Σε οργανωτική αναδιάρθρωση προχωρά η ΕΥΠ σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Υπ’ Αριθμ. 17 το οποίο κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 4/4/2024 και το οποίο μπορεί κανείς να το αναζητήσει στο παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2024/04/FEK-2024-Tefxos-A-00047-downloaded-12_04_2024-1.pdf
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, “οι αλλαγές στοχεύουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ικανότητας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων εσωτερικών δομών και την εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας”.
Σύμφωνα πάντα με την “Κ”, “ιδρύεται στα πρότυπα ξένων ομόλογων Υπηρεσιών, Διεύθυνση Επιχειρήσεων με κύριο ρόλο τη συλλογή, αξιοποίηση και την επεξεργασία πληροφοριών αποσκοπώντας στην αποτροπή απειλών κατά της εθνικής κυριαρχίας, στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, δημιουργείται ενιαία Διεύθυνση Ανάλυσης που θα εστιάσει στη διενέργεια εμπεριστατωμένης ανάλυσης πληροφοριών, χρησιμοποιώντας στοιχεία που προέρχονται από το ευρύ φάσμα υπηρεσιών της ΕΥΠ, καθώς και από συνεργαζόμενες Υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την παροχή κρίσιμων πληροφοριών και εκτιμήσεων στις αρμόδιες αρχές, για την καλύτερη αντιμετώπιση και την πρόληψη απειλών που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας.
Στοχεύοντας στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων της ΕΥΠ και στην αποφυγή του κατακερματισμού της πληροφορίας, προβλέπεται η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο αυτών Διευθύνσεων ώστε να αποτελέσουν ακρογωνιαίο λίθο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας.”
Πάνω σε αυτά έχουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις: ως Διεύθυνση Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, εννοείται η διεύθυνση εκείνη μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών ή Ασφαλείας που ασχολείται με δράσεις άλλες της συλλογής πληροφοριών. Η τελευταία είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Πληροφοριών η τύχη της οποίας, σύμφωνα με το νέο σχήμα, αγνοείται. Θα απορροφηθεί άραγε από την Διεύθυνση Επιχειρήσεων; Αν κάτι τέτοιο ισχύει προκύπτει εσφαλμένη θεώρηση της έννοιας των “επιχειρήσεων”.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Κ”, αποστολή της ΕΥΠ φέρεται να είναι “η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος”.
Κάποιες παρατηρήσεις επ’ αυτών των σημείων: η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος αποτελεί αποστολή της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας και δη του Τμήματος Προστασίας Πολιτεύματος. Δεν προκύπτει έτσι αδικαιολόγητη επικάλυψη αρμοδιοτήτων και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι σχετικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι; Αντίστοιχα αδικαιολόγητη είναι η εμμονή της αναθέσεως στην ΕΥΠ αποστολών έναντι της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αφήνοντας απ’ έξω την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, όπου η ΕΥΠ μπορεί και επιβάλλεται ασφαλώς να εμπλέκεται, η αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί αποστολή της Κρατικής Ασφάλειας. Η ΕΥΠ οφείλει να είναι προσηλωμένη στην εξασφάλιση και προστασία της Εθνικής Ασφαλείας, η εμπλοκή της σε επιχειρησιακά πάρεργα αναπόφευκτα θα απομειώσει την επιχειρησιακή της ικανότητα στην εις πέρας εξασφάλιση της κύριας αποστολής της.
Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια συνολική εν συντομία πρόταση για τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφαλείας θα είχαμε να πούμε να παρακάτω:
Προτείνουμε λοιπόν:
-την δημιουργία Υπουργείου Πληροφοριών και Ασφαλείας
-το «σπάσιμο» της ΕΥΠ σε δύο υπηρεσίες, με την μία να διατηρεί το ίδιο όνομα (ΕΥΠ) και να επικεντρώνεται σε αποστολές κατασκοπείας και γενικά επιχειρήσεων εξωτερικού
-η έτερα υπηρεσία που θα προκύψει μπορεί να ονομαστεί Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (ΥΠ.Ε.Α) και να επικεντρωθεί σε αποστολές αντικατασκοπείας και γενικά επιχειρήσεων εσωτερικού.
Μάλιστα στο οργανόγραμμα και των δύο Υπηρεσιών θα πρέπει να υπάρχουν, εκτός των άλλων, και Διευθύνσεις Επιχειρήσεων με διάθεση-εκτός των άλλων-ένοπλου τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων επιπέδου τουλάχιστον Λόχου με στρατιωτικό προσωπικό.
Οι δύο αυτές Υπηρεσίες θα υπάγονται στο προταθέν Υπουργείο Πληροφοριών και Ασφαλείας
-δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (ένα είδος ελληνικού FBI) υπό ένα Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας με στόχο την εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας (κρατική ασφάλεια, τρομοκρατία, πολιτικός και θρησκευτικές εξτρεμισμός κτλ) σε στρατηγικό επίπεδο.
-την ενίσχυση της Κρατικής Ασφάλειας σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο με την αναβάθμιση της σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης.
Προτείνεται η απόσπαση της συγκεκριμένης αποστολής από την ΕΛ.ΑΣ, η οποία θα περιοριστεί σε αποστολές Δημοσίας Ασφαλείας (από κοινού με το Λ.Σ) και η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας υπό τις (υπό πρόταση από τις γραμμές σχετικών άρθρων μας) Αστυφυλακή/Χωροφυλακή/Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή (για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελληνική Χωροφυλακή διέθετε μέχρι καταργήσεως της την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, αναβαθμισμένο πρόδρομο της σημερινής Κρατικής Ασφαλείας).
-την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Δημοσίας Ασφαλείας της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Δικαστικής Αστυνομίας σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης η οποία πρέπει να διευρύνει το δίκτυο πληροφοριοδοτών που διαθέτει ώστε, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ασφαλείας, να παρέχει επαρκή χαρτογράφηση των πιθανών εστιών απειλών κατά της δημόσιας και κρατικής υπόστασης και έγκαιρη προειδοποίηση για την πραγματοποίηση υπονομευτικών ενεργειών. Ήδη μια σχετική δυνατότητα υφίσταται, εκείνο που απομένει είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση της.
-σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων προτείνεται το ίδιο επιχειρησιακό σχήμα με δημιουργία Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενόπλων Δυνάμεων και Υπηρεσίας Ασφαλείας Ενόπλων Δυνάμεων για την στρατιωτική κατασκοπεία-αντικατασκοπεία αντίστοιχα.