
ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΟΜΑΔΕΣ ΗΑΗΟ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

Τα ελικόπτερα που μετέφεραν τους κομμάντος της SEAL Team Six πλησίαζαν με ταχύτητα την μικρή φάλαγγα που κατευθυνόταν στα σύνορα του Πακιστάν. Ήταν αρχές Μαρτίου 2002, λίγες μόνον ημέρες μετά την σκληρή και αιματηρή μάχη στην κορυφή των ορέων Ταγκούρ Γκαρ, στην διάρκεια της Επιχείρησης «Ανακόντα». Μερικοί από τους SEAL είχαν λάβει μέρος στην μάχη και είχαν χάσει φίλους, και τώρα είχαν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετέχουν σε μία αποστολή που θα τους έδινε την ευκαιρία να εκδικηθούν. Δορυφορικές φωτογραφίες και βίντεο από UAV είχαν εντοπίσει έναν ψηλό άνδρα με λευκή κελεμπία και τουρμπάνι, περιτριγυρισμένο από άλλους άνδρες, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί σε οχήματα. Ένα από αυτά ήταν τελευταίο μοντέλο ενός SUV, το οποίο η CIA είχε συνδέσει με την Αλ Κάιντα.
Τώρα, ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) Predator της CIA ακολουθούσε τα οχήματα καθώς κινούνταν προς τα ανατολικά. Στο συνωστισμένο Κέντρο Επιχειρήσεων, στο κύριο στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Μπαγκράμ, ο στρατηγός Φράκλιν Χάγκενμπεκ, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, γινόταν όλο και πιο ανυπόμονος, βλέποντας την εικόνα που το Predator έστελνε στις μεγάλες οθόνες τοίχου. «Που στα κομμάτια είναι τα αεροσκάφη; Στείλτε τα αμέσως!», φώναξε. Ο βοηθός επιτελάρχη τού απάντησε: «στρατηγέ έχουμε δύο F-16 και ένα βομβαρδιστικό B-1Β σε αναμονή, και τα έχουμε ήδη καλέσει».
Τα οχήματα σταμάτησαν, και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν. Ο Χάγκενμπεκ ανακοίνωσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων: «Όλοι οι περιορισμοί αίρονται». Αυτό σήμαινε ότι οι πιλότοι ήταν ελεύθεροι να βομβαρδίσουν τα οχήματα, αντί οι SEAL να προσπαθήσουν να συλλάβουν τα ύποπτα άτομα. Ο Χάγκενμπεκ και το επιτελείο του ήταν αποφασισμένοι να μην χάσουν μία σπάνια ευκαιρία, για να σκοτώσουν τον άνθρωπο που πίστευαν ότι είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Νο1 καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο.
Ως στρατηγός του συμβατικού Αμερικανικού στρατού, ο Χάγκενμπεκ συνήθως δεν μπορούσε να διατάζει τις μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC), αλλά μετά το Ταγκούρ Γκαρ, είχε ζητήσει και είχε λάβει την άδεια από τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης (Central Command – CENTCOM), στρατηγό Τόμι Φρανκς, να έχει αυτή την δικαιοδοσία έως ότου ολοκληρωθεί η Επιχείρηση «Ανακόντα». «Πηγαίντε και χτυπήστε τους» φώναξε ο Χάνγκενμπεκ, και η εντολή του μεταφέρθηκε στα ακουστικά των πιλότων.
Το πρώτο F-16 αστόχησε. Η βάρους 500 λιβρών βόμβα εξερράγη σε μικρή απόσταση από το όχημα, αλλά χωρίς να προκαλέσει καμία βλάβη ή θάνατο. Το δεύτερο F-16 δεν έκανε λάθος, και η βόμβα χτύπησε το SUV. Εν συνεχεία, το B-1B έριξε καμιά δωδεκαριά βόμβες των 2.000 λιβρών, για να σιγουρέψει ότι δεν θα επιβίωνε κανένας. Μετά τον βομβαρδισμό, η αποστολή των SEAL από σύλληψη/ εξόντωση στόχου υψηλής αξίας (Capture/ Kill HVT) μετατράπηκε σε αποστολή Εκμετάλλευσης Ευαίσθητης Τοποθεσίας (Sensitive Site Exploitation – SSE). Έπρεπε να βρούνε τα πτώματα και να συλλέξουν DNA, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως κάποιος από τους νεκρούς ήταν ο Μπιν Λάντεν. Οι SEAL ήταν εξοργισμένοι. Εκτός από το ότι χάθηκε η ευκαιρία να συλλάβουν τον πλέον σημαντικό στόχο της εκστρατείας στο Αφγανιστάν, τώρα έπρεπε να κινδυνεύσουν να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν από τα δεκάδες βομβίδια που είχαν ρίξει τα αεροσκάφη. Ήταν γνωστό σε όλους ότι το ποσοστό αφλογιστίας των βομβιδίων έφτανε το 50%! Ως εκ τούτου, το έδαφος γύρω από το όχημα ήταν σαν ναρκοθετημένο.
Οι SEAL ήξεραν ότι αυτό που θα έβλεπαν στο έδαφος, θα ήταν το σκηνικό ενός μακελειό, δεδομένου των πυρομαχικών που είχαν ρίξει τα αεροσκάφη. Ωστόσο τους περίμενε κάτι πολύ χειρότερο. Αντί να συναντήσουν τα κομματιασμένα και καρβουνιασμένα πτώματα τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, συνειδητοποίησαν ότι έβλεπαν τα τσακισμένα κορμιά μιας οικογένειας! Οι SEAL έμειναν άναυδοι από τα αποτελέσματα του φρικτού λάθους.
Η διαφορά ύψους μεταξύ του λευκοντυμένου άνδρα και των υπόλοιπων ατόμων γύρων του δεν οφείλετο στο μεγάλο ύψος του, αλλά στο ότι αυτός ήταν ενήλικας ενώ οι άλλοι ήταν παιδιά! Η εικόνα από τις κάμερες των Predator από μεγάλο ύψος δεν έδειχνε λεπτομέρειες, και συχνά οι εικόνες ερμηνεύονταν σύμφωνα με την προκατάληψη και τις μύχιες σκέψεις των θεατών. Ο Χάγκενμπεκ ήθελε να βρει τον Μπιν Λάντεν, και οι θολές εικόνες από ψηλά του επιβεβαίωναν την επιθυμία. Στην πραγματικότητα τα πτώματα γύρω από το καμένο και διαλυμένο SUV ήταν ένα ενήλικας Αφγανός και 17 γυναίκες και παιδιά! Οι SEAL έκαναν ό,τι μπορούσαν για να θάψουν τους νεκρούς σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα. Μόνον ένα παιδί επιβίωσε. Οι SEAL του φρόντισαν τα τραύματα και το έβαλαν σε ένα αεροπλάνο. Το κυνήγι του Μπιν Λάντεν μετά την διαφυγή του στην Τόρα Μπόρα ανακλήθηκε, έχοντας καταλήξει σε μία ντροπιαστική τραγωδία.
Η εκπληκτική ιστορία των ομάδων ελεύθερης πτώσης HAHO (High Altitude High Opening) των Πράσινων Μπερέ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στην διάρκεια της καταδίωξης του Μπιν Λάντεν.
ΛΑΝΓΚ ΒΕΪ: ΠΡΑΣΙΝΟΣΚΟΥΦΗΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΡΜΑΤΩΝ

Είχαν περάσει μόλις 30 λεπτά από τα μεσάνυχτα της 7ης Φεβρουαρίου, όταν ο ελληνικής καταγωγής 24χρονος Πρασινοσκούφης-Νοσοκόμος Μάχης λοχίας Νικόλας Φράγκος, που παρατηρούσε την περίμετρο πάνω στον πύργο παρατήρησης του Κέντρου Διοίκησης, είδε υπό το πρασινωπό φως των φωτοβολίδων άρματα μάχης να ανηφορίζουν προς το στρατόπεδο, από τον δρόμο που ερχόταν από το χωριό Βαν Τροάι.
Έκπληκτος, ο Φράγκος είδε τα άρματα να σταματάνε στον φράκτη της περιμέτρου, και δύο Βορειοβιετναμέζοι στρατιώτες να γονατίζουν και να κόβουν ήρεμα το συρματόπλεγμα με συρματοκοπίδες. Ο Φράγκος αναρωτήθηκε, γιατί τα άρματα δεν πατούσαν απλώς τα συρματοπλέγματα. Ένα κροτάλισμα πολυβόλου ακούστηκε, και οι δύο στρατιώτες έπεσαν κάτω νεκροί. Ο 104ος Λόχος αντιδρούσε, το ίδιο και ο Φράγκος. Πήρε με το τηλέφωνο του παρατηρητηρίου το Κέντρο Διοίκησης και φώναξε: «Έχουμε άρματα στην περίμετρο!», και μετά κατέβηκε μέσα στο αμπρί του Κέντρου Διοίκησης…
Δύο άρματα μάχης πλησίασαν απειλητικά το 2ο Παρατηρητήριο Αναφοράς Μάχης. Υπό το χλωμό φως των φωτιστικών βλημάτων 81 χλστ., ο Πρασινοσκούφης λοχίας Τζέιμς Χολτ σημάδεψε με το ΠΑΟ των 106 χλστ. τα άρματα, που απείχαν 350 μέτρα. Μόλις έφερε το πρώτο άρμα στο σωστό σημείο του σταυρονήματος, τράβηξε πίσω τον τροχίσκο ανύψωσης και μία τροχιοδεικτική βολίδα εκτοξεύτηκε από το τυφέκιο επισημάνσεως του πυροβόλου. Μόλις είδε σπίθες να πετάγονται στο σημείο που η βολίδα χτύπησε το άρμα, ο Χολτ πίεσε τον τροχίσκο προς τα μέσα, και με μία τεράστια έκρηξη και φλόγες εκτοξεύτηκε ένα αντιαρματικό βλήμα 106 χλστ. Το βλήμα κοίλου γεμίσματος χτύπησε στον πύργο του άρματος, το οποίο ανεφλέγη αμέσως. Το ίδιο συνέβη και στο δεύτερο άρμα…
Η επική μάχη μίας Ομάδας Άλφα Πρασινοσκούφηδων στο Βιετνάμ, η οποία αντιμετώπισε για πρώτη φορά άρματα μάχης του Βορειοβιετναμέζικου στρατού.
7th SPECIAL FORCES GROUP: ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ RADIO NACIONAL

Καθώς το πρώτο ελικόπτερο MH-60A, που μετέφερε τον Λοχαγό Louis και μέλη της Ομάδας Εφόδου, πλησίαζε την οροφή, ο πιλότος ακύρωσε την προσέγγιση. Η αιτία ήταν άτομα τα οποία εντόπισε σε μπαλκόνια ενός κτιρίου στα δυτικά. Το δεύτερο ελικόπτερο, ωστόσο, με τον Επιλοχία Wyrick και το υπόλοιπο στοιχείο επίθεσης, κατευθύνθηκε κανονικά προς τον στόχο. Διακόσια τριάντα πόδια πάνω από το έδαφος, ο Λοχίας Lamb, από την αριστερή πλευρά του ελικοπτέρου, έριξε το σχοινί Fast Rope, μήκους 90 ποδών (27 μέτρα) στην οροφή. Στην άκρη του σχοινιού ήταν δεμένα δύο πράσινα χημικά φώτα, ώστε ο καταρριχόμενος να αντιληφθεί πότε φτάνει στο έδαφος και να φρενάρει. Ο Wyrick διέταξε «GO!» και οι στρατιώτες άρχισαν να γλιστράνε προς τα κάτω κρατώντας γερά το σχοινί με τα γαντοφορεμένα χέρια τους. Σύμφωνα με τον Lamb, από αυτό το ύψος, «η οροφή έμοιαζε με γραμματόσημο». Οι άνεμοι επιφάνειας προκαλούσαν την βίαιη μετατόπιση του σχοινιού. Ως εκ τούτου, μόλις κάποιος πάταγε στην οροφή, κρατούσε σφιχτά το σχοινί, ώστε να το σταθεροποιήσει για τον επόμενο.
Μία ξεχωριστή αεραποβατική επιδρομή των αμερικανικών Special Forces σε πολυώροφο κτίριο στην διάρκεια της Επιχείρησης Just Cause στον Παναμά το 1989.
ΡΩΣΟΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ: ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Στο πρώτο μέρος του άρθρου για τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ειδικά στο Ανατολικό Μέτωπο, περιγράψαμε τις αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ήτοι επιχειρήσεις Σωμάτων και Μεραρχιών αλεξιπτωτιστών με στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα παρουσιάσουμε τις αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις των Ρώσων αλεξιπτωτιστών σε τακτικό επίπεδο, ήτοι τάγματος και λόχου.