Αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παραδεχθεί τίποτα, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο μιλάνε για επιδρομή των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων σε υπόγεια εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων στον Λίβανο πριν από πέντε ημέρες.
Η εγκατάσταση ήταν ένα εργοστάσιο κατασκευής ρουκετών μεσαίου βεληνεκούς, το οποίο είχε μεταφερθεί από το Ιράν στην Συρία και εγκατασταθεί μέσα σε σπήλαιο, σκαμμένο στο βουνό στην περιοχή Masyaf. Την κατασκευή του υπόγειου εργοστασίου, που ξεκίνησε το 2018, παρακολουθούσαν επί πέντε έτη τόσο η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών Aman όσο και η Mossad.
Η περιοχή της Masyaf είχε γίνει στόχος επανειλημμένων ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το μεγάλο βάθος της εγκατάστασης την προστάτευε ακόμη και από διατρητικές βόμβες. Η λύση στο πρόβλημα ήταν η χρήση Ειδικών Δυνάμεων, εκεί που τα συμβατικά μέσα δεν μπορούσαν να αποδώσουν αποτελέσματα.
Το σχέδιο εξουδετέρωσης του υπόγειου εργοστασίου ανανεώθηκε με επίκεντρο μία δύναμη κομμάντος των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία θα διείσδυε στην εγκατάσταση και θα την ανατίναζε με εκρηκτικά. Η αεροπορία θα έπαιζε υποστηρικτικό ρόλο, ανοίγοντας δρόμο και προστατεύοντας την χερσαία δύναμη στην διάρκεια της παραμονής της στον στόχο.
Οι βομβαρδισμοί στόχων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Masyaf από ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν την Κυριακή το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024. Σκοπός τους ήταν η εξουδετέρωση αντιαεροπορικών όπλων και η καθήλωση των Συριακών δυνάμεων. Υπό την κάλυψη των βομβαρδισμών, μία δύναμη ελικοπτέρων, που μετέφερε Ισραηλινούς κομμάντος, διείσδυσε στην περιοχή και κατάφερε να αιφνιδιάσει την φρουρά του εργοστασίου, η οποία βρισκόταν σε καταφύγια.
Μόλις οι κομμάντος πάτησαν στο έδαφος, εξουδετέρωσαν την φρουρά και εισχώρησαν στην υπόγεια εγκατάσταση. Χρησιμοποιώντας ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ρομπότ, έφτασαν μέχρι τα βαθύτερα υπόγεια, όπου τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες. Γύρω από την Masyaf, η Ισραηλινή αεροπορία εκτελούσε βομβαρδισμούς αποκόπτοντας την περιοχή ώστε να μην μπορούν να προσεγγίσουν ενισχύσεις από δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Στην αποκοπή του στόχου συμμετείχαν και επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache καθώς και οπλισμένα drone.
Μόλις τελείωσαν την τοποθέτηση των εκρηκτικών, οι κομμάντος επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα και πέταξαν προς το Ισραήλ υπό την προστασία των ισραηλινών μαχητικών.
Ως προς το ποια ήταν η μονάδα που εκτέλεσε την αποστολή, οι πληροφορίες διΐστανται. Αρχικά, ελέχθη ότι επρόκειτο για την Shayeret Matkal, την μονάδα ειδικών επιχειρήσεων που υπάγεται απευθείας στο ισραηλινό Γενικό Επιτελείο. Αργότερα υπήρξαν αναφορές στην μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Ισραηλινής αεροπορίας Shaldag (Μονάδα 5101), η οποία υπάγεται στην 7η Πτέρυγα Ειδικών Αεροπορικών Δυνάμεων.
Η αποστολή της Shaldag δεν είναι μόνον η Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR) όπως θα περίμενε κανείς από μία ειδική μονάδα της αεροπορίας. Στις ικανότητές της περιλαμβάνονται η αναγνώριση, οργάνωση και ασφάλιση ΖΠ και ΖΡ καθώς και η αναγνώριση και κατάδειξη στόχων πίσω από εχθρικές γραμμές και μέσα σε ξένες χώρες για την Ισραηλινή αεροπορία. Αν και ως αποστολές της αναφέρονται και η Διάσωση Ομήρων, η Άμεση Επιθετική Δράση και ο Ανορθόδοξος Πόλεμος, αυτές αναλαμβάνονται μόνον σε περίπτωση που οι ειδικευμένες σε αυτές μονάδες του Στρατού δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τις αναλάβουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, της επιδρομής στην Masyaf, η εκτέλεση της αποστολής ολοκληρωτικά από την Shaldag φαίνεται απίθανη. Ένας τόσο δύσκολος στόχος και με απαιτήσεις άκρας εξειδίκευσης στις καταστροφές, απαιτεί εξειδικευμένες μονάδες όπως η Shayeret Matkal. Η συμμετοχή, ωστόσο, της Shaldag πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς η αεροκίνητη επιδρομή είχε υψηλές απαιτήσεις συντονισμού και καθοδήγησης των αεροπορικών δυνάμεων και κατάδειξης στόχων με ακρίβεια.
Γιατί λοιπόν προβάλλεται το όνομα της Shaldag; Η σύγχυση και η συγκάλυψη των πραγματικών συνθηκών μίας Ειδικής Επιχείρησης είναι καθιερωμένη τακτική. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις της Delta Force και της DevGru (SEAL Team Six) αναφέρονται στα επίσημα δελτία ενημέρωσης του αμερικανικού Πενταγώνου απλώς ως επιχειρήσεις των «Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων» ή των «Ειδικών Δυνάμεων». Παρομοίως, λοιπόν, και το ισραηλινό Επιτελείο μπορεί να πρόβαλλε επίτηδες την Shaldag ως την μόνη επιδρομική δύναμη, για να παραπλανήσει τον εχθρό ως προς τις αποστολές και τις ικανότητες των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων.
Η αλήθεια είναι ότι η Shayeret Matkal πρέπει να εμπλέκεται σε πολύ υψηλό βαθμό στις συνεχείς επιχειρήσεις προσβολής στόχων ηγεσίας της Χαμάς και απελευθέρωσης ομήρων στην Λωρίδα της Γάζας, και ίσως δεν μπορεί να διαθέσει όλες τις απαραίτητες δυνάμεις. Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Shayeret Matkal είχε την ευθύνη σχεδίασης και διοίκησης της επιχείρησης, παρέχοντας μάλιστα το κύριο επιθετικό στοιχείο που διείσδυσε στην υπόγεια βάση.
Παράλληλα, με την Shayeret Matkal και την Shaldag πιθανότατα, συμμετείχαν και στοιχεία πολεμικών σκύλων της Oketz καθώς και στοιχεία της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του Μηχανικού, Yahalom.
Η Yahalom διαθέτει έξι υπομονάδες εκ των οποίων η ΥΑΕΛ ειδικεύεται σε καταστροφές και δολιοφθορές, η SAP ειδικεύεται στην εξουδετέρωση βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, η SAMUR σε καταστροφές μέσα σε σήραγγες, η Hevzek στην χρήση ρομποτικών μηχανημάτων, και η Midron Mushlag που ειδικεύεται στις διαρρήξεις κτιρίων. Η Yahalom συνεργάζεται στενά τόσο με την Sayeret Matkal όσο και με τον Στολίσκο 13 (Shayetet 13). Σε μία επιδρομή ανατίναξης υπόγειων εγκαταστάσεων είναι φανερή η χρησιμότητα των ειδικών Καταστροφέων της Yahalon.
Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η συμμετοχή αμερικανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως της Delta Force και της SEAL Team Six. Οι μονάδες αυτές έχουν εμπλοκή στις επιχειρήσεις στην Γάζα από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Η συμμετοχή των Αμερικανών Operator σε ισραηλινές ειδικές επιχειρήσεις δεν ενέχει μεγάλους κινδύνους αποκάλυψης της εμπλοκής των ΗΠΑ, καθώς πολλοί Ισραηλινοί έχουν διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και ισραηλινή), και ως εκ τούτου Αμερικανοί μπορούν να ενταχθούν σε ισραηλινές μονάδες με ψεύτικη υπηκοότητα. Να σημειώσουμε ότι η SEAL Team Six ειδικεύεται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε υπόγειες εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων, και ως εκ τούτου οι άνδρες της θα ήταν ιδανικοί σε μία επιχείρηση όπως αυτή των Ισραηλινών στην Συρία.