Ένας μύθος λέει πως στην Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να κατασκευαστεί τίποτα. Αυτός ο, πολύ βολικός για κάποιους, μύθος καλλιεργήθηκε συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες σε βαθμό τέτοιο που έχει πλέον εμπεδωθεί και στην συνείδηση πολλών νεοελλήνων. Κι όμως…Υπήρξαν στο παρελθόν πολλές αξιόλογες προσπάθειες για την ανάπτυξη εγχώριων καινοτόμων λύσεων στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας που θα μπορούσαν να προσφέρουν εγχώρια προστιθέμενη αξία και απολαβές όχι μόνο στην Εθνική Άμυνα αλλά και στην Εθνική Οικονομία.
Από το παρόν άρθρο ξεκινούμε μια σειρά παρουσιάσεων τεχνολογικών επιτευγμάτων της ΕΑΒΙ τα οποία αν και άφησαν ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις κατά την παρουσίαση τους και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, εντούτοις δεν προχώρησαν στο στάδιο της υιοθέτησης τους από τις ΕΕΔ.
Ένα από αυτά είναι το σύστημα Η/Π DARE-J της εταιρείας ΕΠΟΣ Α.Ε.
Η εταιρεία ΕΠΟΣ Α.Ε. παρουσίασε τον Μάιο του 2011 στο ΓΕΕΘΑ το σύστημα επιτήρησης καταγραφής και παρεμβολής στρατιωτικών επικοινωνιών DARE-J.
Tο DARE-J είναι ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα ΣΗΕ/Τ που εκτελεί ανίχνευση και παρεμβολή στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών θεάτρου επιχειρήσεων (ESM/ECM). Το σύστημα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίον σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών εκπομπών όπως αναπήδησης συχνότητας (Frequency Hopping), διασκορπισμένου φάσματος (Spread Spectrum) και ριπής (Burst) σε κορεσμένα ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλοντα. Το σύστημα εντοπίζει και παρεμβάλλει frequency hopping ασυρμάτους με ρυθμούς αναπήδησης μεγαλύτερους των 2.000 hops/sec. Οι Ελληνικές Ε.Δ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το DARE-J για να επιτύχουν πλήρη κυριαρχία στο Η/Μ φάσμα στο χώρο του Αιγαίου και του Έβρου, εξασφαλίζοντας σοβαρό στρατηγικό πλεονέκτημα.
Οι βασικές λειτουργίες που παρέχει το σύστημα είναι:
- Επιτήρηση της Η/Μ δραστηριότητας στους γεωγραφικούς τομείς ενδιαφέροντος των Ε.Δ.
- Γεωγραφικός εντοπισμός των εχθρικών μέσων (αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πλοίων, τεθωρακισμένων, μονάδων πεζικού ) από τις τηλεπικοινωνιακές εκπομπές τους (φωνής και δεδομένων ).
- Υποκλοπή επικοινωνιών φωνής και δεδομένων.
- Παρεμβολή των εχθρικών επικοινωνιών στους γεωγραφικούς τομείς επιτήρησης του συστήματος
- Ταυτόχρονη προστασία (μη παρεμβολή) των φίλιων επικοινωνιών.
Να σημειωθεί πως το σύστημα έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί από τις ΕΕΔ. Η συνέχεια γνωστή: στο σύστημα δεν δόθηκε η παραμικρή σημασία από τα αρμόδια επιτελεία και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.
Αν το σύστημα το είχαν υπό παρακολούθηση από το ΓΕΣ θα μπορούσε σήμερα να επικαιροποιηθεί η ανάπτυξη του και να καλύψει τις ανάγκες των ΕΕΔ στο σύνολό τους. Θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει ένας πυρήνας ερευνητών για την εξέλιξη του αλλά το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ δεν έκαναν τίποτα και έτσι η προσπάθεια αυτή καταγράφεται ως απολεσθείσα ευκαιρία για την ΕΑΒΙ και τις ΕΕΔ.