορούν να εντοπίζουν άτομα που έχουν νοσήσει από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως ο Covid 19. Τέτοια συστήματα χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι κινέζικες αρχές κατά την έναρξη της κρίσης του λοιμού στην περιοχή Wuhan, όπως το θερμικό σκάνερ ΗΥ-2005. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για να ανιχνεύσει τους ιούς SARS, Η1Ν1 και Έμπολα από την απόσταση των 8 μ., δίνοντας αποτελέσματα με ποσοστό λάθους 0,5 βαθμούς Κελσίου σε 1”.
Λαγωνικά σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ εκπαιδευμένα σε ναρκωτικές ουσίες και εκρηκτικά θα πρέπει να περιπολούν συνεχώς. Ούτως ή άλλως, η εικόνα ενός εκπαιδευμένου σκύλου με μια περίπολο δύο ένστολων, είναι από μόνη της αποτρεπτική. Οι περιπολίες καταδίωξης και σύλληψης από τον ΕΣ και την ΕΛ.ΑΣ στο δύσκολο εδαφικό ανάγλυφο της μεθορίου να γίνονται με μοτοσυκλέτες enduro, τετράτροχα ή εξάτροχα οχήματα παντός εδάφους (ATV). Τον χειμώνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν snowmobile.
Ταχυκίνητες ομάδες των “βόρειων” Μοιρών Καταδρομών με οχήματα τέτοιου τύπου θα μπορούν να κινούνται ευέλικτα, να ενεδρεύουν, να επιτίθενται και να συλλαμβάνουν όλους όσους εισήλθαν παράνομα ή είναι λαθρέμποροι, και να εξαφανίζονται αμέσως στο εδαφικό ανάγλυφο μαζί με τους συλληφθέντες. Οι συλληφθέντες θα πρέπει να μεταφέρονται αμέσως σε κλειστά κέντρα κράτησης και από εκεί να παίρνουν κατευθείαν εισιτήριο επιστροφής. Τέτοια οχήματα επανδρώνονται και αναπτύσσονται από πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς λόγω του χαμηλού κόστους της αγοράς τους, της ταχύτητας και της ευελιξίας που παρέχουν αλλά και του χαμηλού κόστους κατανάλωσης καυσίμου.
Εκπαιδευμένη Μονάδα καταστολής ταραχών του ΕΣ ή της ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή για να αποτρέψει τις βίαιες εφόδους των λαθρομεταναστών προς την ελληνική πλευρά χρησιμοποιώντας μη θανατηφόρα όπλα, όπως οι βολίδες καουτσούκ.
Η ελληνική εφευρετικότητα στην “Μάχη του Έβρου” μεγαλούργησε, αποδεικνύοντας μια ακόμα φορά την επινοητικότητα που δείχνει ο Έλληνας την τελευταία στιγμή, καλύπτοντας την αδυναμία προγραμματισμού και πρόβλεψης που λείπει από τις πολιτικές ηγεσίες. Έτσι, είδαμε σε πλάνα των τηλεοπτικών συνεργείων, τον τεράστιο ανεμιστήρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών που τοποθετήθηκε πάνω σε όχημα του ΕΣ, ώστε να εκτρέπει προς την τουρκική πλευρά του ποταμού τα νέφη των δακρυγόνων και τους καπνούς από τις μολότοφ που εκσφενδόνιζαν οι λαθρομετανάστες και οι στρατοχωροφύλακες από την πλευρά του Παζαρκούλε.
Επίσης είδαμε την τοποθέτηση μεγάλων προβολέων της Dasteri Systems ώστε να φωτιστεί η περίμετρος των συνόρων. Επίσης, δημιουργήθηκε μια ζώνη ασφαλείας από το Μηχανικό με hesco barriers ανάμεσα στον φράκτη και τις ελληνικές δυνάμεις για την κάλυψη των ΜΑΤ και των δυνάμεων του Στρατού, ώστε η εμβέλεια των αντικειμένων (πέτρες, ξύλα, καπνογόνα, χημικά) που εκσφενδόνιζαν οι λαθρομετανάστες και οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες να μην φτάνουν καν στις ελληνικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο σημείο. Η εν λόγω ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να επιμηκυνθεί κατά μήκος του ποταμού, ώστε οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας να μπορούν να περιπολούν σε αυτή και να παρατηρούν τις ύποπτες κινήσεις στο ανοικτό πεδίο.
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (αλλά και η Στρατονομία), η οποία έχει εκπαιδευτεί παλαιότερα σε ανάλογη άσκηση για την καταστολή ταραχών, θα έπρεπε να συνδράμει επικουρικά τα ΜΑΤ, ώστε ο Στρατός να αποκτήσει και την ανάλογη εμπειρία σε μεθόδους αντιμετώπισης εσωτερικών απειλών.
Μη θανατηφόρα όπλα
Σε τέτοιες βίαιες ταραχές, μονάδες καταστολής άλλων χωρών έχουν αναπτύξει πιο εξειδικευμένα συστήματα καταστολής. Ο Αμερικανικός στρατός και η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες non lethal weapon, όπως το LRAD System και το Active denial system (ADS). Το LRAD System είναι στην ουσία ένα μεγάφωνο, ικανό να στέλνει ηχητικά μηνύματα-ανακοινώσεις και ήχους σε απόσταση άνω των 5.000 μ. Οι ήχοι προκαλούν στους παρευρισκόμενους έντονο εσωτερικό πόνο, εμβοή, ζαλάδα, σύγχυση και vertigo, τόσο, ώστε να θέλουν να φύγουν “τρέχοντας” από το σημείο που έχει αναπτυχθεί το σύστημα.
Ο Αμερικανικός στρατός και η USAF το χρησιμοποίησαν στο Αφγανιστάν, για να αποτρέψουν ύποπτα άτομα να φτάσουν κοντά στην περίμετρο των εγκαταστάσεων υπό τον φόβο των βομβιστικών επιθέσεων με οχήματα (VΒΙΕD). Το Αμερικανικό Ναυτικό το ανέπτυξε στις εγκαταστάσεις και στα πλοία του, για να παρέχει ασφάλεια από τρομοκρατικές επιθέσεις. Πλοιοκτήτριες εταιρείες το χρησιμοποιούν κατά κόρον για την αποτροπή πειρατών, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ήταν η πρώτη που το χρησιμοποίησε σε ταραχές το 2004. Το LRAD χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να στείλει ηχητικά μηνύματα σε οδηγούς, οι οποίοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας. Σαφώς είναι το σύστημα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε ξηρά και θάλασσα για την αποτροπή των μεγάλων εισροών στο Αιγαίο.
To Active Denial System (ADS) προκαλεί υπερθέρμανση της επιφάνειας της επιδερμίδας ώστε να πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό του. Η αρχή λειτουργίας του στηρίζεται στον φούρνο μικροκυμάτων, κατά την οποία το νερό ατμοποιείται θερμαίνοντας τα μόρια της επιδερμίδας. Στην πρώτα κλάσματα των δευτερολέπτων νιώθεις μια γλυκιά ζέστη, η οποία αυξάνεται συνεχώς σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα φλεγόμενο κτίριο από το οποίο προσπαθείς να διαφύγεις.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο υπουργείο Άμυνας, το ADS είναι ένα non lethal weapon, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο πλήθους, προστασία αυτοκινητοπομπών, checkpoints και προστασία λιμανιών και αεροδρομίων. Ωστόσο, το “ψήσιμο” ανθρώπινης επιδερμίδας με μικροκύματα ενέχει σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως καρκίνο του δέρματος…
Επίγεια επιτήρηση
Στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται πύργοι παρακολούθησης Anduril Lattice Surveillance, ύψους 80 – 140 ποδών, με ενσωματωμένες κάμερες ημέρας, νύχτας και ραντάρ που τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ. To Ισραήλ και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλήθος αισθητήρων εδάφους για την αποτροπή παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών. Το Ισραήλ έχει κάνει ένα ακόμη βήμα πιο πέρα και χρησιμοποιεί ναρκοπέδια! Σοφά δεν έχει υπογράψει την συνθήκη της Οτάβα. Το ναρκοπέδιο είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο, και η όλη προσπάθεια “φιλανθρωπικών οργανώσεων” και του ΟΗΕ την δεκαετία του ’90, να ξηλωθούν τα ναρκοπέδια στα σύνορα των κρατών, τελικά επέτρεψε την εισβολή των μαζών λαθρομεταναστών από κράτος σε κράτος. Μια ίσως σκόπιμη προετοιμασία-διευκόλυνση για το τι σχεδιαζόταν;
Μοτοσικλέτες και τετράτροχα υπερελαφρά οχήματα (ATV), όπως το Polaris, με ενσωματωμένη τεχνολογία ραντάρ και συστήματα FLIR, θα μπορούσαν να περιπολούν και να συλλέγουν πληροφορίες, οι οποίες θα αποστέλλονται σε ένα μικρό εποχούμενο κλιμάκιο επέμβασης, που θα αλλάζει τοποθεσίες ανάλογα με την εκάστοτε αποστολή.
Η γαλλική Cerb Air Systems προσφάτως ανέπτυξε συστήματα αντί-drone σε μεγέθη σακιδίου, το οποίο μπορεί να φέρει ο αναβάτης της μοτοσικλέτας, ένας πεζικάριος ή ένας αστυνομικός στην πόλη, για να ανιχνεύει οποιονδήποτε ύποπτο στο έδαφος. Είναι γνωστόν ότι οι τουρκικές υπηρεσίες, οι λαθρέμποροι και οι λαθροκινητές χρησιμοποιούν drone για να ελέγξουν από ποιο σημείο θα περάσουν. Η FLIR Systems έχει αναπτύξει πολλά διαφορετικά τέτοια συστήματα, ανάλογα με τον σκοπό των επιχειρήσεων, όπως το πολιτικού τύπου όχημα 4×4 FLIR LVSS και το όχημα παντός εδάφους FLIR LTV-X.
Το LVSS κινείται χωρίς να προκαλεί υποψίες για την αποστολή του, καθώς έχει εμφάνιση πολιτκού οχήματος 4×4, το οποίο όμως αναπτύσσει τον εξοπλισμό του σε μόλις 30 δευτερόλεπτα και μπορεί να ανιχνεύσει ταυτόχρονα 500 υπόπτους. Δέχεται δε μεγάλο αριθμό διαφορετικών συστημάτων FLIR και ραντάρ, αναλόγως την επιχείρηση που θα εκτελέσει. Παρόμοιο σύστημα, και συγκεκριμένα το MVSS, χρησιμοποιεί η αμερικανική CBP (Custom Border Patrol) από το 2014. Στον αντίποδα, το FLIR LTV-X Cerberus είναι όχημα στρατιωτικού τύπου και επανδρώνεται από προσωπικό 2 ατόμων, όντας ικανό να ενεργεί στα πιο δύσβατα σημεία όχι μόνο του Έβρου αλλά της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Εναέρια Παρακολούθηση
Στις ΗΠΑ για την εναέρια παρακολούθηση και κάλυψη των περιοχών κατά μήκος του τείχους με το Μεξικό χρησιμοποιείται κατά κόρον το μη επανδρωμένο αερόχημα Predator Β και πλήθος άλλων μικρότερων sUAS, όπως τα RQ-11B Raven και Aeryon R80D Skyrider. Tα drone συλλέγουν πληροφορίες και αποστέλλουν εικόνα και βίντεο σε πραγματικό χρόνο στον χειριστή. Ο χειριστής συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον τύπο των ύποπτων οχημάτων και τις πινακίδες κυκλοφορίας, όπως επίσης και εάν οι παράνομοι οπλοφορούν ή μεταφέρουν σακίδια με ναρκωτικά, και ενεργεί ανάλογα με το περιστατικό.
H CBP (Custom and Border Protection), η υπηρεσία η οποία έχει τον έλεγχο των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αεροπλάνων, ελικοπτέρων ακόμη και ερόστατα ραντάρ (ΤARS) με εμβέλεια ανίχνευσης 200 μιλίων. Επίσης, η CBP έχει αναπτύξει εφαρμογή για τα smartphone των στελεχών της, με την οποία δέχονται πληροφορίες ταχύτατα σχετικά με τις επιχειρήσεις τους. Η εφαρμογή στέλνει δεδομένα σε κάθε στέλεχος της CBP στο κινητό του τηλέφωνο, σχετικά με την τοπογραφία της περιοχής, τα σημεία που βρίσκονται οι δυνάμεις τους, πληροφορίες σχετικά με τους υπόπτους, οπτικό υλικό από κάμερες και αισθητήρες ώστε να πραγματοποιήσουν την αποστολή τους.
Εθελοντές εθνοφύλακες
Είναι προφανές ότι οι Εθνοφύλακες και οι πολίτες του Έβρου δεν μπορούν να μείνουν εκτός των σχεδίων συνοριοφύλαξης. Αυτοί που με τόση αυτοθυσία και ζήλο σήκωσαν ένα μεγάλο μέρος του βάρους στην κρίση. Οι Εθνοφύλακες και οι εθελοντές πολίτες, είτε άοπλοι είτε ένοπλοι, θα ήταν συνετό να συνοδεύουν επικουρικά τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, και υπό την καθοδήγηση τους να αναλαμβάνουν καθήκοντα φύλαξης, προστασίας, καταδίωξης και σύλληψης. Σαφώς, αυτή θα ήταν μια σωστή πρόταση, αφού οι εθελοντές μειώνουν τα έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Οι επικεφαλής εν ενεργεία στρατιωτικοί και αστυνομικοί θα εγγυούνταν ότι δεν θα διαπραχθούν κατά λάθος ποινικά αδικήματα. Στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, εκτός από την υπηρεσία CBP, περιπολούν και νομικά κατοχυρωμένες πολιτικές οργανώσεις.
Η Arizona Border Recon και η Minuteman Project είναι δύο από τις πιο γνωστές εθελοντικές ομάδες που περιπολούν στα σύνορα με το Μεξικό. Η ΑΒR χρησιμοποιεί δικό της οπλισμό και εξοπλισμό. Το μοναδικό προσόν για να γίνει κάποιος μέλος της είναι ένα καθαρό ποινικό μητρώο. Οι Μinutemen Project εμπνεύστηκαν το όνομα τους από τους εθελοντές πολίτες που σχημάτιζαν πολιτοφυλακές (Minutemen) στην Αμερικανική Επανάσταση (1775-1783). Oι οργανώσεις αυτές έχουν δεχτεί σκληρή κριτική από πολιτικούς του Μεξικού και των ΗΠΑ, όπως οι Vicente Fox και George W. Bush. Αλλά έχουν αποφέρει περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στην προστασία των συνόρων. O κύριος λόγος της κριτικής είναι ότι αυτές οι οργανώσεις θέτουν ένα σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια κάποιων και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Αφενός, για φθηνά εργατικά χέρια στην αμερικανική αγορά και για τον εποικισμό των ΗΠΑ με αλλοδαπούς, και αφετέρου για “ξεφόρτωμα” μαζών από φτωχούς πολίτες από τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις στο Μεξικό.
Συνοριοφυλακή
Το μέτρο, όμως, που θα θωράκιζε επαρκώς όχι μόνο τον Έβρο, αλλά ολόκληρη την περιοχή των ελληνικών συνόρων σε ξηρά και θάλασσα δεν θα ήταν άλλο από την διοικητική αυτονόμηση της Συνοριοφυλακής και το “χτίσιμο” της σε νέα πρότυπα.
Ως πρότυπο για την επανασύσταση της Συνοριοφυλακής θα μπορούσε να αποτελεί η πάλαι ποτέ Γερμανική Συνοριοφυλακή (Bundesgrenzschutz) με έμφαση στους ακριτικούς νομούς, καθώς είναι απείρως ευκολότερο να “σφραγίζεις” την πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στα σύνορα, από το να προσπαθείς να τους μαζέψεις από κάθε γωνιά της χώρας.
Η διοικητική δομή της Συνοριοφυλακής θα είναι ανεξάρτητη και θα στηρίζεται στον κάθετο διαχωρισμό Διοίκηση Συνοριοφυλακής (στην έδρα κάθε περιφέρειας), Υποδιοίκηση Συνοριοφυλακής (στην έδρα κάθε παλιού νομού), Τμήμα Συνοριοφυλακής (στην έδρα κάθε Καλλικρατικού δήμου). Ειδικά για επιμεθόρια και παραμεθόρια χωριά και κωμοπόλεις θα προβλέπονται Σταθμοί και Κινητά Αποσπάσματα Συνοριοφυλακής, τα τελευταία εξοπλισμένα με οχήματα παντοδαπούς εδάφους μέρος εκ των οποίων θα είναι θωρακισμένα. Σε επίπεδο Διοίκησης Συνοριοφυλακής θα υπάρχουν Κινητά Τμήματα Συνοριοφυλακής εφοδιασμένα με τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα με βαρύ οπλισμό, καθώς η Συνοριοφυλακή θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος άμυνας και ασφάλειας. Μια πιο βαριά οργανωτική σύνθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και Κλάδο Κινητής Συνοριοφυλακής, με στρατιωτική δομή οργάνωση και ύπαρξη Ταγμάτων και Συνταγμάτων Συνοριοφυλακής με βαρύ οπλισμό. Για παράδειγμα, στην παραμεθόρια περιοχή του Νομού Έβρου θα μπορούσε να αναπτύσσεται συγκρότημα Συνοριοφυλακής επιπέδου Συντάγματος με τρία Τάγματα, ανά ένα σε νότιο, κεντρικό και βόρειο τομέα. Κάθε τάγμα θα διαθέτει λόχους Συνοριοφυλακής “προκαλύψεως” και έναν τουλάχιστο ταχυκίνητο λόχο σαν εφεδρεία, που θα επεμβαίνει αναλόγως της τακτικής κατάστασης και της κρίσης του επικεφαλής.
Επίσης, στην υπηρεσία της Συνοριοφυλακής θα βρίσκονται πλωτά και εναέρια μέσα. Σε επίπεδο ατομικού οπλισμού θα προβλέπεται ο εφοδιασμός με σύγχρονο φορητό οπλισμό όπως πιστόλια, λειόκαννα τυφέκια, αραβίδες, υποπολυβόλα και πολυβόλα, ελαφρούς όλμους και ελαφρά αντιαρματικά. Για τα Κινητά Τμήματα Συνοριοφυλακής θα υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός, όπως θερμικές κάμερες, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, ραντάρ επιτήρησης εδάφους, σύγχρονα μέσα τηλεπικοινωνιών, αστυνομικοί σκύλοι για έρευνα και αποτροπή, ενώ το σύνολο του προσωπικού θα είναι εφοδιασμένο με τελευταίου τύπου εξοπλισμό, όπως στολές παραλλαγής, κράνη Kevlar, αλεξίσφαιρα γιλέκα- εξαρτύσεις, φορητούς ασυρμάτους κ.λπ.
Στις αποστολές της Συνοριοφυλακής, εκτός της δίωξης της λαθρομετανάστευσης και της αποτροπής εισόδου παράνομων στην χώρα, θα περιλαμβάνονται η επιτήρηση και ο μερικός έλεγχος της μεθορίου (σε συνεργασία με τις Ε.Δ) και η γενικότερη συμβολή στην εθνική άμυνα, κυρίως με την συμμετοχή των Κινητών Μονάδων.
Επίλογος
Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρότασή μας δεν είναι εύκολα να υλοποιηθεί εν μέσω οικονομικών δυσκολιών, ούτε διεκδικεί φυσικά το αλάθητο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρόβλημα ασφαλείας συνόρων που αντιμετωπίζει η χώρα είναι οξύ και δεν υπάρχει πλέον χώρος για ολέθρια αμέλεια και αναστολές «πολιτικής ορθότητας». Η πλήρης κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναγκαία, και τα μέτρα που προτείναμε κινούνται σε αυτό το πλαίσιο. Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να πράξουν άμεσα αυτό που οι απαιτούν οι περιστάσεις και όχι να εφησυχάσουν στις “δάφνες” του Έβρου, που στην πραγματικότητα ήταν μια ανέλπιστη επιτυχία και όχι αποτέλεσμα οργανωμένης άμυνας και πρόληψης-πρόβλεψης.