Εισαγωγή
Η πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ επαναφέρει την συζήτηση για την αναγκαιότητα εξοπλισμού του πληθυσμού ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει εγκληματικές, τρομοκρατικές αλλά και απειλές στρεφόμενες ευθέως εναντίον της κρατικής και εθνικής υπόστασης στα πλαίσια μια καλά δομημένης παλλαϊκής άμυνας. Το σοκ που δέχθηκε η, υποτίθεται στρατιωτικοποιημένη, ισραηλινή κοινωνία από την ασύμμετρη/υβριδική επίθεση της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, είναι τέτοιο που οφείλει να αφυπνίσει τον δυτικό κόσμο και τις βυθισμένες στο καθεστώς ευμάρειας και αφασίας δυτικές κοινωνίες. Πλέον γίνεται σαφές, πως η απειλή μπορεί να εκδηλωθεί πρακτικά από οποιανδήποτε κατεύθυνση και σε ανύποπτη χρονικά στιγμή και οι επίσημες ένοπλες αρχές ασφαλείας δεν μπορούν προφανώς να βρίσκονται παντού και πάντα. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την υιοθέτηση της λογικής του “ένοπλου Έθνους”, η μόνη επιλογή που μπορεί να εγγυηθεί την εθνική επιβίωση.
Σε παλιότερα άρθρα, τόσο ο γράφων όσο και ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού εντύπου “ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ” Δημήτρης Πατσουλές, είχαν μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας Επικουρικής Αστυνομίας αφενός και «άτυπης» Πολιτοφυλακής εκ των ενόντων αφετέρου. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την ανάγκη δημιουργίας επίσημης Πολιτοφυλακής (Citizen Guard) σε κρατικά πλαίσια.
Νομοθετική αναφορά
Για όσους το αγνοούν, η Βουλή των Ελλήνων, ήδη από το 1998, με τον Νόμο 2641/1998, έχει ψηφίσει την δημιουργία Μονάδων, Υπομονάδων και Τμημάτων Παλλαϊκής Άμυνας, νόμος όμως που έμενε ανενεργός, από το φόβο οργανώσεων και κομμάτων για καταγγελίες περί «στρατιωτικοποίησης του Κράτους και της Κοινωνίας», καθώς και για οικονομικούς λόγους (ως συνήθως…).
Επειδή η ανάγκη όμως, όχι απλά παραμένει, αλλά επανέρχεται δριμύτερη υπό το πρίσμα των τελευταίων διεθνών εξελίξεων αλλά και των αλλαγών που έχουν επισυμβεί στην ελληνική κοινωνία την τελευταία 25ετία, χρόνος που έχει παρέλθει από την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 211/Α/15-9-1998 “η Παλλαϊκή Άμυνα (Π.ΑΜ.) οργανώνεται από τον καιρό της ειρήνης και έχει ως κύρια αποστολή σε περιόδους έντασης, επιστράτευσης και πολέμου την τοπική άμυνα, την πολιτική άμυνα και την πολιτική προστασία, ενώ σε καιρό ειρήνης την πολιτική άμυνα και την πολιτική προστασία.”
Το άρθρο 2 του σχετικού Νόμου ορίζει πως “1.Ως Παλλαϊκή Άμυνα νοείται η ενεργός συμμετοχή στην εθνική ασφάλεια όσων Ελλήνων και Ελληνίδων μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες γι’ αυτήν και δεν μετέχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
2.Ως Τοπική Άμυνα νοείται η αντιμετώπιση ενεργειών του εχθρού με ενεργητικά και παθητικά μέσα από τα Τμήματα Π.Α Μ. στις περιοχές που συγκροτούνται ή κοντά σε αυτές.
3.Ως Πολιτική Άμυνα νοείται η οργάνωση, καθοδήγηση και κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων της ( χώρας για την προστασία της από τις κάθε είδους εχθρικές προσβολές και την αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφών ιδίως στον πολιτικό τομέα (άρθρο 2 παρ.4 του ν.δ 17/1974).
4.Ως Πολιτική Προστασία νοείται ο σχεδιασμός, η πρόληψη, η υλική και ψυχολογική προπαρασκευή και ,
5. Ως Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας νοείται το σύνολο ίι του πληθυσμού, που ορίζεται στο άρθρο 7, δήμου ή ! κοινότητας ή ομάδας όμορων δήμων και κοινοτήτων, στα όρια των οποίων συγκροτείται και ενεργεί σε αποστολές Τοπικής Άμυνας ή και Πολιτικής Άμυνας ή και Πολιτικής Προστασίας.
1 Ως Τμήμα Ενίσχυσης Παλλαϊκής Άμυνας νοείται το Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας που ενεργεί στα όρια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, όπου συγκροτήθηκε ή σε όμορες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ 2β” του παρόντος.”
Είναι ευνόητο πως με βάση τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις της χώρας (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) τα όρια της Π.ΑΜ τίθενται στα πλαίσια των Δήμων, των Π.Ε και των Περιφερειών.
Στο Άρθρο 5 του σχετικού ΦΕΚ γίνεται μνεία για την οργάνωση και συγκρότηση των Τμημάτων της Παλλαϊκής Άμυνας:
“Οργάνωση και συγκρότηση Τμημάτων Παλλαϊκής Άμυνας
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης συγκροτούνται, μετά από προηγούμενη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α.:
α. Τμήματα Παλλαϊκής Άμυνας
β. Τμήματα Ενισχύσεως Παλλαϊκής Άμυνας.
2. Στις περιφέρειες ή νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όπου συνιστώνται τα Τμήματα Π.ΑΜ., συνεχίζουν να συγκροτούνται, με μέριμνα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι Τοπικές Μονάδες Πολιτική Αμυνας του άρθρου 26 του ν.δ. 17/1974 και παύουν να συγκροτούνται οι Μονάδες Κινητής Εφεδρείας της Πολιτικής Άμυνας, οι αρμοδιότητες των οποίων ασκούνται από τα Τμήματα της Π.ΑΜ..
3. Στις περιφέρειες ή νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της προηγούμενης παραγράφου είναι δυνατόν, μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., να μην οργανώνονται οι προβλεπόμενες από το ν. 1295/1982 Μονάδες Εθνοφυλακής.
4. Οι πίνακες με το αναγκαιούν υλικό των Τμημάτων Π.ΑΜ. συντάσσονται από το ΥΠ.ΕΘ.Α./Γ.Ε.Σ.. Ως πυρήνες για τη στελέχωση των Τμημάτων Π.ΑΜ. τοποθετούνται, κατά το δυνατόν, από το ΥΠ.ΕΘ.Α. μόνιμοι σε ενέργεια ή μόνιμοι εκ της εφεδρείας ή έφεδροι σε ενέργεια ή έφεδροι εκ της εφεδρείας Αξιωματικοί και των τριών Κλάδων των Ε.Δ.. Με αποφάσεις του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., που συνοδεύονται από τους Πίνακες Οργάνωσης και Υλικού, καθορίζονται ο» αναγκαίες λεπτομέρειες για την οργάνωση των Τμημάτων Π.ΑΜ..
5. Στον Κανονισμό της Π.ΑΜ., που εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη θεωρητική επιμόρφωση και πρακτική εξάσκηση, τη διοίκηση, τις αποστολές και γενικώς για κάθε ζήτημα σχετικό με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Τμημάτων της Π.ΑΜ.”
Στο άρθρο 6 γίνεται αναφορά στην Υπαγωγή, την Περιοχή Δράσης και τις Αποστολές Τμημάτων Παλλαϊκής Άμυνας:
Υπαγωγή- Περιοχή Δράσης -Αποστολές Τμημάτων Παλλαϊκής Άμυνας
1. Τα Τμήματα Π.ΑΜ. υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στους Διοικητές των Συγκροτημάτων ή ανεξάρτητων Μονάδων του Στρατού Ξηράς, στη ζώνη ευθύνης των οποίων συγκροτούνται. Σε περιπτώσεις καταστροφών, που ανάγονται στην πολιτική προστασία της χώρας, συντονίζονται από τους οικείους νομάρχες, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 2344/1995.
2. Η περιοχή δράσης των Τμημάτων Π.ΑΜ. και των Τμημάτων Ενισχύσεως Π.ΑΜ. καθορίζονται ως εξής:
α. Τα Τμήματα της Π.ΑΜ. ως βασικό χώρο ενέργειας και ευθύνης έχουν τα όρια του δήμου ή της κοινότητας που συγκροτούνται.
β. Τα Τμήματα Ενισχύσεως Π.ΑΜ. ενεργούν μέσα στα όρια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην οποία συγκροτούνται, είναι δε δυνατόν να μετακινούνται προς εκτέλεση αποστολών και σε όμορες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, κατόπιν ιιιόφασης του ΥΠ.ΕΘ.Α./Γ.Ε.ΕΘ.Α. επί θεμάτων Τοπικής Αμυνας και Πολιτικής Άμυνας ή ύστερα από απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή του Γενικού Γραμματέα της οικείας* Περιφέρειας επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας.
3. Στα Τμήματα Π.ΑΜ. ανατίθενται οι εξής αποστολές: α. Ως κύρια αποστολή, σύμφωνα με τσ άρθρο 1 του παρόντος νόμου, έχουν την τοπική άμυνα των περιοχών, όπου συγκροτούνται, την πολιτική άμυνα και την πολιτική προστασία.
β. Αποστολές της Τοπικής Άμυνας που μπορεί να ανατεθούν στα Τμήματα Π.ΑΜ. είναι ιδίως: Η αυτοάμυνα στους δήμους και στις κοινότητες όπου συγκροτούνται, η επιτήρηση των ακτών της περιοχής τους προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση εχθρικών στρατιωτικών τμημάτων, η φρούρηση κοινωφελών έργων και εγκαταστάσεων, η προστασία του άμαχου πληθυσμού, η παροχή πρώτων βοηθειών, η διακομιδή και νοσηλεία τραυματιών, η φόρτωση εκφόρτωση υλικών και η κατασκευή προστατευτικών έργων.
γ. Οι λεπτομέρειες για τις αποστολές αυτές, την οργάνωση των Τμημάτων Π.ΑΜ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα καθορίζονται στον Κανονισμό της Π.ΑΜ. και στα ειδικότερα σχέδια επιχειρήσεων και ενεργοποίησης των Τμημάτων της.
Τέλος, στο Άρθρο 9 που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αναφέρονται oi
“Εξοπλισμός Τμημάτων Παλλαϊκής Άμυνας
1. Ο οπλισμός και τα πυρομαχικά προέρχονται από τα αποθέματα των Ε.Δ., φυλάσσονται δε σπς εγκαταστάσεις της πλησιέστερης μονάδας των Ε.Δ. ή της πλησιέστερης αστυνομικής ή λιμενικής αρχής, εφόσον στην περιοχή δεν εδρεύει μονάδα των Ε.Δ., με ευθύνη των αρχών αυτών. Με την επιφύλαξη της παραγράφου
2 του άρθρου 4 του παρόντος διατίθενται μόνο σε περιπτώσεις πολέμου, επιστράτευσης, έντασης ή εκτέλεσης προγραμματισμένης άσκησης σε ειρηνική περίοδο. Κατ’ εξαίρεση μπορεί, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να διατίθενται και σε περίοδο ειρήνης, οπλισμός και πυρομαχικά στο προσωπικό των Τμημάτων Π.ΑΜ. των παραμεθόριων περιοχών της χώρας για την ανάληψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών αποστολών.
2. Τα λοιπά υλικά και μέσα των Τμημάτων Π.ΑΜ. που προβλέπονται στους Πίνακες Υλικού προέρχονται από τα διαθέσιμα αποθέματα των Ε. Δ. ή από αγορές, φυλάσσονται δε στους χώρους που αναγράφονται στην παράγραφο 1.
3. Σε περίπτωση κινητοποίησης των Τμημάτων, είναι δυνατόν να διατίθενται είδη υπόδησης και ένδυσης.”
Οργανωτικό πλαίσιο-Δομή-Εξοπλισμός
Μερικές δικές μας προτάσεις θα κατατεθούν στις παρακάτω γραμμές.
Ως βασικό «κύτταρο» των τμημάτων της Πολιτοφυλακής θα πρέπει να υιοθετηθεί η Ομάδα των 12 ανδρών και (επιλεγμένων) γυναικών που θα αντλεί προσωπικό από κάθε οικοδομικό τετράγωνο στις πόλεις και κάθε ευρύτερη συνοικία στα χωριά.
Η σύνθεση της μπορεί να είναι η ακόλουθη:
-Ομαδάρχης με τυφέκιο G-3A4
-Βοηθός Ομαδάρχη με τυφέκιο G-3A4
-(Οπλο)Πολυβολητής με οπλοπολυβόλο HK-11A1
-Επιλεγμένος σκοπευτής με G-3A3 EA με διόπτρα 4Χ24
-Βομβιδοβολιστής με συνδυασμό τυφεκίου G-3A3/βομβιδοβόλου HK279
-Ανιχνευτής με υποπολυβόλο MP-5A3
-Τυφεκιοφόρος με τυφέκιο G-3A3
-Τυφεκιοφόρος με τυφέκιο G-3A3
-Τυφεκιοφόρος με τυφέκιο G-3A3
-Τυφεκιοφόρος με τυφέκιο G-3A3
-Τυφεκιοφόρος με τυφέκιο G-3A3
-Τυφεκιοφόρος με τυφέκιο G-3A3
-Τυφεκιοφόρος με τυφέκιο G-3A3
Δύο εκ των μελών της Ομάδας θα φέρουν συμπληρωματικό οπλισμό από λειόκανα όπλα (στην ανάγκη κυνηγετικά) των 12 gauge ενώ όλοι οι τυφεκιοφόροι θα φέρουν από 1-2 φορητά Α/Τ M72 LAW.
Ο οπλισμός δύναται να εξευρεθεί από τα αποθέματα του Ε.Σ και της ΕΛ.ΑΣ ενώ αυτός που θα απαιτηθεί επιπλέον να παραχθεί από τα ΕΑΣ.
Σε επίπεδο Διμοιρίας Πολιτοφυλακής (των 3-4 Ομάδων Πολιτοφυλακής) που θα αναπτύσσεται σε περιοχή 3-4 οικοδομικών τετραγώνων σε πόλεις και σε κάθε χωριό, θα υπάρχουν επιπλέον 2-4 Στοιχεία Ελ. Σκοπευτών με (στην ανάγκη κυνηγετικά) τυφέκια ραβδωτής κάνης των .308 με διόπτρα (προτείνεται η αναβίωση της ιδέας του ΚΗΦΕΥΣ που είχε αναπτύξει κάποτε η τότε ΕΒΟ) και μια Ομάδα Πολυβόλων με 2 πολυβόλα MG-3 των 7.62Χ51 χλστ.
Σε επίπεδο Λόχου Πολιτοφυλακής θα υπάρχουν 3-4 Διμοιρίες Πολιτοφυλακής, ενώ ο Λόχος θα διαθέτει 2 Ομάδες Πολυβόλων MG-3 των 7.62Χ51 χλστ και ίσως Ομάδα Όλμων των 2 στοιχείων των 60 χλστ.
Τέλος το Τάγμα Πολιτοφυλακής (ένα σε κάθε Δήμο) θα αποτελείται από 3-4 Λόχους Πολιτοφυλακής με βαρύτερο οπλισμό, όλμους Μ-1/Μ-29 των 81 χλστ και ΠΑΟ M-67 των 90 χλστ. Όταν τα οικονομικά βελτιωθούν, οι Όλμοι των 81 χλστ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τους E-44 που παράγουν τα ΕΑΣ.
Μέρος του Τάγματος Πολιτοφυλακής θα είναι μηχανοποιημένο με επίτακτα ημι-φορτηγά οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα/οπλοπολυβόλα των 7.62Χ51. Σε δεύτερο χρόνο τα επίτακτα πολιτικά οχήματα θα πρέπει να δώσουν την θέση τους σε οχήματα γενικής χρήσης, στρατιωτικών προδιαγραφών, μια προμήθεια η οποία, εκτός των άλλων, θα έδινε και σημαντικό έργο στην εγχώρια βιομηχανία.
Μελλοντικά, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στοιχεία εναέριων drones (FPV), πολιτικών αρχικά προδιαγραφών, κάτι που θα εξακόντιζε τις ικανότητες των κλιμακίων σε επίγνωση της τακτικής κατάστασης αλλά ακόμα και κρούσης έναντι προσεγγίζοντων απειλών (π.χ ανταρτικά τμήματα).
‘Όσο αφορά τα Τμήματα Ενισχύσεως Π.ΑΜ, αυτά θα είναι επιπέδου Τάγματος και θα βρίσκονται στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας (παλιού Νομού) και θα έχουν ανάλογη σύνθεση με τα παραπάνω Τάγματα Πολιτοφυλακής με την ειδοποιό διαφορά πως θα είναι πλήρως μηχανοποιημένα με οχήματα γενικής χρήσης ή επίτακτα ημι-φορτηγά οχήματα.
Ως παράδειγμα φέρνουμε τη γνώριμη στον γράφοντα Π.Ε Κοζάνης, με πέντε Δήμους (Κοζάνης, Εορδαίας, Βοίου, Σερβίων και Βελβεντού) στην έδρα του οποίου θα βρίσκονται Τάγματα Πολιτοφυλακής με υφιστάμενους Λόχους σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ) με διάρθρωση ως ανωτέρω. Στην έδρα της Π.Ε στην Κοζάνη θα βρίσκεται Κινητό Τάγμα Πολιτοφυλακής που θα δρα ως Τμήμα Ενισχύσεως Π.ΑΜ.
Αποστολή των Τμημάτων, Υπομονάδων και Μονάδων Πολιτοφυλακής θα είναι η αυτοάμυνα στους δήμους και στις κοινότητες όπου συγκροτούνται, η επιτήρηση των ακτών της περιοχής τους προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση εχθρικών στρατιωτικών τμημάτων, η φρούρηση κοινωφελών έργων και εγκαταστάσεων, η προστασία του άμαχου πληθυσμού, η παροχή πρώτων βοηθειών, η διακομιδή και νοσηλεία τραυματιών, η φόρτωση εκφόρτωση υλικών και η κατασκευή προστατευτικών έργων. Είναι ευνόητο πως η όλη δραστηριοποίηση τους θα είναι επικουρική των μονάδων του στρατού εκστρατείας και των μονάδων Εθνοφυλακής και θα συνδέονται περισσότερο με τα στοιχεία των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ, Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) τα οποία δύνανται να λειτουργήσουν σαν “πυρήνες” ενεργοποίησης και καθοδήγησης του όλου σχήματος.
Επίλογος
Στην παρούσα φάση φαίνεται πως η όλη ιδέα περί αναγκαιότητας δημιουργίας Παλλαϊκής Άμυνας βρίσκεται σε φάση μορφοποίησης στα μυαλά όσων προβληματίζονται για την εθνική άμυνα και ασφάλεια. Όταν ολοκληρωθεί ο όποιος δημόσιος διάλογος δεσμευόμαστε να επανέλθουμε με περισσότερες και πιο τεκμηριωμένες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος μας να μετέχουμε του γενικότερου διαλόγου.