Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον ειδικό και μη Τύπο, σχεδιάζεται η απόκτηση 38 συστημάτων Puls από το Ισραήλ προς ενίσχυση του ΠΒ Μάχης.
Οπωσδήποτε η είδηση είναι σημαντική και η οποιανδήποτε ενίσχυση του πυραυλικού οπλοστασίου είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να μην γίνεται εις βάρος της αξιοποίησης των υφιστάμενων συστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εγκαταλείπεται ως ασύμφορος ο εκσυγχρονισμός των M270 MLRS, καθώς η οικονομική προσφορά της Lockheed Martin κρίνεται ως πολύ ακριβή. Γνώμη μας ωστόσο είναι πως ο εκσυγχρονισμός των M270 MLRS οφείλει να προχωρήσει, τα δε χρήματα που απαιτούνται ας εξευρεθούν από περικοπή άλλων κρατικών δαπανών, αμφιβόλου χρησιμότητας.
Εκσυγχρονισμός και αύξηση του αριθμού των ΠΕΠ M270 MLRS
Ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ M270 MLRS του ΠΒ αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη. Στην αγορά υπάρχουν δύο γενικές κατευθύνσεις εκσυγχρονισμού: η αμερικανική και η γερμανική. Όσον αφορά την πρώτη, αυτή της Lockheed Martin, προτείνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος στο επίπεδο M270A1. Βέβαια πρόκειται για παλαιότερη χρονολογικά πρόταση εκσυγχρονισμού αφού η πλέον σύγχρονη έκδοση είναι η Μ270Α2.
Στην έκδοση –A1 το σύστημα αποκτά βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός και βελτιωμένο σύστημα μηχανικής κίνησης του εκτοξευτή καθώς και την ικανότητα χρήσης των κατευθυνόμενων ρουκετών της οικογένειας GMLRS καθώς και των βλημάτων MGM-168 Block.4A.
Στην έκδοση –A2 το σύστημα αποκτά νέο σύστημα ελέγχου πυρός CFCS (Common Fire Control System), νέους κινητήρες και σύστημα μετάδοσης της κίνησης, βελτιωμένο εκτοξευτή και ισχυρότερη θωράκιση καμπίνας. Επίσης ενσωματώνονται βελτιώσεις όπως νέος κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, κεραία GPS, νέες οθόνες και νέο σύστημα ελέγχου του εκτοξευτή από απόσταση. Το CFCS επιτρέπει τη χρήση των ρουκετών GMLRS-ER αυξημένου βεληνεκούς καθώς και των υπό ανάπτυξη βλημάτων PrSM (Precision Strike Missile) βεληνεκούς 500 χλιομέτρων, που θα αντικαταστήσουν τους ATACMS. Και οι τελευταίοι πάντως συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τελικό προϊόν το βλήμα MGM-168 ATACMS IV A.
Από την εξίσωση δεν απουσιάζει το σύστημα Precision Strike Missile(PrSM) που αναπτύσσεται ως αντικαταστάτης των MGM-168 ATACMS. Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη στατική δοκιμή του πυραύλου PrSM (Precision Strike Missile) με κινητήρα Ramjet. Το πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη ενός βλήματος μέγιστου βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων, που θα αντικαταστήσει τους ATACMS (Army Tactical Missile System) και θα έχει μέγιστο βεληνεκές 500 χιλιόμετρα. Ο PrSM ικανοποιεί τους περιορισμούς των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών περί υπό-πυρομαχικών. Έχει σχεδιαστεί με ανοιχτή αρχιτεκτονική για να είναι εύκολη η αναβάθμιση του στο μέλλον. Αποστολή του PrSM είναι η παροχή πυρών υποστήριξης μεγάλου βεληνεκούς, ακριβείας, ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες σε σχηματισμούς επιπέδου Ταξιαρχίας και άνω.
Η γερμανική αντίστοιχη της KMW προσφέρει εντελώς νέο ηλεκτρικό υδραυλικό σύστημα προσφέροντας σημαντική βελτίωση του χρόνου τάξης και βολής των οπλικών συστημάτων και προσφέρει νέο ηλεκτρονικό πακέτο με επίκεντρο το EFCS – European Fire Control System. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω δύναται να βελτιωθεί η θωράκιση, να εγκατασταθούν νέες επικοινωνίες και φυσικά να λάβουν χώρα εργασίες επί των οχημάτων.
Κεντρικό στοιχείο του εν λόγω πακέτου εκυσγχρονισμού είναι η δυνατότητα βολής του νέου βλήματος JFS-M που αναπτύσσουν οι εταιρείες KMW (μέσω της κοινοπραξίας KNDS), MBDA, Diehl και Roxel και Safran. Το JFS-M είναι όπλο φιλοσοφίας πυραύλου cruise κατηγορίας stand off όπως προαναφέρθηκε και έχει μέγιστο βεληνεκές περί τα 370 χιλιόμετρα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του παραπάνω βλήματος είναι πως δύναται να προσβάλει και κινούμενους στόχους με ταυτόχρονη ανανέωση των δεδομένων του στόχου (πορεία και ταχύτητα) μέσω ζεύξης δεδομένων (data link) από κάποιο άλλο μέσο όπως πχ UAV ή δορυφόρος.
Σημαντικό πλεονέκτημα της εκσυγχρονισμένης έκδοσης είναι ότι μπορεί να βάλει την GLSDB η οποία διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια ιδανική προσθήκη στο Πυροβολικό Μάχης. Δύναται να προσβάλει στόχους σε αποστάσεις των 150 χιλιομέτρων με χειρουργική ακρίβεια ενός μέτρου και το πλέον εντυπωσιακό είναι πως μπορεί να προσβάλει και κινούμενους στόχους όπως πλοία με προϋπόθεση να υπάρχει καθοδήγηση λέιζερ (Laser SDB).
ο πυραυλικό σύστημα βασίζεται σε μια τροποποιημένη βόμβα 250 λιβρών (130 κιλών) που βάλλεται από τους εκτοξευτές M270 MLRS καθώς και τους M142 HIMARS. Κάθε εκτοξευτής M270 δύναται να βάλει ταυτοχρόνως 6 GLSDB και να τις καθοδηγήσει κατά ισάριθμων στόχων με τη φονική ακρίβεια του ενός μέτρου.
Μια ακόμα αξιόλογη πρόταση έρχεται από το Ισραήλ και την Israel Military Industries και ακούει στο όνομα Trajectory Corrected System(TCS). Πρόκειται στην ουσία για μια συλλογή αυξημένης ακριβείας που τοποθετείται στην τυπική ρουκέτα Μ26 του MLRS και την καθιστά κατευθυνόμενη.
Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας οφείλει να είναι και ένα πρόγραμμα επέκτασης ορίου ζωής (SLEP: Service Life Extension Program) των αμερικανικών ATACMS που ήδη βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο. Στόχος μέσω ενός τέτοιου προγράμματος είναι να μειωθεί το κόστος για την ελληνική πλευρά και παράλληλα το υφιστάμενο απόθεμα βλημάτων ATACMS να είναι πλήρως αξιόμαχο και λειτουργικό δίχως τη πλήρη απαξίωση του.
Τόσο η γερμανική πρόταση όσο και η αμερικανική έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το ιδανικό από επιχειρησιακής και τεχνικής άποψης θα ήταν ο ΕΣ να επιλέξει και τις δυο διασφαλίζοντας πληθώρα νέων πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων στην ελληνική αποτροπή. Η κυρίαρχη πρόκληση είναι η διατήρηση των ρουκετών με δυνατότητα πυρομαχικών διασποράς για προσβολές στόχων περιοχής με τη χρήση υποπυρομαχικών.
Όποιο πακέτο εκσυγχρονισμού και αν επιλεγεί θα σημαίνει μεγάλη αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των M270. Εκείνο που πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση των MLRS είναι η αύξηση του αριθμού τους.
Το 2013-14 η χώρα και ο ΕΣ έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία να αποκτήσει 40 μεταχειρισμένους εκτοξευτές M270 MLRS από τα αμερικανικά αποθέματα, πρόγραμμα συνολικής αξίας $78,9 εκ., το οποίο θα συμπληρωνόταν από την αναβάθμισή τους μαζί και με τους υπάρχοντες 36 εκτοξευτές στο τότε προσφερόμενο επίπεδο M270A1, την απόκτηση συγχρόνων πυρομαχικών και μάλιστα μέσω συμπαραγωγής στα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και περισσότερων βλημάτων MGM-140/168 ATACMS συνολικού ύψους €530 εκ.
Ταυτόχρονα διαθέσιμα ήταν την ίδια περίοδο 23 συστήματα ΠΕΠ MARS (η γερμανική έκδοση των MLRS) από τα γερμανικά αποθέματα. Τελικά η κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015 έθεσε τέρμα στα φιλόδοξα εκείνα σχέδια αποστερώντας την δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης του πυραυλικού ΠΒ του ΕΣ. Επειδή όμως η ανάγκη παραμένει, θα έπρεπε να αναζητηθούν μεταχειρισμένα συστήματα του τύπου, προφανώς από τα αμερικανικά αποθέματα, για τον συνολικό εξοπλισμό 3 Μοιρών στην ηπειρωτική χώρα και αριθμού ανεξάρτητων Πυροβολαρχιών στις κύριες νήσους.