Μια εις βάθος ανάλυση της εξελικτικής πορείας που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Εθνοφυλακή ώστε να αποτελεί έναν “Δεύτερο Στρατό” που όχι μόνον θα εκτελεί δευτερεύουσες αποστολές αλλά και αποστολές πρώτης γραμμής μάχης, εφόσον το απαιτεί η κατάσταση.
Γράφουν οι: Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς, Κωνσταντίνος Τόλιας
Η Εθνοφυλακή είναι ένα στρατιωτικό σώμα το οποίο απαντάται σε μεγάλο βαθμό μέσα στην ιστορία των σύγχρονων αλλά και παλαιότερων κρατικών μορφωμάτων. Στην Ελληνική Ιστορία πρωτοεμφανίζεται την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ως «τοπικά στρατεύματα» των Θεμάτων, δηλαδή των Περιφερειακών ενοτήτων της.
Στην νεότερη Ελληνική Ιστορία, ο θεσμός της Εθνοφυλακής παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το 1843, ως επακόλουθο της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού, όπως αυτή προέκυψε μετά το Κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, θεωρήθηκε δε ως μια δημοκρατική κατάκτηση, αφού τα μέχρι τότε στρατιωτικά τμήματα ήταν είτε αμιγώς βαυαρικά είτε αμιγώς επαγγελματικά. Άλλωστε, ήδη από το 1838 είχε ιδρυθεί το Σώμα της Οροφυλακής, δηλαδή ένα επικουρικό στρατιωτικό Σώμα, από κατοίκους των συνοριακών περιοχών του τότε ελληνικού κράτους, με σκοπό την ασφάλεια των συνόρων και την καταδίωξη της ληστείας και του λαθρεμπορίου (κάτι σαν την σημερινή Συνοριοφυλακή θα λέγαμε).
Από τότε η Εθνοφυλακή, υπό διάφορα σχήματα, συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής διαδρομής του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.
Η πλέον σύγχρονη περίοδος λειτουργίας της Ελληνικής Εθνοφυλακής ξεκινά το 1944 και εξελίσσεται καθ’ όλη την διάρκεια της ταραγμένης περιόδου 1944-49. Η Εθνοφυλακή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική επικράτηση των εθνικών δυνάμεων στον Εμφύλιο πόλεμο, σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα στοιχειώνει τις συνειδήσεις των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, που επιχείρησαν και επιχειρούν ακόμη και σήμερα να την απαξιώσουν στην συνείδηση του ελληνικού λαού.
Σημερινή κατάσταση
Στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, η λειτουργία της Εθνοφυλακής βασίζεται στον Νόμο 1295/82 του 1982, ο οποίος ρυθμίζει τα του θεσμού και αποτελεί τρόπον τινά την «ραχοκοκαλιά» του. Ευρεία, ωστόσο, παραμένουν τα περιθώρια βελτίωσης. Στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρήσουμε μια ρεαλιστική φρονούμε προσέγγιση της μορφής που μπορεί να λάβει η ελληνική Εθνοφυλακή στην σύγχρονη εποχή.
Σημειωτέων πως οι προτάσεις μας κινούνται στην λογική της “βελτιώσεως” σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και όχι της “ενισχύσεως” που θα την έφερνε πιο κοντά σε μια κανονική Εθνοφρουρά – άλλο Σώμα, χτισμένο γύρω από διαφορετική αντίληψη και προδιαγραφές.
Προ της κατάθεσης των όποιων προτάσεων, είναι αναγκαίο να αναφέρουμε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία τόσο του ίδιου του συστήματος, όσο και των Εθνοφυλάκων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η σε κάποιο βαθμό απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν οι μονάδες της Εθνοφυλακής, με την μη ανταπόκριση του προσωπικού που τις επανδρώνει στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των μονάδων. Προς τούτο είναι απαραίτητη τόσο η θέσπιση υλικών, θεσμικών και ηθικών κινήτρων, όσο και η αυστηροποίηση και εφαρμογή στην πράξη του πειθαρχικού και ποινικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία της Εθνοφυλακής.
Προτάσεις βελτίωσης
Καταρχήν πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος και η υπόσταση της Εθνοφυλακής. Η Ελληνική Εθνοφυλακή λοιπόν, ανήκει σε εκείνην την κατηγορία των παραστρατιωτικών Σωμάτων που αναφέρονται διεθνώς ως “Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας” (“Territorial Defence Forces”) ή “Δυνάμεις Τοπικής Άμυνας” (“Local Defence Forces”). Δεν είναι το ελληνικό αντίστοιχο της United States National Guard – για την τελευταία πιο δόκιμος όρος για να περιγραφεί η υπόσταση της είναι η λέξη “Εθνοφρουρά”.
Οι μονάδες της Εθνοφυλακής δεν είναι επιστρατευόμενες/ εφεδρικές μονάδες του τακτικού στρατού, όπως και δεν είναι Μονάδες Παλλαϊκής Άμυνας (αν υπήρχαν τέτοιες, στην ελληνική πραγματικότητα θα αποκαλούνταν “Πολιτοφυλακή”). Πιο δόκιμος όρος για να περιγραφεί στην αγγλική γλώσσα η υπόσταση της Ελληνικής Εθνοφυλακής είναι ο όρος “National Militia” ή ακόμα καλύτερα “Home Guard”.
Οι ανά την ελληνική επικράτεια μονάδες Εθνοφυλακής δεν πρέπει να συγχέονται επίσης με τις ανεπτυγμένες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Οι τελευταίες αποκαλούνται “Τάγματα Εθνοφυλακής” για πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων.
Ρόλος-Αποστολή
Με βάση το ισχύον καθεστώς, αποστολή των μονάδων της Εθνοφυλακής είναι “η συμβολή τους στην άμυνα της χώρας και η υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους”. Επίσης, στην αποστολή τους συμπεριλαμβάνονται “η εξασφάλιση της εσωτερικής ασφαλείας, η φρούρηση κοινωφελών έργων, υποδομών και εγκαταστάσεων, η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών καθώς και η συμμετοχή τους στην παθητική άμυνα του πληθυσμού”.
Αν και η φύλαξη σημειακών στόχων, η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και η παθητική άμυνα είναι αποστολές που ξεφεύγουν από αυτήν της Εδαφικής Άμυνας και εμπίπτουν περισσότερο στην δικαιοδοσία της Παλλαϊκής Άμυνας, εν τούτοις αναλαμβάνονται από τις μονάδες της Εθνοφυλακής ελλείψει άλλου καταλληλότερου φορέα υλοποίησής τους (Πολιτοφυλακή).
Βασικός ρόλος της Εθνοφυλακής είναι η υποβοήθηση και η ανακούφιση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της κάλυψης δευτερευόντων τομέων και της διεξαγωγής στατικής άμυνας σε καθορισμένους χώρους ευθύνης.
Η αποστολή αυτή μπορεί να φαίνεται σχετικά απλή, αλλά δεν είναι. Κι αυτό διότι στο σημερινό πεδίο της μάχης, όπου η ένταση και η βιαιότητα των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την φονικότητα και την ακρίβεια των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, είναι τέτοια που και η αποστολή της στατικής άμυνας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η στατική άμυνα απαιτεί πλέον καλοεκπαιδευμένα τμήματα με συνοχή και πειθαρχία, ενώ καλείται να εγκαταλείψει τον άκαμπτο χαρακτήρα της και να λάβει μερικώς ευέλικτη μορφή: ύπαρξη κύριων και εναλλακτικών προετοιμασμένων θέσεων άμυνας, εναλλαγή από θέση σε θέση, συμπτύξεις, τοπικές αντεπιθέσεις κ.λπ.
Επίσης, οι μονάδες της Εθνοφυλακής καλούνται να καλύψουν την επιστράτευση των μονάδων του τακτικού στρατού στην παραμεθόριο, αμυνόμενες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε οι πρώτες να ολοκληρώσουν την επάνδρωσή τους και να αφιχθούν στις προβλεπόμενες θέσεις. Και μόνο αυτό καταδεικνύει την κρισιμότητα της αποστολής της Εθνοφυλακής και θέτει με την σειρά του υψηλά πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας.
Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, όπου είναι γνωστή η απειλή που συνιστούν οι τουρκικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις, τα τμήματα, οι υπομονάδες και οι μονάδες της Εθνοφυλακής θα κληθούν να μετέχουν στην εξουδετέρωση των αεραγημάτων του εχθρού, είτε επικουρικά, είτε δρώντας ως κύρια δύναμη. Με δεδομένο μάλιστα πως η ενεργή δύναμη του τακτικού στρατού βαίνει συνεχώς μειούμενη, η απαίτηση συμβολής της Εθνοφυλακής στις παραπάνω απειλές κρίνεται ως αυξημένη, κάτι που με την σειρά του θέτει απαιτήσεις σε υλικό, εξοπλισμό και εκπαίδευση.
Η αποστολή της εσωτερικής ασφαλείας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε παραμεθόριες περιοχές, όπου διαβιεί έντονο μειονοτικό στοιχείο (Θράκη). Εκεί η Εθνοφυλακή θα κληθεί από κοινού με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να καταστείλει ανατρεπτικές ενέργειες ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων, κάτι που απαιτεί, εκτός της ισχύος, και “λεπτότητα” χειρισμού, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά μεν αλλά χωρίς παρεκτροπές η όλη κατάσταση, προκειμένου να μην δοθεί στην άλλη πλευρά η ευκαιρία να κατηγορήσει το ελληνικό κράτος για εκστρατεία “εθνοκάθαρσης”.
Είναι δεδομένο, επίσης, ότι εξαιτίας της παρουσίας εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών σε παραμεθόριες περιοχές (κυρίως στα νησιά Αιγαίου), οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση σύρραξης θα κληθούν να επιχειρήσουν μέσα σ’ ένα περιβάλλον “εσωτερικού πολέμου”, όπου η δυνητική απειλή θα προέρχεται από κάθε πιθανή κατεύθυνση.
Είναι βέβαιο ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και οι τουρκικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (OKK) θα χρησιμοποιήσουν λαθρομετανάστες, μουσουλμανικού κυρίως θρησκεύματος, αλλά και πρώτης και δεύτερης γενιάς μετανάστες αλβανικής καταγωγής ως όργανά τους, για να προκαλέσουν την μέγιστη δυνατή αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας. Αυτός λοιπόν είναι κι ένας επιπλέον λόγος γι’ ανασύσταση της Εθνοφυλακής στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος, αλλά και την ενίσχυσή της σε όλες τις άλλες περιφέρειες στις οποίες σήμερα δραστηριοποιείται σε μικρό βαθμό (π.χ. Κρήτη, Ήπειρος, Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία), μέσω της ίδρυσης νέων Ταγμάτων και παροχής επιπλέον οπλισμού και μέσων όπως ατομικός οπλισμός, βαρέα όπλα, ακόμη και μηχανοκίνητα.
Διοικητική οργάνωση
Ήδη από το έτος 2017 έχει δημιουργηθεί η Διεύθυνση Εθνοφυλακής (ΔΕΘ) σε επίπεδο ΓΕΣ, ενώ μελετάται η σύσταση νέου Κλάδου με υπαγωγή σε αυτόν όλων των Διευθύνσεων Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να προβλεφθεί η συγκρότηση Διοικήσεων Εθνοφυλακής ανά την επικράτεια, με προϊστάμενες αρχές Ανώτερες Διοικήσεις Εθνοφυλακής. Οι τελευταίες θα υπάγονται με την σειρά τους σε Ανώτατες Διοικήσεις Εθνοφυλακής. Συνολικά προτείνεται η συγκρότηση πέντε Ανώτατων Διοικήσεων Εθνοφυλακής (Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Αιγαίου, Ηπείρου-Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Αττικής), 14 Ανώτερων Διοικήσεων Εθνοφυλακής (στην έδρα κάθε διοικητικής περιφέρειας) και 52 Διοικήσεων Εθνοφυλακής (στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας) σε ολόκληρη της χώρα. Κάθε Διοίκηση Εθνοφυλακής θα διαθέτει υφιστάμενο αριθμό Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ένα έως πέντε), αναλόγως της έκτασης της και του βαθμού απειλής.
Οι παραπάνω οργανωτικές δομές θα συνυπάρχουν με αντίστοιχης φιλοσοφίας δομή περιφερειακής στρατιωτικής οργάνωσης, με κάθετη ιεράρχηση: Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση, Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση, Στρατιωτική Διοίκηση. Οι τελευταίες θα αναλαμβάνουν αποστολές επιστρατεύσεως, διοικητικής μέριμνας, εφοδιασμού, ενώ σε περίοδο κρίσης ή πολέμου θα εγκαθιστούν Φρουρές πόλεων και πολεοδομικών συγκροτημάτων. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα προς μελέτη.
Η Εθνοφυλακή θα αντλεί προσωπικό από την ηλικιακή ομάδα των ικανών ανδρών με όριο τα 35 χρόνια και άνω, καθώς οι μικρότερες ηλικίες θα είναι δεσμευμένες ώστε να συμπληρώσουν την εμπόλεμη σύνθεση των ενεργών, ημι-ενεργών και επιστρατευόμενων μονάδων, συγκροτημάτων και σχηματισμών του στρατού εκστρατείας. Ίσως μια παρεμφερή ιδέα θα ήταν η δημιουργία “Εδαφικού Στρατού” (Territorial Army) με βαρύτερο οπλισμό και δεξαμενή άντλησης δυνάμεων τους άνδρες 35-45 ετών, αλλά αυτό εκφεύγει της θεματολογίας του παρόντος άρθρου και ίσως και της ελληνικής πραγματικότητας.
Τα Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ), που καλό θα ήταν να λάβουν και αρίθμηση, πέραν της ονομασίας της περιοχής όπου συγκροτούνται, θα πρέπει να είναι οργανωμένα σύμφωνα με τον Πίνακα Οργάνωσης Υλικού (Π.Ο.Υ) ενός Ελαφρού Τάγματος Πεζικού. Θα αποτελούνται από Λόχο Διοίκησης, Λόχο Υποστήριξης Τάγματος και 3-5 Λόχους Τυφεκιοφόρων.
Στον Λόχο Διοίκησης θα περιλαμβάνονται: Διμοιρία Διαβιβάσεων, Διμοιρία Μηχανικού (Σκαπανέων) και Διμοιρία Υγειονομικού.
Ο Λόχος Υποστήριξης Τάγματος θα διαθέτει Διμοιρία Α/Τ (με ΠΑΟ των 106 χλστ.), Διμοιρία Όλμων (με όλμους 4.2’’ και μελλοντικά με 120 χλστ.), Διμοιρία Βαρέων Πολυβόλων (με πολυβόλα των 12,7 χλστ.) και Διμοιρία Α/Α (με πυροβόλα των 20-23 χλστ ή και 20 χλστ. Gattling).
Οι Λόχοι Τυφεκιοφόρων θα αποτελούνται από Διμοιρία Διοίκησης, Διμοιρία Υποστηρίξεως και 3-4 Διμοιρίες Τυφεκιοφόρων.
Η Διμοιρία Υποστηρίξεως θα διαθέτει 3-4 Ομάδες Πολυβόλων των 7,62 χλστ. των 3 στοιχείων έκαστη, 3-4 Ομάδες ΠΑΟ των 90 χλστ., επίσης των 3 στοιχείων έκαστη, και 2 Ομάδες Όλμων των 81 χλστ των 2 στοιχείων έκαστη.
Οι Διμοιρίες Τυφεκιοφόρων θα διαθέτουν Ομάδα Διοικήσεως, Ομάδα Υποστηρίξεως(με στοιχείο ΠΑΟ των 84 χλστ. και στοιχείο Όλμου των 60 χλστ.) και 3-4 Ομάδες Μάχης.
Τέλος, η Ομάδα Μάχης θα διαθέτει 2 Ημιομάδες των 6 ανδρών συν τον Ομαδάρχη. Η σύνθεση της Ημιομάδας μπορεί να περιλαμβάνει τον Ομαδάρχη/ Βοηθό Ομαδάρχη, Πολυβολητή με οπλοπολυβόλο των 7,62 χλστ., βομβιδοβολιστή με συνδυασμό τυφεκίου μάχης και βομβιδοβόλου των 40 χλστ. και τρεις τυφεκιοφόρους με τυφέκια μάχης των 7,62 χλστ.
Αν και η προτεινόμενη Ομάδα Μάχης, που αποτελεί ουσιαστικά το «κύτταρο» της οργάνωσης της Εθνοφυλακής, κρίνεται “βαριά” και τεθούν προβληματισμοί για την εξεύρεση του απαιτούμενου δυναμικού για την επάνδρωση της, να σημειώσουμε πως: 1) η ίδια φύση της Στατικής Άμυνας το επιτρέπει και 2) Η δεξαμενή άντλησης προσωπικού είναι τέτοια που εγγυάται την διαθεσιμότητα του.
Σε κάποιον βαθμό αυτή είναι και η σημερινή σύνθεση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ). Στοιχείο διαφοροποίησης θα μπορούσε να είναι η προσθήκη Διμοιρίας ΠΕΠ (με ρουκετοβόλα των 2,75’’ στα πρότυπα του παλιότερου MRL 7042 ή/και των 5’’ που θα χρησιμοποιούν ρουκέτες Hydra 70 και Zuni αντίστοιχα) στον ΛΥΤ και – κυρίως – η δημιουργία Ειδικού Μηχανοποιημένου Λόχου ενταγμένου σε κάθε τάγμα, που θα αποτελούσε και την κινητή εφεδρεία του.
Ο τελευταίος θα αποτελούνταν από Διμοιρία Διοικήσεως, Διμοιρία Υποστηρίξεως και τρεις Διμοιρίες Μηχανοποίητου Πεζικού επί επίτακτων οχημάτων αρχικά, κατάλληλα διαμορφωμένων. Σε δεύτερο χρόνο τα επίτακτα πολιτικά οχήματα θα πρέπει να δώσουν την θέση τους σε οχήματα γενικής χρήσης, στρατιωτικών προδιαγραφών, μια προμήθεια η οποία, εκτός των άλλων, θα έδινε και σημαντικό έργο στην εγχώρια βιομηχανία.
Ο Ειδικός Μηχανοποιημένος Λόχος θα αποτελούσε οργανωτική καινοτομία, δίνοντας στα ΤΕΘ την δυνατότητα να δράσουν αποτελεσματικά σε τακτικά ευμετάβλητες καταστάσεις, στα πλαίσια πάντα της άμυνας περιοχής.
Πρόσφατες πληροφορίες φέρουν τον ΕΣ αποφασισμένο να προχωρήσει στην απόσυρση 10.000 οχημάτων, ανάμεσα τους και πολλών χιλιάδων οχημάτων Mercedes-Benz MS 240GD και MS 290GD του ¼ και 1 ¼ τόνων και την αντικατάσταση τους από νεώτερα οχήματα. Δεν θα σταθούμε στον σχολιασμό της είδησης, θα αρκεστούμε απλώς να αναφέρουμε πως μεγάλος αριθμός από τα υπό απόσυρση (;) οχήματα βρίσκονται σε πολύ καλή μηχανολογική κατάσταση και θα μπορούσαν άνετα, μετά την απόσυρση τους από τις τάξεις του ΕΣ, να διατεθούν στις μονάδες της Εθνοφυλακής, ίσως και μετά την υλοποίηση ενός προγράμματος γενικής συντήρησης/ επισκευής στα ΠΕΒ του στρατού. Η Εθνοφυλακή θα μπορεί εύκολα να τα αξιοποιήσει, καθώς οι τύποι είναι γνωστοί στην Ελλάδα και υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από την χρήση και υποστήριξη τους. Επιπλέον, η διάθεση των υπόψη οχημάτων στην Εθνοφυλακή, πέραν της ομογενοποίησης και τυποποίησης υλικού που θα επιφέρει, θα επιτρέψει την μηχανοποίηση του συνόλου των μονάδων Εθνοφυλακής που προβλέπεται να δημιουργηθούν.
Τα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να μετατραπούν σε ικανοποιητικούς φορείς όπλων και να αποτελέσουν την βάση για την εμφάνιση ειδικοποιημένων εκδόσεων για την κάλυψη των αναγκών της Εθνοφυλακής. Να θυμίσουμε εδώ απλά, πως το MS 290GD αποτέλεσε την βάση του “Ενδιάμεσου Ταχέως Οχήματος Επίθεσης” ή αλλιώς “Interim Fast Attack Vehicle (IFAV)” του Σώματος των Αμερικάνων Πεζοναυτών, που αναπτύχθηκε την δεκαετία του ’90. Η ανάπτυξη μιας παρόμοιας έκδοσης από την ΕΛΒΟ θεωρείται εύκολη υπόθεση. Τα συγκεκριμένα ειδικοποιημένα οχήματα θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τον Ειδικό Μηχανοποιημένο Λόχο που αναφέρθηκε παραπάνω, προσδίδοντας του μεγάλη ευκινησία και δύναμη πυρός.
Μελλοντικά, θα μπορούσε στον Λόχο Διοικήσεως του Τάγματος αλλά ίσως και σε χαμηλότερο επίπεδο (Διμοιρίες Διοικήσεως των Λόχων και Ομάδες Διοικήσεως Διμοιριών) να ενσωματωθούν στοιχεία εναέριων drones, πολιτικών αρχικά προδιαγραφών, κάτι που θα εξακόντιζε τις ικανότητες των κλιμακίων σε επίγνωση της τακτικής κατάστασης.
Εξοπλισμός-Οπλισμός
Όσον αφορά τον εξοπλισμό των Μονάδων Εθνοφυλακής, υπάρχουν περιθώρια για αρκετές βελτιώσεις, οι περισσότερες των οποίων δεν απαιτούν την διάθεση μεγάλων κονδυλίων. Αντίθετα, με προσεκτικές επιλογές, θα είναι αφενός εφικτή η κατά το δυνατόν μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του ήδη διατιθέμενου εξοπλισμού και αφετέρου η επαύξηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των μονάδων.
Η βελτίωση του ατομικού εξοπλισμού των Εθνοφυλάκων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Ήδη πολλοί εξ αυτών έχουν προβεί με δικές τους δαπάνες στην προμήθεια από την ελεύθερη αγορά σύγχρονων κρανών και εξαρτύσεων, μεταξύ άλλων. Με προσεκτικό σχεδιασμό θα μπορούσε το ΓΕΣ μακροπρόθεσμα να αυξήσει τις ποσότητες σύγχρονων ατομικών υλικών που προμηθεύεται ώστε σταδιακά να καλύψει και τις ανάγκες της Εθνοφυλακής. Θα ήταν επιπλέον δυνατόν, με δεδομένη και την εκπεφρασμένη πρόθεση για προμήθεια νέου τυφεκίου για τις μονάδες πρώτης γραμμής του ΕΣ, το εν εξελίξει πρόγραμμα αναβάθμισης του G3 να συνεχισθεί, ώστε όχι μόνον να αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση, αλλά και όταν τελικά ξεκινήσει η προμήθεια των νέων τυφεκίων εφόδου, τα αναβαθμισμένα G3 να χορηγηθούν σε Εθνοφύλακες. Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο νομοθεσίας, θα μπορούσε με τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου περί οπλοκατοχής, να προβλεφθεί ρητή εξαίρεση που να επιτρέπει την απρόσκοπτη αγορά από Εθνοφύλακες, που έχουν τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα, σκοπευτικών βοηθημάτων και άλλων απαρτίων (κοντάκια, χειροφυλακτήρες, κλπ) για να βελτιώσουν οι ίδιοι τα χρεωμένα τους τυφέκια.
Τα διατιθέμενα βαρέα όπλα είναι άλλος ένας τομέας που επιδέχεται βελτιώσεων. Πρώτον, όσον αφορά τα οπλοπολυβόλα ΗΚ11Α1 η ευρεία χορήγηση συλλογών τροφοδοσίας από ταινία ή η προμήθεια μεγάλης χωρητικότητας γεμιστήρων, όπως ο Beta C-Mag, θα ήταν μια καλή λύση στο ζήτημα της διακοπής του πυρός για αλλαγή γεμιστήρα που απαιτείται εξαιτίας της χρήσης των τυποποιημένων, χωρητικότητας μόνον 20 φυσιγγίων, γεμιστήρων της ΗΚ. Επιπλέον, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μελέτη ως προς το εφικτό της τροποποίησης του μηχανισμού σκανδάλης του ΗΚ11Α1 με την προσθήκη αναστολέα κλείστρου διασυνδεδεμένου με τη σχαστηρία του επιλογέα βολής, ώστε το όπλο να βάλλει με κλειστό κλείστρο όταν επιλέγεται βολή κατά βολή και από ανοικτό κλείστρο για βολή κατά ριπάς, με αποτέλεσμα τοιουτοτρόπως να επιβραδύνεται η υπερθέρμανση της θαλάμης και της κάννης και να αποφεύγονται φαινόμενα ακούσιας πυροδότησης, λόγω θερμότητας, φυσιγγίου εντός της θαλάμης (cook-off). Πρόκειται για μια διαμόρφωση παρόμοια με αυτή του εξαιρετικού FG42 του Β’ ΠΠ.
Δεύτερον, για τα πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) και ιδίως τα Μ40Α1 των 106 χιλιοστών που αξιοποιεί σε μεγάλους αριθμούς η Εθνοφυλακή θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η προμήθεια διοπτρών είτε ενίσχυσης ειδώλου τελευταίας γενιάς ή συμπαγών θερμικής απεικόνισης, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους ημέρα και νύχτα, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Αν και θα ήταν επιθυμητό, η προμήθεια ΣΕΠ με τηλέμετρο λέιζερ και βαλλιστικό υπολογιστή προς αντικατάσταση των συζυγών τυφεκίων επισήμανσης (παρόμοια διαμόρφωση έχει επιλέξει η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο), θα ανέβαζε πολύ το κόστος.
Τρίτον, θα ήταν οπωσδήποτε επιθυμητή η αναβάθμιση των αντιαεροπορικών πυροβόλων ZU-23-2 του ΕΣ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαθέτει η Εθνοφυλακή. Στη διεθνή αγορά υπάρχει πληθώρα σχετικών προτάσεων, ωστόσο δεν χρειάζεται να γίνει απαρίθμησή τους εδώ. Αν δεν επιλεγεί κάποια εξ αυτών να τοποθετηθούν επί κατάλληλων οχημάτων, είναι εύκολη υπόθεση η κατασκευή απλών βάσεων προσαρμογής τους ώστε να μην τοποθετείται ο πλήρης κιλλίβαντας (για μείωση του βάρους), αλλά και η προσθήκη ασπιδίων για την προστασία των χειριστών.
Μικρής έκτασης και κόστους, αλλά μεγάλης επιχειρησιακής αξίας παρεμβάσεις δύνανται να γίνουν και στα οχήματα που χρησιμοποιούνται από την Εθνοφυλακή. Εδώ τα μέλη της έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερη φαντασία και εφευρετικότητα ως προς την προσαρμογή οπλισμού στα ιδιωτικά τους οχήματα, κυρίως αγροτικής χρήσης ημιφορτηγά, καθώς και άλλου τύπου οχήματα παντοδαπού εδάφους, από κατηγορίας τζιπ μέχρι ATV/UTV και Buggy. Αν και λειτουργικές, οι περισσότερες λύσεις που έχουν επιλεγεί δεν στερούνται μειονεκτημάτων, τόσο ως προς τη διαμόρφωση όσο και την εργονομία.
Ιδανικά, για τα ημιφορτηγά που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των ως άνω οχημάτων, μια βάση προσαρμογής οπλισμού θα πρέπει να δέχεται ποικιλία όπλων και φυσικά να επιτρέπει την εκτέλεση βολής σε τόξο 360 μοιρών, χωρίς να καταλαμβάνει υπερβολικά πολύ χώρο στην καρότσα είτε ως κατασκευή είτε ως «αποτύπωμα» αυτής επί του δαπέδου και χωρίς να παρεμποδίζει την κίνηση του σκοπευτή ή άλλων συναδέλφων του και τέλος, προαιρετικά, να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής προστατευτικού ασπιδίου. Οι καλύτερες επιλογές είναι δυο: κεκαμμένος ορθοστάτης επί βάσης προσαρμοζόμενης στο δάπεδο της καρότσας ή δακτύλιος τοποθετημένος ανάμεσα σε δυο δοκούς ανακύλισης (roll bars) ή σε κλωβό ανακύλισης (roll cage). Το μέγεθος της βάσης του δακτυλίου θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να επιτρέπει την τοποθέτησή της ανεξάρτητα από το διαθέσιμο μήκος της καρότσας του ημιφορτηγού, είτε δηλαδή πρόκειται για μονοκάμπινο είτε για διπλοκάμπινο όχημα. Ο ίδιος ο δακτύλιος μπορεί να είναι είτε περιστρεφόμενος επί ρουλεμάν – π.χ. αντίστοιχος με αυτόν που φέρουν τα HMMW, ή σταθερός με κινούμενη βάση προσαρμογής του έστορα όπως ο Μ49.
Τέλος, τα οργανικά οχήματα των Μονάδων Εθνοφυλακής, αυτά δηλαδή που δεν ανήκουν στα μέλη τους αλλά στον ΕΣ, θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την προμήθεια πρόσθετων ημιφορτηγών ή/και SUV εφοδιασμένων με συλλογές ελαφράς θωράκισης, όπως αυτές που προσφέρουν η γαλλική Centigon, η καναδική Streit Group, κλπ. Ιδανικά θα μπορούσαν να κατανεμηθούν τόσο στις Μονάδες Προκαλύψεως όσο και στις Μονάδες Εθνοφυλακής για χρήση ως τεθωρακισμένα οχήματα περιπολίας, μεταφοράς προσωπικού ή/και φορείς οπλικών συστημάτων, ουσιαστικά ως οικονομικά, εύκολα στη συντήρηση και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις εκπαίδευσης υποκατάστατα των (εξειδικευμένων και αμφίβιων μεν, πολύ ακριβότερων δε) VBL. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από «πειραγμένα» οχήματα, Εθνοφύλακες έχουν να επιδείξουν και δικές τους μετατροπές αλλά και ιδιοκατασκευές χρησιμοποιώντας απάρτια του εμπορίου, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχα προϊόντα μεγάλων και καταξιωμένων οίκων παγκοσμίως.
Τα στρατιωτικά εργοστάσια θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη βιομηχανοποίηση, κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης, τέτοιων σχεδιάσεων, για χορήγηση όχι μόνο στην Εθνοφυλακή, αλλά και σε άλλες μονάδες.