
Οι συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων στο Ριάντ έχουν αρχίσει και ο Ζελένσκι κατέφθασε, στο Αμπού Ντάμπι των ΗΑΕ. Ο επίσημος λόγος της παρουσίας του (σύμφωνα με τον ίδιο) είναι η διαπραγμάτευση για ανταλλαγή Ουκρανών αιχμαλώτων με Ρώσους. Το γραφείο Τύπου του Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι αυτός δεν θα λάβει μέρος στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ζελένσκι αφίχθη στα ΗΑΕ μαζί με την σύζυγό του. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Mond, ο Ζελένσκι θα βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στο Ριάντ θα αποφασίσουν για έναν «οδικό χάρτη», τον οποίο θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο κρατών για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και το μέλλον της χώρας.
Τα σενάρια για την παρουσία του Ζελένσκι αυτή ακριβώς την περίοδο και τόσο κοντά στην τοποθεσία των συνομιλιών ποικίλουν. Ένα είναι ότι ο Ζελένσκι θέλει να βρίσκεται κοντά στο σημείο αποφάσεων, ώστε να σπεύσει όσο γίνεται πιο σύντομα, σε περίπτωση που τον καλέσουν. Άλλο σενάριο θέλει ο Ζελένσκι να προσπαθεί με την παρουσία του να επηρεάσει τις αποφάσεις, και να κάνει επίδειξη της ισχύος του στις εξελίξεις. Ωστόσο, μία εξέλιξη στις εμπορικές σχέσεις Ουκρανίας – ΗΑΕ δίνει μία πολύ πιο πιθανή πραγματικότητα.
Η Ουκρανία και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία εμπορικής συνεργασίας στις 17 Φεβρουαρίου η οποία προβλέπει:
- Ότι το 99% των προϊόντων της Ουκρανίας θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές των ΗΑΕ.
- Ότι αίρονται όλοι οι περιορισμοί και τα εμπόδια για επιχειρήσεις Μεταλλουργίας, Τροφίμων και Καυσίμων.
- Ότι καταργούνται οι υποχρεώσεις των εταιρειών αυτών όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο και την προστασία προσωπικών δεδομένων.
- Ότι Ουκρανοί επιχειρηματίες θα μπορούν να κατέχουν έως και το 70% των εταιρειών που ιδρύουν στα ΗΑΕ, ακόμη δε και το 100% σε ορισμένους τομείς.
Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία; Μία άποψη (που προβάλλεται κυρίως από το Κίεβο) είναι ότι η συμφωνία δείχνει πως η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει συμμάχους και να θεωρείται υπολογίσιμη και αξιόπιστη οικονομική δύναμη στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, ο Ζελένσκι προσπαθεί να αίρει εμπόδια μεταξύ Ουκρανίας και ΗΑΕ με σκοπό την μεταφορά πολύ μεγάλων ποσών χρημάτων. Μάλιστα, το μέρος της συμφωνίας που προβλέπει την κατάργηση των υποχρεώσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα προσωπικά δεδομένα σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγάλα ποσά χρημάτων χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι.
Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι η παρουσία της συζύγου του Ζελένσκι, που δεν έχει κανένα νόημα, εκτός από το ότι πρέπει να είναι παρούσα σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Και αυτές είναι η ίδρυση εταιρειών που θα της ανήκουν κατά 70% ή 100%. Με άλλα λόγια, ο Ζελένσκι φαίνεται ότι οργανώνει μία «δραπέτευση» από την Ουκρανία – μαζί με την περιουσία που απέκτησε από τον πόλεμο -, όταν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα γι’ αυτόν. Και η σύμπτωση των συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας με την παρουσία του Ζελένσκι στα ΗΑΕ δείχνει ότι μάλλον σύντομα, ο Ζελένσκι θα αναγκαστεί να διαφύγει στο εξωτερικό.