Η μεγάλη πρόκληση του νέου Αρχηγού ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Σίρσκι, είναι η μάχη της Αντβίκα. Όπως ο ίδιος ομολόγησε σε πρόσφατη δήλωσή του, «η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύπλοκη και κρίσιμη» και ότι «οι Ρώσοι επιτίθενται σε όλο το μήκος του μετώπου». Ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι υπερισχύουν σε αριθμούς και ότι η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Στην Αντβίκα, οι Ρώσοι έχουν κόψει κυριολεκτικά την πόλη στα δύο. Στο βόρειο κομμάτι βρίσκεται το φρούριο του εργοστασίου της Coca Cola. Παράλληλα, αυτή η προέλαση μέχρι την κύρια οδό εισόδου στην πόλη έχει αποκόψει την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων. Πλέον, έχει απομείνει ένας δευτερεύον δρόμος για ανεφοδιασμό, που δεν επιτρέπει ταχεία και άνετη κίνηση των φαλαγγών, δημιουργώντας μποτιλιαρίσματα και συνεπώς κίνδυνο προσβολής από το ρωσικό πυροβολικό.
Σε άμεσο κίνδυνο πλήρους περικύκλωσης βρίσκονται και άλλα οχυρά σημεία της πόλης. Νοτιοανατολικά, ένα οχυρωμένο τμήμα της πόλης συνεχίζει να αντιστέκεται, αλλά είναι θέμα χρόνου να αποκοπεί, αν δεν υποχωρήσει. Νοτιοδυτικά, υπάρχει ένα μεγάλο στρατόπεδο που έχει μετατραπεί σε οχυρό. Και αυτό πλέον βρίσκεται σε έναν ρωσικό κλοιό, και οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να προλάβουν να υποχωρήσουν πριν κλείσει και η τελευταία οδός αποχώρησης. Το ίδιο συμβαίνει και στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης.
Ο Σίρσκι έχει αποστείλει τρεις με τέσσερις ταξιαρχίες για να ενισχύουν την Αντβίκα. Ωστόσο, αποχωρούν ταξιαρχίες που έχουν αποδεκατιστεί από τις μάχες, όπως η εμπειροπόλεμη 110η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, που μάχεται στην πόλη εδώ και δύο έτη. Η προσέγγιση των ενισχύσεων είναι ωστόσο προβληματική. Λόγω της προέλασης των Ρώσων και από δυτικά, οι εναπομείνασες οδοί βρίσκονται εντός του βεληνεκούς ακόμα και βαριών όλμων. Για παράδειγμα, μία δύναμη της Μονάδα Αζόφ προσπάθησε να προσεγγίσει την Αντβίκα, αλλά δέχτηκε μαζικές επιθέσεις από σμήνη drone-καμικάζι υφιστάμενη βαριές απώλειες.
Προβληματικό είναι και το σχέδιο αντεπίθεσης του Σίρκσι. Με τους Ρώσους εδραιωμένους μέσα στην πόλη, οι Ουκρανοί είναι αναγκασμένοι να επιτεθούν από ανοικτό έδαφος σε καλυμμένες και προστατευμένες θέσεις. Το άλλο πρόβλημα είναι ο Σίρσκι επέλεξε να εκτελεστούν αντεπιθέσεις κατευθείαν στα άκρα των ρωσικών λαβίδων περικύκλωσης, προσπαθώντας να τις ανοίξουν για να ανακουφίσουν την πόλη. Ωστόσο, αυτό σημαίνει μετωπικές επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις μέσα στον αστικό ιστό. Μέχρι πρόσφατα, οι αντεπιθέσεις του Ζαλούζνι – πρώην πλέον Αρχηγού – στόχευαν τα μετόπισθεν των λαβίδων, ώστε να απειλούνται με αποκοπή οι προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις. Αυτό εξανάγκαζε τους Ρώσους να υποχωρούν, για να επανέλθουν, καθυστερώντας σημαντικά τα σχέδιά τους.
‘Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι όσο κλείνει ο κλοιός γύρω από την Αντβίκα, οι μονάδες ουκρανικού πυροβολικού ή πρέπει να ταχθούν μέσα στην πόλη ή να απομακρυνθούν από αυτήν. Στην πρώτη περίπτωση, το ουκρανικό πυροβολικό θα είναι εύκολος στόχος ακόμα και ρωσικών όλμων, καθώς και drone-καμικάζι αλλά και επιδρομών των Spetsnaz. Στην δεύτερη περίπτωση θα είναι στο όριο του βεληνεκούς του, το οποίο θα μειώνεται όσο προελαύνουν οι Ρώσοι, καθώς τα πυροβόλα θα απομακρύνονται για ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, ουκρανικά θαλάσσια drone επιτέθηκαν σε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο, το οποίο σύμφωνα με τους Ουκρανούς βυθίστηκε, αν και οι Ρώσοι ακόμη δεν έχουν παραδεχθεί κάτι τέτοιο. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στην στρατηγική αποπροσανατολισμού του κοινού της Δύσης από την τραγική κατάσταση στο μέτωπο αλλά και εξυπηρέτησης του αφηγήματος της ουκρανικής αντίστασης.
Επιθέσεις και προελάσεις των Ρώσων σημειώνονται και σε άλλα σημεία του μετώπου. Στην Νοβομιχαϊλίφκα, στην Ιβανίσκε και στο Αρτεμόφσκ (όπου σημειώνεται σημαντική προέλαση προς τα δυτικά). Αυτό καθιστά δύσκολη την αποστολή ουκρανικών ενισχύσεων σε όλα τα σημεία.
Οι πρώτες δηλώσεις του Σίρσκι ως Αρχηγού, μετά την επίσκεψή του στο μέτωπο, δείχνουν ότι μάλλον έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι οι αντεπιθέσεις που επιθυμεί ο Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να εξαπολυθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.