Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία και η Αλβανία σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα σκοπεύουν να εξαπολύσουν μια επίθεση ανορθόδοξου – υβριδικού πολέμου στην Ήπειρο, για να απορροφήσουν δυνάμεις του ΕΣ από τον Έβρο αλλά και να δημιουργήσουν χάος στο εσωτερικό της χώρας, προς υποστήριξη ενέργειας εναντίον νήσων στο Αιγαίο.
Γράφει ο Μιχαήλ Τρίμπαλης
Η Ήπειρος αποτελεί ένα παραμελημένο “μέτωπο” καθώς η Αλβανία δεν θεωρείται υπολογίσιμη απειλή, μια και οι ένοπλες δυνάμεις της διαλύθηκαν την δεκαετία του ’90 και έκτοτε δεν ανέκαμψαν. Αν και υπάρχει προσπάθεια αναδιοργάνωσης του στρατού της, η Αλβανία εξακολουθεί να μην αποτελεί υπολογίσιμη συμβατική απειλή, εκτός ως βάση αεροναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ισχυρή ασύμμετρη απειλή και μέσω μεθόδων ανορθόδοξου – υβριδικού πολέμου να απορροφήσει δυνάμεις του ΕΣ σε μια ελληνο-τουρκική κρίση και να συμβάλλει στο χάος που η Άγκυρα θα προσπαθήσει να προκαλέσει στο εσωτερικό της Ελλάδος.
Απέναντι σε αυτή την απειλή, ο ΕΣ στην Ήπειρο διαθέτει μονάδες “σκελετούς”, που προβλέπεται να επανδρωθούν με επιστράτους. Η λειψανδρία, ωστόσο, λόγω της πολύ μικρής θητείας είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία θα εξαναγκάσει το Γενικό Επιτελείο να αφαιρέσει δυνάμεις από την Ήπειρο για “καυτά” μέτωπα, με πιο πιθανό αυτό του Έβρου. Να σημειώσουμε ότι μια σημαντική δύναμη αφαιρέθηκε από την Ήπειρο, για να ενισχύσει τον Έβρο, όταν η Τουρκία εξαπέλυσε την πρόσφατη εισβολή λαθρομεταναστών.
“Η Αλβανία αντιπροσωπεύει μια υπολογίσιμη ασύμμετρη απειλή στην Ήπειρο και πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα αντίμετρα”
Το κενό των τακτικών στρατευμάτων φαίνεται ότι θα καλύψει η Εθνοφυλακή της Ηπείρου, η οποία όντως τα τελευταία έτη εκπαιδεύεται σε αντικείμενα πέραν αυτών που προβλέπει η αποστολή της, που είναι κυρίως η φύλαξη εγκαταστάσεων και η εσωτερική ασφάλεια. Τα ΤΕΘ εκπαιδεύονται και σε επιχειρήσεις Άμυνας – Επίθεσης, στην εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων και στον αγώνα εντός ημι-αστικού περιβάλλοντος, ήτοι κυρίως χωριών. Ωστόσο, η απειλή που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Εθνοφύλακες επιβάλλει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσής τους, τις τακτικές, και στο δόγμα βάσει του οποίου θα δράσουν. Η κύρια απειλή συνίσταται από το Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων (BOS) και το Σύνταγμα Καταδρομών του Αλβανικού Στρατού, καθώς και από ομάδες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας, των γνωστών Μπορντό Μπερέ.
Οι ειδικές αυτές μονάδες θα δράσουν με διάφορους τρόπους, αναλόγως της μορφής που θα λάβει μια πιθανή σύρραξη Ελλάδος και Τουρκίας. Το πιο πιθανό είναι ότι Αλβανοί και Τούρκοι κομάντος θα δράσουν προσπαθώντας να κρατήσουν την ταυτότητά τους κρυφή ή τουλάχιστον μη “αποδείξιμη”, ενεργώντας ως εγκληματικές ή “εθνικό-απελευθερωτικές” ομάδες, δημιουργώντας μαζί με το καθαρά στρατιωτικό και ένα διεθνές πολιτικό “πρόβλημα” για την δήθεν “μειονότητα” των Τσάμηδων.
Η απειλή
Η Αλβανία έχει καταβάλλει μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια να αναπτύξει Ειδικές Δυνάμεις. Το 1999 δημιουργήθηκε το Σύνταγμα Κομμάντο (Regjimenti Komando) το οποίο αποτελείται από δύο τάγματα κομμάντο και ένα Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Batalioni i Operacioneve Speciale/ BOS). Η εκπαίδευση των Αλβανών κομμάντος ξεκίνησε και συνεχίζεται με συνεκπαιδεύσεις κυρίως με το αμερικανικό 10th Special Forces Group αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές ειδικές μονάδες όπως η SAS και η SBS, η γερμανική KSK και η νορβηγική FSK, που υπήρξαν και οι “ιδρυτές” των αλβανικών ειδικών μονάδων στην αρχή της δεκαετίας του 2000.
Το κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας είναι από μεγαλύτερα και αρτιότερα στο ΝΑΤΟ, κατασκευασμένο με χρήματα της Συμμαχίας και με βάση τα πρότυπα των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF). Ο ρόλος των τουρκικών Μπορντό Μπερέ είναι επίσης κεντρικός στην εκπαίδευση των Αλβανών κομμάντος. Οι πληροφορίες του ΕΣ είναι ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει ομάδες Μπορντό Μπερέ στην Αλβανία, πιθανότατα για να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις στα νώτα της Ελλάδος σε περίπτωση σύρραξης στο Αιγαίο. Οι Αλβανοί έχουν κάποια πολεμική εμπειρία καθώς τόσο το BOS όσο και άνδρες των ταγμάτων Κομμάντο αναπτύσσονταν στο Αφγανιστάν από 2002 μέχρι το 2012.
Η εκτίμηση της απειλής πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ούτε υποτίμηση, αλλά ούτε και υπερεκτίμηση. Η αλήθεια είναι πως οι Αλβανοί δεν φημίζονται για την “πολεμική τους αρετή”. Στον Β’ ΠΠ, οι Γερμανοί δημιούργησαν την 21η Ορεινή Μεραρχία Waffen SS “Σκεντέρμπεης” (1η Αλβανική) για να πολεμήσουν Γιουγκοσλάβους αντάρτες στην Βοσνία και το Κόσοβο. Οι γερμανικές αναφορές αποκαλύπτουν ότι οι Αλβανοί επέδειξαν γενικά δειλία στην μάχη, ενώ αντίθετα είχαν εγκληματική συμπεριφορά σε αμάχους, και τελικά μοναδικός τους σκοπός ήταν το πλιάτσικο και οι δολοφονίες. Το όλο “πείραμα” απεδείχθη αποτυχία και η μονάδα διαλύθηκε, ενώ αρκετά μέλη της συνελήφθησαν από τους Γερμανούς για εγκληματικές πράξεις.
“Το κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας είναι από μεγαλύτερα και αρτιότερα στο ΝΑΤΟ, κατασκευασμένο με χρήματα της Συμμαχίας και με βάση τα πρότυπα των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF)”.
Το σημερινό αλβανικό Σύνταγμα Κομμάντο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη ανορθόδοξου πολέμου, καθώς είναι εκπαιδευμένο σε Νατοϊκά πρότυπα και έχει σχετική “πολεμική” εμπειρία. Ωστόσο, η ποιότητα των Αλβανών δεν έχει αλλάξει από τότε που υπηρετούσαν τους Ναζί. Οι περισσότεροι άνδρες που αρχικά σχημάτισαν το Σύνταγμα έχουν πολεμήσει στις τάξεις του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου (UCK), ο οποίος διαλύθηκε κάμποσες φορές από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, για να επανασυσταθεί άλλες τόσες φορές από τους Δυτικούς με εθελοντές και βίαια στρατολογημένους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Αντί ουσιαστικής στρατιωτικής δράσης, οι άνδρες του UCK διακρίθηκαν σε δολοφονίες και βιασμούς αμάχων, και στο εμπόριο ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους. Ο UCK δεν είχε απλώς “σχέση” με την Αλβανική Μαφία, ήταν η Αλβανική Μαφία. Οι περισσότεροι άνδρες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του σημερινού αλβανικού Συντάγματος Κομμάντο εξακολουθούν να διατηρούν αυτές τις στενές σχέσεις με την Αλβανική Μαφία. Είναι επικίνδυνοι και αδίστακτοι εγκληματίες με εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων, και εδώ έγκειται η επικινδυνότητά τους σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους εναντίον της Ελλάδος στο έδαφος της Ηπείρου. Θα πρέπει να αναμένουμε μια εκστρατεία που θα συνδυάζει κλασσικό ανταρτοπόλεμο με δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Υπό την καθοδήγηση των Τούρκων Μπορντό Μπερέ, οι Αλβανοί κομμάντος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική απειλή.
Τρόποι ενεργείας
Η πλέον πιθανή μορφή δράσης των Αλβανών και Τούρκων κομμάντος στην Ήπειρο θα είναι αυτή της συγκαλυμμένης δράσης, ήτοι ως μια εθνικό-απελευθερωτική οργάνωση στην μορφή του Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς (UCC) ή/ και ως εγκληματικές ομάδες. Με παραστρατιωτική εμφάνιση, ως αντάρτες, ή με πολιτική περιβολή, ως εγκληματίες, οι Αλβανοί και Τούρκοι κομμάντος μπορούν να προβούν σε μια σειρά ενεργειών με στόχο την καθήλωση και απορρόφηση δυνάμεων στην Ήπειρο, και την πρόκληση χάους στο εσωτερικό της Ελλάδος με σκοπό την πτώση του ηθικού του λαού, την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, και γενικά τον κορεσμό του εθνικού αμυντικού συστήματος. Οι τρόποι ενεργείας μπορεί να είναι:
- Τοποθέτηση μπλόκων (σημείων ελέγχου) σε πολιτικά οχήματα με σκοπό την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ως δείγμα ελέγχου εδαφικής περιοχής.
- Στα μπλόκα αυτά μπορεί να γίνονται συλλήψεις πολιτών, στην ουσία απαγωγές, όπου οι όμηροι θα εξαφανίζονται σε τοποθεσίες μέσα στην Αλβανία.
- Η εκτέλεση δολιοφθορών σε πολιτικές υποδομές, όπως π.χ. των δικτύων ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, επικοινωνιών κ.λπ.
- Την λεηλάτηση και την καταστροφή αποθηκών στρατιωτικού υλικού.
- Την εκτέλεση ενεδρών σε περιπόλους της Συνοριοφυλακής και του ΕΣ στην μεθόριο αλλά και σε αρκετό βάθος μέσα στο ελληνικό έδαφος.
- Την απαγωγή ή την κατ’ οίκον ομηρία οικογενειών ανώτατων διοικητών του ΕΣ, της ΕΛ.ΑΣ και κρατικών παραγόντων με σκοπό τον εκβιασμό τους και την “παράλυση” του διοικητικού συστήματος.
- Την εκτέλεση ένοπλων ληστειών σε τράπεζες, καταστήματα αλλά και σε οικίες ιδιωτών με σκοπό τον κορεσμό της αστυνομίας.
- Την δράση ελεύθερων σκοπευτών στο οδικό δίκτυο και σε περάσματα των συνόρων.
- Την εκτέλεση λεωφοροπειρατειών.
- Την διεξαγωγή επιθέσεων σε στρατόπεδα επιστράτευσης με σκοπό να καθυστερήσουν την επάνδρωση των μονάδων.
- Την υποκίνηση εξεγέρσεων σε δομές διαμονής λαθρομεταναστών.
- Την πυρπόληση δασών.
Σε αυτή την ασυμμετρική επίθεση, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι σύμμαχοί τους μπορούν να στηριχτούν σε ένα ευρύτατο δίκτυο υποστήριξης που απλώνεται ανάμεσα στους Αλβανούς μετανάστες/ λαθρομετανάστες που διαμένουν στην Ήπειρο, αρκετοί εκ των οποίων είναι πλέον και “Έλληνες πολίτες”. Η ΕΛ.ΑΣ υπολογίζει ότι σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ήπειρο υπάρχουν παραστρατιωτικοί “πυρήνες” εν υπνώσει, οι οποίοι περιμένουν “ενεργοποίηση” όταν χρειαστεί. Ο εξοπλισμός τους εξασφαλίζεται από κρυφές αποθήκες οπλισμού που κατά καιρούς εντοπίζονται στην Ήπειρο και άλλα μέρη της Ελλάδος.
Εθνοφυλακή
Ο ρόλος της Εθνοφυλακής στην Ήπειρο είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί την πλέον ταχεία δύναμη επέμβασης, που μπορεί να αναπτυχθεί εντός ολίγων ωρών. Απέναντι στην ασυμμετρική απειλή των Αλβανών και Τούρκων κομμάντος, η Εθνοφυλακή θα πρέπει να προσαρμόσει την εκπαίδευση και τις τακτικές της, που ως επί το πλείστο ακολουθούν κλασσικές-παραδοσιακές γραμμές. Επισημαίνουμε μερικά βασικά σημεία:
- Φύλαξη εγκαταστάσεων. Η φρουρά και οι μεμονωμένοι σκοποί ειδικότερα θα πρέπει να μην φαίνονται, αλλά να ελέγχουν τον χώρο φύλαξης από κρυμμένες θέσεις. Η κλασσική μορφή του σκοπού που φανερά εκτίθεται σε μια στατική θέση (σκοπιά) ή της περιπόλου ανδρών που περιφέρεται στην εγκατάσταση επί συγκεκριμένου δρομολογίου καθιστούν απλώς τους άνδρες αυτούς στόχους. Ο σκοπός μπορεί να είναι κρυμμένος στην σκιά και γενικά σε ένα κρυφό σημείο και να ελέγχει από εκεί την περιοχή που επιτηρεί και προστατεύει. Η περίπολος θα πρέπει να κινείται κατά δυνατόν αθέατα από κάλυψη σε κάλυψη, θεωρώντας πάντα ότι παρακολουθείται. Το όχημα με το πολυβόλο και τον προβολέα πρέπει να είναι κρυμμένο και να επεμβαίνει κατόπιν κλήσης. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την τοποθέτηση πολιτικών μικρο-καμερών που μπορούν να επιτηρούν εκτεθειμένους χώρους προβάλλοντας εικόνα σε ένα laptop ή και σε ένα smartphone. Η απόκτηση διοπτρών νυκτερινής όρασης (ΔΝΟ) είναι απαραίτητη για την έρευνα της γύρω περιοχής και της εγκατάστασης την νύκτα. Μια ΔΝΟ θα μπορούσε να εξοπλίζει ένα παρατηρητήριο σε υπερυψωμένη θέση, όπου διαδοχικά τα μέλη του θα σκανάρουν την περιοχή. Επίσης η πολιτική αγορά προσφέρει συστήματα συναγερμού με ακτίνες λέιζερ, υπέρυθρα φωτοκύτταρα κ.λπ. που θα μπορούσαν να τοποθετούνται σε πύλες, σε περάσματα κ.λπ. ώστε να δίνουν κρυφό συναγερμό στην φρουρά μιας εγκατάστασης.
- Δύναμη επέμβασης. Με την έναρξη μιας κρίσης η Εθνοφυλακή θα κληθεί να σπεύσει στα σημεία που έχουν εκδηλωθεί επιθέσεις από Αλβανούς παραστρατιωτικούς. Ο επικεφαλής θα πρέπει πάντα να υποπτεύεται ότι ο εχθρός μπορεί να έχει προκαλέσει το επεισόδιο για να στήσει ενέδρα στην δύναμη που θα αποσταλεί, και που συνήθως θα βιάζεται να φτάσει στον στόχο της αγνοώντας βασικές προφυλάξεις. Θα πρέπει να ακολουθούνται μη συνηθισμένα δρομολόγια, και αν αυτό δεν είναι δυνατό τα τμήματα που επιβαίνουν σε οχήματα να είναι εκπαιδευμένα και πάντα έτοιμα να αντιδρούν σε ενέδρες. Οι τακτικές αντί-ενέδρας οχημάτων πρέπει να αποτελεί βασικό αντικείμενο της εκπαίδευσης της Εθνοφυλακής. Αν το επιτρέπει το μέγεθός της, η δύναμη αντίδρασης μπορεί να εκπέμπει οπλισμένα οχήματα προπομπούς, η υπόλοιπη φάλαγγα να κρατά αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων και να υπάρχει όχημα οπισθοφυλακής. Ένα πολιτικό τετρακόπτερο θα μπορούσε να ελέγχει τον δρόμο εμπρός από την φάλαγγα.
- Εξουδετέρωση ελεύθερων σκοπευτών. Οι Αλβανοί και οι Τούρκοι κομμάντος έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην χρήση ελεύθερου σκοπευτή. Οι Εθνοφύλακες θα πρέπει να εκπαιδεύονται εντατικά στις τακτικές εξουδετέρωσης Ελ. Σκ. Το καλύτερο αντίμετρο είναι φυσικά ένας φίλιος ελεύθερος σκοπευτής. Οι καλύτεροι σκοπευτές των ΤΕΘ θα πρέπει να εκπαιδεύονται με την διόπτρα Steiner στο όπλο τους, που θα πρέπει να είναι G3 Ειδικής Ακριβείας. Μια καλύτερη λύση θα ήταν να επιτραπεί στους Εθνοφύλακες ατομικά ή στα ΤΕΘ συλλογικά η αγορά κυνηγετικών ραβδωτών τυφεκίων με διόπτρα μεγάλης μεγέθυνσης, ώστε να εμπλέκουν στόχους με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις (600-800 μ.).
- Αστικός Αγώνας. Η εκπαίδευση των ΤΕΘ θα πρέπει να εστιάσει στο σύνολο μιας εκκαθαριστικής επιχείρησης (search & destroy) και όχι μόνο στο αντικείμενο της “εκκαθάρισης οικίας”, που αποτελεί το τελευταίο στοιχείο μιας τέτοιας επιχείρησης. Επίσης, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα της “διάσωσης ομήρων” κατά την εκκαθάριση οικίας από Εθνοφύλακες, καθώς μια τέτοια ενέργεια είναι επικίνδυνη για τους ομήρους ακόμα και όταν εκτελείται από εξειδικευμένες αντιτρομοκρατικές μονάδες. Στις περιπτώσεις ομηρίας, η Εθνοφυλακή καλύτερα να περικυκλώνει και να αποκλείει τον στόχο, αναμένοντας επαγγελματικές Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ ή της ΕΛ.ΑΣ ή να προσπαθεί να διαπραγματευθεί με τους τρομοκράτες προσφέροντάς τους ασφαλή διαφυγή με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων. Μια ή περισσότερες ενέδρες στα πιθανά δρομολόγια διαφυγής θα εξόντωνε τους τρομοκράτες, όταν πλέον δεν θα είχαν στα χέρια τους τούς ομήρους.
Εφεδρική Μοίρα Καταδρομών
Η ασυμμετρική απειλή των Αλβανών και Τούρκων κομμάντος στην Ήπειρο απαιτεί και το ανάλογο αντίμετρο: Έλληνες Καταδρομείς σε αντί-ανταρτικό ρόλο. Στην περιοχή της Ηπείρου υπάρχει μια εφεδρική Μοίρα Καταδρομών, επιστρατευόμενη. Η μονάδα αυτή θα πρέπει να περιέλθει σε ένα καθεστώς “εθνοφυλακής” ώστε οι επίστρατοι να εκπαιδεύονται μια φορά την εβδομάδα σε αντικείμενα Καταδρομών και ειδικότερα Αντι-ανταρτοπόλεμου.
Μια λύση για την μετατροπή αυτής της εφεδρικής Μοίρας Καταδρομών σε μόνιμη δύναμη θα ήταν η δημιουργία Ειδικών Ομάδων (Ε.Ο) από εφέδρους που θα έμπαιναν στο καθεστώς της ημιαπασχόλησης από το κράτος, αμειβόμενοι το ποσό που προβλέπεται για 4 ώρες εργασίας επί 5 ημέρες της εβδομάδος.
Αυτές οι Ειδικές Ομάδες θα συνίστανται πάντα από τα ίδια μέλη, ώστε να υπάρχει συνοχή και πνεύμα μονάδος, και να εξασφαλίζεται ταυτόσημο επίπεδο ικανοτήτων και συνολική αρμονική λειτουργία. Αρχικά οι E.O θα εκπαιδεύονται στο ΚΕΑΠ σε αντικείμενα CQB και Αντι-ανταρτοπόλεμου και μετά θα ακολουθούν συνεχιζόμενη εκπαίδευση συντήρησης και ασκήσεις μεμονωμένα και με την Β’ Μοίρα Καταδρομών. Οι Ε.Ο. θα αναπτύσσονται διαδοχικά στα σύνορα με την Αλβανία, και θα εκτελούν αναγνωρίσεις ώστε να εξοικειώνονται με το έδαφος. Θα συνεκπαιδεύονται με την Εθνοφυλακή και θα εντάσσονται στον γενικότερο αμυντικό σχεδιασμό της Ηπείρου. Οι Ειδικές Ομάδες θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε αποστολές Διάσωσης Ομήρων, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνον όταν η ζωή των ομήρων βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και δεν είναι άμεσα διαθέσιμες οι επαγγελματικές Ε.Ο των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ ή ομάδες της ΕΚΑΜ/ ΕΛ.ΑΣ.