Την στιγμή που οι στρατιώτες θητείας του ΕΣ ρίχνουν ελάχιστες δεκάδες φυσίγγια (μερικοί τίποτα), τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία αμέσως ή εμμέσως με αγορά από τρίτες χώρες.
Το πακέτο για το 2024, μέχρι τώρα, είναι:
- 90.000 αντιαρματικά βλήματα 90 χλστ. (για ΠΑΟ Μ67)
- 4.000.000 φυσίγγια 7,62x51 ή 7,62x54
- 2.000 ρουκέτες αέρος – εδάφους 127 χλστ. Zuni
- 180 ρουκέτες αέρος – εδάφους 70 χλστ. Hydra 70
- 70 οβιδοβόλα Μ114Α1 155 χλστ.
Το «αφήγημα» για το άδειασμα του ελληνικού οπλοστασίου είναι πως τα πυρομαχικά είναι έτοιμα να λήξουν και τα μέσα πυρός παρωχημένα για τον σύγχρονο πόλεμο. Ωστόσο, τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
- Γιατί τόσο μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, που ήταν έτοιμες να λήξουν, δεν χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικές βολές των στρατιωτών θητείας και της εφεδρείας;
- Αν πρόκειται να λήξουν, τα πυρομαχικά αυτά είναι αναξιόπιστα – ίσως και επικίνδυνα. Πως, λοιπόν, χρησιμεύουν σε έναν στρατό που μάχεται; Ρισκάρουν εύκολα οι Ουκρανοί, την περίπτωση πολλά από τα βλήματα να μην σκάσουν και να φέρουν σε θέση θανάσιμου κινδύνου αυτούς που τα χρησιμοποιούν έναντι του εχθρού;
- Τα ΠΑΟ Μ67 90 χλστ., που διαθέτει στην εφεδρεία ο ΕΣ, με ποια πυρομαχικά θα πολεμήσουν αν χρειαστεί;
- Τα 4.000.000 φυσίγγια είναι διαμετρήματος 7,62x51 ή 7,62x54, όπως αναφέρουν μερικά ΜΜΕ; Αν είναι x54, πρόκειται για κατασχεθέντα πυρομαχικά από λαθραίες εισαγωγές. Αν όμως είναι x51 πρόκειται για πυρομαχικά του ΕΣ, και σίγουρα τα 4.000.000 είναι ένας τεράστιος αριθμός για να τον στερηθεί.
- Οι ρουκέτες Zuni είναι και αυτές σχεδόν ληγμένες; Ο αριθμός είναι τεράστιος, και σίγουρα πάλι τίθεται το ερώτημα, τι να κάνουν οι Ουκρανοί σχεδόν άχρηστα πυρομαχικά;
- Το ίδιο ισχύει και για τις ρουκέτες Hydra 70; Ήταν σχεδόν άχρηστες;
- Αν τα 70 πυροβόλα Μ114Α1 είναι «παρωχημένα» για τον ΕΣ, γιατί είναι πολύτιμα για τον Ουκρανικό στρατό;
Αντιαρματικά χάλια
Το ΠΑΟ Μ67 εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύτιμο όπλο για το Πεζικό του ΕΣ. Ο λόγος είναι ότι διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες, συνοδευόμενο από μεγάλες ποσότητες βλημάτων… μέχρι τώρα. Καλύπτει δε μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του Πεζικού: τα φορητά αντιαρματικά. Σήμερα το Πεζικό διαθέτει τα ΠΑΟ Carl Gustav 89 χλστ., ωστόσο με πολύ μικρές ποσότητες βλημάτων. Κάποτε δεν υπήρχαν καν βλήματα. Μετά αποκτήθηκαν, αλλά η αναλογία βλημάτων – εκτοξευτών είναι τραγική.
Τα ΠΑΟ STRIM 89 χλστ. διατίθενται από τις Ειδικές Δυνάμεις ήδη από την δεκαετία του 1980. Οι Πεζοναύτες ήταν οι πρώτοι που τα απέκτησαν, και μετά την δεκαετία του 1990 εξαπλώθηκαν και στις υπόλοιπες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για ένα όπλο, του οποίου το μόνο πλεονέκτημα έναντι του Μ67 είναι το μικρό βάρος. Ωστόσο, είναι σχετικά εύθραυστο, ενώ η πιεζοηλεκτρική σκανδάλη του έχει συγκεκριμένο αριθμό πιέσεων. Από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 43 χρόνια! Και εξακολουθεί να βρίσκεται εν υπηρεσία. Οι σκανδάλες είναι λειτουργικές; Ή έχουν ξεπεράσει το όριο. Η συνήθεια των στρατιωτών να τις πιέζουν άσκοπα ήταν καθημερινή, από το 1980…
Στα μίας χρήσης αντιαρματικά όπλα, επίσης υπάρχει τραγικό κενό στον ΕΣ. Οι αμερικανικοί εκτοξευτές Μ72 LAW ξεπερνούν τον μισό αιώνα. Οι ρωσικοί εκτοξευτές RPG18, πιθανότατα είναι και αυτοί ληγμένοι, αν και 1.000 έχουν σταλεί στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα αγοράς νέας τεχνολογίας φορητών αντιαρματικών μίας χρήσης από τον ΕΣ. Ως εκ τούτου, η ουσιαστική εξαφάνιση του Μ67 και των πυρομαχικών του αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο κενό στην ισχύ πυρός του Πεζικού.
Ένας μικρός «στρατός»
Εκτός των ανωτέρω όπλων και πυρομαχικών η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία:
- 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών.
- Περίπου 6 εκατομμύρια σφαίρες των 7,62 χιλιοστών (για διαφόρων τύπων τυφέκια ή πολυβόλα).
- 400 τυφέκια εφόδου ΑΚ-47 7,62×39.
- 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Stinger» και 20 σκανδάλες για το συγκεκριμένο σύστημα.
- 1.000 πυραύλους για πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών RM-70.
- 200 τυφέκια μάχης FN Standard ή/ και Para 7,62×51.
Επίσης, έχουν σταλεί στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, ενώ έχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών, όλα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Πρόσφατα πουλήθηκαν 30.000 βλήματα και 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί ζητούν επίσης την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 (εντάσσονται στην 182η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ’ Σώματος Στρατού – Περιοχή Ευθύνης Θράκης) και OSA-AK (αντιαεροπορικά συστήματα βραχέος βεληνεκούς του Στρατού Ξηράς, είναι στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ – νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων), ενώ έχει συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών RM-70, όπως και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών κατευθυνομένων βλημάτων FAGOT. Παράλληλα έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί φέρεται να έχουν ζητήσει βλήματα και εκτοξευτές αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων MILAΝ, ελαστικές φουσκωτές λέμβους μήκους 7 και 11 μέτρων για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις τους και οτιδήποτε συνδέεται με τις παρεμβολές σε κάθε είδους συχνότητα.
Το αφήγημα της «παλαιότητας»
Όλα αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά φεύγουν από τις ελληνικές Μονάδες με την αιτιολογία ότι είναι σε όριο λήξης ή παρωχημένα για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Φυσικά, κανείς δεν εξηγεί πως είναι κατάλληλα για το πεδίο μάχης στην Ουκρανία. Κάποια στιγμή θα πρέπει ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί ποιοι στρατιωτικοί βγάζουν αυτές τις «γνωματεύσεις» και βάζουν τις υπογραφές τους, για να χαρακτηριστούν αυτά τα όπλα «άχρηστα» για την Ελλάδα. Θα ήταν χρήσιμο τόσο για την ιστορική έρευνα του μέλλοντος, όσο και για δικαστική έρευνα… Διότι τους πολιτικούς τους ξέρουμε. Αλλά οι πολιτικοί κρύβονται πίσω από τους «ειδικούς», δηλαδή τους στρατιωτικούς.
Γιατί, όποιος πολιτικός στο μέλλον ερωτηθεί ενώπιον των «αρμόδιων αρχών», γιατί άδειασε τις αποθήκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο πολιτικός θα απαντήσει ότι έτσι του είπαν οι «ειδικοί», ήτοι ανώτατοι, ανώτεροι αξιωματικοί και οι σχετικές επιτροπές, τα Όπλα και τα Σώματα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι στρατιωτικοί που δίνουν τέτοιες «γνωματεύσεις», ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να τους… «ρωτήσουμε» μέσω των αρμόδιων αρχών και οργάνων…
Όσο για την ελληνική κυβέρνηση, καταλαβαίνουμε ότι ακολουθεί πιστά και άνευ αντιλογίας διαταγές. Χαρακτηριστικό της εγκληματικής υπακοής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε υπερεθνικά κέντρα είναι η απόφαση της πρωθυπουργού της Δανίας, να παραδώσει όλα (!) τα βλήματα πυροβολικού του στρατού της στην Ουκρανία. Φυσικά, η Δανία δεν κινδυνεύει από έναν γείτονα που επί 400 χρόνια την κατακρεουργούσε, ούτε την απειλεί με κατάληψη εδαφών τα τελευταία 60 χρόνια. Άλλωστε, η πολεμική αρετή της Δανίας κατά την εισβολή των Γερμανών υπήρξε… ανύπαρκτη.
Επίσης, καλό θα ήταν να απαντήσει κάποιος, στο τι γίνονται τα τα ποσά που εξασφαλίζονται από τις πωλήσεις των όπλων. Αν δηλαδή κατευθύνονται στην Άμυνα για αγορές νέων όπλων που θα αντικαταστήσουν όσα ξεπουλιούνται. Ή χάνονται στον γενικό κρατικό κορβανά, και εξατμίζονται σε επιδόματα και δάνεια…
Οφέλη;
Ένα επιχείρημα για το ξεπούλημα των όπλων του ΕΣ θα μπορούσε να ήταν ότι, με αυτό τον τρόπο λαμβάνουμε σημαντικά στρατιωτικά και πολιτικά/ διπλωματικά πλεονεκτήματα από τους Συμμάχους. Μέχρι τώρα αυτό δεν φαίνεται.
Η Ελλάδα έχει γίνει μία τεράστια αμερικανική βάση με αστεία ανταλλάγματα. Πήραμε την άδεια (!) από τις ΗΠΑ να αγοράσουμε με τα ωραία λεφτά μας τα F-35. Ποιο το πλεονέκτημα; Ότι μας άφησαν να τα αγοράσουμε; Πήραμε την άδεια να αποκτήσουμε τέσσερα ακατάλληλα πλοία, που έχει απορρίψει το Αμερικανικό ναυτικό. Διαταχθήκαμε να αγοράσουμε Bellhara – ως έχουν, και όχι όπως θέλαμε – γιατί οι Γάλλοι έχασαν το συμβόλαιο των αυστραλιανών υποβρυχίων. Πληρώσαμε για να αποκτήσουμε εκατοντάδες άοπλα οχήματα συνοδείας Μ1117 που ήταν για πέταμα τεχνικά και επιχειρησιακά. Πήραμε την άδεια να πληρώσουμε για τον εκσυγχρονισμό των F-16.
Όσο για την διπλωματική ισχύ μας, το αφήγημα έχει ξεγυμνωθεί τελείως. Η Αλβανία δεν δίνει καμία σημασία και καταπιέζει εμφανώς και ακραία την ελληνική κοινότητα. Και μας περιφρονεί, παρά το γεγονός ότι πληρώνουμε για την στρατιωτική της ανάπτυξη. Και έχει προσφέρει βάσεις στην Τουρκία για την περικύκλωσή μας. Τα Σκόπια εξακολουθούν να προκαλούν και να ζητούν περισσότερα. Και να συνεργάζονται με τους Τούρκους, όταν εμείς προστατεύουμε τον εναέριο χώρο τους. Στην Λιβύη – όλοι οι αντιμαχόμενοι – συμμαχούν με την Τουρκία και συζητούν για την ΑΟΖ. Η Αίγυπτος προσεγγίζει με την Τουρκία, και φυσικά στο τέλος θα επιλέξει ως σύμμαχο αυτόν με την δυναμική συμπεριφορά και την ισχύ μιας περιφερειακής, μουσουλμανικής δύναμης.
Παράλληλα, έχουμε εκτεθεί σε πολλαπλές απειλές. Λαμβάνοντας ανοικτά το μέρος του Ισραήλ εναντίον των Αράβων, για πρώτη φορά η Ελλάδα καθίσταται θεμιτός στόχος για τρομοκρατικές επιθέσεις από αραβικές εξτρεμιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Δηλώνοντας ότι είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία, θέτουμε τον εαυτό μας ως θεμιτό στόχο ασύμμετρων αντιποίνων από την Μόσχα, καθώς και κανονικών αντιποίνων σε περίπτωση πολέμου ΝΑΤΟ- Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε ένα «ατύχημα» στον σταθμό φόρτωσης LNG στην Ρεβυθούσα; Την οικονομική και οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί; Είμαστε έτοιμοι για ένα «ατύχημα» σε αμερικανικό πλοίο που ξεφορτώνει τόνους πυρομαχικών στην Αλεξανδρούπολη για την Ουκρανία; Είμαστε έτοιμοι να ισοπεδωθεί η πόλη από την έκρηξη; Και να πούμε, δεν πειράζει αυτά έχει ο πόλεμος.