Με αφορμή μία παρουσίαση σε βίντεο από το κανάλι του YouTube Greek Army Trainer του εκπαιδευτικού σκοπευτικού συστήματος ATS-19, δημοσιεύουμε το άρθρο για το σύστημα που είχε δημοσιευθεί στην ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ Νο72.
Ο ρεαλισμός στην εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων, απετέλεσε και αποτελεί, ζητούμενο για τους σύγχρονους στρατούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις περισσότερες χώρες η χρήση της νέας τεχνολογίας έχει δώσει λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα σε ικανοποιητικό ποσοστό. Οι εξομοιωτές που υπάρχουν σε αεροπορία, ναυτικό, τεθωρακισμένα και αλλού παρέχουν στους εκπαιδευόμενους μια σχεδόν άμεση επαφή με τις καταστάσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Στις μονάδες πεζικού, στις Ειδικές Δυνάμεις και γενικότερα στην εκπαίδευση του μαχητή πέρα από τις τεχνικές, τις βολές με πραγματικά πυρά (σκοποβολή επί της ουσίας), τη φυσική κατάσταση και τα σχέδια μάχης υπάρχει πεδίο ανάπτυξης και κυρίως στη χώρα μας, που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των μονάδων.
Η αρχή…
Το σύστημα ATS-19 (Advanced Targeting System – 19), που αναπτύχθηκε από τον Εθνοφύλακα Χαράλαμπο Αμπρικίδη, στη Δράμα, αποτελεί ίσως τη λύση στα κενά που έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς τόσο από εκπαιδευτές, όσο και από εκπαιδευόμενους στην εκπαίδευση σε Μάχη Εγγύς Απόστασης. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικών στόχων με πολλαπλές δυνατότητες το οποίο συνοδεύεται από έναν αριθμό όπλων Αirsoft, που χρησιμοποιεί το οικείο τάγμα για την εκπαίδευσή του.
Μέσα στο 2019 υπήρξε πρόταση από Εθνοφύλακες για την προμήθεια ικανού αριθμού όπλων τύπου Αirsoft, πανομοιότυπα με τα πραγματικά τυφέκια G3A3 και G3A4 του ΕΣ. Ο λόγος ήταν ότι με τα όπλα Airsoft θα μπορούσε να διεξαχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο ρεαλιστική εκπαίδευση στα πλαίσια αντικείμενων που ενέχουν Μάχη Εγγύς Απόστασης (CQB), όπως “Επιχειρήσεις σε Κατοικημένους Τόπους” και “Εκκαθάριση Οικίας”. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και στη συνέχεια με τη συνδρομή των Εθνοφυλάκων, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκε η σχετική προμήθεια του οπλισμού εξομοίωσης. Η πρώτη χρήση των όπλων Αirsoft έγινε σε άσκηση σε συγκεκριμένο χώρο που είχε ως αντικείμενο την διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους.
Το επόμενο βήμα, μετά από τις πρώτες χρήσεις των όπλων Αirsoft, ήταν η όσο το δυνατόν βέλτιστη αξιοποίησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε η ιδέα για την προμήθεια ηλεκτρονικών στόχων (στόχοι που εμφανίζονται με τηλεχειρισμό και πέφτουν όταν βληθούν), ανάλογων με τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές και αστυνομικές Ειδικές Δυνάμεις σε πολλούς στρατούς του ΝΑΤΟ και όχι μόνο.
Το κόστος ικανού αριθμού στόχων ήταν απαγορευτικό. Αυτό όμως τελικά δεν απετέλεσε ανασταλτικό παράγοντα καθώς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε η ιδέα κατασκευής ανάλογου συστήματος από τον Χαράλαμπο Αμπρικίδη. Ο ίδιος σχεδίασε και στη συνέχεια υλοποίησε το σύστημα ηλεκτρονικών στόχων που έλαβε το όνομα ATS-19. Αρχικά η ιδέα υλοποιήθηκε με απλά υλικά, αλλά στη συνέχεια έγινε χρήση σύγχρονων μέσων, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ανάλογα συστήματα βιομηχανικής παραγωγής.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το ATS-19 βασίζεται σε έναν από τους σύγχρονους μικροελεγκτές (ESP32, STM32 κ.λπ.) που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο στόχος αρχικά αποτελείτο από δύο “πλαστικές” πλάκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες και μικροί φωτεινοί σηματοδότες (LED), οι οποίοι μπορούν να μεταβάλουν το χρωματισμό τους όταν ο στόχος βάλλεται. Μέσω ενός ασύρματου δικτύου τα αποτελέσματα μεταδίδονται σε ένα κέντρο ελέγχου (φορητό χειριστήριο). Το κέντρο, το οποίο και αυτό είναι κατασκευασμένο από τον κ. Αμπρικίδη, καταγράφει τις βολές και εμφανίζει σε οθόνη μία σειρά από τα στοιχεία των βολών.
Ο αρχικός σχεδιασμός και η υλοποίηση του κέντρου ελέγχου ήταν να κατασκευαστεί με απλά υλικά. Στη συνέχεια όμως και καθώς υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε ανασχεδιασμός του κέντρου και κατασκευή του σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Ο στόχος στηρίζεται πάνω σε έναν ελαφρύ τρίποδα, όμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι για τη στήριξη των μηχανών τους. Οι βραχίονες των βάσεων είναι εν μέρει επικαλυμμένοι με αφρώδες υλικό. Η επένδυση αυτή αποτρέπει τον “τραυματισμό” των αλουμινένιων μερών όταν δέχονται βολές από τα όπλα Αirsoft.
Το σύστημα μεταφοράς του ATS-19 κατά τις μετακινήσεις προς το πεδίο βολής και τον χώρο των ασκήσεων είναι επίσης ιδιοκατασκευή. Ο Χαράλαμπος Αμπρικίδης έχει κατασκευάσει μία σειρά από ξύλινα κιβώτια τα οποία έχουν επενδυθεί εσωτερικά με μαλακό αφρώδες υλικό, το οποίο όμως δεν επιτρέπει τη μετακίνηση των εξαρτημάτων όταν τοποθετηθούν εντός αυτού. Παράλληλα, για τα πιο ευαίσθητα τμήματα του συστήματος, έχει γίνει προμήθεια πλαστικής άθραυστης βαλίτσας μεταφοράς η οποία και αυτή είναι εσωτερικά επενδυμένη με υλικό ανάλογο των ξύλινων κιβωτίων.
Μιλώντας στο περιοδικό “Κ&Α”, ο δημιουργός του συστήματος ATS-19, Χαράλαμπος Αμπρικίδης, σημείωσε πως: “Τα πάντα για το συγκεκριμένο σύστημα ξεκίνησαν από μία ανάρτηση ενός φίλου που είδα στο Facebook. Την επόμενη μέρα της δημοσίευσης, στις 20 Νοεμβρίου 2019, έκανα κάτι πρόχειρο, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι και η… 1η έκδοση. Η ιδέα μου άρεσε και έτσι πήρα ας πούμε το ”ΟΚ” για να φτιάξω κάποια κομμάτια, αλλά δεν ησύχασα…”.
“Στις 12 Ιανουαρίου 2020, σε μία συγκέντρωση φίλων, παρουσιάστηκε η 3η λειτουργική έκδοση του στόχου.Στις 19 Ιανουαρίου 2020 είχαμε έτοιμους τέσσερις στόχους της 4ης έκδοσης. Από εκεί και πέρα μπήκαν οι τρίποδες, τα προστατευτικά στους στόχους και κάποιες άλλες βελτιώσεις”.
“Ο Covid-19 μας καθυστέρησε αρχικά λίγο τα σχέδια και τις εργασίες αλλά η προσπάθεια μας δεν σταμάτησε…. Αντιθέτως μας έδωσε χρόνο για να βελτιώσουμε το σύστημα, να δούμε νέες προσθήκες στα σενάρια, να εξετάσουμε νέα υλικά και γενικότερα να κάνουμε βελτιώσεις, καθώς είχαμε πλέον χρόνο. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι πως κατάφερα να προσθέσω εκατοστά του δευτερολέπτου στις μετρήσεις του χρόνου απόκρισης και ταυτόχρονα να προσθέσω μετρητές βολών για κάθε στόχο”.
Μάλιστα ο κ. Αμπρικίδης δεν σταμάτησε να εργάζεται ούτε στην περίοδο των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου του 2020. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2021 έκανε επιπλέον βελτιώσεις και αλλαγές στο σύστημα ATS-19… Πρόσθεσε μεγαλύτερη οθόνη στο κέντρο ελέγχου στόχων, η οποία είχε περισσότερες ενδείξεις από την προηγούμενη και δίνει αυτοματοποιημένα τη δυνατότητα ένδειξης συνολικά των βολών, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα συγκεντρωτικής εικόνας. Παράλληλα προστέθηκε ένα νέο σενάριο, το οποίο προβλέπει την ενεργοποίηση των στόχων με τυχαία σειρά και φυσικά τη μέτρηση του χρόνου απόκρισης, του καλύτερου χρόνου, και του μέσου όρου απόκρισης, δίνοντας έτσι επιπλέον δυνατότητες άσκησης στον εκπαιδευόμενο.
Το σύστημα ATS-19 αυτή τη στιγμή αριθμεί οκτώ στόχους και άλλοι οκτώ βρίσκονται υπό κατασκευή. Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση διότι, όπως λέει ο κ. Αμπρικίδης, “όλοι ξέρουμε πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, και αναλύοντας αυτήν την πολυχρησιμοποιούμενη φράση του θυμόσοφου Ελληνικού λαού “στο συγκεκριμένο σύστημα έτσι όπως είναι δομημένο, μπορούμε να προσθέσουμε πάνω από 3.000 στόχους με έναν απεριόριστο αριθμό σεναρίων καθώς οι δυνατότητες του δικτιού είναι πολλές και ποικίλουν”.
Τα όπλα Αirsoft και το ATS-19
Το σύστημα ATS-19 αναπτύχθηκε και βρήκε εφαρμογή από τη στιγμή που όπως προαναφέρθηκε στο οικείο Τάγμα Εθνοφυλακής εντάχθηκε ο σχεδιασμός οπλισμού Αirsoft με πιστά αντίγραφα τυφεκίων τύπου G3A3 και G3A4 καθώς και πιστολιών Μ1911, από τον Οκτώβριο του έτους 2019. Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο εντάχθηκε και το σύστημα Advanced Targeting System – 19. Τα δύο συγκεκριμένα συστήματα αποκτήθηκαν με την οικονομική συμμετοχή όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων.
Ο εθελοντισμός και η αυτοθυσία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας των ατόμων που είναι ενταγμένα στα τάγματα Εθνοφυλακής. Σε συνδυασμό με το φιλότιμο και τη φιλοπατρία του Έλληνα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Εθνοφύλακες του ΤΕΘ Δράμας έκαναν, θα μπορούσε να πει κάποιος, ένα μικρό θαύμα. Με ελάχιστα μέσα, με μικρό αναλογικά κόστος – το μέρος του οποίου καλύφθηκε από τις μικρές συνδρομές των εθνοφυλάκων με αντάλλαγμα ένα απλό ξύλινο μπρελόκ – κατασκευάστηκαν επιπλέον έξυπνα μέσα χάρη στον κ. Χαράλαμπο Αμπρικίδη, που αφιέρωσε τεράστιο αριθμό εργατοωρών και προσωπικό χρόνο για να πετύχει το άριστο αποτέλεσμα…
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνδυασμός των δύο συστημάτων εκπαίδευσης έχει αποσπάσει σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαιτέρως θετικά σχόλια από υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Στρατού οι οποίοι είδαν από κοντά τις δυνατότητές του.
Συμπερασματικά
Η εκπαίδευση μέσω της αεροσφαίρισης (της χρήσης δηλαδή οπλισμού Αirsoft), θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες εκπαίδευσης των στρατιωτικών (και όχι μόνο) μονάδων καθώς είναι εφαρμόσιμο στο μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ο αντίπαλος στην εκπαίδευση θα έχει πλέον σάρκα και οστά, θα επιτίθεται, θα αμύνεται και θα δημιουργεί όλες τις απαραίτητες καταστάσεις για την επαύξηση του ρεαλισμού και της μαχητικής ικανότητας των μονάδων.
Πηγαίνοντας ένα επίπεδο παραπάνω ακόμη, και για την παρεχόμενη εκπαίδευση των ενεργών Μονάδων, ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές :
- Δημιουργία ικανών μαχητών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, κυρίως των Οπλιτών θητείας ώστε αυτοί να αποδοθούν κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην εφεδρεία.
- Βελτίωση της σκοπευτικής και μαχητικής ικανότητας του προσωπικού (στελεχών και Οπλιτών θητείας).
- Ανάπτυξη συνεκτικών δεσμών εντός των οργανικών Τμημάτων και τη βελτίωση της δυνατότητας ενάσκησης της διοίκησης αυτών.
- Άμεσος έλεγχος των αποτελεσμάτων και της αποδοτικότητας της εκάστοτε διεξαχθείσας εκπαίδευσης.
- Μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων λόγω της μείωσης των δαπανών προμήθειας πυρομαχικών.
Η προσπάθεια του ΤΕΘ Δράμας και η ιδιωτική πρωτοβουλία Εφέδρων φαίνεται να οδηγούν εξελίξεις στην εκπαίδευση της Εφεδρείας και ίσως προκαλέσει και σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση των κληρωτών του ΕΣ.