Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς
Γενικά περί της έκθεσης: Η διοργάνωση κατά γενική ομολογία ήταν πολύ αναβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη του 2021, η οποία, ας μην ξεχνάμε, έγινε υπό τους περιορισμούς που επέβαλλε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Συμμετείχαν περισσότεροι εκθέτες, αν και ήταν αισθητή η απουσία ορισμένων, όπως για παράδειγμα των σερβικών εταιριών. Εντούτοις, οι συμμετοχές και οι επαφές μεταξύ εκθετών και επισκεπτών, μεταξύ των οποίων και πιθανών πελατών, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ενώ και οι εντυπώσεις όλων για την ποιότητα της διοργάνωσης ήταν θετικότατες. Η DEFEA έχει τη δυναμική να καταστεί σημαντικός κόμβος τόσο για κατασκευαστές όσο και για πιθανούς αγοραστές, δεδομένης και της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας μας. Η διοργανώτρια ROTA, όπως προέκυψε από κατ’ ιδίαν συζήτηση με στέλεχός της, εκτιμά δεόντως τις όποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις από συμμετέχοντες και επισκέπτες, ώστε στο μέλλον να προβεί στις μεγαλύτερες κατά το δυνατόν βελτιώσεις.
Rheinmetall KF41 Lynx: Δεδομένου ότι εκτός απροόπτου αυτό θα είναι το μελλοντικό ΤΟΜΑ του ΕΣ, και μάλιστα με σημαντική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα, δικαιολογημένα προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον. Το όχημα που παρουσιάσθηκε είναι αυτό που προ ολίγων μηνών επιδείχθηκε και στο ΓΕΣ, όσον δε αφορά τα χαρακτηριστικά του, αρκεί να αναφερθούν πρώτον η άνεση που παρέχει στο πλήρωμα και τους επιβάτες και δεύτερον οι πιθανές διαμορφώσεις οπλισμού που μπορεί να επιλέξει ο πελάτης – εκτέθηκε με πύργο Rheinmetall Lance με πυροβόλο ΜΚ 30-2 ΑΒΜ, συζυγές πολυβόλο RMG 7.62 με αυτόματη αλλαγή κάννης, δίδυμο εκτοξευτή Α/Τ Κ/Β Spike και βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ συνδυασμένο με το ανεξάρτητο περισκόπιο του αρχηγού (διαμόρφωση MSSA/Main Sensor Slaved Armament/Οπλισμός συζευγμένος σε κύριο αισθητήρα). Στελέχη της Rheinmetall δήλωσαν ότι η επιλογή επανδρωμένου πύργου ήταν συνειδητή, τονίζοντας την αυξημένη επίγνωση της τακτικής κατάστασης που καθιστά δυνατή η άμεση περιμετρική παρατήρηση του περιβάλλοντος χώρου ακόμα και χωρίς τη χρήση ηλεκτροοπτικών, απλά μέσω απλών περισκοπίων ή και από τις ανοικτές θυρίδες. Στα θετικά του οχήματος συγκαταλέγεται και η φορά ανοίγματος των θυρίδων οροφής του διαμερίσματος προσωπικού, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν υψηλό βαθμό ασφάλειας ακόμη και όταν ο πύργος κινείται, λειτουργώντας ως είδος ασπίδας μεταξύ των επιβατών και του πύργου.
Κατά τα λοιπά, επιβεβαιώθηκε ότι όντως είναι δυνατή η τοποθέτηση πύργου Lance στα ΤΟΜΑ Marder 1A3 σε περίπτωση που κάποια στιγμή αποφασισθεί αυτά να υποβληθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης (βλ. σχετικά τεύχος 81).
KNDS Leopard 2A7: Η κοινοπραξία KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems) έφερε ένα Leopard 2A7, το οποίο, αν και όχι της πιο πρόσφατης έκδοσης, επιτρέπει τουλάχιστον να διακριθούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά του, δεδομένης και της απόφασης για την αναβάθμιση της πλειοψηφίας τουλάχιστον των Leopard 2A4 που διαθέτει ο ΕΣ στο επίπεδο Α7. Το συγκεκριμένο όχημα δεν διαθέτει την ενισχυμένη θωράκιση οροφής των Leopard 2ΗΕL, αλλά κατά τ’ άλλα φέρει σύστημα κλιματισμού, βοηθητική μονάδα ισχύος 20 kW βασισμένη στον κινητήρα Steyr Motors M12 TCA UI και θερμική κάμερα ATTICA-GL ενσωματωμένη στο ανεξάρτητο πανοραμικό περισκόπιο του αρχηγού.
Leopard 2A4 με πρόσθετη θωράκιση ASPIS Modular NG-MBT της EODH: Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για την αναβάθμιση της προστασίας των παλαιότερων Leopard 2 που διαθέτει ο ΕΣ, αποτελούμενη από συνδυασμό παθητικής πρόσθετης θωράκισης, ERA, συστήματος αυτοπροστασίας (APS) με επιπλέον λειτουργία παραπλάνησης μη επανδωμένων αεροχημάτων και γρίλιας (slat armor). Το όχημα που παρουσιάσθηκε στην έκθεση ήταν ενδεικτικής διαμόρφωσης, όχι της σκοπούμενης τελικής, δεδομένης και της απαίτησης του Στρατού να επιστραφεί χωρίς να έχει υποστεί ουδεμία καθ’ οιονδήποτε τρόπο μόνιμη τροποποίηση. Από την πλευρά της EODH τονίσθηκε ότι κατεβλήθη κάθε προσπάθεια για μεγιστοποίηση της παρεχόμενης προστασίας, και μάλιστα αναφέρθηκε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία των αντιαρματικών πυρομαχικών οδηγούν με βεβαιότητα στην ελάττωση της αποτελεσματικότητας των κεκλιμένων τύπου σφήνας θωρακίσεων, καθιστώντας καλύτερη επιλογή αυτές που μεγιστοποιούν το αποτελεσματικό πάχος στη γραμμή θέας (line of sight thickness). Ειδικά για το Leopard 2A4 το πλέον τρωτό σημείο της πρόσοψης του πύργου, αυτό της θέσης του σκοπευτικού του πυροβολητή, μπορεί πλέον να πληγεί μόνο απευθείας από εμπρός, δεδομένου δε του σχετικά μικρού του μεγέθους τέτοια επιτυχής βολή είναι καθαρά θέμα τύχης και μόνον.
EODH Hoplite και Λεωνίδας 300: Το κατηγορίας MRAP όχημα που η EODH είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά στην προηγούμενη DEFEA ήταν ξανά παρόν, αλλά με επιπλέον εκτοξευτή Α/Τ Κ/Β Spike ενσωματωμένο στον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού Midgard 200 της Valhalla Turrets. Ομοίως, στα πλαίσια της προώθησης του προγράμματος αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Λεωνίδας, η εταιρία εξέθεσε στο περίπτερό της RCWS Nimrod 300/2, επίσης της Valhalla Turrets, και αυτό με εκτοξευτή Α/Τ Κ/Β Spike.
Mengia Innovative Engineering Αναβάθμιση οχήματος διοίκησης και ελέγχου: Η εδρεύουσα στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης εταιρία παρουσίασε μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για ένα όχημα που μπορεί να αξιοποιηθεί για επιτήρηση, διοίκηση και έλεγχο, την οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με το ΓΕΣ. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε ένα από τα ημιφορτηγά πολιτικού τύπου Mitsubishi L200 που απέκτησε ο ΕΣ περί το θέρος του 2020. Η ίδια η Mengia σχεδίασε και κατασκεύασε τον κλωβό ανακύλισης (roll cage) που περιλαμβάνει και δακτύλιο προσαρμογής οπλισμού και προσαρμόζεται στην καρότσα του οχήματος, το λίκνο του ως άνω οπλισμού – με διάταξη απορρόφησης της ανάκρουσης, δηλαδή αποκαλούμενο στη διεθνή ορολογία soft mount – και επιμελήθηκε και της ενίσχυσης της ανάρτησης. Παράλληλα ενσωμάτωσε συστήματα προερχόμενα από άλλες ελληνικές εταιρίες, όπως ηλεκτροοπτικά επιτήρησης της Miltech και σύστημα επικοινωνιών της Intracom. Ταυτόχρονα υπάρχει και πρόβλεψη προσθήκης θωράκισης στο όχημα. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ένα όχημα με τη διαμόρφωση που προτείνει η Mengia έχει δυνητικά πολλές χρήσεις, ανάλογα πάντα και με τον εξοπλισμό που κατά περίπτωση επιλέγεται να ενσωματωθεί. Έτσι, πέραν της απλής αναγνώρισης και επιτήρησης, πάντα κρίσιμης αποστολής για τις δυνάμεις των συνόρων, με την προσθήκη κατάλληλου καταδείκτη λέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως όχημα ΠΑΠ/ΑΕΛΑ, αξιοποιώντας την ευκινησία του και την ευκολία απόκρυψής του, ενώ και χωρίς τα συστήματα επιτήρησης και επικοινωνιών, αλλά με τον ανάλογο οπλισμό θα γινόταν ένα ικανοποιητικό όχημα ταχείας κρούσης. Η δε θωρακισμένη του έκδοση θα μπορούσε να θεωρηθεί συμπλήρωμα ή/και υποκατάστατο των εξειδικευμένων VBL με καλή απόδοση σε αποστολές αναγνώρισης, υποστήριξης και περιπολίας.
Arquus VBL Ultima: Η πιο πρόσφατη αναβαθμισμένη έκδοση του πασίγνωστου ελαφρού τεθωρακισμένου που από το 1997 αξιποιεί σε μεγάλους αριθμούς ο ΕΣ. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα δυο που αναβαθμίσθηκαν δοκιμαστικά στις εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρίας στο St. Nazaire και ήδη φέρεται να έχει αποσπάσει θετικά σχόλια. Η βελτίωση των επιδόσεων, ιδίως στους τομείς της μέγιστης ταχύτητας και της επιτάχυνσης, επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση του αρχικού ισχύος 95 ίππων πετρελαιοκινητήρα με νέο ισχύος 130 ίππων, συζευγμένο με νέο, αυτόματο, κιβώτιο ταχυτήτων και τροποποιημένο σύστημα μετάδοσης. Τα συστήματα πέδησης και ανάρτησης δεν παραμελούνται, καθώς τοποθετείται νέο σύστημα υποβοήθησης πέδησης και βελτιωμένες αναρτήσεις μπρος και πίσω. Η προσθήκη συστήματος κλιματισμού είναι οπωσδήποτε καλοδεχούμενη. Η αναβάθμιση στο επίπεδο Ultima συνεπάγεται ωστόσο και αύξηση του βάρους, με συνακόλουθη απώλεια της αμφίβιας ικανότητας του οχήματος, και για το λόγο αυτό ο ΕΣ προτίθεται να διατηρήσει αριθμό VBL στην αρχική τους διαμόρφωση, καθώς η δυνατότητα πλεύσης είναι επιθυμητή σε πολλές καταστάσεις. Η ίδια η Arquus αναφέρει ότι οι σχετικές εργασίες μπορούν να εκτελεστούν στην Ελλάδα, από εργοστάσια βάσης του ΕΣ ή από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Soukos Robots Μινώταυρος: Το συγκεκριμένο σύστημα σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία προορίζεται για άμυνα κατά μη επανδρωμένων αεροχημάτων κυρίως, μέσω της τύφλωσης και αχρήστευσης των ηλεκτροοπτικών τους συστημάτων ή και της καταστροφής τους με χρήση δέσμης λέιζερ ισχύος 300 kW. Ο εντοπισμός των στόχων γίνεται με συνδυασμό LIDAR και παθητικού ανιχνευτή ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, ενώ επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Η/Ο σκοπευτικό του τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού. Το ίδιο το όχημα – ως φορέας για το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκε ένα ΚΔΠ BTR-60PU – διαθέτει ειδική επικάλυψη καταστολής του υπέρυθρου ίχνους.
Nimr AJBAN LRSOV: Η αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε δυναμική παρουσία στη φετινή DEFEA και το ομολογουμένως πλέον εντυπωσιακό έκθεμα, που κέντρισε και το ενδιαφέρον του ΕΣ, ήταν το μακράς εμβέλειας όχημα ειδικών επιχειρήσεων AJBAN LRSOV. Πρέπει να επισημανθεί ότι η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του υπερέχουν καταλυτικά των κατ’ ευφημισμόν οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων M1117GR HMMWV μικρό αριθμό (6) των οποίων επί του παρόντος αξιοποιούν οι Καταδρομείς. Εκτός των περισσότερων βάσεων προσαρμογής οπλισμού και των θέσεων μεταφοράς υλικών, το AJBAN LRSOV φέρει και εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, καθίσματα με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων, προστατευτικά κιγκλιδώματα αντί θυρών και πρόβλεψη για προσθήκη θωράκισης.
AREX (WB Group) αναβάθμιση δίδυμου αντιαεροπορικού πυροβόλου ZU-23-2: Η πολωνική εταιρία παρουσίασε τη νέα πρότασή της για την αναβάθμιση του ZU-23-2 που διαθέτει σε μεγάλους αριθμούς και ο ΕΣ. Όπως και η προγενέστερη αναβαθμισμένη έκδοση που προωθεί εμπορικά η εταιρία, το αναβαθμισμένο σύστημα πυρός πυροβόλου διαθέτει ηλεκτρομηχανικό σύστημα ανύψωσης και περιστροφής με χειροκίνητο εφεδρικό, σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός με ενσωματωμένη θερμική κάμερα, αλλά πλέον, σε συνεργασία με την επίσης πολωνική Prexer, προσφέρεται η επιλογή, αντί για τον δίδυμο εκτοξευτή αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων βλημάτων, να τοποθετηθεί παρεμβολέας DJ-25 για την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones).
Το συνολικό βάρος του DJ-25 είναι 12-15 κιλά αναλόγως της διαμόρφωσης της κεραίας (7 κιλά ο ενισχυτής και 5 έως 8 η κεραία), τροφοδοτείται από ηλεκτρικό σύστημα 24 V DC, έχει βεληνεκές έως 2.500 μέτρα, και μπορεί να παρεμβάλλει συχνότητες μεταξύ 2,4 και 5,8 GHz και συστήματα γεωεντοπισμού στα 800-900 ΜΗz. Το μέγιστο εύρος δέσμης είναι 10 μοίρες, ενώ δύναται να λειτουργεί σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος που κυμαίνονται από -20 έως και 60 βαθμούς Κελσίου.
Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα πυροβόλα να φέρουν τον ως άνω παρεμβολέα, αλλά αντίθετα μπορεί να γίνει συνδυασμένη χρήση μονάδων πυρός μόνο με πυροβόλα, με πυροβόλα και Α/Α Κ/Β και με πυροβόλα και παρεμβολέα DJ-25.
Hellenic Instruments: Η δραστήρια αυτή εταιρία παρουσίασε αντιπροσωπευτικά δείγματα της μεγάλης ποικιλίας πυροσωλήνων για πυρομαχικά διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων που έχει αναπτύξει, καθώς και σταθεροποιούμενες βάσης έδρασης ηλεκτροοπτικών συστημάτων για χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, η εταιρία σκοπεύει να επεκτείνει τη γκάμα πυροσωλήνων που προσφέρει και μάλιστα, όπως είπαν με νόημα, και για πυρομαχικά που έως τώρα δεν διαθέτουν συνήθως προγραμματιζόμενους πυροσωλήνες.
Συμμετοχή αμερικανικού στρατού: Για μια ακόμη φορά ο αμερικανικός στρατός είχε εντυπωσιακή συμμετοχή στην DEFEA, εκθέτοντας ελικόπτερο UH-60M Blackhawk, τροχοφόρο τεθωρακισμένο Stryker της έκδοσης καταστροφέα αρμάτων Μ1134 με δίδυμο εκτοξευτή TOW, σύστημα ΠΕΠ HIMARS, MLRS M270A2 και για μια ακόμα φορά το JLTV της Oshkosh. Λογικά θα πρέπει να θεωρείται βέβαια η προσφορά όλων των ανωτέρω συστημάτων στον ΕΣ είτε ως πλεονάζον υλικό (EDA) είτε προς πώληση με αξιοποίηση κονδυλίων FMS, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο αναβάθμισης, αν είναι εφικτό, των ήδη υφιστάμενων Μ270 του Πυροβολικού στο επίπεδο Α2, ίσως και παράλληλα με την τυχόν απόκτηση μεταχειρισμένων συστημάτων του τύπου.
Rheinmetall GDF-009: Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη έκδοση του πασίγνωστου δίδυμου 35αριού της Oerlikon Contraves – που ανήκει πλέον στη Rheinmetall – και ενσωματώνει βελτιώσεις οι οποίες, αναλόγως της επιλογής του χρήστη, ξεκινούν από τη διευκόλυνση της συντήρησης με την αλλαγή των πεπαλαιωμένων πλακετών (PCB) με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, και φτάνουν μέχρι τη προσθήκη δυνατότητας τηλεχειρισμού ή και αυτόνομης εμπλοκής στόχων με τη χρήση απαρτίων, όπως το ραντάρ εμπλοκής και το ηλεκτροοπτικό σύστημα, προερχόμενο από το ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα αεράμυνας Skynex (στο οποίο μπορεί να ενσωματωθεί και το αναβαθμισμένο GDF-009. Το πυροβόλο που έφερε η εταιρία στην έκθεση διατηρεί τη θέση του χειριστή, αλλά οι θέσεις των γεμιστών έχουν αντικατασταθεί από αυτόματο σύστημα πλήρωσης του συστήματος αναχορηγίας πυρομαχικών. Γενικά αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για την αναβάθμιση των μονάδων πυρός πυροβόλων του συστήματος ΒΕΛΟΣ (ΠΑ) και του ΟΘΕΛΛΟΣ (ΕΦ).
WCF Aerospace (αντιπρόσωπος της Aerometals): Το έκθεμα που παρουσιάσθηκε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, δεδομένης και της πρόθεσης του ΕΣ για προμήθεια ελικοπτέρων της οικογένειας UH-60 Blackhawk, αλλά και της χρήσης των ναυτικών εκδόσεων (Aegean Hawk και υπό προμήθεια MH-60R) από το ΠΝ. Πρόκειται για το Η-60 IBF (Improved Barrier Filter). Όπως δηλώνει και η ονομασία του, πρόκειται για σύστημα φίλτρων που προστίθεται έμπροσθεν των εισαγωγών αέρα των κινητήρων του ελικοπτέρου, παρέχοντας προστασία από την εισρόφηση στερεών και υγρών σωματιδίων. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας τόνισαν την καλύτερη απόδοση και το μικρότερο βάρος και οπισθέλκουσα σε σχέση με τα έως τώρα χρησιμοποιούμενα συστήματα φίλτρων (τα πυραμιδοειδούς σχήματος φίλτρα της Donaldson). Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν σε αντίθεση με τα παλαιότερα φίλτρα, που προκαλούν και σημαντική μείωση της απόδοσης του κινητήρα με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα μόνο για προσθήκη σε κινητήρες που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν έχουν ταλαιπωρηθεί από εντατική χρήση, τα Η-60 IBF μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την προστασία κινητήρων επιβαρυμένων από αρκετές ώρες λειτουργίας. Η αύξηση του βάρους του ελικοπτέρου με το σύστημα της Aerometals ανέρχεται στα 54,43-57,15 κιλά έναντι 78,01 του αντίστοιχου της Donaldson, προκαλεί αμελητέα αύξηση της αεροδυναμικής οπισθέλκουσας έναντι 0,93m2, με μήκος 1,22 μ. έναντι 1,62 μ., ενώ δεν διαταράσσει τη ροή αέρα προς τις εισαγωγές ψύξης του κινητήρα και δεν απαιτεί διορθώσεις των ενδείξεων ταχύτητας (airspeed indication correction), ενώ είναι και οικονομικότερο από άποψη κατανάλωσης καυσίμων. Διαθέτει θύρες παράκαμψης για αποκατάσταση της ισχύος του κινητήρα σε περίπτωση απόφραξης των φίλτρων και σχετικό σύστημα παρακολούθησης της απόδοσής τους. Παράλληλα, ελαχιστοποιεί την παραμόρφωση μερών του κινητήρα λόγω υψηλών θερμοκρασιών και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ χρηστών που εκτελούν και αποστολές αεροπυρόσβεσης. Εγκαθίσταται εύκολα και γρήγορα, και ουσιαστικά δεν υφίστανται περιορισμοί στη διάρκεια ζωής των φίλτρων, εφόσον καθαρίζονται τακτικά (ανά 300 ώρες λειτουργίας περίπου).
Dillon Aero: Το κύριο προϊόν που παρουσίασε η εταιρία αυτή, γνωστή κυρίως από τις εκδόσεις του θρυλικού M134D Minigun που παράγει, ήταν το τρίκαννο περιστροφικό βαρύ πολυβόλο 503D, διαμετρήματος 12,7×99 χιλιοστών, το οποίο και αποτελεί πλέον τον κύριο ανταγωνιστή του καθιερωμένου GAU-19/A της General Electric. Η εταιρία δίνει έμφαση στην ευκολία χρήσης του όπλου αυτού από χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες πλατφόρμες, τόσο ως κινητού όσο και ως σταθερού οπλισμού. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του οπλισμού ελικοπτέρων της ΠΑ (για αποστολές CSAR), του ΕΣ (UH-60 και ΟΗ-58D ως εναλλακτικό των Μ3Ρ) και του ΠΝ (S-70B-6 και MH-60R), κύριο ή συμπληρωματικό οπλισμό – αναλόγως μεγέθους – σκαφών επιφανείας και συμπληρωματικό οπλισμό εγγύς προστασίας μονάδων του ΕΣ, σε χειροκίνητες εγκαταστάσεις ή ως μέρος επανδρωμένου ή τηλεχειριζόμενου συστήματος, με δυνατότητα εμπλοκής και μικρών παραμενόντων πυρομαχικών.
Leonardo AW139: Η ιταλική εταιρία, με δεδομένο και το εκδηλωθέν ενδιαφέρον από πλευράς της ΠΑ, προωθεί τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου ως ιδανικό αντικαταστάτη των γερασμένων πλέον ΑΒ-205Α1 που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Η Leonardo τονίζει το γεγονός ότι το AW139 έχει ήδη τύχει ευρείας αποδοχής, συμπεριλαμβανομένης και από την Αστυνομία και τη Διοίκηση Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, είναι ιδιαίτερα οικονομικό στη χρήση του και δύναται να χρησιμοποιηθεί για ποικιλία αποστολών, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλότερο βαθμό ασφάλειας χάρη στους δυο κινητήρες του. Το ελικόπτερο της ιταλικής Ακτοφυλακής που επιδείχθηκε ήταν σε διαμόρφωση έρευνας και διάσωσης, αλλά στο περίπτερο της εταιρίας υπήρχε και μοντέλο υπό κλίμακα το οποίο έφερε και οπλισμό, και μάλιστα με πρόσθετες προεκτάσεις των αναρτήρων ώστε να διαθέτει συνολικά τέσσερις σταθμούς μεταφοράς οπλισμού, πλέον των προαιρετικών πολυβόλων στις θύρες. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, η διαμόρφωση αυτή μπορεί να υιοθετηθεί και εκ των υστέρων (π.χ. από τα ελικόπτερα της ΕΦ). Αν τελικά η ΠΑ προμηθευτεί τον συγκεκριμένο τύπο, το ιδανικό θα ήταν τα ελικόπτερα που θα αποκτήσει να διαθέτουν το μακρύ ρύγχος που επιτρέπει την τοποθέτηση περισσότερων ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και πρόβλεψη τουλάχιστον για σύστημα αυτοπροστασίας κατά τα πρότυπα των ιταλικών ΗΗ-139 και των αμερικανικών ΜΗ-139, και επιπλέον και οπλισμού, ώστε να καταστούν ικανά και για πολεμικές επιχειρήσεις, αν απαιτηθεί. Σύμφωνα μια πληροφορία που αλιεύσαμε από την έκθεση, “η Ελληνική Αστυνομία ενδιαφέρεται για την προμήθεια 2+2 ελικοπτέρων της αμέσως μεγαλύτερης κατηγορίας σε σχέση με το AW139”, διατύπωση που κατ’ ουσίαν “φωτογραφίζει” το AW149.