Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΓΕΕΘΑ για την νέα στολή παραλλαγής των Ειδικών Δυνάμεων (και περαιτέρω του ΕΣ) δείχνουν μιά βελτίωση της χρωματικής σύνθεσης εν σχέση με την καθιερωμένη στολή παραλλαγής.
Η νέα στολή θυμίζει την χρωματική σύνθεση των πρώτων στολών των Καταδρομών, όπου τα γαιώδη χρώματα υπερτερούσαν των πράσινων λωρίδων, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό καμουφλάζ σε συνδυασμό με το διασπαστικό σχέδιο “σαύρας” (lizard) το οποίο βασίστηκε στο γαλλικό σχέδιο παραλλαγής “σαύρας” TAP 47/52. Το υφιστάμενο σχέδιο παραλλαγής, έχει πρασινωπό φόντο με αποτέλεσμα η στολή να εμφανίζει ένα πράσινο σύνολο, σε μία χώρα όπου το έδαφος είναι κυρίως γυμνό από δάση και πυκνή βλάστηση.
Η έμφαση στα γαιώδη χρώματα και ο πιό ανοικτός τόνος τους προβάλλει έντονα τις πράσινες λωρίδες, δίνοντας στην παραλλαγή μία έντονη διασπαστική εικόνα, που θυμίζει εκείνη της παραλλαγής “λωρίδων τίγρης” (tiger stripe) του Νοτιοβιετναμέζικου στρατού την εποχή του πολέμου στην Νοτιοανατολική Ασία. Οι σκοτεινές λωρίδες τίγρης όντως διασπούν το σχήμα, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές την νύκτα, όπου κυριαρχούν οι σκιές.
Η κατασκευή της στολής ανατέθηκε στην εταιρεία Σιαμίδης ΑΕ, η οποία σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ έχει δώσει έμφαση στην ποιότητα και τα ειδικά χαρακτηριστικά των υφασμάτων.
Η νέα στολή περιλαμβάνει χιτώνιο, περισκελίδα και μπλούζα μάχης (combat shirt).
- Το σχέδιο παραλλαγής παραμένει ίδιο αλλά με «ένταση» των χρωμάτων κατά τι πιο «ανοιχτή» (το γαιώδες επικρατεί σε σχέση με το πράσινο).
- Αντιπυρικό ύφασμα με παράλληλη δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR).
- Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, ανθεκτικότητας, αδιαβροχοποίησης και εργονομίας.
Οι σύγχρονες στολές μάχης πετυχαίνουν ταχύτερο στέγνωμα και μεγαλύτερη αντοχή χάρις στην μείξη βαμβακερών και συνθετικών ινών. Συνήθως η αναλογία είναι 50/50, αλλά μπορεί και να αυξηθεί στο 40/60 υπέρ των συνθετικών ινών. Οι συνθετικές ίνες δεν είναι πλέον πολυεστέρας, αλλά πολυαμίδιο, το οποίο δεν λιώνει όταν έρθει σε επαφή με υψηλή θερμοκρασία, και έτσι δεν προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα. Δεν έχει ανακοινωθεί η αναλογία στην νέα ελληνική στολή.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μία εποχή που επικρατούν οι “ψηφιακές” παραλλαγές, η ελληνική παραμένει στα παλαιά πρότυπα. Με τον όρο “ψηφιακές” εννοούνται δύο τύπων στολές: οι έχουσες σχέδιο παραλλαγής με ψηφίδες, και αυτές που έχουν σχεδιαστεί ψηφιακά, όχι απαραίτητα με ψηφίδες, όπως π.χ. η επικρατούσα στο ΝΑΤΟ Multicam. Η αλήθεια είναι ότι η ψηφιδωτή στολή των Αμερικανών Πεζοναυτών είναι η πλέον αποτελεσματική, όπως έχουν αποδείξει δοκιμές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Αμερικανικός στρατός προτίμησε την Multicam για λόγους “διάκρισης” από τους Πεζοναύτες, ένα μάλλον παιδαριώδες κριτήριο από στρατηγούς… παρελάσεων.
Ο Βρετανικός στρατός επέλεξε την Multicam αλλά σε μία “πρασινότερη” έκδοση, που θα ταίριαζε με το ελληνικό περιβάλλον.
Η διακριτότητα φίλου – εχθρού από την στολή είναι κριτήριο από την εποχή του… Ναπολέοντα, και σίγουρα δεν είναι πάντα εις όφελος των φίλιων δυνάμεων. Ιδιαίτερα δε των Ειδικών Δυνάμεων. Η καθυστέρηση στην αναγνώριση της ταυτότητας από τον εχθρό μπορεί να δώσει στο φίλιο προσωπικό πολύτιμα δευτερόλεπτα για να αντιδράσει. Και αυτό είναι βασικό στις Ειδικές Δυνάμεις, που βασίζονται στον αιφνιδιασμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ τακτικών στρατευμάτων έδειξε ότι τελικά η αναγνώριση φίλου – εχθρού έχει καταντήσει μία χοντροκομμένη διαδικασία που βασίζεται σε φαρδιές ταινίες χρώματος, που τυλίγονται σε κράνη, χέρια και πόδια, ανεξαρτήτως στολών.
Η δε προσπάθεια μείωσης του υπέρυθρου ίχνους της στολής είναι θεμιτή αλλά όπως έχει αποδειχθεί στην μάχη σε μικρό ποσοστό αποδοτική απέναντι σε ενισχυτές φωτός, και καθόλου αποτελεσματική σε θερμικές διόπτρες που κυριαρχούν στο πεδίο της μάχης. Απέναντι σε ενισχυτές φωτός καλύτερη λύση θα ήταν να υιοθετείται παραλλαγή με τεχνητή και φυσική βλάστηση, όπως την ημέρα.