Εξαιρετικά δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις για το μέλλον της ελληνικής αεροπορικής ισχύος μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Αρένα» του ΑΝΤ1 και στην δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε, πως μεγάλος μέρος από τα αεροσκάφη της Π.Α πρέπει να αποσυρθούν ή να πωληθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση της πολυτυπίας που χαρακτηρίζει τον εναέριο στόλο της Π.Α. Επί λέξει, ο κ. Δένδιας είπε «Ή να πωληθούν. Τα F-4 πρέπει να αποσυρθούν, και αν μπορέσουν να πωληθούν. Τα Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο, πρέπει να πωληθεί. Τα F-16 Block 30 πρέπει να πωληθούν. Για όλα τα υπόλοιπα αεροπλάνα, πρέπει να τα φτάσουμε τα F-16 σε επίπεδο Viper, πρέπει να ενισχύσουμε τον στόλο των Rafale, έχουμε 24 θα ήταν καλό να τα φτάσουμε σε 30 και βεβαίως να πάρουμε F-35, αλλά ποια F-35; Τα F-35 τέταρτης γενιάς».
Επί των λεγομένων του ΥΕΘΑ έχουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις:
- Αν τα MIRAGE 2000-5 Mk2 είναι “εξαιρετικά ικανά αεροσκάφη”, υπό ποια λογική πρέπει να πωληθούν; Δεν θα λείψει έτσι μια εξαιρετικά ικανή πλατφόρμα από το οπλοστάσιο της Π.Α; Ειδικά από τη στιγμή που μπορούν να εξοπλιστούν με Link 16 και Σύστημα Απεικόνισης Επί Κράνους, και να αναβαθμιστούν ίσως στο μέλλον με κάποιο “πακέτο” εκσυγχρονισμού, με “πυρήνα” κάποιο ραντάρ τεχνολογίας AESA;
- Τα F-16C/D Block 30 είναι σίγουρο πως δεν έχουν θέση στο οπλοστάσιο της Π.Α; Όταν αεροπορίες χωρών όπως η Ταϊβάν, εκσυγχρονίζουν σε επίπεδο Viper παλιότερα μοντέλα F-16A/B που διατηρούν στο δυναμικό τους, υπό ποια λογική τα F-16C/D Block 30 της Π.Α είναι περιττά, μη επιδεχόμενα εκσυγχρονισμού;
- Όσον αφορά τα F-4E AUP, που διαθέτει στο δυναμικό της η Π.Α, είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή πρέπει να αποσυρθούν, αντικαθιστάμενα όμως από νεότερα μαχητικά, ώστε να μην υπάρξει μείωση της αριθμητικής οροφής της Π.Α. Παρεμπιπτόντως, καταθέτουμε εδώ την ιδέα δημιουργίας Αεροπορικής Εθνοφρουράς, όπου θα εντάσσονται αποσυρμένα αεροσκάφη από τη ενεργό δύναμη της Π.Α και θα ενεργοποιούνται και θα πετούν με πιλότους-εθνοφρουρούς 3-4 μήνες τον χρόνο, κατά τα ελβετικά πρότυπα.
- Τα F-35, που από πολλούς θεωρούνται το “άγιο δισκοπότηρο” της μελλοντικής εναέριας ισχύος, είναι σίγουρο πως έχουν θέση στο οπλοστάσιο της Π.Α; Ειδικά από τη στιγμή που εμπειρογνώμονες όπως ο Επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας “κρούουν τον κώδωνα” του κινδύνου εκθέτοντας την άποψη πως δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης ένεκα της τεχνικής δυνατότητας των Η.Π.Α να “κλειδώσουν” ουσιαστικά το αεροσκάφος – και ας μην θεωρηθεί αυτό το τελευταίο “αστικός μύθος” ή “θεωρία συνομωσίας”.
Προφανώς, ο κος Υπουργός έχει πέσει θύμα λανθασμένων αντιλήψεων και δοξασιών περί της αεροπορικής ειδικά και της αμυντικής γενικά ισχύος της δεκαετίας του 1990, που αποδίδουν υπερβάλλουσα αξία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας ένοπλης δύναμης και παραγνωρίζουν τα ποσοτικά αντίστοιχα. Κι αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, υπό το πρίσμα μάλιστα της τελευταίας εμπειρίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία, που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως η ποσοτική παράμετρος είναι υψίστως σημαντική για να αγνοηθεί.
Το παλιό καλό αξίωμα περί των αριθμών εξακολουθεί να έχει μείζονα σημασία στο πεδίο της μάχης, και κρίνουμε πως δεν θα ήταν φρόνιμο να μειωθεί η δύναμη της Π.Α κατά 32+24 αεροσκάφη – για να μείνουμε μόνο στα F-16 Block 30 και MIRAGE 2000-5 Mk.2 – την στιγμή που ο κύριος αντίπαλος προβαίνει σε πλήρη αξιοποίηση ακόμα και του παλαιότερου αεροπορικού του δυναμικού (βλ. F-16 Block 30/MURAD project).
Άλλωστε, στους ασχολούμενους με τα στρατιωτικά, είναι γνωστό πως “η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα”, για να απαντήσουμε έτσι στους “φονταμενταλιστές” της υπεροχής της ποιότητας έναντι της ποσότητας…