Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει ο αμυντικός ιστότοπος https://www.onalert.gr/eksoplismoi/aprospelasti-aspida-ypsonoyn-oi-froyroi-toy-evroy-kai-ton-nision-me-toys-panischyroys-antiarmatikoys-tow-2b-aero/562430/ στην απόκτηση νεώτερων εκδόσεων του βλήματος BGM-71 TOW προχωρά το ΓΕΣ.
Τα 150 βλήματα ΤΟW 2B Aero RF (BGM-71F-3-RF) έρχονται να ενισχύσουν το υπάρχον οπλοστάσιο βλημάτων παλιότερων εκδόσεων αυτού του τύπου που διαθέτει ο Ε.Σ αναβαθμίζοντας σημαντικά την αντιαρματική του ισχύ. Σημειώνεται πως τα βλήματα TOW 2B Aero RF αποτελούν αναβαθμισμένη έκδοση του Α/Τ Κ/Β TOW στα οποία η τεχνική ενσύρματης καθοδήγησης (SACLOS) έχει αντικατασταθεί από αυτήν της καθοδήγησης δια ραδιοσυχνοτήτων, το δε βεληνεκές έχει επεκταθεί στα 4.500 μέτρα από τα 3.750 των προηγούμενων εκδόσεων.
Στον Ε.Σ τα βλήματα TOW φέρονται τόσο από τους εκτοξευτές M220 επί ερπυστριοφόρων οχημάτων M-901 ITV, όσο και μεμονωμένα επί οχημάτων MS240GD σε επιλεγμένες περιπτώσεις, εξοπλίζοντας τόσο τους Λόχους Υποστήριξης Τάγματος (ΛΥΤ) των Μ/Κ Ταγμάτων ΠΖ, όσο και τους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των ελάσσονων σχηματισμών (ταξιαρχίες).
Η προσθήκη βλημάτων τέτοιας κατηγορίας στο ελληνικό οπλοστάσιο κρίνεται σημαντική, διότι με μικρό κόστος αξιοποιείται ένα παλιότερο πλην ακόμα ικανό οπλικό σύστημα. Ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου η πρόσδοση δυνατότητας καθοδήγησης δια ραδιοσυχνοτήτων κρίνεται κρίσιμη διότι απαλάσσει το σύστημα από τους περιορισμούς της ενσύρματης καθοδήγησης πάνω από υδάτινο περιβάλλον (όπου έχει παρατηρηθεί μειωμένη ευστοχία λόγω της επαφής του σύρματος καθοδήγησης με το νερό).
Γενικά γνώμη μας είναι πως ο Ε.Σ οφείλει να συνεχίζει να επενδύει σε παλιότερα πλην αξιόμαχα συστήματα (TOW, MILAN, ακόμα και στα ΠΑΟ M40A1 των 106 χλστ) μέσω της απόκτησης βλημάτων βελτιωμένων εκδόσεων και στοχευμένων επεμβάσεων στους εκτοξευτές, διότι διαθέτουν αξιόλογες και σε κάθε περίπτωση αξιοπρεπείς έστω ικανότητες προσβολής αρμάτων μάχης και άλλων στόχων (θωρακισμένων και μη). Και αυτό διότι, όπως δείχνει και η εμπειρία από τα σύγχρονα πεδία της μάχης και ιδίως αυτό της Ουκρανίας, δεν αρκεί να διαθέτει κανείς σχετικά περιορισμένο αριθμό “state-of-the-art” συστημάτων και μέσων , αλλά αυτά πρέπει να πλαισιώνονται από παλιότερης τεχνολογίας συστήματα και μέσα με επαρκείς δυνατότητες.