Προς τον εντιμότατο Μπαράκ Ομπάμα
Πρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών
Λευκός Οίκος
Washington DC 20500
Αγαπητέ Πρόεδρε Ομπάμα
17 Ιουλίου 2013
Σας γράφουμε για ζητήσουμε από την κυβέρνησή σας να αναθεωρήσει την πολιτική του Υπουργείου Αμύνης σχετικά με τα πυρομαχικά διασποράς. Αντί να περιμένουμε μέχρι το 2018, όπως προβλέπει η παρούσα πολιτική του Υπουργείου Αμύνης, πιστεύουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει αμέσως να σταματήσουν την χρήση πυρομαχικών διασποράς, τα οποία παρουσιάζουν ποσοστό αφλογιστιών μεγαλύτερο του ένα τοις εκατό.
Τον Απρίλιο του 2010, σε μία επιστολή προς υμάς, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζιμ Τζόουνς, δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει την πολιτική χρήσης πυρομαχικών διασποράς της κυβέρνησης, αφού ολοκληρωθεί η αναθεωρήσει της αμερικανικής πολιτικής για τις νάρκες. Η αναθεώρηση για τις νάρκες ολοκληρώθηκε το 2011, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αναθεώρηση της πολιτικής για τα πυρομαχικά διασποράς. Γι’ αυτό αιτούμεθα την έναρξη μίας τέτοιας αναθεώρησης άμεσα.
Όπως γνωρίζετε, τα πυρομαχικά διασποράς είναι όπλο που δεν κάνει διακρίσεις και προκαλεί κακό σε πολίτες και πολιτικές υποδομές, σε πολλές περιπτώσεις αρκετό καιρό μετά το πέρας των εχθροπραξιών. Είναι γεγονός, ότι τα πυρομαχικά διασποράς που ερίφθησαν από αμερικανικά αεροσκάφη στο Λάος, στην διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ συνεχίζουν να συνιστούν κίνδυνο για τους πολίτες σχεδόν 40 έτη μετά το τέλος της σύρραξης. Οκτώ χιλιάδες επτακόσια πενήντα τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Λάος παραμένουν γεμάτα από άσκαστα πυρομαχικά, και οι εκτιμήσεις για τις απώλειες από αυτά είναι έως και 300 πολίτες κάθε έτος. Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, μη εκραγέντα πυρομαχικά έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει 11.000 ανθρώπους στο Λάος, εκ των οποίων το 30% είναι παιδιά.
Τα πυρομαχικά διασποράς απειλούν όχι μόνο πολίτες αλλά έχουν καταστεί υπεύθυνα για πολλές από τις αμερικανικές απώλειες ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις. Στην διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου, τα πυρομαχικά διασποράς που ερίφθησαν από αμερικανικά αεροσκάφη προκάλεσαν περισσότερες απώλειες σε Αμερικανούς στρατιώτες από όσες προκάλεσαν τα οπλικά συστήματα των Ιρακινών. Πρόσφατα, στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, η 3η Μεραρχία Πεζικού περιέγραψε τα πυρομαχικά διασποράς ως “τα άχρηστα πεδίου μάχης” [“battlefield losers”] επειδή οι αμερικανικές δυνάμεις συχνά αναγκάζονταν να προελάσουν μέσα από περιοχές μολυσμένες από μη εκραγέντα υποπυρομαχικά.
Τα πυρομαχικά διασποράς δεν κάνουν διακρίσεις και συνιστούν έναν απαράδεκτο κίνδυνο για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ξεπερασμένη και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα. Ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα, και αναμένουμε την έγκαιρη απάντησή σας.
Dianne Feinstein Patrick Leahy J James McGovern
Αυτή λοιπόν είναι η άποψη των ίδιων των Δημοκρατικών για τα πυρομαχικά διασποράς (cluster bombs) που ο Μπάιντεν αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία. Όπως αναφέρεται, τα πυρομαχικά αυτά θα είναι επικίνδυνα εξίσου για τους Ρώσους και για τους Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες, και θα “μολύνουν” το έδαφος της Ουκρανίας επί δεκαετίες προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στον άμαχο πληθυσμό, και κυρίως στα παιδιά.
Τον κίνδυνο για τα πυρομαχικά διασποράς επισήμανε σε επιστολή προς τον Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Καμπότζη, ο οποίος του ανέφερε ότι ακόμα θρηνούν θύματα από τις αμερικανικές βόμβες διασποράς που έπεσα πριν 40+ έτη, και ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες περιοχές ακατάλληλες για να ζήσουν άνθρωποι.
Nα θυμίσουμε ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς βομβιδίων εναντίον πόλεων της Σερβίας το 1999 με απόφαση της κυβέρνησης Κλίντον. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο βομβαρδισμός της Ναϊσού (Nις) την 7η Μαΐου 1999 από ολλανδικά F-16. Οι δύο βόμβες διέσπειραν τα βομβίδια επάνω από κέντρο της πόλης, και μετά ο αέρας τα διασκόρπισε σε τρεις περιοχές: στο νοσοκομείο της πόλης, στον σταθμό λεωφορείων και την αγορά, και σε ένα μεγάλο πάρκινγκ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 16 πολίτες και τραυματίστηκαν 28. Οι απώλειες ήταν υψηλές επειδή η επίθεση έγινε στις 12 περίπου το μεσημέρι και ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους.
Στις 12 Μαΐου 1999 η Ναϊσός βομβαρδίστηκε ξανά από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ με βόμβες διασποράς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν (κυρίως ακρωτηριασμοί) 11 πολίτες. Το 2000 σκοτώθηκε ακόμα ένας πολίτης από άσκαστο βομβίδιο. Το 2009 τα βομβίδια εξακολουθούσαν να απειλούν τους κατοίκους της πόλης.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστεία, η χρήση βομβών διασποράς από το ΝΑΤΟ σε πολιτικους στόχους παραβίασε το άρθρο Article 51(4) και (5) του Πρωτοκόλου Ι. Το Πρωτόκολο Ι της Συνθήκης της Γενεύης (1977) αφορά την προστασία των πολιτών από διεθνή πόλεμο, όπως ένοπλες συρράξεις που αφορούν αποικιακή κυριαρχία, ξένη κατοχή και ρατσιστικά καθεστώτα. Τότε το Ισραήλ είχε θεωρήσει ότι αυτό ευνοεί την “τρομοκρατία” και αρνείται την προστασία στο Ισραήλ (που συνεχώς βομβαρδίζει περιοχές αμάχων εν ονόματι της καταπολέμησης τρομοκρατών) καθώς τότε βρισκόταν εν ισχύ η απόφαση Νο3379 που θεωρούσε τον Σιωνισμό ρατσισμό.
Να κλείσουμε αναφέροντας ότι το 2012 τουλάχιστον 137 ιδιωτικά και δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επένδυσαν περισσότερα από 43 δισ. δολάρια σε βιομηχανίες παραγωγής πυρομαχικών διασποράς. Ανάμεσα στους κύριους επενδυτές ήταν οι τράπεζες Citigroup, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank και China Merchants Bank.