Στην ανάπτυξη του Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους (UGV) ACT3205 RCV-H προχωρά κατά τα πως φαίνεται ο Αμερικανικό Στρατός στα πλαίσια της «ρομποτοποίησης» του πεδίου της μάχης.
Το ACT3205 RCV-H θα είναι μια μη επανδρωμένη πλατφόρμα και θα αποτελεί το “βαρύ” σκέλος του προγράμματος ανάπτυξης UGV του Αμερικανικού Στρατού. Η κίνηση θα παρέχεται από κινητήρα της τάξης των 650 ίππων με ηλεκτρική-υβριδική μετάδοση. Ο λόγος ισχύος/βάρος θα είναι περίπου 24 ίπποι/τόνο.
Ο κύριος οπλισμός του ACT3205 RCV-H θα περιλαμβάνει αυτόματο πυροβόλο των 120 χλστ, με ένα πολυβόλο των 12,7 χλστ σε Προηγμένη Τηλεχειριζόμενη/Ρομποτική Βάση να αποτελεί τον δευτερεύων οπλισμό. Στον εξοπλισμό θα περιλαμβάνεται ακόμη Σύστημα Ενεργού Προστασίας (APS) με το ισραηλινό Trophy να προβάλλεται σαν κύριος υποψήφιος.
Το βάρος του εν λόγω ρομποτικού οχήματος θα είναι 27 τόνοι ενώ το κόστος υπολογίζεται σε περίπου το 1/6 της προμήθειας ενός σύγχρονου M1A2 Abrams SEPv3.
Υπολογίζεται πως ένα πλήρωμα 4 ανδρών (δυο οδηγοί, δύο πυροβολητές) θα χειρίζεται 2 τέτοια οχήματα. Το ACT3205 RCV-H εκτιμάται πως θα διαθέτει πέραν του ισχυρού πυροβόλου των 120 χλστ, παρόμοια ευστοχία, ΣΕΠ και σκοπευτικά, APS, σημαντική κινητικότητα, εξαιρετικό εξοπλισμό C4I ,ρομποτικούς αυτοματισμούς και οριακά επαρκή θωράκιση για την επιβίωση του στο πεδίο της μάχης.
Ερωτηματικά εγείρονται για το κατά πόσον η θωράκιση του θα αποδειχθεί ικανή να το προστατέψει από τις υπαρκτές και αναδυόμενες απειλές στο πεδίο της μάχης και κατά πόσον το κόστος του όλου εγχειρήματος θα κρατηθεί σε αποδεκτά επίπεδα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κινεζικός στρατός προ δύο ετών, ανακοίνωσε την πρόθεση του να μετατρέψει εκατοντάδες άρματα μάχης Type 59 που διατηρεί στο δυναμικό του σε Μη Επανδρωμένα Οχήματα. Αναρωτιόμαστε κατά πόσον θα άξιζε η σκοπιμότητα διερεύνησης της πιθανότητας μετατροπής αρμάτων μάχης παλιότερης γενιάς που ο ΕΣ διατηρεί στο δυναμικό του σε UGV. Κάτι τέτοιο, πλην της προφανούς επιχειρησιακής χρησιμότητας, θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αν το όλο πρόγραμμα λάμβανε εθνική μορφή.