Η “αλήθεια” για τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στην Γάζα είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Οι δημοσιογράφοι του CNN που συνοδεύουν ισραηλινά στρατεύματα στην Γάζα, πριν το κανάλι δείξει τα ρεπορτάζ τους, διευκρινίζουν ότι το οπτικό υλικό έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον Ισραηλινό στρατό, προφυλάσσοντας την εγκυρότητά τους από μελλοντικές αποκαλύψεις της πραγματικότητας…
Οι ανακοινώσεις του Ισραηλινού επιτελείου είναι προσεκτικά “μισές” αλήθειες, δηλαδή έχουν μία δόση αλήθειας, η οποία καλύπτει επαρκώς την δυσάρεστη πραγματικότητα προς τον υπόλοιπο κόσμο έξω από το Ισραήλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση ότι ο Ισραηλινός στρατός έφτασε “στο κέντρο της Γάζας”, υπονοώντας ότι ουσιαστικά ελέγχει την πόλη. Στην πραγματικότητα ο Ισραηλινός στρατός ελέγχει μερικώς μία περίμετρο μικρού βάθους γύρω από την Γάζα. Πως λοιπόν έφτασε στο “κέντρο”; Το λεγόμενο “κέντρο” είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης, και βρίσκεται στην άκρη της δυτικής πλευράς, που συνορεύει με την Μεσόγειο. Το πραγματικό κέντρο βρίσκεται στην μέση του αστικού όγκου της Γάζας, ανατολικότερα, όπου οι Ισραηλινοί δεν έχουν καμία πρόσβαση.
Στο πραγματικό κέντρο της Γάζας βρίσκονται οι κύριες οχυρώσεις της Χαμάς, και οι χώροι συγκέντρωσης των άτακτων στρατευμάτων της. Και είναι αμφίβολο αν οι Ισραηλινοί τολμήσουν να εισχωρήσουν εκεί, όπου η πόλη είναι δαιδαλώδης και οι δρόμοι αποκλεισμένοι από χαλάσματα που έχουν δημιουργήσει οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Τα εμπόδια αυτά σημαίνουν ότι τα τεθωρακισμένα δεν μπορούν να προχωρήσουν, και ότι το πεζικό θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς υποστήριξη αρμάτων και ΤΟΜΑ.
Μία ακόμη εικόνα είναι το υπόγειο του νοσοκομείου που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί, και το εμφάνισαν ως “κέντρο διοίκησης”. Από το βίντεο δεν φαίνεται να ήταν τίποτα παραπάνω από μία μικρή αποθήκη οπλισμού, και μάλιστα υπό αμφιβολία, καθώς οι Ισραηλινοί, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και παιδιών σε νοσοκομεία, μπορεί να έχουν καταφύγει σε στημένες εικόνες…
Μία άλλη “επικοινωνιακή” εικόνα ήταν η ύψωση της ισραηλινής σημαίας μέσα στο “κοινοβούλιο” της Χαμάς. Φυσικά αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική επιχειρησιακή αξία. Η Χαμάς δεν είναι κρατική οντότητα, ώστε το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της να βασίζεται σε συγκεκριμένα κτίρια και ιεραρχίες. Αυτό είναι άλλωστε το πρόβλημα όλων των μη κρατικών οντοτήτων: δεν υπάρχουν στόχοι που θα τις παραλύσουν, όπως σε ένα κλασσικό κράτος. Επομένως, οι φωτογραφίες θέλουν να δημιουργήσουν μία εικόνα νίκης, αλλά αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Μέχρι τώρα η μάχη στον ημιαστικό χώρο στα προάστια της Γάζας έχει κοστίσει στους Ισραηλινούς βαριές απώλειες. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό πως ο Ισραηλινός στρατός κάνει τα ίδια λάθη που έκανε ο Ρωσικός στρατός στο Γκρόζνι της Τσετσενίας πριν από 30 έτη, και μετά την διετή εμπειρία των μαχών πόλεων της Ουκρανίας.
Φωτογραφίες από ξένους δημοσιογράφους δείχνουν πολλά ισραηλινά άρματα, μποτιλιαρισμένα σε έναν δρόμο, δίπλα το ένα στο άλλο, να έχουν εγκαταλειφθεί. Πρόκειται για μία σκηνή ενέδρας, που θυμίζει εικόνες από την καταστροφή ενός ρωσικού μηχανοκίνητου τάγματος στον σιδηροδρομικό σταθμό του Γκρόζνι στην πρώτη μάχη της πόλης. Επίσης, δεκάδες είναι τα βίντεο που “ανεβάζει” η Χαμάς και αραβικά κανάλια στο διαδίκτυο, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η προσβολή ισραηλινών αρμάτων από ρουκέτες εκτοξευτών RPG-7 και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Fagot. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι μπορεί να τεκμηριώσει με βίντεο την καταστροφή περισσότερων από 160 αρμάτων μάχης, ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ. Μία επιβεβαίωση των βαριών απωλειών είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ βγάζει από την “ναφθαλίνη” και επαναφέρει σε υπηρεσία παλαιά μοντέλα του άρματος Merkava.
Αν και τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός στρατός “εκκαθαρίζει” τις σήραγγες της Χαμάς, στην πραγματικότητα αυτό γίνεται σε πολύ μικρή κλίμακα. Ο λόγος είναι ότι ο Ισραηλινός στρατός θέλει να αποφύγει βαριές απώλειες. Αντί των εκκαθαρίσεων, οι Ισραηλινοί φράζουν τις εξόδους που εντοπίζουν ανατινάζοντάς τες. Πριν, διοχετεύουν μωβ καπνό ώστε να δουν αν βγαίνει από άλλα σημεία, υποδηλώνοντας και άλλες εισόδους. Παρά την τακτική αυτή, οι αντάρτες της Χαμάς λίγες φορές θάβονται ζωντανοί. Ο λόγος είναι ότι έχει προβλεφθεί η κατασκευή εναλλακτικών εξόδων, οι οποίες βγαίνουν μέσα σε υπόγεια κτιρίων, ή ανοίγονται επί τόπου από τους αντάρτες, καθώς έχουν προ-σκαφτεί, αφήνοντας ένα μικρό πάχος εδάφους που μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα.
Οι στοές αυτές είναι και ο λόγος των απωλειών των Ισραηλινών στην Γάζα. Μπορεί ένα τετράγωνο ή μία συνοικία να “εκκαθαρίζεται” από τους Ισραηλινούς, και αυτοί να θεωρούν τα μετόπισθέν τους ασφαλή. Ωστόσο, οι αντάρτες αναδύονται μέσα από τις μυστικές εξόδους πίσω τους, και τους επιτίθενται από μη αναμενόμενες κατευθύνσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Την 1η Νοεμβρίου σκοτώθηκε ο διοικητής της 53ης Επιλαρχίας, αντισυνταγματάρχης Σαλμάν Χαμπάκα. Προηγουμένως, στις 8 Οκτωβρίου, είχε σκοτωθεί ο διοικητής της Ταξιαρχίας Ναχάλ, συνταγματάρχης Ιωνάθαν Στάινμπεργκ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Δύσης, που έκριναν ανάλογους θανάτους Ρώσων ανώτερων αξιωματικών στην Ουκρανία, ο θάνατος υψηλόβαθμων δείχνει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρειάζονται “σπρώξιμο” για να επιτεθούν, και ότι οι κατώτεροι βαθμοφόροι είναι σχεδόν ανίκανοι…
Στην όλη επιχείρηση, είναι παράξενο ότι κανένας επίσημος ή ανεπίσημος, ή ΜΜΕ δεν εκφράζει την λογική απορία: Με τόσους βομβαρδισμούς σηράγγων που ανακοινώνει η IAF και ανατινάξεις εισόδων στοών που ανακοινώνει ο Ισραηλινός στρατός, ποιά είναι η τύχη των 200+ Ισραηλινών ομήρων; Γιατί είναι απόλυτα λογικό, ότι η Χαμάς κρύβει τους όμηρους στις σήραγγες και στα υπόγεια κτιρίων (που θεωρούνται κέντρα της Χαμάς)… Σε μία επιχείρηση διάσωσης ομήρων, η έφοδος είναι το τελευταίο μέτρο, και εφόσον οι τρομοκράτες αρχίσουν να εκτελούν τους ομήρους. Στην Γάζα βλέπουμε ότι οι ζωές δεν λαμβάνονται υπόψιν, και στην ουσία η ισραηλινή επίθεση έχει σκοπό την εξόντωση της Χαμάς, χωρίς να υπολογίζει την ζωή των ομήρων. Στο Ισραήλ υπάρχει σφοδρή αντίδραση γι’ αυτή την στρατηγική. Έξω από το Υπουργείο Αμύνης είναι συγκεντρωμένοι εκατοντάδες συγγενείς ομήρων, που διαμαρτύρονται και ζητάνε την παύση των επιχειρήσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων. Τα ΜΜΕ μεταδίδουν την εικόνα μιλώντας για “συγγενείς που ανησυχούν”, διαστρέφοντας τελείως την πραγματικότητα.
Η περίπτωση, ο ισραηλινός στρατός να μην εισβάλλει στο κέντρο της Γάζας είναι ισχυρή. Το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο, και ο Νετανιάχου έχει ήδη στην πλάτη του τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, το Ισραήλ ευρίσκετο σε πολιτικό εμφύλιο, με ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει καταδίκη και φυλάκιση. Το αιματηρό φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου βρίσκεται επίσης στις πλάτες του, και της κυβέρνησής του, καθώς και του Γενικού Επιτελείου. Μετά το όποιο τέλος του πολέμου, ο Νετανιάχου και το Επιτελείο θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την αποτυχία τους να προστατέψουν τον πληθυσμό του Ισραήλ.
Η εγκληματική δράση εναντίον των αμάχων, στα πλαίσια μίας λογικής “συλλογικής ευθύνης και τιμωρίας” έχει αρχίσει να στρέφει την Δύση εναντίον του Νετανιάχου. Το δόγμα αυτό δημιουργήθηκε το 2006, όταν το Ισραήλ απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Χαμάς και την Χετζμπολάχ, και έτσι αποφασίστηκε η “εκδίκηση”: μπορεί να μην μπορώ να νικήσω στρατιωτικά, αλλά θα αφανίσω συλλογικά το “πρόβλημα”…
Το κρίσιμο ερώτημα στον πόλεμο αυτό είναι: αν το Ισραήλ τελικά πληρώσει το κόστος, και καταλάβει την Λωρίδα της Γάζας ή έστω την πόλη της Γάζας, ποιά θα είναι η συνέχεια; Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το καθεστώς της Χαμάς δεν πρόκειται να επανασυσταθεί στην περιοχή, και ότι το Ισραήλ θα ελέγχει την ασφάλεια. Δηλαδή, θα υπάρχει στρατιωτική κατοχή. Αυτό θα οδηγήσει σε έναν μακροχρόνιο ανταρτοπόλεμο/ τρομοκρατικό πόλεμο, τόσο εντός της Λωρίδας της Γάζας, όσο και εντός του εδάφους του Ισραήλ. Η πιθανότητα να καταστεί το Ισραήλ “Ιράκ” της δεκαετίας του 2000 είναι ισχυρή. Και φυσικά, η τρομοκρατία θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει εβραϊκή παρουσία και σύμμαχοι των Εβραίων… Θα μπούμε σε μία νέα εποχή Πολέμου Τρομοκρατίας, όπου ο εχθρός θα βρίσκεται σε μάζες μέσα στα κράτη-στόχους. Και πάντα θα επικρεμάται η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου… ίσως και παγκόσμιου.