Σε τροχιά αναβάθμισης φαίνεται πως πρόκειται να εισέλθουν οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής (ΟΠΚΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις σε ανώτατο επιτελικό επίπεδο για την αναθεώρηση του οργανωτικού πλαισίου δράσης τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή τους δράση.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας και Ειδικός Συνεργάτης
Την σημαντική αναβάθμιση των Ο.Π.Κ.Ε μελετά η ανώτατη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με σκοπό οι πολύτιμες αυτές επιχειρησιακές ομάδες να αποκτήσουν ομοιομορφία στις διαδικασίες επιλογής και αξιολόγησης προσωπικού, και στην εκπαίδευση, καθώς και να επέλθει τυποποίηση υλικών, μέσων και οπλισμού. Παρενθετικά να αναφέρουμε πως οι Ο.Π.Κ.Ε σήμερα υπάγονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, κάτι που επιφέρει ανομοιομορφία και διακύμανση του επιχειρησιακού τους επιπέδου. Η συγκέντρωση των Ο.Π.Κ.Ε στην Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, όπως θα προτείνουμε στην συνέχεια, εκτιμάται πως θα οδηγήσει στην συνολική αναβάθμιση τους, καθώς πλέον θα υπάρχουν κοινά πρότυπα επιλογής προσωπικού, εκπαίδευσης και προμήθειας εξοπλισμού, κάτι που θα επιφέρει, εκτός άλλων, και εξοικονόμηση χρημάτων.
Η αυξημένη απειλή
Ο βασικός λόγος πίσω από αυτές τις σκέψεις είναι η παρατήρηση της δράσης των τρομοκρατών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος, ημεδαπών και αλλοδαπών, κάτι που με την σειρά του θέτει νέες προκλήσεις προς τα Σώματα Ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί πως τα μέλη τρομοκρατικών – εγκληματικών ομάδων, διαθέτουν πλέον επαρκή «τακτική» σκέψη, οργανωτικότητα και ευρηματικότητα στην κατάρτιση του επιχειρησιακού τους σχεδίου, εμφανίζονται πιο αδίστακτοι όσον αφορά την χρήση θανατηφόρας βίας, ενώ δεν έχει λανθάνει της προσοχής των Αρχών πως φέρουν ολοένα και βαρύτερο οπλισμό. Η χρήση, για παράδειγμα, όπλων AK-47, που κάποτε αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα, σήμερα αποτελεί τον ίδιον τον κανόνα ακόμα και σε ληστείες σε μικρομάγαζα, ενώ οι ίδιοι οι εγκληματίες δεν διστάζουν να εμπλακούν σε μάχη με τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν και που φέρουν – δυστυχώς – οπλισμό μικρότερης ισχύος.
Η λύση περνάει μέσα από την γενικότερη ενίσχυση της Αστυνομίας και ειδικά των μάχιμων μονάδων της, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής αντιμετώπιση της απειλής. Εδώ, παρενθετικά να αναφέρουμε πως η επανασύσταση της Ομάδας «ΔΕΛΤΑ», σε διαφοροποιημένη σε σχέση με το παρελθόν μορφή, μπορεί να επιφέρει σημαντική ενίσχυση στην ικανότητα της Αστυνομίας να δρα άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ανάλογων απειλών, συνδυαστικά πάντα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες της. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…
ΟΠΚΕ: Τοπικά SWAT
Επιστρέφοντας στο θέμα αναβάθμισης των ΟΠΚΕ, η αλλαγή του τρόπου ενέργειας των τρομοκρατών και του οργανωμένου εγκλήματος διεθνώς έχει οδηγήσει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην αναθεώρηση των δογμάτων και στην αναμόρφωση των υπηρεσιών τους. Μετά τον Αγγλοσαξονικό κόσμο και την Ευρώπη, σιγά σιγά οι αλλαγές και τα πλείστα παραδείγματα οδηγούν στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των ιδιαίτερων αυτών μορφών εγκλήματος και στην Ελλάδα. Η ταχύτητα και η βιαιότητα ενεργειών που ξεφεύγουν από όσα ξέραμε πριν χρόνια (π.χ. active shooter, μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις) αλλά και η έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας παγιώνουν την αντίληψη για την ανάγκη δομικών αλλαγών.
Είναι φανερό ότι η ύπαρξη μιας μόνο αντιτρομοκρατικής δύναμης, της ΕΚΑΜ, με πλήρεις ικανότητες δυναμικής επέμβασης δεν αρκεί. Πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πολύ πιο άμεσης χρονικά επέμβασης στον τόπο εξελισσόμενων περιστατικών, με την απαιτούμενη ισχύ πυρός και όλο το φάσμα των ικανοτήτων, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Η βάση υπάρχει ήδη στην μορφή των ΟΠΚΕ.
Οι ΟΠΚΕ (θεωρητικά) είναι το αντίστοιχο των τοπικών SWAT στις ΗΠΑ ή των γερμανικών SEK και των γαλλικών GIPN στην Ευρώπη, ή γενικά των λεγόμενων Special Response Teams (SRT), σύμφωνα με την διεθνή ταξινόμηση. Θα λέγαμε πως οι ΟΠΚΕ είναι στην ουσία ειδικές αστυνομικές δυνάμεις Επιπέδου 2 (Tier 2) – για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο των στρατιωτικών SOF – με δυνατότητα να λειτουργήσουν σαν μια δύναμη, που θα επέμβει πρώτη σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιστατικό με την απαιτούμενη ισχύ πυρός και ευελιξία, ώστε να το διαχειριστεί ή που θα αποτελεί την δύναμη που θα φέρει εις πέρας, απαιτητικές μεν αστυνομικές επιχειρήσεις, όπου όμως δεν χρειάζεται η εμπλοκή μιας ειδικής μονάδας «εθνικού» επιπέδου.
Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι ΟΠΚΕ θα πρέπει να μπορούν να φέρουν εις πέρας αποστολές πρώτης ανταπόκρισής (first response) σε ένοπλα περιστατικά και τρομοκρατικά χτυπήματα, επέμβαση σε περιπτώσεις οχυρωμένου υπόπτου (όχι ομηρίες), καταδίωξη οπλισμένων υπόπτων σε πόλη και ύπαιθρο, υποστήριξη επιχειρήσεων της Ασφάλειας, μεταγωγές ή συνοδείες υψηλού κινδύνου, άμεση συνδρομή στις μονάδες Eπιπέδου 1 (TIER 1) κατά την διάρκεια ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων. Στην τελευταία περίπτωση, η κάθε τοπική ΟΠΚΕ θα συνεπικουρεί την δύναμη της ΕΚΑΜ, συλλέγοντας πληροφορίες πριν την άφιξη της δεύτερης, περιορίζοντας την εξάπλωση του περιστατικού, δημιουργώντας περίμετρο και ενισχύοντας την αριθμητικά εάν απαιτηθεί. Παράλληλα, σε περίπτωση όπου θα εξελίσσονται πολλά περιστατικά ταυτόχρονα (π.χ. πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις), η ΕΚΑΜ θα μπορεί να αναπτύσσει μικρότερες ομάδες (ώστε να ανταποκριθεί στην πληθώρα των περιστατικών), οι οποίες όμως θα πλαισιώνονται και θα υποστηρίζονται από ομάδες της ΟΠΚΕ.
Η αλήθεια είναι πως σταδιακά, από την τριβή με την αστυνομική καθημερινότητα και την εξαγωγή συμπερασμάτων, έγινε και γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση των Ο.Π.Κ.Ε. Πολύ σημαντική ήταν η υπαγωγή των ομάδων στην Κρατική Ασφάλεια. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι Ο.Π.Κ.Ε της επαρχίας υπάγονται στις κατά τόπου Διευθύνσεις ή συνηθέστερα Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, ενώ τα Τμήματα Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων (ΤΕΕΟ) υπάγονται στην Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Παρενθετικά, να σημειώσουμε ότι ο χαρακτηρισμός των ΟΠΚΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως «Τμημάτων» αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την αναβάθμιση των ΟΠΚΕ, εφόσον υπάρχουν ενιαία τμήματα και όχι απλώς σκόρπιες ομάδες.
Περιφερειακές ΟΠΚΕ
Για τις περιφερειακές, ωστόσο, ΟΠΚΕ αυτό δεν άλλαξε και πολλά πράγματα, επειδή οι τοπικοί αστυνομικοί διευθυντές εξακολουθούν να έχουν λόγο στην διαχείριση των ομάδων. Το μειονέκτημα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Διευθυντών αντιλαμβάνεται τις ΟΠΚΕ ως την λύση για όλα ανεξαιρέτως τα προβλήματα αστυνόμευσης που έχουν στον Νομό τους, όπως λήψη μέτρων τάξης, περιπολίες ρουτίνας, στελέχωση των διμοιριών υποστήριξης, φυλάξεις, μεταγωγές, και γενικά οτιδήποτε… Στην καλύτερη περίπτωση, αντιλαμβάνονται τις ΟΠΚΕ σαν μια πιο «βαριά» Άμεση Δράση (100), που θα επέμβει για να λύσει συμβατικές και τυπικές καταστάσεις αστυνομικών παραβάσεων.
Παρά τις κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει στον τομέα της εκπαίδευσης το τελευταίο έτος, με την διενέργεια πενθήμερης συντηρητικής εκπαίδευσης, με πρόγραμμα που αποστέλλεται από το Αρχηγείο, αυτό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες εκπαίδευσης που έχει μια ομάδα ΟΠΚΕ. Ο τρόπος επιλογής του προσωπικού είναι, επίσης, πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία επιλογής, αλλά ο κάθε Διευθυντής μπορεί και μετακινεί από και προς την τοπική ΟΠΚΕ πρακτικά όποιον επιθυμεί αυτός. Αυτό, σταδιακά, με την καλλιέργεια πνεύματος μονάδας περιορίζεται ως έναν βαθμό, αλλά δεν έχει εκλείψει. Η κυριότερη αιτία των παραπάνω προβλημάτων είναι ίσως η παντελής απουσία κουλτούρας «ειδικών δυνάμεων» σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ. Για την συντριπτική πλειονότητα των αξιωματικών, έννοιες όπως αυτές της συνεχούς εκπαίδευσης, της πειθαρχίας, του ειδικού ρόλου, της επικέντρωσης στην αποστολή, της οργάνωσης και της μεθοδολογίας που διακρίνουν τις ειδικές δυνάμεις είναι ακατανόητες.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι αρκετές ελλείψεις σε επίπεδο εξοπλισμού και υλικών που χαρακτηρίζει τις ομάδες ΟΠΚΕ. Η ηγεσία δεν κάνει όλα όσα θα μπορούσε για να υποστηρίξει το προσωπικό των ομάδων σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη και κάποια απολύτως βασικά επιχειρησιακά υλικά χορηγούνται μόνο εφόσον τυχαίνει να υπάρχουν κάπου στις αποθήκες. Η δε κατάστασή των υλικών τις περισσότερες φορές δεν είναι η πλέον ιδανική. Σημαντικά ατομικά υλικά αποτελούν σχεδόν στο σύνολο τους προσωπικές αγορές, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις εξασφαλίζονται από χορηγίες. Εδώ να πούμε ότι, παρά το γεγονός ότι η ανάγκη ενός αστυνομικού της ΟΠΚΕ σε υλικά είναι εξίσου κρίσιμη με εκείνες των μελών της ΕΚΑΜ, της Άμεσης Δράσης και της ΔΙΑΣ, εντούτοις δεν απολαμβάνει την ίδια προτεραιότητα όσον αφορά τα υλικά που προέρχονται από χορηγίες.
Γενικά, ο κατακερματισμός των ομάδων, η ανομοιογένεια στην εκπαίδευση, οι ελλείψεις σε κρίσιμο νέο οπλισμό, οι ευνοϊκές ή μη διαθέσεις του εκάστοτε Διευθυντή, η αδιαφορία ή η ευθυνοφοβία, είναι παράγοντες που συντελούν στην μείωσης της ικανότητας των ΟΠΚΕ να ανταποκριθούν σε αντικείμενα που θα έπρεπε να είναι η κύρια αποστολή τους. Τα προβλήματα της μη τυποποιημένης εκπαίδευσης μοιραία μειώνουν και την απόδοση των ομάδων ως προς την ικανότητα εκτέλεσης αποστολών. Η συνεχής απασχόληση με αντικείμενα αλλότρια από αυτά για τα οποία έχουν φτιαχτεί οι ΟΠΚΕ έχει άμεσο αντίκτυπο και στο ηθικό των ανδρών.
Αυτό που κατά βάση πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι ΟΠΚΕ αποτελούν την πρώτης αντίδρασης «τοπική ΕΚΑΜ». Είναι η ειδική δύναμη κάθε Νομού που θα επέμβει άμεσα σε ένα πρόβλημα, ενώ η ΕΚΑΜ θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να φτάσει στην περιοχή, και ίσως αυτός ο χρόνος να μην δοθεί από τους κακοποιούς.
Προτάσεις
Με βάση την ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές απαιτούνται κάποια σημαντικά βήματα-αλλαγές για την καλύτερη αξιοποίηση και απόδοση των ΟΠΚΕ, ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην συνολική ικανότητα επιβολής νόμου και τάξης και στην εξασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Α) Δημιουργία μιας Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων, που θα ενταχθεί στην Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας σε επίπεδο Αρχηγείου, και η οποία θα έχει σε κεντρικό επίπεδο τον έλεγχο της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού και της στελέχωσης των ΟΠΚΕ. Για πρακτικούς λόγους η επιχειρησιακή διοίκηση θα παραμένει σε τοπικό επίπεδο, αλλά η Υποδιεύθυνση θα μπορεί να επεμβαίνει σε περιπτώσεις που κάποιος τοπικός Διευθυντής με τις ενέργειές του, προκαλεί προβλήματα στο επιχειρησιακό ή εκπαιδευτικό έργο της ομάδας. Για παράδειγμα, στην Ζώνη Ευθύνης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, οι Ο.Π.Κ.Ε Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το Τμήμα Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων Κρήτης, που θα υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας Κρήτης και από εκεί στην Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Β) Θέσπιση ενός βασικού σχολείου επιλογής, ενδεικτικά δύο εβδομάδων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ομογενοποίηση των μελών της ομάδας, η άνοδος του ηθικού και η εμπέδωση της αντίληψης ότι το στέλεχος της ΟΠΚΕ δεν είναι το κλασσικό αστυνομικό όργανο, αλλά ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία. Η πρώτη εβδομάδα ενδεικτικά μπορεί να αφορά αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και της ατομικής τακτικής που κατέχει, και η δεύτερη την αξιολόγηση της συμπεριφοράς σε ομαδικές τακτικές. Κατόπιν πρέπει οι ομάδες να διέρχονται μια συντηρητική εκπαίδευση πέντε ημερών ανά εξάμηνο, η οποία θα έχει και χαρακτήρα αξιολόγησης με κάποιες βασικές αθλητικές δοκιμασίες (εάν ένα στέλεχος αποτύχει για δύο συνεχόμενα εξάμηνα στην αθλητική δοκιμασία θα απομακρύνεται). Από εκεί και μετά θα πρέπει να υπάρχει και εβδομαδιαία εκπαίδευση, με μέριμνα αυτή την φορά του διοικητή της ομάδας (6 ώρες εβδομαδιαίως είναι το μίνιμουμ διεθνές στάνταρ για να διατηρεί μια τέτοια ομάδα την επιχειρησιακή της ικανότητα).
Γ) Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι η δημιουργία κάποιων βασικών ειδικοτήτων εντός των ομάδων. Αυτές θα μπορούσαν να είναι του οδηγού, του νοσοκόμου μάχης, του διαρρήκτη (breacher) και του σκοπευτή ακριβείας. Για την πρώτη υπάρχει ήδη το σχολείο γρήγορης και ασφαλούς οδήγησης στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ. Για την δεύτερη ήδη γίνονται κάποιες πρόδρομες εκπαιδεύσεις στο αντικείμενο, ωστόσο θα πρέπει να παγιωθεί η μορφή του. Πέντε ημέρες διάρκεια είναι το ιδανικό. Για τις υπόλοιπες δύο, μικρά σχολεία πέντε και 10 ημερών αντίστοιχα, τα οποία θα οργανωθούν και θα διενεργούνται σε τακτικά διαστήματα από την προαναφερθείσα Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων (με την συνδρομή της ΕΚΑΜ θα ήταν το ιδανικό). Υπόψιν, ότι τα σχολεία αυτά θα δύναται να τα παρακολουθούν και αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών (π.χ. της Αμέσου Δράσεως) εφόσον αυτό θα κρίνεται απαραίτητο.
Δ) Δημιουργία μόνιμου προσωπικού ΟΠΚΕ. Εφόσον ένας αστυνομικός έχει περατώσει την προβλεπόμενη εκπαίδευση δεν θα μπορεί να απομακρυνθεί χωρίς την θέληση του από τις ομάδες (αυτό θα γίνεται είτε με αιτιολογημένη αναφορά του διοικητή της ομάδας, είτε με εκδήλωση επιθυμίας από το στέλεχος, είτε με αποτυχία στην αξιολόγηση), και όταν μετατίθεται θα πρέπει, εφόσον το επιθυμεί, να εντάσσεται άμεσα στην ΟΠΚΕ του τόπου μετάθεσής του. Με τον τρόπο αυτό δύναται να δημιουργηθεί μια «μαγιά» εξειδικευμένων επαγγελματιών με πνεύμα μονάδος και δεν θα χάνεται η επένδυση του κράτους στην εκπαίδευση και την εμπειρία τους.
Ε) Χορήγηση έστω βασικών υλικών από την υπηρεσία που είναι αναγκαίες σε μονάδες αυτής της μορφής όπως μη θανατηφόρων όπλων (π.χ. Taser), άδεια χρήσης ειδικών πυρομαχικών (π.χ. φυσιγγίων Hollow Point που επιτρέπονται μόνον στην ΕΚΑΜ), μέσα ατομικής προστασίας (κατά βάση αντιβαλλιστικά κράνη και σύγχρονα αλεξίσφαιρα γιλέκα) και σκοπευτικά βοηθήματα.
ΣΤ) Το βασικότερο από όλα κατά την άποψη μας είναι να φτιαχτεί ο μηχανισμός εκείνος που θα παράγει αξιωματικούς που θα προορίζονται να διοικήσουν τις ΟΠΚΕ αλλά και την ΕΚΑΜ. Μόνο με εξειδικευμένους αξιωματικούς θα αποκτηθεί κουλτούρα «ειδικών δυνάμεων» στην Αστυνομία. Μόνο με αξιωματικούς που κατανοούν τον ρόλο της υπηρεσίας τους και έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες των ανδρών τους θα προχωρήσουν τα πράγματα. Μια απλή πρόταση που εκμεταλλεύεται ήδη υπάρχοντα σχολεία είναι κατά το τελευταίο έτος της φοίτησης στην σχολή ο αξιωματικός να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Εκεί αφού γίνει μια αξιολόγηση – αθλητική και μαθησιακή -, οι αξιωματικοί που θα επιλέγονται, μετά την λήξη των σπουδών τους θα διέρχονται για πέντε εβδομάδες το σχολείο εκπαιδευτών της ΕΛ.ΑΣ. με μια έμφαση και στην ανάπτυξη φυσικής κατάστασης. Αυτό θα τους δίνει την δυνατότητα μετέπειτα να διαμορφώνουν την εκπαίδευση της ομάδας τους και να μπορούν να αξιολογούν τους άντρες τους. Εν συνεχεία, οι υποψήφιοι θα διέρχονται από ειδικό σχολείο στο ΚΕΑΠ διαρκείας τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο υπήρχε στο παρελθόν αλλά έχει καταργηθεί, για εξοικείωση με την στρατιωτική μορφή των αστυνομικών ειδικών επιχειρήσεων και τέλος (και αυτό είναι και το μόνο καινούριο) ένα σχολείο έξι εβδομάδων όπου πλέον θα εκπαιδεύονται στο να διοικούν μια ειδική αστυνομική μονάδα, να σχεδιάζουν μια ειδική επιχείρηση και να την εκτελούν. Μόνο αξιωματικοί που θα έχουν περάσει αυτό το σχολείο θα μπορούν να διοικήσουν μια ΟΠΚΕ και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα σχολεία της ΕΚΑΜ.
Επίλογος
Τέλος, κάτι που σαν περιοδικό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, πρέπει να θεσμοθετηθεί ο ρόλος των ΟΠΚΕ στην Εθνική Άμυνα με την συγκεκριμενοποίηση των αποστολών που θα αναλάβουν (ιδιαίτερα φρούρηση εγκαταστάσεων υψηλής αξίας και επιχειρήσεις αντι-ανταρτοπολέμου) και την εκπαίδευση σε αυτές. Η προτεινόμενη παραπάνω υποδιεύθυνση ειδικών επιχειρησιακών ομάδων σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου θα αποκτά άμεσα τον επιχειρησιακό έλεγχο των ομάδων και θα τίθεται στην διάθεση του ΔΕΔ.