
Την ώρα που ο Μακρόν δείχνει ότι επιθυμεί να αναλάβει την σκυτάλη της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης της απομονωμένης πλέον Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας, η Γαλλική Αεροπορία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση, έχοντας μείνει πίσω στην τεχνολογία και μη διαθέτοντας επαρκείς δυνάμεις για μακροχρόνιο πόλεμο με άλλη ισοδύναμη ή καλύτερη τεχνολογικά αντίπαλη χώρα.
Η κατάσταση, που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στην Γαλλία, αποκαλύφθηκε από μία έκθεση 114 σελίδων την οποία συνέταξαν δύο αξιωματικοί της Γαλλικής Αεροπορίας, και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri). Οι συγγραφείς είναι ο Adrien Gorremans και ο Jean-Christophe Noël, και οι δύο πιλότοι μαχητικών, ο πρώτος ακόμα σε ενεργή υπηρεσία. Η έκθεση έχει τίτλο «Το Μέλλον της Αεροπορικής Υπεροχής». Οι δύο αξιωματικοί της Αεροπορίας διαπιστώνουν ότι «το γαλλικό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του όσον αφορά το να είναι αποτελεσματικός παίκτης σε τυχόν σύγκρουση υψηλής έντασης».
«Οι γαλλικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλά τρωτά σημεία ως προς την ποιότητά τους, συνέπεια είτε δυνατοτήτων που δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία, όπως τα κρυφά ραντάρ και ο επιθετικός ηλεκτρονικός πόλεμος, είτε της εγκατάλειψης υφιστάμενων δυνατοτήτων, όπως την SEAD (καταστολή εχθρικής αεράμυνας)».

Οι δύο αξιωματικοί επισημαίνουν πρώτα τις «απολεσθείσες ή απαρχαιωμένες κύριες και κρίσιμες ικανότητες». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις τεχνολογίες stealth LO/VLO (Low Observable/Very Low Observable), που επιτρέπουν στα αεροσκάφη να διαφεύγουν από την ανίχνευση των ραντάρ. «Η τεχνολογική ασυμμετρία είναι πλέον ξεκάθαρη: Γάλλοι πιλότοι [σε Rafale] που αντιμετωπίζουν τακτικά μαχητικά πέμπτης γενιάς [όπως αμερικανικά F35] σε διασυμμαχικές ασκήσεις σημειώνουν ότι «η αποστολή εναντίον μαχητικών stealth δεν μπορεί να είναι νικηφόρα, με την τρέχουσα κατάσταση των αισθητήρων». Το αποτέλεσμα είναι ότι: «Σε περίπτωση εμπλοκής σε σύγκρουση υψηλής έντασης στο πλευρό Δυτικών συμμάχων, τα γαλλικά μαχητικά θα μπορούσαν να περιοριστούν στον ρόλο υποστήριξης μαχητικών πέμπτης γενιάς».
Μια άλλη «ικανότητα που λείπει» είναι η Καταστολή της Αντιαεροπορικής Άμυνας του εχθρού. Ο τελευταίος πύραυλος για τέτοια αποστολή που διέθετε η Γαλλική Αεροπορία, ο Martel, αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 1997, και μόνον το 2035 η Γαλλία θα αποκτήσει ξανά ικανότητα SEAD χάρις στο Rafale F5. Όσον αφορά την «κυριαρχία στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο», διαπιστώνεται ότι η Γαλλία έχει πολύ λίγα επιθετικά συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Οι πιλότοι τονίζουν επίσης την ανεπάρκεια του αριθμού των σχετικά απλών βομβών, άρα και λιγότερο δαπανηρών. Το απόθεμά τους έχει μειωθεί δραματικά από τις αποστολές μεγάλου αριθμού στην Ουκρανική αεροπορία. Ομοίως, τονίζουν την αδυναμία της αεράμυνας, η σημασία της οποίας καταδείχθηκε περίτρανα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και σε αυτόν τον τομέα, τα αποθέματα αντιαεροπορικών πυραύλων έχουν σχεδόν εξαντληθεί καθώς προωθούνται διαρκώς στην Ουκρανία για την αντιαεροπορική της κάλυψη. «Αυτή η ευπάθεια της Γαλλίας καθιστά σχεδόν αδύνατη την άμυνα απέναντι σε επιθέσεις κορεσμού από επιθετικά drone και συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους».
«Το 2024 η γαλλική αεροπορία μαχητικών βρέθηκε στον χαμηλότερο ιστορικά όγκο της από το 1916…» σημειώνουν οι δύο αναλυτές, που κάνουν λόγο για «ποσοτική αναιμία». Ακόμα κι αν τα αεροπλάνα πετούν, δεν έχουν αρκετά όπλα. «Η κατανάλωση πυραύλων αέρος-αέρος που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας αντιπροσωπεύει, σε σχέση με τα αποθέματα, τρεις μέρες αεροπορικής μάχης υψηλής έντασης ενώ για τους Meteor το απόθεμα διαρκεί για μόλις μία ημέρα».