Η είδηση της πρόθεσης απόσυρσης δύο φρεγατών Type 23 από τη δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού όπως αποκαλύπτει η βρετανική “The Telegraph” γεννά όπως είναι φυσικό (θεωρητικές έστω) σκέψεις αναφορικά με την πιθανότητα ένταξης τους στην δύναμη του Π.Ν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, το βρετανικό ναυτικό σχεδιάζει την απόσυρση των προσφάτως εκσυγχρονισμένων φρεγατών HMS Westminster και HMS Argyll λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκ των δύο σκαφών το HMS Argyll είναι χαρακτηρισμένο σαν φρεγάτα “Γενικής Χρήσης” ενώ το HMS Westminster σαν φρεγάτα “Ανθυποβρυχιακού Αγώνα”.
Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα απόσυρσης των συγκεκριμένων σκαφών, επιτρέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του ελληνικού Π.Ν προκειμένου να αντικατασταθούν τουλάχιστον 2 μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου “S”.
Ο εξοπλισμός και ο οπλισμός των υπόψη σκαφών σκαφών είναι πλήρης και περιλαμβάνει Τρισδιάστατο (3D) Ραντάρ Έρευνας Αέρος Type 997 Artisan 3D, σόναρ γάστρας Thales Underwater Systems Type 2050, συρόμενο σόναρ Type 2087, 2Χ4 εκτοξευτές Mk141 για βλήματα RGM-84 Harpoon, κάθετο εκτοξευτή 32-κελιών GWS 35 VLS για βλήματα Sea Ceptor (CAMM), 2 διπλούς εκτοξευτές 12.75 in για Α/Υ τορπίλες Stingray, πυροβόλο BAE Systems 4.5 inch Mark 8, 2 πυροβόλα 30mm DS30M Mark 2, 2 πολυβόλα Browning .50 caliber και 4 πολυβόλα GPMG 7.62mm. Τα πλοία δύνανται να φέρουν επίσης ελικόπτερο της κατηγορίας των 15 τόνων, ενώ είναι εξοπλισμένα και με αντίμετρα εναντίον AshM και εναντίον τορπιλών. Μελλοντικά δε είναι εφικτή η τοποθέτηση στα σκάφη βλημάτων στα σκάφη της των βελτιωμένων εκδόσεων του Sea Ceptor CAMM-ER και CAMM-MR προς ενίσχυση της Α/Α άμυνας τους.
Σε περίπτωση που αναθερμανθούν οι ελληνοβρετανικές αμυντικές και όχι μόνο σχέσεις και εφόσον βέβαια υπάρχει ειλικρινή βούληση για την ενίσχυση του γερασμένου στόλου επιφανείας του Π.Ν, τα συγκεκριμένα πλοία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολύ καλή βραχυ-μεσοπρόθεσμη λύση για την «τόνωση» του Στόλου με νέες μονάδες επιφανείας και την αντιμετώπιση του οξύτατου πλέον προβλήματος της γήρανσης του.