Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς
Mengia Innovative Technologies: Η εταιρία αυτή έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο της άμυνας, συνεργαζόμενη με τις Ένοπλες Δυνάμεις και πραγματοποιώντας ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, στον τομέα της σχεδίασης προϊόντων αξιοποιεί στο έπακρο τα πλέον σύγχρονα μέσα ώστε να προτείνει λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του εκάστοτε κύριου συστήματος για το οποίο προσδιορίζονται, δημιουργώντας πρώτα ένα πιστό ψηφιακό είδωλό του. Επιπλέον, πρωτοπορεί στην κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων σε τρισδιάστατο εκτυπωτή έχοντας προβεί στην εισαγωγή του καλύτερου σχετικού εξοπλισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
ACS Armoured Car Systems: Στο stand της εταιρίας παρουσιαζόταν το ΕΝΟΚ ΑΒ με εκτοξευτή Α/Τ Κ/Β Spike LR2, δηλαδή σε διαμόρφωση παρόμοια με αυτή που έχει ήδη προμηθευθεί η Εθνική Φρουρά της Κύπρου – η μόνη διαφορά με τα οχήματα της ΕΦ ήταν η ελαφρώς νεώτερη έκδοση του βασικού οχήματος στο σύστημα που επιδείχθηκε στην DEFEA 2025 (G 464, αντί του G 461 της ΕΦ).

Arquus: Πλέον μέλος του ομίλου John Cockerill με έδρα το Βέλγιο, η εταιρία έφερε ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο Sherpa Station Wagon, το οποίο έφερε τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού Hornet T1 με ένα βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ και τελευταίας γενιάς Α/Τ Κ/Β MBDA Akeron MP. Το συγκεκριμένο αντιαρματικό σύστημα έχει ήδη αποκτήσει η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο συμπληρωματικά προς τα Spike που επίσης παρέλαβε πρόσφατα.

Η Cockerill ενδιαφέρεται επίσης για τον πιθανό εκσυγχρονισμό αρμάτων Leopard 1A5 του ΕΣ, προτείνοντας την αντικατάσταση του υφιστάμενου πύργου με τον δικό της 3105. Στη σχετική αφίσα περιλαμβάνονταν και φωτογραφίες από δοκιμές βολών του πρωτοτύπου, ψηφιακά επεξεργασμένες ώστε να απεικονίζουν το αναβαθμισμένο άρμα με ελληνικά χρώματα. Τα στελέχη της συμπεριλαμβάνουν στα υπέρ της πρότασης αυτής την δυνατότητα ο νέος πύργος να παρέχει υψηλότερου επιπέδου προστασία με χαμηλότερο βάρος σε σχέση με τον ήδη υφιστάμενο, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησαν ότι θεωρητικά είναι δυνατή η χρήση στον 3105 του πυροβόλου L7, αλλά θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός βολών για την πιστοποίηση του τελευταίου και τη ρύθμιση του συστήματος ελέγχου πυρός.

Ενδιαφέρον επιπλέον υπάρχει και για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών ΤΟΜΠ Μ113. Στο περίπτερο του ομίλου υπήρχε και αφίσα με καλλιτεχνική απεικόνιση Μ113 που φέρει τον (προαιρετικά επανδρωμένο) πύργο John Cockerill 1030, ενώ όσον αφορά τη δυνατότητα υποστήριξης του τύπου γινόταν μνεία στη μετατροπή πρώην ιταλικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων SIDAM 25 σε απλά ΤΟΜΠ Μ113Α1 που έγινε για λογαριασμό της Ουκρανίας.
Όσον δε αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης αριθμού ελαφρών τροχοφόρων τεθωρακισμένων VBL στο επίπεδο Ultima, ουδέν νεώτερον…
Intermat: Η εταιρία, που ως γνωστόν ειδικεύεται σε βαφές και επικαλύψεις ελάττωσης του ίχνους προσωπικού, μέσων και εγκαταστάσεων στο υπέρυθρο φάσμα, ήδη έχει συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, έχει ήδη σημειώσει αξιόλογες εξαγωγικές επιτυχίες, ενώ αναμένεται και σειρά επαφών με τον Ελληνικό Στρατό για διερεύνηση προοπτικών συνεργασίας.
EDePro: Για δεύτερη φορά στη DEFEA μετά το 2021, η σερβική εταιρία προωθούσε μικρούς στροβιλοκινητήρες για ΜΕΑ/Φ, ιπτάμενους στόχους και βλήματα αεροδυναμικής πλεύσης, καθώς και τη γκάμα ρουκετών πυροβολικού που προσφέρει, με ιδιαίτερη έμφαση στις συμβατές με εκτοξευτές τύπου Grad ρουκέτες της σειράς G-2000 των 122 χιλιοστών. Οι τελευταίες είναι διαθέσιμες σε διάφορες εκδόσεις με βεληνεκή που κυμαίνονται από 19 έως και 46 χιλιόμετρα*. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, στα πλαίσια της έκθεσης αναμενόταν συνέχιση των σχετικών επαφών με των ΕΣ.
*G-2000P+ 19 χμ, G-2000P 20 χμ, G-2000 40 χμ, G-2000SH 40 χμ, G-2000SL+ 41 χμ & G-2000SL 46 χμ.

Excalibur Army: Σε άμεση συνάρτηση με τα περί ρουκετών των 122, η τσεχική εταιρία έφερε ένα πλήρες όχημα RM-70 Vampire με θωρακισμένη καμπίνα, προφανώς ελπίζοντας σε αναβίωση του ενδιαφέροντος του ΕΣ για την αναβάθμιση των ήδη διαθέσιμων ΠΕΠ RM-70 που βασίζονται σε όχημα Tatra T813. Η πρόταση της ΕΑ συμπεριλαμβάνει μεταμόσχευση του εκτοξευτή 40 σωλήνων και του συστήματος επαναγέμισης σε νέας κατασκευής όχημα Tatra T815-7. Τονίσθηκε δε ότι η εταιρία μπορεί να αναλάβει και τη συντήρηση των ως άνω υποσυστημάτων, ενώ, αν ζητηθεί, μπορεί να προσαρμόσει την υφιστάμενη στα RM-70 θυρίδα αρχηγού πληρώματος με τη βάση για το πολυβόλο εγγύς άμυνας επί της νέας θωρακισμένης καμπίνας. Αν το επιθυμεί ο χρήστης, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης νέου, σύγχρονου, συστήματος ελέγχου πυρός.
Hanwha Defense: Χαμηλών τόνων η παρουσία της νοτιοκορεατικής εταιρίας, με έμφαση κυρίως στα τεθωρακισμένα οχήματα που παράγει, με προεξάρχον το δημοφιλές στη διεθνή αγορά αυτοκινούμενο πυροβόλο Κ9.
Diehl Defense: Η εταιρία έριξε το βάρος στην προώθηση συστημάτων αεράμυνας (IRIS-T-SLM) και ολοκληρωμένων συστημάτων κατά ΜΕΑ/Φ (C-UAS).
Dynamit Nobel Defense: Πέραν των γνωστών πλέον αντιαρματικών εκτοξευτών που πωλεί η εταιρία, παρουσίαζε και την ERA για άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που παράγει και έχει δοκιμασθεί επιχειρησιακά (ΑΜΧ-56 Leclerc των ΗΑΕ στην Υεμένη). Ήδη αναπτύσσεται βελτιωμένη έκδοση με δυνατότητα προστασίας από δίδυμες εν σειρά κεφαλές βαρέων Α/Τ συστημάτων.
Όμιλος Kalyani: Από την Ινδία, η Bharat Forge, εταιρία-μέλος του ομίλου, προωθούσε τα τροχοφόρα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού που έχει αναπτύξει, το MArG (155 χιλιοστών, 39 και 45 διαμετρημάτων), που ήδη εξάγεται στην Αρμενία και το ελαφρύ Garuda 105, κατάλληλο για ορεινές, αερομεταφερόμενες και γενικά ταχείας ανάπτυξης δυνάμεις.
KNDS: Η γαλλογερμανική κοινοπραξία και στη διοργάνωση αυτή επέδειξε αρκετή αυτοσυγκράτηση, προτιμώντας να επικεντρωθεί σε καθιερωμένα προϊόντα (PzH 2000) και στην συντηρητικότερη εξέλιξη του Leopard 2 (Α7/Α8). Τα πιο μεγαλόπνοα και «διαστημικής» τεχνολογίας σχέδιά της αντιπροσωπεύονταν από μια αφίσα του Leopard 2А-RC 3.0.

KNDS–METLEN: Η παρουσία του Leopard 2HEL από τη μια μεριά υπενθύμιζε τη συμμετοχή της METLEN στα προγράμματα αμυντικής θωράκισης της χώρας, ενώ από την άλλη το VBCI-2 Φιλοκτήτης αποτελεί την πρόταση της σύμπραξης των δυο κολοσσών για το μελλοντικό ΤΟΜΑ του ΕΣ. Το τελευταίο εντυπωσίαζε με τον όγκο του, μάλιστα ήδη απέκτησε το προσωνύμιο «πολυκατοικία» στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολλών, συμπεριλαμβανομένων και αμυντικών συντακτών. Πέραν του «αιρετικού» της πρότασης, με δεδομένη την ορθή προτίμηση του ΕΣ σε ερπυστριοφόρα οχήματα, δεν μπορεί παρά να σχολιασθεί δυσμενώς η επιλογή της διαμόρφωσης του συγκεκριμένου οχήματος, ακόμα και σε απευθείας σύγκριση με τα ήδη χρησιμοποιούμενα από το γαλλικό στρατό VBCI. Τα τελευταία, με βάρος μάχης 28,5 τόνων φέρουν τον ελαφρύτερο και με κάλαθο εντός του διαμερίσματος μάχης πύργο ενός ατόμου Dragar, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερο κέντρο βάρους από τον 32 τόνων Φιλοκτήτη που φέρει μη επανδρωμένο πύργο Τ40, ο οποίος βρίσκεται εξ ολοκλήρου άνω της οροφής του οχήματος, μειώνοντας την ευστάθειά του, ειδικά αν ληφθεί υπόψη και το μικρότερο πλάτος του σε σύγκριση, λ.χ., με το Lynx, ουσιαστικά εκμηδενίζοντας το πλεονέκτημα του εξαιρετικού οπλισμού του.

Rafael & Plasan: Για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αναβάθμισης ΤΟΜΠ Μ113, παρουσιάσθηκε μια πρόταση των δυο αυτών ισραηλινών εταιριών, με σταθμό οπλισμού Mini Samson (M230 & Spike LR2 – για τα τελευταία, αν επιλεγούν, είναι σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή της EuroSpike) της πρώτης και πρόσθετη θωράκιση της δεύτερης. Στο εσωτερικό του οχήματος είχαν τοποθετηθεί σταθμοί εργασίας για τον αρχηγό πληρώματος και τον πυροβολητή, αλλά και νέες, σύγχρονης σχεδίασης, θέσεις επιβατών.

Rheinmetall Defense: Δυναμική ήταν και φέτος η παρουσία του γερμανικού κολοσσού, με «ναυαρχίδα», όπως και το 2023, το KF41 Lynx, το οποίο δεν χρειάζεται πλέον ιδιαίτερες συστάσεις. Κατά τα λοιπά, πέραν από τη μεγάλη γκάμα πυρομαχικών που παράγει, εξέθετε ένα φορτηγό MAN HX 6×6 με θωρακισμένη καμπίνα και το σύστημα αεράμυνας Skyranger 35. Ενδιαφέρον επίσης παρουσίαζε και ένα μικρό έκθεμα: ο ελαφρύς όλμος RSG60, που είναι κατάλληλος για χρήση και από συμβατικό πεζικό και από ειδικές δυνάμεις. Επιπλέον, σε μια οθόνη στο περίπτερο της εταιρίας προβαλλόταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο, με κύριο θέμα την αναβάθμιση αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Συγκεκριμένα, για τα Leopard 2A4, η Rheinmetall προτείνει την αντικατάσταση της πεπαλαιωμένης θερμικής κάμερας Zeiss WBG-X με την νέας τεχνολογίας Saphir X και παράλληλα τόνιζε τη δυνατότητα αντικατάστασης της WBG-X των Marder 1A3 από τη Saphir 2.6, ακόμα και σε εγκαταστάσεις του ΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επιλογής του Lynx ως το νέο ΤΟΜΑ του ΕΣ, υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης επιπλέον μεταχειρισμένων Marder 1A3 και αναβάθμισης αυτών.

EODH: Δεν θα ήταν υπερβολή αν θα λέγαμε ότι η εταιρία αυτή έκλεψε τις εντυπώσεις στη φετινή διοργάνωση. Σε συζητήσεις με στελέχη της τονίσθηκε ότι η θυγατρική της EODH Dynamics φιλοδοξεί να καταστεί παραγωγικό κέντρο εφάμιλλο του 304 ΠΕΒ στον καιρό της ακμής του. Το κύριο έκθεμα στο περίπτερό της ήταν ένα ΤΟΜΠ Λεωνίδας 2 με το κυπριακής προέλευσης σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου RF Hunter και τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού της Valhalla Turrets. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα παράπονα, κυρίως σχετικά με τη συμπεριφορά του ΓΕΣ (και κατά προέκταση του ΥΕΘΑ) απέναντι στην εταιρία: Αν και η προσωρινή παραχώρηση οχημάτων προς επίδειξη των προϊόντων της εταιρίας είχε ζητηθεί έγκαιρα, τελικά δόθηκε μόνον το προαναφερθέν Λεωνίδας, και αυτό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ως εκ τούτου, δεν κατέστη δυνατό να τοποθετηθεί σε αυτό, έστω προς επίδειξη διαμόρφωσης, συλλογή πρόσθετης θωράκισης, ούτε να επιδειχθεί ενδεικτική διαμόρφωση αναβαθμισμένου Μ113 και Leopard 1Α5 – για το τελευταίο επιδείχθηκε η συλλογή πρόσθετης θωράκισης επί τοιχογραφίας σε κλίμακα 1/1 και χωριστά τα τεμάχια μετωπικής θωράκισης του πύργου. Αν υπήρχε πραγματικό όχημα, σίγουρα θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό και οπωσδήποτε πιο κατατοπιστικό για τους επισκέπτες.

Πέραν αυτών επιδείχθηκαν τα απάρτια αναβάθμισης κινηματικών επιδόσεων για υφιστάμενα οχήματα (κινητήρας και σύστημα μετάδοσης) που προτείνει η εταιρία, ενώ πλέον της σλοβακικής Valhalla Turrets η EODH έχει αναλάβει και την αντιπροσωπεία της αυστραλιανής EOS (επιδείχθηκαν οι τηλεχειριζόμενοι σταθμοί οπλισμού R400 και R800), που διευρύνει τις επιλογές του τελικού χρήστη – εν προκειμένων του ΕΣ – ως προς τη διαμόρφωση οπλισμού αναβαθμισμένων και όχι μόνον οχημάτων.

Αμερικανικός Στρατός: Προφανώς οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα να αποφασισθεί η αναβάθμιση των Μ270 MLRS του ΕΣ στο επίπεδο Α2, καθώς παρουσίασαν έναν ΠΕΠ του τύπου. Επίσης εντυπωσιακό ήταν και το ΑΗ-64Ε Apache Guardian, με δεδομένη την προοπτική και απόκτησης νέων ελικοπτέρων του τύπου και αναβάθμισης των υφιστάμενων AH-64DHA. Το M1279 Utility (JLTV-UTL) ίσως υπονοούσε την πιθανότητα παραχώρησης αριθμού JLTV από τα αποθέματα του US Army.

Leonardo: Η παρουσία του AW139 υπενθυμίζει το ενδιαφέρον της εταιρίας για το πρόγραμμα αντικατάστασης των ΑΒ-205Α1 της Πολεμικής Αεροπορίας, πέραν της παραγγελίας 3 Ε/Π του τύπου για την Πολιτική Προστασία.
Deftech & Patria: Από τη Σλοβακία, παρουσιάσθηκε ένα ενδιαφέρον 4×4 MRAP, που αξιοποιεί μηχανικά μέρη του Ford F550, σε διαμόρφωση C-UAS με ραντάρ AESA AMMR και τηλεχειριζόμενο πύργο με πυροβόλο 25 mm Oerlikon KBA και κατευθυνόμενες ρουκέτες των 70mm. Το όχημα αυτό προωθούσε παράλληλα και η φινλανδική Patria, η οποία είχε φέρει και ένα τροχοφόρο ΤΟΜΠ 6×6, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα νέας κατασκευής σύγχρονο όχημα βασισμένο στην κλασική πλέον οικογένεια ΧΑ-180, ενώ έχει ήδη σημειώσει σημαντικές εμπορικές επιτυχίες.

Jinjia: Στο περίπτερο της κινεζικής εταιρίας το κύριο προϊόν που προωθείτο ήταν το αρθρωτό ερπυστριοφόρο όχημα παντοδαπού εδάφους και υψηλής ευκινησίας (και ίσως και το ταχύτερο στην κατηγορία του) Monitor Lizard. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση, με όχι αποκλειστικά στρατιωτικές εφαρμογές, καθώς διατίθενται και πολιτικές εκδόσεις, ιδιαίτερα για υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
WB Group: Για μια ακόμη φορά παρουσιάσθηκε το αναβαθμισμένο δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23-2 με δυνατότητα αντιμετώπισης και drones, ενώ επιδείχθηκε και μια πολωνική έκδοση του παλαίμαχου σοβιετικής σχεδίασης τετράκαννου περιστροφικού πολυβόλου ΥΑΚ-Β, αυτή τη φορά σε διαμέτρημα 12,7x99mm BMG και ηλεκτρικό σύστημα λειτουργίας.

Tata Advanced Systems: Το διαμόρφωσης 8×8 τροχοφόρο τεθωρακισμένο WhAP Kestrel επιδείχθηκε σε διαμόρφωση κινητού σταθμού ραντάρ – θα ήταν πιο εντυπωσιακό ως ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ – αλλά πάντως δείχνει ότι η ινδική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται.
BAE Systems: Για μια ακόμα φορά το κυρίαρχο έκθεμα του κολοσσού αυτού ήταν το CV90 Mk IV που προωθείται για τον ΕΣ, αλλά ενδιαφέρον παρουσίαζαν και τα υπό κλίμακα μοντέλα του αμφίβιου 8×8 τροχοφόρο τεθωρακισμένου ACV (βασίζεται στο SUPERAV της IVECO) που έχει επιλέξει το USMC προς αντικατάσταση των AAV-7A1 RAM/RS. Είχε παλαιότερα αναφερθεί ότι ο ΕΣ μπορεί να στραφεί προς αυτό μετά το ναυάγιο της προμήθειας μεταχειρισμένων AAV-7A1 RAM/RS.

Τα λοιπά: Η Volvo και η IVECO παρουσίασαν προτάσεις για οχήματα γενικής χρήσης προς αντικατάσταση των γερασμένων πλέον Steyr 680M/M3 Marathon.