Στο «Εγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής» για πρώτη φορά προσεγγίζεται διεπιστημονικά το θέμα της αξιολόγησης των κακώσεων που προκαλούνται από πυροβόλα όπλα. Η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ειδίκευση και γνώση της ομάδας συγγραφέων θέτουν στη διάθεση των αναγνωστών ένα “θησαυρό” θεωρητικών και πραγματικών γνώσεων για την διερεύνηση και εξήγηση των αποτελεσμάτων τραυματισμών στο ανθρώπινο σώμα.
Το αντικείμενο της τραυματικής βλητικής, πέραν από ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι πολυεπίπεδο και πολύπλοκο. Η διαγραφόμενη τροχιά βλήματος μετά από πυροβολισμό και το πλήθος των παραμέτρων που την χαρακτηρίζουν, επιδρούν στην πορεία της μέσα στο ανθρώπινο σώμα, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των ιστών και των ζωτικών οργάνων που πλήττονται. Τα τραυματικά αποτελέσματα μπορεί να προέρχονται είτε από βολίδες ραβδωτών πυροβόλων όπλων, είτε από γομώσεις λειόκαννων όπλων. Παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη διάκρισή τους από άλλου είδους τραύματα (προκληθέντα από άλλα μέσα και αιτίες), τα οποία όμως δεν μπορεί να τυποποιηθούν απόλυτα. Μελετώντας τα χαρακτηριστικά των τραυμάτων αυτών, υπάρχει η δυνατότητα κατηγοριοποίησής των, βάσει των διαφόρων τύπων πυροβόλων όπλων, αλλά και βλημάτων.
Στο σύγγραμμα γίνεται λεπτομερής παρουσίαση σχετικά με τα πυροβόλα όπλα, τα πυρομαχικά, την επιστήμη της βλητικής και κυρίως επί της τραυματικής βλητικής. Η ροή των κεφαλαίων είναι δομημέννη ώστε να “χτίζει” γνώστη σταδιακά από τα βασικά χαρακτηριστικά και κατηγοριοποίηση των πυροβόλων όπλων, προχωρώντας σταδιακά στις ιδιαιτερότητες, το νομικό πλαίσιο και τα αποτελέσματα χρήσης αυτών.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα κεφάλαια της ιατροδικαστικής διερεύνησης περιστατικών θανατηφόρων κακώσεων από πυροβόλα όπλα και της πειραματικής προσομοίωσης κάποιων περιπτώσεων που απασχόλησαν τους συγγραφείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.Το βιβλίο εισάγει επίσης τον αναγνώστη στη διαδικασία της διενέργειας πειραματικών βολών με διαφορετικούς τύπους πυροβόλων όπλων, χρησιμοποιώντας υλικά προσομοίωσης με τους ανθρώπινους ιστούς. Στις δομημένες περιγραφές περιλαμβάνεται και η επεξεργασία των δεδομένων αυτών στον αξονικό τομογράφο, μέσω χρήσης ειδικού λογισμικού, όπου αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά της διαγραφόμενης πορείας των βλημάτων και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα συγκριτικά με τις διαφορετικού τύπου βολίδες που χρησιμοποιήθηκαν. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για τον αναγνώστη- μελετητή της βλητικής επιστήμης.
Το «Εγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής» δεν είναι κάποιο ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αλλά σοβαρό εργαλείο στο οποίο οι εμπλεκόμενοι στη διερεύνηση υποθέσεων πρόκλησης θανατηφόρων και μη κακώσεων από πυροβόλα όπλα, θα βρουν πρακτικές απαντήσεις που είναι απαραίτητες για την αξιολόγησή τους.
Από την διεπιστημονική προσέγγιση που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο, αναπτύσσεται πλέον ένα ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο στο πλαίσιο των Ιατροδικαστικών Επιστημών που το γνωστικό του αντικείμενο άπτεται των θεμάτων της τραυματικής βλητικής. Από την αξιολόγηση των τραυμάτων και των εν γένει κακώσεων, μπορεί να δοθούν απαντήσεις σε προκύπτοντα σχετικά ερωτήματα που θα βοηθήσουν και το έργο των προανακριτικών και ανακριτικών αρχών στη διαλεύκανση υποθέσεων όπου η χρήση όπλου επέφερε το θάνατο ή τραυματισμό. Από όσο γνωρίζουμε, τέτοιας πληρότητας επιστημονικό έργο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και σχετικά σπάνιο στη διεθνή βιβλιογραφία.