
Εκτός και αν κάποιος έχει επιλέξει να ζει σε μία ζώνη φαντασίωσης, όπως της εκπομπής επιστημονικής φαντασίας Twilight Zone, οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι το μέτωπο στο Κουρσκ κατέρρευσε. Και αυτή την φορά, οι Ρώσοι δεν άφησαν επίτηδες έναν διάδρομο διαφυγής για τα ουκρανικά στρατεύματα, όπως συνηθίζουν. Αυτή την φορά βρίσκονται περικυκλωμένοι περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες και μάλιστα «επίλεκτων» μονάδων με Ναζί, μισθοφόρους και «απόστρατους» του ΝΑΤΟ.
Όπως περιγράφουν Ουκρανοί στρατιώτες σε συστημικά και «σοβαρά» δυτικά ΜΜΕ (που πλέον δεν μπορούν να κρύψουν την ολοφάνερη αλήθεια), η κατάσταση είναι μία κόλαση. Η υποχώρηση ξεκίνησε συντεταγμένα, αλλά η διείσδυση των Spetsnaz σε βάθος 16 χιλιομέτρων στα μετόπισθεν μέσω αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, προκάλεσε πανικό και διάλυση. Η καταδρομή αυτή θα μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα Ειδικών Δυνάμεων με τεράστιες στρατηγικές επιπτώσεις.

Μετά τον πανικό, οι μονάδες κατακερματίστηκαν σε μικρές ομάδες που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από εκατοντάδες φονικά drone, που κυνηγούσαν και εξακολουθούν να κυνηγούν τους Ουκρανούς στρατιώτες και γενικά κάθε τι που κινείται. Ο κύριος δρόμος υποχώρησης, R200, έχει ήδη βαπτισθεί «Ο Δρόμος του Θανάτου» και είναι σπαρμένος με εκατοντάδες κατεστραμμένα άρματα, ΤΟΜΑ, φορτηγά, τζιπ και ιδιωτικά επιταγμένα SUV.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης, μιλώντας στο BBC, παρομοίασε την υποχώρηση με «ταινία τρόμου», περιγράφοντας τις εκρήξεις των οχημάτων και τους συντρόφους του να σκοτώνονται εν μέσω της αποχώρησης. «Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με εκατοντάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα, τεθωρακισμένα και ATV. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί», είπε χαρακτηριστικά.

Η αποχώρηση και η καταστροφή των δυτικών αντιαεροπορικών συστημάτων των ουκρανικών μονάδων στο Κουρσκ εξασφάλισε πλήρη αεροπορική κυριαρχία στην Ρωσική αεροπορία, η οποία πλέον μπορεί να βομβαρδίζει με ασφάλεια φάλαγγες και συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Κατεστραμμένες γέφυρες προκαλούν μποτιλιαρίσματα, και τότε οι ουκρανικές φάλαγγες αποδεκατίζονται συστηματικά από φονικά drone.
Συμπερασματικά, τώρα πλέον, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ ήταν μία αποτυχημένη στρατηγική. Η εύκολη ρωσική νίκη τώρα, δείχνει ότι οι Ρώσοι διατηρούσαν επίτηδες το μέτωπο «ενεργό» στο Κουρσκ, παγιδεύοντας τους Δυτικούς στο να πιστέψουν ότι όντως δεν έχουν δυνατότητα αντεπίθεσης. Από την άλλη μεριά η Ουκρανία έφθειρε ανεπανόρθωτα τις καλύτερες μονάδες της στο Κουρσκ, αντί να αναχαιτίσουν τους Ρώσους στο ανατολικό μέτωπο.

Εν όψει πιθανών διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει να συμπεριληφθούν και ρωσικά εδάφη σε αυτές. Ως εκ τούτου, η ουκρανική παρουσία εξαλείφθηκε εύκολα μέσα σε 48 ώρες. Και αυτό δεν οφείλεται στην διακοπή βοηθείας και πληροφοριών από τον Τραμπ. Πρώτον, διότι ο χρόνος είναι πολύ μικρός για να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των Ουκρανών, και γιατί οι χώρες του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να στέλνουν μυστικά οπλισμό του ΝΑΤΟ από τις αποθήκες τους. Δεύτερον, γιατί οι ΗΠΑ εξακολουθούν να δίνουν πληροφορίες στο ΝΑΤΟ, και από εκεί οι χώρες-μέλη τις στέλνουν στην Ουκρανία…
Τώρα για τους Ρώσους υπάρχει το στρατηγικό δίλλημα: να συνεχίσουν προς Σούμι και Κίεβο, ή να μεταφέρουν τα στρατεύματα στο ανατολικό μέτωπο και να συνεχίσουν την διάσπαση των αλλεπάλληλων οχυρωμένων γραμμών και να πετύχουν την κατάληψη του Προκόφσκ, ή να μεταφέρουν τα στρατεύματα στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στοχεύοντας να απελευθερώσουν την επαρχία της Ζαπορίζια και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ενεργκοντάρ, ή να κινηθούν προς την Οδησσό;

Η παρούσα κατάσταση είναι ευκαιρία για τους Ρώσους να πετύχουν γρήγορα τους στόχους τους, πριν υπάρξει μία μόνιμη εκεχειρία, η οποία μάλλον θα αργήσει αρκετά. Διότι δεν συμφέρει τώρα τους Ρώσους, που νικάνε και προελαύνουν, να δώσουν ανάσα και ευκαιρία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τις απώλειες των Ουκρανών και να σχηματίσουν νέες ταξιαρχίες.
Ο δρόμος προς Οδησσό (κυρίως) ωστόσο είναι δύσκολος. Αφενός η περιοχή είναι διάσπαρτη με βαριές οχυρώσεις και εκτενή ναρκοπέδια, που θα πρέπει να διασπάσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αφετέρου, μία ρωσική προέλαση προς Οδησσό θα προκαλέσει την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην νότιο Ουκρανία. Ιδιαίτερα η Βρετανία θεωρεί την Οδησσό «κλειδί» για την στρατηγική της εναντίον της Ρωσίας.

Υπάρχει επίσης και ένα σενάριο που φαίνεται να επεξεργάζεται ο Ζελένσκι και οι χορηγοί του: μία επίθεση στην Υπερδνειστερία με σκοπό να την ανταλλάξει με απολεσθέντα εδάφη. Μία τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα οδηγήσει σε σχεδόν βέβαιη ρωσική επίθεση προς Οδησσό, ώστε να υπερασπίσει την Υπερδνειστερία. Κάτι το οποίο θα ήταν μία έξοχη δικαιολογία για τους Δυτικούς να στείλουν στρατεύματα και ναυτικές δυνάμεις στην Μαύρη Θάλασσα. Ήδη η ουκρανική βουλή ψήφισε έναν νόμο που επιτρέπει την ανάπτυξη ουκρανικών στρατευμάτων εκτός Ουκρανίας, κάτι το οποίο σύμφωνα με αναλυτές «φωτογραφίζει» την Υπερδνειστερία και την Μολδαβία.
Επομένως, παρά την παρέμβαση Τραμπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περισσότερες πιθανότητες να επεκταθεί και να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο (ίσως και παγκόσμιο…) παρά να λήξει και να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.