Το ALAS (Advanced Light Attack System) είναι ένα βλήμα πολλαπλού ρόλου, αντιαρματικό και παράκτιας άμυνας. Στην αντιαρματική έκδοση ALAS-A το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 25 χιλιόμετρα, ενώ στην έκδοση πολλαπλού ρόλου ALAS-B, το μέγιστο βεληνεκές έχει αυξηθεί σημαντικά στα 60 χιλιόμετρα. Και στις δύο εκδόσεις τα βλήματα πετούν σε μέγιστο ύψος 500 μέτρων, ενώ μπορούν να διατρήσουν θωράκιση πάχους 800 χιλιοστών (RHA : Rolled Homogenous Armor).
Στην έκδοση παράκτιας άμυνας ALAS-C, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) για τα ΗΑΕ, η μέγιστη εμβέλεια είναι της τάξεως των 25 χιλιομέτρων, με προοπτική-στόχο την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς στα 60 χιλιόμετρα, στο εγγύς μέλλον. Στην έκδοση παράκτιας άμυνας το ALAS φέρεται επί τροχοφόρου οχήματος 6 x 6 με έξι (6) βλήματα έτοιμα προς βολή. Η έκδοση ALAS-C έχει αναπτυχθεί ως σύστημα που συμπληρώνει τα βλήματα παράκτιας άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι MM-40 Exocet, για παράδειγμα, και ενδείκνυται για χρήση κατά μικρών και ευέλικτων απειλών όπως είναι τα ταχύπλοα σκάφη και τα μη-επανδρωμένα θαλάσσια συστήματα.
Το ALAS ενσωματώνει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ενώ μπορεί να εφοδιαστεί και με σύστημα καθοδήγησης GPS. Φέρει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων. Κατά την πτήση το βλήμα ακολουθεί προ-προγραμματισμένη διαδρομή, ενώ στην τερματική φάση χρησιμοποιεί αισθητήρα θερμικής απεικόνισης. Τα δεδομένα που συλλέγει ο θερμικός αισθητήρας αποστέλλονται, σε πραγματικό χρόνο, στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου, μέσω οπτικής ίνας. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης του πλήγματος ή επιλογής στόχου ενώ το βλήμα βρίσκεται σε πτήση.
Το βλήμα καθοδηγείται προς τον στόχο αξιοποιώντας την τεχνική «man-in-the-loop» μέσω αμφίδρομης ζεύξης δεδομένων διαμέσου οπτικής ίνας η οποία μεταφέρετει την εικόνα της TV/IC κάμερας που βρίσκεται στο ρύγχος του βλήματος στον χειριστή εδάφους. Λόγω της αρχής λειτουργίας της η αντοχή της σε ηλεκτρονικές παρεμβολές είναι εξαιρετική (στην ουσία το βλήμα δεν επηρρεάζεται από αυτές) ενώ προσφέρει την ικανότητα «damage assesment» ήτοι αξιολόγησης αποτελεσμάτων επί του στόχου. Η απόκτηση του εν λόγω βλήματος θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για μια συνολικότερη Ελληνοσερβική συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με εκδόσεις του βλήματος να ενδιαφέρουν το Π.Β για προσβολή πλειάδας στόχων, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, θέσεις πυροβολικού, ΠΕΠ, σταθμούς διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών κ.α.
Το ALAS ομοιάζει εκπληκτικά σε φιλοσοφία σχεδίασης αλλά ακόμα και σαν εμφάνιση με το ακυρωθέν ευρωπαϊκό Polyphem.
Ελληνικές εφαρμογές
Το ALAS «κουμπώνει» ιδανικά στο ελλαδικό περιβάλλον επιχειρήσεων. Με δυνητικές εφαρμογές τόσο στο μέτωπο του Έβρου, όσο και του Αιγαίου. Επίσης από το “κάδρο” πιθανής προμήθειας του συστήματος δεν πρέπει να αποκλειστεί η Κύπρος.
Μέτωπο της Θράκης
Το σύστημα, στην έκδοση ALAS-A, συνδυάζεται ιδανικά με το ισραηλινής κατασκευής SPIKE-NLOS δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο αντιαρματικό “τείχος” σε πιθανή απόπειρα τουρκικών Τ/Θ και Μ/Κ μονάδων, συγκροτημάτων και σχηματισμών να προσβάλλουν την οργανωμένη περιοχή άμυνας του Έβρου ποταμού. Το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί σε Μοίρες ΠΒ ή και ανεξάρτητες πυροβολαρχίες ΠΒ προσβάλλοντας μεγάλη ποικιλία στόχων, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, θέσεις και συστήματα πυροβολικού, σταθμούς διοίκησης-ελέγχου-επικοινωνιών, σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων κ.α. Η πολυχρηστικότητα του συστήματος είναι τέτοια που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη ιδιαίτερων δυνατοτήτων, που σήμερα απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από το ελληνικό ΠΒ, όπως η ικανότητα ακριβούς πλήγματος επί σημειακών στόχων.
Εκτιμούμε πως η απόκτηση 30 συστημάτων της έκδοσης ALAS-A για τον εφοδιασμό των XII και XVI Μεραρχιών ΠΖ καθώς και της 50ης ΤΑΞΠΖ είναι ένα επαρκές πρώτο βήμα για το “σφράγισμα” του μετώπου της Θράκης, ενώ η παράλληλη απόκτηση 12 συστημάτων της έκδοσης ALAS-B θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στο μέτωπο του Έβρου, προσφέροντας τη δυνατότητα προσβολής στόχων σε βάθος έως και 60 χιλιομέτρων στην τουρκική επικράτεια.
Μέτωπο του Αιγαίου
Ακόμα περισσότερες είναι οι πιθανές εφαρμογές του συστήματος στο ιδιαίτερης φύσης επιχειρησιακό περιβάλλον του Αρχιπελάγους. Με την ύπαρξη εκτοξευτών ALAS-B του συστήματος σε κάθε κύρια νήσο εξασφαλίζεται η δυνατότητα προσβολής πλειάδας χερσαίων στόχων, ενώ η παράλληλη εισαγωγή σε υπηρεσία του ALAS-C προσφέρει βελτιστοποιημένη ικανότητα προσβολής ναυτικών στόχων.
Φρονούμε πως κάθε ΑΔΤΕ/ΣΔΙ, οφείλει να εξοπλιστεί, αναλόγως του μεγέθους της, με 6-12 εκτοξευτές του συστήματος, ενώ η έκδοση –C μπορεί να ενδιαφέρει το ΠΝ για την δημιουργία Επάκτιων Πυροβολαρχιών Βολής σε επίκαιρα σημεία του Αρχιπελάγους.
Άλλη μια ενδιαφέρουσα προοπτική είναι ο εξοπλισμός Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) με παρόμοια συστήματα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως το σύστημα είχε προταθεί να εφοδιάσει τα σκάφη τύπου Hannibal HA-20M που σχεδίαζε ο αείμνηστος Αννίβας Αρτέμις, με δύο διπλούς εκτοξευτές να τοποθετούνται επί του σκάφους.
Μέτωπο της Κύπρου
Ό, τι ισχύει για το επιχειρησιακό περιβάλλον το Αιγαίου ισχύει και για αυτό της Κύπρου. Τυχόν υιοθέτηση του συστήματος θα μπορούσε να ενισχύσει αποφασιστικά το πυροβολικό μάχης της Ε.Φ αίρωντας μερικώς το αριθμητικό μειονέκτημα που χαρακτηρίζει την τελευταία. Εδώ απαιτούνται τουλάχιστον 24-36 συστήματα για την κάλυψη των σχετικών αναγκών. Και η κυπριακή πλευρά θα μπορούσε να επωφεληθεί από τυχόν απόκτηση της έκδοσης ALAS-C, αφενώς εξοπλίζοντας Επάκτιες Πυροβολαρχίες, αφετέρου για τον εξοπλισμό ΣΑΠ και αλλων ναυτικών μέσων.
Επίλογος
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως το σύστημα ALAS αποτελεί “game changer” στο ελληνικό (ελλαδικό και κυπριακό) περιβάλλον επιχειρήσεων και αποτελούν το είδος των εξοπλισμών στο οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά για την εξασφάλιση της πολυπόθητης ισορροπίας δυνάμεων. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται η βιομηχανική/οικονομική διάσταση πιθανής προμήθειας, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση πιθανής συνεργασίας με την σερβική πλευρά, παρέχοντας την απαιτούμενη ώθηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, κάτι που εξαργυρώνεται στο πεδίο της οικονομικής ανάτυξης.