ΚΕΑΠ: ΤΥΦΕΚΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ
Το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή που ανέπτυξε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Ελεύθερου Σκοπευτή Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ) με βάση το τυφέκιο G3A3 EA (Ειδικής Ακριβείας). Τοποθετώντας ένα ειδικό ρυθμιζόμενο κοντάκιο, νέο χειροφυλακτήρα, ειδικό δίποδα, και μία διόπτρα μεγάλης μεγέθυνσης, το G3 ελεύθερου σκοπευτή του ΚΕΑΠ επιτρέπει την εκπαίδευση των ΕΣΕΑ σε αποστάσεις έως και 800 μέτρα, ενώ αποτελεί ένα πρότυπο για τον εξοπλισμό των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων αλλά και του Πεζικού με ένα τυφέκιο Ακροβολιστή Ομάδας ή/ και Ειδικού Σκοπευτή.
ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
Χρειάζεται η Αεροπορία Στρατού ελικοφόρα μεταφορικά αεροσκάφη; Οπωσδήποτε ναι, ώστε να καλύψει άμεσες και βασικές ανάγκες αερομεταφορών, εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών και αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων των Ειδικών Δυνάμεων, την στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα με την διαθεσιμότητα των C-130. Παρόμοια λύση έχει δώσει η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM), με ελαφρά ελικοφόρα αεροσκάφη που υπηρετούν στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας (AFSOC) και την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατού (ASOC), και συγκεκριμένα στην Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (ASOAC: Army Special Operations Aviation Command).
ΥΨΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ: ΧΑΜΗΛΟ, ΜΕΣΑΙΟ, ΥΨΗΛΟ
Η χρήση οπτικού σκοπευτικού στο τυφέκιο και την αραβίδα επιβάλλει μία απόφαση όσον αφορά το ύψος που αυτό πρέπει να βρίσκεται. Υπάρχουν κυρίως τρεις επιλογές, και όλες έχουν σχέση με το είδος του όπλου, τις σωματικές διαστάσεις, τον υπόλοιπο εξοπλισμό και τις τακτικές απαιτήσεις. Oι κύριες επιλογές είναι η Absolute Co-Witness, Lower 1/3 Co-Witness και η Υψηλή επιλογή. Η πρώτη σημαίνει απόλυτη σύμπτωση ακίδας – κουκκίδας, δεύτερη ευθυγράμμιση με το χαμηλότερο κατά 1/3 του σκοπευτικού και η τρίτη σε ύψος 4,9 έως και 5,7 εκατοστά. Ποιά είναι η προτιμότερη;
SPETSNAZ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΙΔΕΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Οι Spetsnaz είναι το προϊόν της ρωσικής αντίληψης περί των Ειδικών Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις “ειδικού σκοπού” υποστηρίζουν με μαζικό τρόπο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο με πληροφορίες και επιδρομές, χρησιμοποιώντας φανερούς και κρυφούς τρόπους δράσης. Μόνον πρόσφατα η Ρωσία απέκτησε μία διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από επαγγελματίες και υπό την άμεση διοίκηση του Γενικού Επιτελείου. Η σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει ότι η ρωσική αντίληψη περί Ειδικών Δυνάμεων/ Ειδικών Επιχειρήσεων είναι πλησιέστερα στις απαιτήσεις που προβάλλει ένας συμβατικός πόλεμος στις Ειδικές Δυνάμεις.
MINI CHEST RIG vs CHEST RIG vs PLATE CARRIER
Μιά συγκριτική παρουσίαση τριών βασικών τύπων εξάρτυσης, Ghest Rig, Mini Chest Rig και Plate Carrier, και τα βασικά κριτήρια επιλογής, αναλόγως των τακτικών αναγκών και των προσωπικών προτιμήσεων του μαχητή. Η μία για όλα εξάρτυση είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς πολλές φορές οι τακτικές απαιτήσεις μίας αποστολής ευνοούν διαφορετικούς τύπους εξάρτυσης. Μια προσέγγιση που πρέπει να ληφθεί υπόψιν για επίτευξη μέγιστης ωφέλειας του μαχητή από την εξάρτυσή του.
GLADIUS 2.0: O ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Ισχυρή και ηχηρή συνάμα, θα λέγαμε, η παρουσία του Γερμανικού κολοσσού που ακούει στο όνομα Rheinmetall στη φετινή έκθεση DEFEA 2023, που γινόταν αντιληπτή αμέσως με ένα από τα πλέον εντυπωσιακά εκθέματα, που έκλεψε όχι άδικα όλα τα βλέμματα των επισκεπτών και ακούει στο όνομα: AIFV (ή ελληνιστί ΤΟΜΑ) “LYNX”. Εξίσου ενδιαφέρουσα ωστόσο ήταν και η παρουσία του συστήματος Gladius 2.0 IDZ, δηλαδή για τον στρατιώτη του μέλλοντος του Γερμανικού στρατού.
IRIX: “ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ” Made in Greece
Ευχάριστη έκπληξη κατά την διάρκεια διεξαγωγής της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA 2023 αποτέλεσε η παρουσία της ΕΑΒΙ, η οποία είναι φανερό πως βρίσκεται σε τροχιά ανόδου. Από ό,τι φαίνεται, η τελευταία έχει «πιάσει τον παλμό» σε ό,τι έχει να κάνει με το σημερινό και μελλοντικό γίγνεσθαι στον τρόπο πολέμου, και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει, κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης προϊόντων τόσο για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε κρίσιμους τομείς, όσο και για πιθανές εξαγωγές.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ: Η ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΗ ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Γ’)
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην εκμετάλλευση του αποθεματικού οπλισμού και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ολοκληρώνουμε με την αξιοποίηση βλημάτων AIM-9, των πυροβόλων L7 και Μ68 και του εκτοξευτή ΜΚ29, καταδεικνύοντας ότι το παλαιό υλικό μπορεί ακόμα να έχει σημαντική συμβολή στην Εθνική Άμυνα.
ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΡΟΜΠΟΤ: UGV & ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Τα ρομπότ έχουν πλέον καταστεί μία κρίσιμη διάσταση του πολέμου. Αν και τα εναέρια μη επανδρωμένα συστήματα φαίνεται να κυριαρχούν, με τα ναυτικά μη επανδρωμένα συστήματα να γνωρίζουν επίσης σημαντική δράση, τα χερσαία μη επανδρωμένα συστήματα αναπτύσσονται βραδύτερα αλλά η προοπτική να αποτελέσουν κύριο συστατικό της χερσαίας μάχης του μέλλοντος είναι πολύ δυναμική.
ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΑΜΦΙΒΙΟ ΣΩΜΑ
Το Αμφίβιο Σώμα (Amfibiekaren) είναι η δύναμη Πεζοναυτών του Σουηδικού βασιλικού ναυτικού με κύρια αποστολή την παράκτια άμυνα. Μέχρι το έτος 2000 ήταν γνωστό ως Παράκτιο Πυροβολικό (Kustartilleriet), αλλά με την είσοδο στον 21ο αιώνα απέκτησε ένα νέο όνομα, το οποίο αντικατοπτρίζει τις νέες απαιτήσεις του μεταψυχροπολεμικού κόσμου και τον νέο ρόλο του Σώματος. Στο νέο Αμφίβιο Σώμα καταργήθηκαν οι μονάδες παράκτιου πυροβολικού ενώ επεκτάθηκε το σκέλος των Αμφίβιων Καταδρομέων καθώς η μονάδα εστίασε στις αμφίβιες Ειδικές Επιχειρήσεις.