Οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις USSOF, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισαν να αναπτύσσουν την ικανότητα προηγμένης περίθαλψης στο πεδίο της μάχης. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) δημιουργήθηκε το Σχολείο Νοσοκόμων Μάχης Ειδικών Δυνάμεων. Έκτοτε το σχολείο έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί χάρις στην φοίτηση των εκπαιδευτών του σε σχολεία του ΝΑΤΟ, όπως το ΔΙΚΕΕ (Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης – International Special Training Center/ ISCT), το οποίο το 2016 ξεκίνησε το σχολείο ΝΑΤΟ Special Operations Combat Medic (NSOCM). Ο NSCOM είναι το ανώτατο επίπεδο που μπορεί να φτάσει ένας Νοσοκόμος Μάχης Ειδικών Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.
Σχεδόν ταυτόχρονα με το ΚΕΕΔ, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) άρχισε να ενσωματώνει βασική εκπαίδευση Α’ Βοηθειών Μάχης στο Σχολείο Καταδρομών, το οποίο την δεκαετία του ’90 περιορίστηκε σε μόνιμα στελέχη (παλαιότερα φοιτούσαν και ΔΕΑ Ειδικών Δυνάμεων). Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εντός του Σχολείου Καταδρομών καθιερώθηκε το Σχολείο TCCC/CLS: Tactical Combat Casualty Care/ Combat Life Saver.
Το 2016, κατόπιν εισηγήσεως του KEAΠ και την έγκριση και καθοδήγηση από την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ), η εκπαίδευση TCCC/CLS κατέστη ξεχωριστό σχολείο, γεγονός που επισημοποιήθηκε το 2020. Το σχολείο, που δίνει και την σχετική πιστοποίηση, διεξάγεται τέσσερις φορές το έτος.
Η σημασία του TCCC για τις Ειδικές Δυνάμεις και γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις μετριέται σε διαπιστωμένα ποσοστά. Στις επιχειρήσεις του 20ετούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας, έχει μετρηθεί ότι οι USSOF έχουν ποσοστά θνησιμότητας τραυματιών στην μάχης της τάξης του 3%, όταν στο αμερικανικό Πεζικό το ποσοστό φτάνει το 23%! Είναι λοιπόν προφανές ότι όσο περισσότερο είναι διαδεδομένη η εκπαίδευση TCCC ανάμεσα στις μονάδες, τόσο λιγότερες είναι οι απώλειες μάχης. Ως εκ τούτου, η παρουσία Νοσοκόμων Μάχης και γενικότερα προσωπικού εκπαιδευμένου στο TCCC/CLS μέσα στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων προσδίδει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης του προσωπικού, τόσο στην καθημερινή εκπαίδευση και τις ασκήσεις, όσο και στην περίπτωση που θα κληθούν να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις.
Το TCCC είναι χρήσιμο για κάθε στρατιώτη που βρίσκεται στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, για τον άνδρα των Ειδικών Δυνάμεων είναι απείρως πολυτιμότερο. Ο λόγος είναι ότι ο Πεζικάριος επιχειρεί σε ένα οργανωμένο μέτωπο, με μετόπισθεν, στο οποίο αν τραυματιστεί μπορεί να μεταφερθεί πολύ γρήγορα σε οργανωμένους σταθμούς Α’ Βοηθειών και χειρουργικές μονάδες εκστρατείας, ακόμη και στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία. Ο άνδρας των Ειδικών Δυνάμεων επιχειρεί μακριά από μονάδες υποστήριξης και πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι ο τραυματίας θα πρέπει να δεχθεί υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα, για να επιβιώσει το μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να χρειαστεί για να εκκενωθεί και να επιστρέψει σε φίλιες γραμμές. Το “βάθος” στο οποίο ενεργεί μία μονάδα Ειδικών Δυνάμεων συχνά δεν μετριέται μόνον με την απόσταση. Στο Μογκαντίσου οι Delta και Ranger απείχαν ελάχιστα χιλιόμετρα από συμμαχικές δυνάμεις, αλλά η φάλαγγα διάσωσης που στάλθηκε έφτασε μετά από 12 περίπου ώρες σκληρών μαχών.
Χάρις στις προσπάθειες των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων να καλλιεργήσουν το αντικείμενο του TCCC, σήμερα οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΣ διαθέτουν πλέον μεγάλο αριθμό Νοσοκόμων Μάχης, εξοπλισμένων με ιατρικές συλλογές υψηλού επιπέδου, που θα σώσουν ζωές.
Το ΤCCC αφορά στην κατηγορία τραυματιών (επίσημος χαρακτηρισμός Απώλεια Υγείας Μάχης – ΑΥΜ) που θα καταλήξουν, αν δεν λάβουν εγκαίρως την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Οι άλλες δύο κατηγορίες ΑΥΜ είναι οι τραυματίες που θα καταλήξουν ακόμα και αν θα λάβουν ιατρική περίθαλψη, και τους τραυματίες που θα επιζήσουν ακόμα και αν δεν λάβουν ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Στρατού τα ποσοστά αιτιών θανάτου στην μάχη είναι: 33% Διατιτραίνον τραύμα κεφαλής, 27% μη αντιμετωπίσιμο χειρουργικά τραύμα κορμού, 11% πιθανώς αντιμετωπίσιμο χειρουργικά τραύμα κορμού, 10% αιμορραγία, 8% ακρωτηριασμός από έκρηξη, 5% μόλυνση – καταπληξία, 4% πνευμοθώρακας υπό τάση και 2% παρεμπόδιση αεραγωγού. Θάνατοι μπορούν να αποτραπούν στο πεδίο της μάχης με τακτική φροντίδα απωλειών μάχης σε ποσοστό 60% όσον αφορά περιπτώσεις αιμορραγίας, 27% σε περιπτώσεις πνευμοθώρακα υπό τάση και 13% παρεμπόδιση αεραγωγού. Είναι προφανές το πόσες ζωές μπορούν να σωθούν στην μάχη με την εκπαίδευση TCCC σε επίπεδο μαχητή.
Σήμερα το ΚΕΑΠ εξακολουθεί να αναπτύσσει και να εξελίσει το Σχολείο Νοσοκόμων Μάχης με την συνεχή ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και την στενή επαφή και συνεργασία του με τις SOF του ΝΑΤΟ σε συνεκπαιδεύσεις και τακτικές ασκήσεις.
Το ΚΕΑΠ και το ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής) μπορούν να δώσουν πιστοποίηση ΝΑΕΜΤ (National Association of Emergency Medical Technician: Εθνική Ένωση Τεχνικών Επείγουσας Ιατρικής), μίας επαγγελματικής ένωσης διεθνούς κύρους των ΗΠΑ που θέτει παγκοσμίως αναγνωρισμένα στάνταρ.