Στην επαναφορά από την εφεδρεία όπλων αντιαεροπορικής αμύνης πυροβόλων προβαίνει ο στρατός του Ισραήλ. Ο λόγος, οι αυξανόμενες επιθέσεις από πλευράς Χεζμπολλάχ, Χαμάς και Χούτι με την χρήση “drones αυτοκτονίας” που είναι δύσκολο και ασύμφορο να αναχαιτιστούν με πυραυλικά μέσα.
Πιο συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός ανακαλεί από την εφεδρεία και αναβαθμίζει αρκετά συστήματα που είχε αποσύρει από ενεργό υπηρεσία το 2006, ανάμεσα τους τα Α/Κ Α/Α συστήματα M163 Vulcan Air Defense System (VADS) και το αναβαθμισμένο έκδοχο “Machbet” εξοπλισμένο με τετραπλό εκτοξευτή βλημάτων FIM-92 Stinger.
Τα υπό επαναφορά συστήματα αναμένεται να αναπτυχθούν για την άμυνα βάσεων και ευαίσθητων εγκαταστάσεων στο Βόρειο Ισραήλ ως αντίμετρο στα “kamikaze drones” της Χεζμπολλάχ καθώς και σε ρόλο Εγγύς Α/Α προστασίας Τ/Θ και Μ/Κ σχηματισμών, συγκροτημάτων και μονάδων σε περίπτωση χερσαίων επιχειρήσεων στον Νότιο Λίβανο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επίρρωση της θέσης που έχουμε εκφράσει πολλάκις μέσω της αρθρογραφίας μας περί αναγκαιότητας αξιοποίησης παλιότερου αλλά λειτουργικά και επιχειρησιακά χρήσιμου υλικού και της ανάγκης επιμελούς εκσυγχρονισμού του.
Για την ιστορία το 1991-92 μας είχαν προσφερθεί 350 M163 από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού. Η πρόταση είχε τότε απορριφθεί όπως και αντίστοιχες για την απόκτηση 120 ZSU-23-4 Shilka από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας την ίδια περίοδο και 24-36 σε πρώτη φάση μεταχειρισμένων Gepard από τη Γερμανία το 2000. Για να μην αναφέρουμε την πρόταση εκσυγχονισμού το 1988 των 101 Μ-42 Duster των 40 χλστ που διατηρούσε σε υπηρεσία ο Ε.Σ και την πρόταση της ΕΛΒΟ για την προμήθεια αρχικά 50 S-30 (πύργος Wildcat σε πήγμα “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” ή άλλου οχήματος) το 1996.
Ο Ε.Σ φαίνεται να μην πιστεύει ιδιαίτερα στο συμβατικό Α/Α πυροβολικό, θέση που χρήζει άμεσης αναθεώρησης υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα διεθνώς.