Η επέμβαση και η εξάπλωση των ΗΠΑ στο Σαχέλ ξεκίνησε το 2001, όταν οι Αμερικανοί θεώρησαν πως η Σομαλία είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Αλ Κάιντα στην Νοτιοδυτική Ασία με την Αφρική. Έκτοτε ξεπήδησαν διάφορα παραρτήματα της Αλ Κάιντα κατά μήκος του Σαχέλ, απειλώντας την σταθερότητα των χωρών σε όλη αυτή την ζώνη. Αυτό απετέλεσε την δικαιολογία για την εγκατάσταση στην Νιγηρία, τον Νίγηρα και άλλες χώρες του Σαχέλ αμερικανικών βάσεων και την ανάπτυξη Πρασινοσκούφηδων των Special Forces και στοιχείων της SEAL Team Six και της Delta Force. Επίσης, η ΕΕ έστειλε Δυνάμεις Κρούσης για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.
Παρά την τεράστια επένδυση που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η ΕΕ (κυρίως η Γαλλία) στο Σαχέλ (Υποσαχάρια Αφρική από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού) τα τελευταία 20 έτη, το οικοδόμημά τους φαίνεται να καταρρέει μετά την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Νίγηρα από στρατιωτικό πραξικόπημα. Μετά τις απειλές της Γαλλίας για στρατιωτική επέμβαση, στο πλευρό του Νίγηρα τάχθηκαν η Αλγερία, η Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι, η Γουϊνέα και η Λιβύη, που απαντούν με στρατιωτική βοήθεια στον Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης.
Μετά από 20 έτη, η τρομοκρατία στο Σαχέλ ούτε καν σημείωσε μείωση. Πρώτη χώρα που αντέδρασε σε αυτή την παράξενη κατάσταση ήταν το Μάλι. Η κυβέρνηση αυτής της χώρας έδιωξε τους Γάλλους και τους αλλους Δυτικούς, επειδή δεν μπορούσαν να καταπολεμήσουν τους αντάρτες. Τους αντικατέστησε με την ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner, η οποία σε λίγους μήνες σημείωσε εκπληκτικά αποτελέσματα κατά των ανταρτών/ τρομοκρατών. Η υποψία ότι η Δύση υπέθαλπτε ανταρτικά κινήματα και τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να έχει την δικαιολογία να εγκαθιστά δυνάμεις και να ελέγχει την περιοχή, εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του Σαχέλ.
Ήδη πριν από το Μάλι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παραδοσιακό προπύργιο της Γαλλίας στην Αφρική, τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας εκδιώκοντας τους Γάλλους. Ρώσοι στρατηγοί και αξιωματούχοι Πληροφοριών είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης, ενώ η Wagner έχει ξεκαθαρίσει τους αντάρτες/ τρομοκράτες που ταλάνιζαν την χώρα την εποχή της κυριαρχίας των Γάλλων.
Ο Νίγηρας μέχρι πρόσφατα ήταν το επίκεντρο της αμερικανικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο Σαχέλ. Στην χώρα υπάρχουν δύο βάσεις UAV (MQ-9 Reaper) εκ των οποίων η μία κόστισε 110 εκατ. δολάρια (Niger Air Base 201). Τώρα οι 1.100 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν περιοριστεί μέσα στην πρεσβεία και τις βάσεις τους.
Οι πραξικοπηματίες είναι νεαροί και μορφωμένοι αξιωματικοί ηλικίας 30-40 ετών, που έχουν ένα άλλο όραμα για τις χώρες τους. Ο ανατραπείς πρόεδρος του Νίγηρα, Μπαζούμ, έχει στενές σχέσεις με τον Μπιλ Γκέιτς και την Μελίντα Γκέιτς, οι οποίοι τον επαίνεσαν γιατί θα προωθήσει την μείωση των γεννήσεων… Αυτό ενίσχυσε την εντύπωση πως ο Μπαζούμ έβαλε την χώρα του σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα μείωσης του πληθυσμού της Αφρικής, το οποίο φαίνεται να υλοποιείται σε πολλές αφρικανικές χώρες με εμβολιασμούς.
Πέρυσι, ένα πραξικόπημα έριξε την κυβέρνηση στην γειτονική Μπουργκίνα Φάσο, με τον λαό να ανεμίζει ρωσικές σημαίες. Ένα παρόμοιο πραξικόπημα εκδηλώθηκε στην Γουϊνέα. Και στις δύο περιπτώσεις, αιτίες των πραξικοπημάτων ήταν η οργή των λαών για την διαφθορά των “δημοκρατικών” κυβερνήσεων και την τρομοκρατία που ταλανίζουν τους κατοίκους.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η στροφή των χωρών αυτών στην Ρωσία δεν σημαίνει ότι πίσω από τα πραξικοπήματα βρίσκεται η Μόσχα. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί και προβάλλει τον εαυτό της ως υπέρμαχο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των αφρικανικών χωρών από την Νεο-αποικιοκρατία.
Οι αφρικανικές χώρες στην μεταπολεμική εποχή απέκτησαν “τυπικά” την ανεξαρτησία τους από τις αποικιακές δυνάμεις. Οι Ευρωπαίοι αποχώρησαν μεν, αλλά έκτοτε εγκαθιστούν δικτάτορες, οι οποίοι εκχωρούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους έναντι πινακίου φακής, με τους ίδιους να λαμβάνουν δωροδοκίες σε λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες.
Η Γαλλία εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα μεγαλύτερα ορυχεία ουρανίου στον κόσμο που βρίσκονται στον Νίγηρα. Διαθέτοντας 50+ πυρηνικούς αντιδραστήρες, αντιμετωπίζει μία ενεργειακή καταστροφή, αν τελικά διακοπεί η ροή ουρανίου προς την Γαλλία.
Οι εξέλιξεις στην Αφρική δείχνουν ότι ο παγκόσμιος πόλεμος που επιθυμούν οι παγκοσμιοποιητές της κυβέρνησης Μπάιντεν τελικά θα τους βρει. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τους βγει σε καλό. Ένας νέος πόλεμος μεγάλης κλίμακας στην Αφρική, θα σημάνει μερικά ακόμα δισεκατομμύρια βοήθειας από τις ΗΠΑ στους Συμμάχους τους, και ακόμη μεγαλύτερη διασπορά των δυνάμεών τους. Και φυσικά, υπάρχει και η Κίνα, που μέχρι τώρα έχει διεισδύσει οικονομικά στην Αφρική, αλλά δεν θα είναι δύσκολο να δραστηριοποιηθεί και στρατιωτικά, εμμέσως πλην σαφώς. Ήδη στην Κίνα δημιουργούνται μισθοφορικές εταιρείες για προστασία των κινεζικών συμφερόντων ανά τον κόσμο.
Με τις μεγαλουπόλεις της σε μία πρωτοφανή παρακμή και κατάρρευση, οι ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν προβάλλουν μία αλγεινή εικόνα “υπερδύναμης”, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα, πόσο δε μάλλον τα προβλήματα της υδρογείου.