Η γενική εκτίμηση σε στρατηγικό επίπεδο για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συνοπτικά, είναι ότι η τρομοκρατική οργάνωση/ πολιτικό κόμμα έκανε το μεγαλύτερο λάθος που μπορούσε να κάνει. Αμαύρωσε τον δίκαιο σκοπό των Παλαιστινίων για την απελευθέρωση των εδαφών τους, που κατέχει το Ισραήλ από το 1948, έδωσε την απίστευτη ευκαιρία στο Ισραήλ να ξεριζώσει τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους, καθώς και να οργανώσει μία επίθεση εναντίον του Ιράν έχοντας την υποστήριξη της οργισμένης από τις ακρότητες των επιδρομέων παγκόσμιας κοινότητας.
Όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, η αντίδραση του Ισραήλ “θα αλλάξει την μορφή της Μέσης Ανατολής”, ένας στόχος αστρονομικά μακριά από τον θεμιτό στόχο της τιμωρίας της Χαμάς και της εξουδετέρωσής της σε μακροχρόνια βάση, για να πάψει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.
Το μέγεθος του λάθους της Χαμάς είναι τέτοιο ώστε να αναρωτιέται κανείς, αν τελικά λειτούργησε υπέρ της υλοποίησης των μακροχρόνιων σχεδίων του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή εσκεμμένα, ή απλώς από ανοησία που πηγάζει από την οργή της καταπίεσης των Παλαιστινίων στο “μεγαλύτερο ανοικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο”, όπως ονομάζουν την Λωρίδα της Γάζας ακόμη και τα παγκόσμια συστημικά ΜΜΕ.
Η όλη υπόθεση της επίθεσης της Χαμάς και του αιφνιδιασμού του Ισραήλ είναι λογικά ανεξήγητη. Πιάστηκε τελικά στον ύπνο το Ισραήλ; Οι πανίσχυρες υπηρεσίες πληροφοριών του, στις οποίες καταφεύγουν ακόμη και η CIA και η MI6, δεν ήξεραν τι τους γίνεται; Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να συνέβη.
Το πρώτο επιχείρημα κατά της πεποίθησης, ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών πιάστηκαν στον ύπνο, είναι ότι αυτό δεν συνέβη ούτε και τον Οκτώβριο του 1973, στον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ (εβραϊκή εορτή της Εξιλέωσης). Υπήρχαν και τότε ρητές προειδοποιήσεις γιά το τι έρχεται. Συγκεκριμένα, η Μοσάντ καθησύχαζε μέχρι την τελευταία στιγμή το υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν επίκειται επίθεση, όταν η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (“Αμάν”) και οι ανώτατοι διοικητές του στρατού παρουσίαζαν αδιάψευστα στοιχεία ότι οι Αιγύπτιοι ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση. Το βιβλίο “Ο Πόλεμος της Εξιλέωσης” (“War of Atonement”) του στρατηγού και 6ου προέδρου του Ισραήλ, Chaim Herzog (Χαΐμ Χέρζογκ), δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα της “παράξενης” αυτής κατάστασης, όπου η Μοσάντ και η πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ, απέρριπταν τις προειδοποιήσεις του Στρατού.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Τον Μάρτιο του 1973, μία συνέντευξη του Σαντάτ στο περιοδικό Der Spiegel εξέφραζε σαφώς ότι προτίθεται να επιτεθεί για να απελευθερώσει το Σινά, αλλά η Μοσάντ θεώρησε ότι είναι απλώς ρητορική. Στις 16 Απριλίου 1973, ο αρχηγός της “Αμάν”, στρατηγός Ελί Ζέιρα παρουσίασε εθνική εκτίμηση κατά την οποία δηλωνόταν σαφώς ότι η Αίγυπτος θα εξαπέλυε επίθεση, πιθανώς τον Μάιο. Η Μοσάντ και πάλι θεώρησε υπερβολική την εκτίμηση και είπε ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ανώτατοι και εμπειροπόλεμοι στρατηγοί, όπως ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ελαζάρ και ο Ίσραελ Ταλ, απέρριψαν την εκτίμηση της Μοσάντ και ζήτησαν υψηλή ετοιμότητα. Τίποτε δεν έγινε. Τον Σεπτέμβριο του 1973, η Αμάν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις κινήσεων της Αιγύπτου, οι οποίες αν και εκπληρώθηκαν, αγνοήθηκαν από την Γκόλντα Μέιρ. Στις 4 Οκτωβρίου η Γκόλντα Μέιρ συνεκάλεσε το “Μικρό Συμβούλιο”, όπου η Αμάν εξέθεσε με λεπτομέρειες τις κινήσεις των Αιγυπτίων. Όσες φορές η Μέιρ ρώτησε αν οι Αιγύπτιοι πρόκειται να επιτεθούν, ο εκπρόσωπος της Αμάν απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, η Μέιρ κατέληξε στην απόφαση ότι δεν επίκειται πόλεμος. Παραδόξως, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ελαζάρ, συμφώνησε με την πρωθυπουργό, όταν μέχρι πριν από λίγο δήλωνε ότι οι Αιγύπτιοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν… Το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου, ήρθε η είδηση ότι οι Σοβιετικοί σύμβουλοι και οι οικογένειές τους αναχωρούν από την Αίγυπτο, και ότι η μοίρα του Σοβιετικού στόλου απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια. Το γεγονός αγνοήθηκε! Την επόμενη ημέρα (5/10/73) έλαβε χώρα νέα σύσκεψη, όπου η Αμάν έδωσε πολύ λεπτομερείς περιγραφές για τις κινήσεις του Αιγυπτιακού στρατού, αλλά και πάλι η Μοσάντ και η Μέιρ έκριναν ότι η έκρηξη πολέμου ήταν απίθανη. Ένα παράξενο γεγονός συνέβη την ίδια ημέρα. Ενώ πριν 10 ημέρες η CIA πίστευε ότι μία αιγυπτιακή επίθεση ήταν επικείμενη, εκείνη την ημέρα έστειλε μήνυμα ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί… και ότι η Μοσάντ έχει δίκιο!
Και όμως η Μοσάντ ήξερε τι συμβαίνει! Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023), για πρώτη φορά η Μοσάντ ανακοίνωσε την έκδοση βιβλίου για τα 50 έτη από τον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ, στο οποίο αποκαλύπτει ότι ο σούπερ πράκτοράς της, δίπλα στον Σαντάτ, είχε προειδοποιήσει για την αιφνιδιαστική επίθεση, αλλά ο… Στρατός (!) το αγνόησε. Ο πράκτορας ήταν ο Ασράφ Μαρουάν, ο γαμπρός του πρώην Αιγύπτιου προέδρου Νάσερ. Ο Μαρουάν σκοτώθηκε το 2007, όταν έπεσε από τον τέταρτο όροφο στην πολυκατοικία που διέμενε στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν επρόκειτο για ατύχημα, αυτοκτονία ή δολοφονία. Επομένως, σήμερα η Μοσάντ ομολογεί ότι γνώριζε!
Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι η Μοσάντ διαφωνούσε με την Αμάν, και η πρωθυπουργός τασσόταν με το μέρος της Μοσάντ. Η εύλογος εντύπωση είναι, ότι για κάποιους λόγους η Μοσάντ και η Μέιρ είχαν άλλη αντίληψη για το “συμφέρον” του Ισραήλ. Την επόμενη (6/10/73) η Αίγυπτος εξαπέλυσε την επίθεση. Ο πόλεμος τελικά έληξε με νίκη του Ισραήλ, το οποίο διατήρησε το Σινά και τα Υψώματα του Γκολάν.
To 1979, o Σαντάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μεναχίμ Μπέγκιν υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης η οποία προέβλεπε την αποστρατικοποίηση του Σινά, και την εγκατάλειψη ουσιαστικά των Παλαιστινιακών εδαφών (για την οποία διαμαρτυρήθηκε ο ΟΗΕ!). Από τότε μέχρι σήμερα, η Αίγυπτος είναι ουσιαστικά “ευνουχισμένη”, μη αποτελώντας πλέον απειλή για το Ισραήλ, αλλά μάλλον και συνεργάτη του… Έτσι, ο “αιφνιδιασμός” του Γιόμ Κιπούρ τελικά πρόσφερε απρόβλεπτα (;) οφέλη για το Ισραήλ. Ο αιφνιδιασμός της 6ης Οκτωβρίου 2023 θα αποφέρει παρόμοια οφέλη; Πιθανώς πολύ μεγαλύτερα. Μία φράση της Γκόλντα Μέιρ προς τον τότε διευθυντή της Μοσάντ είναι τουλάχιστον αινιγματική: “Αν μάθει ποτέ ο κόσμος τι κάνατε, θα σας δώσουν μετάλλιο”! Μετάλλιο γιατί αιφνιδιάστηκε το Ισραήλ και σκοτώθηκαν χιλιάδες στρατιώτες; Ή γιατί τελικά επετεύχθη κάποιος ανώτερος στόχος που άξιζε την θυσία;
Με την νέα σύρραξη να έχει “ζωή” μόλις πέντε ημερών, δεν υπάρχουν οι εκ των έσω πληροφορίες, όπως στην περίπτωση του “αιφνιδιασμού” του Γιόμ Κιπούρ. Ωστόσο, τα ερωτήματα για την πιθανότητα να παραπλανήθηκε η Μοσάντ, η Αμάν και η ηγεσία του Ισραήλ είναι εύλογα. Πως πέρασαν 5.000 ρουκέτες μέσα στην Γάζα; Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι τις πέρασαν όσοι εργάζονταν στο Ισραήλ σε κομμάτια επάνω τους. Αστείος ισχυρισμός, γιατί ο σωματικός έλεγχος των Παλαιστινίων στα φυλάκια-πύλες με ειδικά μηχανήματα είναι εξονυχιστικός. Με τα σημερινά μέσα συλλογής πληροφοριών στις επικοινωνίες, στο διαδίκτυο κ.λπ., και με δεδομένη την παγκόσμια υπεροχή των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών σε αυτόν τον τομέα, είναι αδύνατο να δεχθεί κανείς ότι οι Παλαιστίνιοι έδρασαν ανεντόπιστοι επί δύο τουλάχιστον έτη για να οργανώσουν αυτή την επίθεση. Η Μοσάντ και άλλες υπηρεσίες έχουν διαβρώσει τις παλαιστινιακές αρχές, περιλαμβανομένης και της Χαμάς, και οι πληροφορίες τους σε επίπεδο Ανθρωπίνων Πληροφοριών (HUMINT) είναι κάτι πάρα πάνω από εξαιρετικές. Δεν συνάδει με την εικόνα των παραπλανημένων ισραηλινών υπηρεσιών, το επίτευγμα της σύλληψης του υπαρχηγού της Χαμάς, από βατραχανθρώπους της Sayetet 13 τις πρώτες 24 ώρες της επίθεσης! Ένα άτομο με τέτοια θέση και αφού είχε ξεκινήσει η επίθεση, είναι λογικό ότι είχε φροντίσει να εξαφανίσει τα ίχνη του αρκετές ημέρες πριν την εκδήλωση της επίθεσης, και ότι μετακινείτο συνεχώς μέσα στην ίδια ημέρα. Η σύλληψή του με τέτοια ακρίβεια δείχνει ότι οι Ισραηλινοί μπορούσαν να τον παρακολουθούν με τεράστια ακρίβεια.
Συμπερασματικά, η αντίληψη ότι το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε δεν πείθει. Η κίνηση της Χαμάς ήταν επιεικώς παρανοϊκή, γιατί δεν είχε κανέναν απολύτως στόχο, εκτός από μία φρικτή εκδίκηση. Πέραν όμως από αυτή, επρόκειτο για μία κίνηση αυτοκτονίας. Οι διαπιστώσεις του Ισραήλ εντός των πρώτων 24 ωρών, ότι το Ιράν είναι πίσω από την επίθεση είναι απίστευτα “βιαστικές”. Από την άλλη μεριά, βλέπουμε επίσης “βιαστική” και την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η αποστολή δύο Ομάδων Μάχης Αεροπλανοφόρου του Αμερικ. Ναυτικού, και η ανακοίνωση επείγουσας παράδοσης τόνων πυρομαχικών και αεροσκαφών στο Ισραήλ, καθώς και η προετοιμασία του ΝΑΤΟ για αποστολή βοήθειας, σίγουρα δεν προορίζονται για να καταπολεμήσουν την… Χαμάς. Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να προστατέψουν το Ισραήλ από μεγάλης κλίμακας συμβατική επίθεση σε δύο μέτωπα, η οποία δεν μπορεί πλέον να προέλθει είτε από την διαλυμένη Συρία είτε από την “ευνουχισμένη” Αίγυπτο.
Το Ισραήλ, λένε τα ΜΜΕ, αιφνιδιάστηκε, όπως οι ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου, ακόμα ένα λίαν αμφιλεγόμενο επεισόδιο από απόψεως πληροφοριών και επίσημων ερευνών…, που πυροδότησε έναν πόλεμο 20 και πλέον ετών, ο οποίος τελικά το μόνο που πέτυχε είναι η διάλυση του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας και της Υεμένης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η παρούσα επίθεση της Χαμάς μοιάζει με εκείνη των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση έχουμε, διαπιστωμένα από την ιστορική έρευνα, μία παράξενη “διαφωνία” μεταξύ των στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ και του προέδρου Ρούσβελτ. Και τότε οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι Ιάπωνες ετοιμάζουν επίθεση, και μάλιστα στο Περλ Χάρμπορ, αλλά ο Ρούσβελτ επέμεινε στην προώθηση του στόλου Ειρηνικόύ στο νησί. Ακόμα και το τηλεγράφημα της κήρυξης πολέμου “καθυστέρησε” να φτάσει στον πρόεδρο, αν και είχε υποκλαπεί και αποκρυπτογραφηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες ώρες ολόκληρες πριν την ιαπωνική επίθεση… οδηγώντας σε φρικτές αμερικανικές απώλειες. Αλλά ο διακαής πόθος του Ρούσβελτ να μπουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο είχε επιτέλους επιτευχθεί…