Με την πτώση του Αρτεμόβκσ (Μπαχμούτ) και την “αγνοούμενη” μέχρι ώρας “μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση”, ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν απώλεσαν το αφήγημα της “ουκρανικής νίκης – ρωσικής αδυναμίας”, το οποίο επιτρέπει να δικαιολογείται η συνεχώς αυξανόμενη κλιμάκωση της άτυπης σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Κινήσεις αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής πολιτικής ήταν αναμενόμενες. Ως εκ τούτου, στις 22 Μαΐου 2023, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν μία επιδρομή στο έδαφος της Ρωσίας, στην επαρχία του Μπέλγκοροντ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από ανοικτές πηγές, η όλη επιχείρηση εξελίχτηκε κατά τον εξής τρόπο, αν και νεώτερα στοιχεία είναι αναμενόμενο ότι θα έρχονται συνεχώς στο φως και πιθανώς να αλλάξουν την αρχική εικόνα.
Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή, ένας απίστευτος ισχυρισμός, καθώς δεν είναι δυνατόν να υφίσταται ένας ξένος “στρατός” μέσα στην χώρα και κανείς να μην το ξέρει. Αυτούς τους φαιδρούς ισχυρισμούς ο Ζελένσκι μπορεί να τους υποστηρίζει, καθώς υπάρχει πλήρης έλεγχος στα δυτικά ΜΜΕ, και ως εκ τούτου είναι δυνατόν να προβάλλεται η “εικονική πραγματικότητα” που επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η επιδρομή ήταν μία Ψυχολογική Επιχείρηση με βίαια μέσα. Οι στόχοι της ήταν:
- Να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από την ήττα της Ουκρανίας στο Αρτεμόβσκ, το οποίο είχε αναχθεί από το Κίεβο (και την Ουάσιγκτον) σε σύμβολο αντίστασης και νίκης των Ουκρανών και αντίστροφα ήττας των Ρώσων.
- Να ενισχύσει το ηθικό των Ουκρανών, που βρίσκεται στο ναδίρ από τις φρικτές απώλειες και την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου.
- Να κλονίσει την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού στον Πούτιν.
- Να δημιουργήσει στην διεθνή κοινή γνώμη την εντύπωση ότι υπάρχει “αντίσταση” στην Ρωσία εναντίον ενός “καταπιεστικού” καθεστώτος.
- Και να προκληθεί πυρηνική κρίση, εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδρομείς προσπάθησαν να επιτεθούν σε αποθήκη πυρηνικών υλικών.
Την επιδρομή – σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ, που εμφάνισαν και σχετικά βίντεο – διεξήγαγαν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας και το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών. Και οι δύο οργανώσεις έχουν “στηθεί” από την αμερικανική CIA, την βρετανική ΜΙ6 και την ουκρανική HUR, αποτελούμενες από Ουκρανούς, πιθανώς δε και από Πολωνούς, Ρώσους και ξένους μισθοφόρους.
Την επιδρομή “άνοιξε” ένα Απόσπασμα Σαμποτάζ και Αναγνώρισης (DRG) δυνάμεως περίπου 100 ανδρών, το οποίο επιτέθηκε στο συνοριακό φυλάκιο Γκρέιβραντ, στην επαρχία Μπέλγκοροντ, επί της εθνικής οδού 14Κ4. Οι επιδρομείς ήταν ντυμένοι με στολές της Ρωσικής Πολιτοφυλακής και επέβαιναν σε ένα ολλανδικό ΤΟΜΠ Μ113 με ανοικτό πύργο πολυβόλου Μ2 0.50, τέσσερα θωρακισμένα Μ1224 MaxPro MRAP, τρία HMMW και δύο BTR-82A. Την δύναμη πιθανώς συνόδευαν δύο άρματα μάχης Τ-72.
Η μηχανοκίνητη δύναμη διέσπασε την πρόχειρη αμυντική γραμμή των Ρώσων στο φυλάκιο και κινήθηκε με ταχύτητα φτάνοντας στην διασταύρωση Καζίνκα και Γκλότοβο. Και εκεί οι λίγοι Ρώσοι υποχώρησαν στην επόμενη αμυντική γραμμή. Οι επιδρομείς χωρίστηκαν σε δύο τμήματα: το ένα κινήθηκε δυτικά προς την Καζίνκα και το άλλο συνέχισε μέχρι το Γκλότοβο. Εκεί οι επιδρομείς χωρίστηκαν και πάλι σε δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα κινήθηκε βορειοδυτικά προς την Κωνσταντινίσκα και μέχρι το Γκορα-Ποντολ, ενώ το άλλο προς το Γκρέιβροντ.
Οι εισβολείς επιτέθηκαν στο Γκρέιβροντ και οι τοπικές αρχές έθεσαν την πόλη σε Αντιτρομοκρατικό συναγερμό. Οι κάτοικοι διατάχθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να μην κινούνται, ενώ θα έπρεπε να φέρουν ταυτότητες.
Οι Ρώσοι στην εισβολή αντέδρασαν με ταχεία αποστολή Ειδικών Δυνάμεων και επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 και Mi-24 καθώς και οπλισμένων Mi-8, όπως αποκαλύπτουν σχετικά βίντεο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ρώσων εκείνη την ώρα, η δύναμη εισβολής είχε φτάσει την δύναμη τάγματος.
Ενώ διαδραματίζονταν αυτά, οι Ουκρανοί συγκέντρωσαν στα σύνορα άρματα, ΤΟΜΑ, πυροβολικό και drone για να υποστηρίζουν την επίθεση του DRG στους τρεις οικισμούς. Οι ρωσικές δυνάμεις που έφτασαν στο Γκρέιβροντ άρχισαν να εμπλέκουν τους εισβολείς, ενώ άλλες ρωσικές μονάδες κατευθύνθηκαν στους άλλους δύο οικισμούς που είχαν δεχθεί επίθεση. Καθώς οι Ρώσοι εισήλθαν στους οικισμούς ανακάλυψαν ότι οι επιδρομείς είχαν σκορπιστεί και λάβει θέσεις μέσα σε σπίτια ενώ ταυτόχρονα είχαν σκάψει και ορύγματα σε ανοικτούς χώρους. Η διαδικασία εκκαθάρισης των εισβολέων υπήρξε αργή καθώς οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βαρέα όπλα λόγω της πιθανότητας ύπαρξης αμάχων μέσα στα κτίρια. Η αλήθεια είναι ότι είχαν πληροφορίες πως οι εισβολείς είχαν συλλάβει κατοίκους ως ομήρους.
Εν τω μεταξύ, στο προγεφύρωμα που είχαν εγκαταστήσει οι Ουκρανοί, άρχισαν να συρρέουν ενισχύσεις από άρματα μάχης, πυροβολικό, drone και τα Τάγματα Αζόφ και Κράκεν. Οι φάλαγγες των εισβολέων δέχτηκαν επιθέσεις από το ρωσικό πυροβολικό και καμικάζι drone, υφιστάμενες βαριές απώλειες. Επιπλέον, αεροσκάφη Su-25 άρχισαν να βομβαρδίζουν τις φάλαγγες και τις θέσεις των Ουκρανών έξω από τους οικισμούς.
Οι Ουκρανοί με την σειρά τους, την νύκτα της 22/23 Μαΐου, εξαπέλυσαν επιθέσεις με drone, εκ των οποίων ένα χτύπησε το αρχηγείο της FSB στο Μπέλγκοροντ, 80 χλμ. μακριά από την ζώνη συγκρούσεων.
Την ίδια νύκτα, εκκενώθηκε μία αποθήκη πυρηνικών όπλων από την εγκατάσταση Belgorod-22, καθώς υπήρχε κίνδυνος μικρές ομάδες εισβολέων να φτάσουν μέχρι εκεί και να κλέψουν ή να ανατινάξουν πυρηνικά όπλα.
Παράλληλα, με την κύρια εισβολή που ξεκίνησε στο Γκρέιβραντ, μικρές επιδρομές από μονάδες ουκρανικές DRG εκδηλώθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες των συνόρων δυτικά και ανατολικά του κύριου άξονα επίθεσης. Συγκεκριμένα, επιδρομείς εισέβαλαν στον τομέα Μαγκούν Γκαραντόκ και στο Τσίτινοβ. Φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο από τους εισβολείς έδειχναν ότι βρίσκονταν βαθιά στο ρωσικό έδαφος, αλλά μάλλον ήταν “εικονική πραγματικότητα”.
Την 23η Μαΐου οι Ρώσοι αντεπιτέθηκαν και μέχρι την επομένη είχαν απωθήσει τους επιδρομείς πέρα από τα ρωσικά σύνορα, αν και αυτοί ισχυρίζονταν ότι κατείχαν ακόμη ρωσικό έδαφος. Πολλές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών εισβολέων σε 70 με 100, που σημαίνει ότι η κύρια επιδρομική δύναμη εξοντώθηκε ολοσχερώς. Οι επιδρομείς στα άλλα σημεία των ρωσικών συνόρων επίσης εκδιώχθηκαν. Οι Ρώσοι έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφίες από πολεμικό υλικό που έπιασαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις: αμερικανικά πολυβόλα M240G και αντιαρματικά M136 (AT-4).
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιχείρηση σχεδίασε και διεύθυνε ο διοικητής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (HUR) Υπουργείου Αμύνης, Κίριλος Μπουντάνοφ, με την επιτελική βοήθεια και την υποστήριξη Πληροφοριών ΝΑΤΟϊκού επιτελείου, που έχει σχηματιστεί μέσα στην Ουκρανία.
Ο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες θα επαναληφθούν τέτοιου είδους επιδρομές. Η δήλωση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σύντομα ή ίσως ποτέ η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, και έτσι, για να διατηρηθεί η εντύπωση επιτυχούς συνέχισης του πολέμου, να ακολουθηθεί αυτή η “επικοινωνιακή” στρατηγική.
Το σαμποτάζ στον Nord Stream I/II, στην γέφυρα του Κερτς, οι δολοφονικές επιθέσεις μέσα στην Ρωσία, οι επιδρομές στα ρωσικά σύνορα θυμίζουν την εκστρατεία των βρετανικών υπηρεσιών Συνδυασμένων Επιχειρήσεων (Combined Operations) και Εκτελεστικού Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Executive – SOE) και αργότερα του αμερικανικού OSS εναντίον της Γερμανίας στην κατεχόμενη Ευρώπη με καταδρομές και δολιοφθορές.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει τεράστιες ικανότητες συλλογής Πληροφοριών και τις έχουν διασυνδέσει άμεσα με τα βαλλιστικά τους όπλα, ώστε να καταστρέφουν τα δυτικά όπλα, αλλά και την ανώτατη ουκρανική ηγεσία σε επίπεδο μονάδων και γενικών επιτελείων, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, . Ο Αρχηγός ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Ζαλούζνι, φαίνεται ότι είναι ένα από τα θύματα των ρωσικών πληγμάτων ISR-Strike, καθώς έχει “εξαφανιστεί” από δημόσιες εμφανίσεις. Πιθανολογείται ότι νοσηλεύεται με τραύμα στο κεφάλι. Αρχικά είχε διαδοθεί ότι σκοτώθηκε, αλλά φαίνεται ότι επέζησε. Το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ουκρανοί με τον Ζαλούζνι στην Οδησσό θεωρείται κατασκευασμένο με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).