Ενώ οι Ρώσοι προελαύνουν και βρίσκονται στα περίχωρα των τριών τελευταίων πόλεων-οχυρών του Ντονμπάς, τα δυτικά ΜΜΕ θυμήθηκαν μετά από μήνες σιωπής ότι υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία αφού άρχισε η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ. Ενσωματωμένα πλήρως στην στρατηγική σχεδίαση του ΝΑΤΟ (και των παρασκηνιακών καθοδηγητών του), τα δυτικά ΜΜΕ φτιάχνουν μία «μαγική εικόνα» για το τι συμβαίνει στο Κουρσκ.
Εκατοντάδες χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους εμφανίζονται ότι βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και ότι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν όλο και βαθύτερα, σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ. Σε μία άλλη εποχή και χωρίς την μέχρι τώρα εμπειρία της «αντικειμενικότητας» των συστημικών δυτικών ΜΜΕ, θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει την παρουσίαση των γεγονότων στο Κουρσκ σε πλήρη άγνοια των δημοσιογράφων για τα στρατιωτικά πράγματα. Ωστόσο, μετά από την μέχρι τώρα κάλυψη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου (και άλλων γεγονότων στον κόσμο) είναι προφανές ότι τα δυτικά ΜΜΕ είναι οι κύριες «δυνάμεις κρούσης» της Νεοταξικής προπαγάνδας και στην περίπτωση των συγκρούσεων στο Κουρσκ.
Η ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ έχει σχεδιαστεί για να υπηρετεί το δημοσιογραφικό αφήγημα και να βοηθήσει την Καμάλα να πάει στις εκλογές με μία «επιτυχία» ή έστω με μία «μη αποτυχία» στην Ουκρανία. Στην ουσία η ουκρανική επιχείρηση είναι μία μεγάλης κλίμακας επιδρομή, η οποία δεν έχει σκοπό να «κατακτήσει» έδαφος αλλά να δώσει αυτή την εντύπωση. Επιπλέον, οι σχεδιαστές της ελπίζουν ότι η Ρωσία θα αποσύρει σοβαρές δυνάμεις από το Ντονμπάς για να αντιμετωπίσει την εισβολή, και έτσι να ανακουφιστεί το μέτωπο το οποίο καταρρέει. Βέβαια, η επιδρομή έχει και δύο πολύ σκοτεινούς στόχους: μία αναμέτρηση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ που μπορεί να καταλήξει σε «ατύχημα» (το οποίο τα ΜΜΕ θα αποδώσουν στην Ρωσία) και την καταστροφή των εγκαταστάσεων παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη που υπάρχουν στην πόλη Sudzha, ώστε η Ευρώπη να καταστεί πλήρως δέσμια των ΗΠΑ.
Για την ώρα, ο στόχος του εντυπωσιασμού επιτυγχάνει σε αυτούς που δεν μπορούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει και σε αυτούς που δεν θέλουν να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Ο δεύτερος στόχος δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την εισβολή με εφεδρείες από διάφορες περιοχές της χώρας, και όχι με την απόσυρση μονάδων από το Ντονμπάς. Το πυρηνικό ατύχημα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υλοποιείται, ενώ στην Sudzha οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ουκρανικές επιθέσεις.
Ωστόσο, στα ΜΜΕ το αφήγημα είναι ότι: οι Ουκρανοί «ελέγχουν» 200 ή 300 χλμ. ρωσικού εδάφους και ότι «προελαύνουν» όλο και βαθύτερα. Φυσικά και οι δύο ισχυρισμοί είναι ψέματα. Fake News, από αυτούς που πασχίζουν να εξαλείψουν τα… fake news, προφανώς για να υπάρχει μόνον η δική τους, μονόπλευρη προπαγάνδα.
Πως οι Ουκρανοί δεν ελέγχουν όλη αυτή την έκταση, αφού εμφανίζουν βίντεο από περιοχές, όντως βαθιά μέσα σε ρωσικό έδαφος; Η εξήγηση έγκειται στο νόημα του όρου «ελέγχω» σε στρατιωτική έκδοση. «Έλεγχος» εδάφους σημαίνει ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται σε αυτό έχουν φυσική παρουσία σε όλη την έκταση ή/ και καλύπτουν με πυρά αυτή την έκταση. Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τα δύο σε τόσο ευρύ πεδίο. Πρώτον, γιατί είναι πολύ μικρές σε μέγεθος. Δεύτερον γιατί δεν διαθέτουν πυροβολικό και αεροπορική υποστήριξη.
Η εισβολή των Ουκρανών έγινε με πολλές αλλά πολύ μικρές μηχανοκίνητες φάλαγγες (μερικές αριθμούσαν πέντε με δέκα οχήματα) σε πολλά σημεία των συνόρων. Ήταν αρκετά ισχυρές για να ανατρέψουν προφυλακές και φυλάκια με εφέδρους και να χωθούν στην ενδοχώρα. Από εκεί και μετά, άρχισαν να εφαρμόζουν μία προέλαση που μιμείται την ροή του νερού: όπου βρίσκεις αντίσταση την παρακάμπτεις, και συνεχίζεις όσο βαθιά σου επιτρέπεται μέχρι να βρεις την επόμενη αντίσταση και ούτω καθεξής. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ουκρανικές ομάδες κατόρθωσαν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα και να βγάλουν φωτογραφίες από τα μέρη που περνούσαν. Οι εικόνες αυτές ήταν οι «αποδείξεις» ότι οι Ουκρανοί «κατέχουν» και «ελέγχουν» όλη αυτή την συμπαγή έκταση που εμφανίζουν οι χάρτες των δυτικών ΜΜΕ.
Η πραγματικότητα είναι ότι σε όλη αυτή την έκταση συμβαίνουν αλλεπάλληλες μάχες, που «ανάβουν και σβήνουν». Οι ουκρανικές φάλαγγες «χτυπάνε και φεύγουν» για να δημιουργούν την εντύπωση μεγάλης κλίμακος εισβολής. Τις περισσότερες φορές, οι φάλαγγες καταλήγουν σε πλήρη εξόντωση από ενέδρες Spetsnaz, βολές πυροβολικού (περιλαμβανομένων και πυραύλων Iskander) και μαζικές επιθέσεις από φονικά drone. Αυτό ωστόσο δεν αναφέρεται στις «ειδήσεις» των δυτικών ΜΜΕ, ούτε φτάνουν στις οθόνες του κοινού τους τα βίντεο με τις εικόνες καταστροφής. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνονται μεγάλες μάχες; Όχι. Απλώς αυτές είναι τοπικές και σύντομης έκτασης και διάρκειας.
Το μεγαλύτερο μέγεθος ουκρανικής μονάδας που έχει καταγραφεί σε επίθεση είναι αυτό του λόχου. Σε μικρό βάθος από τα σύνορα (όπως στην πόλη Sudzha) αυτά τα θωρακισμένα αποσπάσματα έχουν απειλήσει τις τοπικές δυνάμεις εθνοφυλακής, αλλά οι διαρκώς αφικνούμενες ρωσικές ενισχύσεις έχουν αναχαιτίσει την προέλασή τους και έχουν σχηματίσει ένα είδος «μετώπου». Η ρωσική αντεπίθεση θα ξεκινήσει μόλις οι διάφορες ρωσικές μονάδες οργανωθούν σε ταξιαρχίες και τακτικά συγκροτήματα, πράγμα που χρειάζεται μερικές ημέρες τόσο γιατί οι διαρκείς μάχες απαιτούν την άμεση εμπλοκή τους όσο και γιατί πρέπει να στηθεί ένα σύστημα διοίκησης & ελέγχου στην περιοχή.
Στο μέτωπο του Σούμι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να επιτεθούν και να προελάσουν κατά μήκος των τριών κύριων οδικών αξόνων προς βορρά και αναγκάζονται να επιτίθονται σε ανοικτό έδαφος (χωράφια και δάση) ανάμεσά τους. Στο Γκίρι η ουκρανική φάλαγγα έπεσε σε ενέδρα και υπέστη βαριές απώλειες. Στον βόρειο άξονα δεν υπάρχουν αποδείξεις της ουκρανικής προέλασης, αλλά μόνον ρωσικά βίντεο με καταστροφές αρμάτων μάχης. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει την Μαρτινόφκα και το Κρούλιγκ, και ότι έχουν κόψει τον αυτοκινητόδρομο και κινούνται προς το Κουρσκ. Καμία απόδειξη δεν υπάρξει μέχρι τώρα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.
Σε έναν άλλο μεγάλο αυτοκινητόδρομο, στην Μαλέγια, η ουκρανική φάλαγγα που εκινείτο έπεσε σε ενέδρα στο Κούτσεκ και αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Σχετικό βίντεο δείχνει πολλά ουκρανικά κατεστραμμένα οχήματα. Μία δεύτερη επίθεση από αγροτικούς δρόμους και πάλι στο Κούτσεκ απωθήθηκε με απώλειες. Αυτή την δράση των ουκρανικών φαλαγγών, το Κίεβο την εμφανίζει ως «κατοχή» και «έλεγχο» εδάφους της περιοχής. Αυτούς τους ισχυρισμούς έρχονται να υποστηρίξουν φωτογραφίες με πινακίδες ρωσικών πόλεων, όπως στα προάστια του Λαγκάβ. Όμως οι Ρώσοι απέδειξαν ότι πρόκειται για επεξεργασία εικόνας με photoshop.
Στην Κορνίβα είναι το μοναδικό σημείο όπου οι Ουκρανοί εμφανίζουν αυθεντική προέλαση. Τις τελευταίες δύο ημέρες προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη από βορρά και νότο, αλλά για την ώρα αποτυγχάνουν. Η μάχη θα κριθεί από την ταχύτητα της άφιξης ρωσικών ενισχύσεων.
Νότια της Sudzha, η ουκρανική φάλαγγα που προσπάθησε να προελάσει έπεσε σε ενέδρα, δεχόμενη πυρά από πολύ μικρές αποστάσεις. Η «διαδρομή» της φάλαγγας από τα σύνορα μέχρι την Sudzha εμφανίζεται από τους Ουκρανούς ως περιοχή που έχουν «καταλάβει και ελέγχουν». Μία πιό μικρή ουκρανική δύναμη διείσδυσε μέχρι την Μπέλια (νοτιότερα της Sdzha) με αποτέλεσμα και αυτή η «διαδρομή» να χαρακτηριστεί «κατεχόμενο έδαφος» από το Κίεβο, αποδίδοντας μία έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων (!) στους εισβολείς. Κάτι φυσικά αδύνατο να επιτευχθεί από τόσο μικρές δυνάμεις. Άλλωστε λίγο μετά τις «ειδήσεις» του Κιέβου (που αναμεταδόθηκαν από όλα τα δυτικά ΜΜΕ) ήρθαν ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης μέσα από τις πόλεις και τα χωριά τα οποία υποτίθεται είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί.
Το ότι η όλη επιδρομή εξαντλεί την ορμή της και βρίσκεται πλέον στις τελευταίες φάσεις της αποκαλύπτουν συγκεκριμένες ουκρανικές κινήσεις. Δύο επίλεκτες ταξιαρχίες που υπέστησαν βαριές απώλειες αποσύρονται από το ρωσικό έδαφος, για να αντικατασταθούν από άλλες κατώτερες. Επιπλέον, οι ουκρανικές αρχές άρχισαν να εκκενώνουν σε βάθος τα χωριά κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στο Κουρσκ καθώς αναμένουν την ρωσική αντεπίθεση και την έναρξη βομβαρδισμών και μαχών εντός του ουκρανικού εδάφους.
Μάλιστα οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει αυξηθεί η δραστηριότητα των ρωσικών Ομάδων Σαμποτάζ και Αντιπερισπασμού (DRG) μέσα στην περιοχή του Σούμι. Αυτό αποδεικνύει αφενός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εισβολής δεν έχουν σχηματίσει συνεχές μέτωπο, με αποτέλεσμα να διεισδύουν άνετα οι Ρώσοι Spetsnaz, και αφετέρου ότι το Ρωσικό επιτελείο ετοιμάζει μία εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και ενεδρών με σκοπό να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων στην Ρωσία και να απαγορεύσει την αποστολή ενισχύσεων. Μετά θα ακολουθήσει η αντεπίθεση που θα βρει τις ουκρανικές φάλαγγες με ελάχιστα πυρομαχικά και καύσιμα. Αυτές θα πρέπει να υποχωρήσουν για να γλιτώσουν την καταστροφή.