Ανακρίσεις και έρευνες σχετικά με εγκλήματα και περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, που έλαβαν χώρα στην επίλεκτη Ταξιαρχία «Άννα του Κιέβου», μία μονάδα του Ουκρανικού στρατού, που εκπαιδεύτηκε στην Γαλλία και εξοπλίστηκε με ΝΑΤΟϊκά όπλα τελευταίας τεχνολογίας, έχουν ξεκινήσει στο Κίεβο.
Η ονομασίας της μονάδας, «Άννα του Κιέβου» προέρχεται από την Ρωσίδα πριγκίπισσα Άννα Γιαροσλάβνα (1030-1075), κόρη του βασιλιά της Ρωσίας του Κιέβου, Γιάροσλαβ του Σοφού, η οποία νυμφεύτηκε τον βασιλιά της Γαλλίας Ενρίκο Α’ και κυβέρνησε την Γαλλία ως αντιβασιλεύς μέχρι την ενηλικίωση του γιού της Φιλίππου Α’. Μία εκμετάλλευση της Ρωσικής ιστορίας από τον Ζελένσκι και τον Μακρόν προκειμένου να τονίσουν την γαλλο-ουκρανική συνεργασία…
Οι ανακρίσεις διεξάγονται από το ανώτατο κρατικό δικαστήριο της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου, Τατιάνα Σάπιαν, αποκάλυψε στην ειδησεογραφική υπηρεσία Interfax της Ουκρανίας, ότι οι ανακρίσεις αφορούν την 155η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και συγκεκριμένα την συμπεριφορά των στρατιωτών της κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης και της μάχης.
Η 155η Ταξιαρχία ξεκίνησε με δύναμη 5.800 ανδρών, εκ των οποίων οι 2.000 έλαβαν εντατική εκπαίδευση στην Γαλλία από τον Γαλλικό στρατό το 2024. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε συναντηθεί προσωπικά με μέλη της ταξιαρχίας, μία κίνηση που δήλωνε δημοσίως την πλήρη υποστήριξη του Παρισιού και γενικότερα της ΕΕ στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, οι ελπίδες της ΕΕ και του Κιέβου για μία ανανέωση των ικανοτήτων του Ουκρανικού στρατού γρήγορα διαψεύστηκαν.
Σύμφωνα, με τον Ουκρανό πολεμικό ανταποκριτή Γιούρι Μπουτούσοφ, η 155η Ταξιαρχία εξ αρχής υπέφερε από ασταθή διοίκηση και από στρατιώτες χωρίς ηθικό επειδή είχαν στρατολογηθεί βιαίως. Η συνέπεια ήταν, 1.700 στρατιώτες της ταξιαρχίας να λιποτακτήσουν στο πεδίο πριν καν πυροβολήσουν έστω και μία φορά! Σύμφωνα πάντα με τον Μπουτούσοφ, ακόμα και στην διάρκεια της εκπαίδευσης στην Γαλλία, 50 στρατιώτες λιποτάκτησαν και εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη.
Οι συνέπειες του χαμηλού ηθικού της 155ης Ταξιαρχίας συνεχίστηκαν και στο μέτωπο. Λίγες μόνον ημέρες αφότου η μονάδα αναπτύχθηκε γύρω από την στρατηγική πόλη του Ποκρόσφκ, ο διοικητής της ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Ντίμτρο Ριάμσιν, παραιτήθηκε ξαφνικά. Την είδηση έδωσε στην δημοσιότητα ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του στο Facebook, χωρίς να δηλώσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή.
Ο Γαλλικός στρατός είχε εξοπλίσει την 155η Ταξιαρχία με 128 ΤΟΜΑ, 18 πυροβόλα Caesar και 18 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης AMX-10. Μετά τις λιποταξίες, πολλοί στρατιώτες της μονάδας μετατέθηκαν σε άλλες μονάδες, γεγονός που υποβάθμισε ακόμα περισσότερο την μαχητική ικανότητα της ταξιαρχίας. Οι απώλειες στο μέτωπο και οι λιποταξίες έχουν καταστήσει την μονάδα ουσιαστικά ένα «φάντασμα», που κατ’ όνομα είναι ταξιαρχία.
Το φαινόμενο των λιποταξιών αλλά και της φυγής νεανικού πληθυσμού της Ουκρανίας προς την Δύση αναμένεται να οξυνθεί, μετά την ψήφιση του νόμου επέκτασης της επιστράτευσης μέχρι και τα 18 έτη. Ήδη πολλές οικογένειες φυγαδεύουν τους γιούς τους και τις κόρες τους προς την Πολωνία και την Ρουμανία για να αποφύγουν την στράτευση.
Η μείωση της ηλικίας επιστράτευσης δεν οφείλεται μόνον στην ανάγκη αναπλήρωσης απωλειών αλλά και στο ότι ο Ζελένσκι δεν θέλει να στέλνει στο μέτωπο άνδρες με κρίσιμες ικανότητες (μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.) που είναι απαραίτητοι για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος. Αντ’ αυτών επέλεξε να στείλει στο μέτωπο νεαρά άτομα που δεν έχουν δεξιότητες και ως εκ τούτου η απώλειά τους δεν θα βλάψει την ουκρανική οικονομία και το κρατικό σύστημα.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι λιποταξίες αιμορραγούν τον Ουκρανικό στρατό και συμβάλλουν στην ταχεία προέλαση των Ρώσων, καθώς ολόκληρες μονάδες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί τραυματίες στρατιώτες, σύμφωνα με το ΑΡ, δεν επιστρέφουν στις μονάδες τους ακόμα και αν έχουν αποκατασταθεί, αλλά απλώς εξαφανίζονται και περνούν στην παρανομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστω και αν βρίσκεται σε φάση αποδρομής πιέζει το Κίεβο να μειώσει τα όρια ηλικίας επιστράτευσης στα 18.