Είχαμε πρόσφατα την τιμή και την χαρά να επισκεφτούμε την έδρα της εταιρείας ARAPKOULES OPLOTEHNIKI AR.I του κυρίου Αράπκουλε Ιωάννη στην Λάρισα, όπου διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τα επιτεύγματα της στον τομέα του φορητού οπλισμού. Εκεί μας υποδέχθηκε προσωπικά ο ίδιος κ. Αράπκουλες, ένας πραγματικός πατριώτης και γνώστης του αντικειμένου, ο οποίος και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και μας επέδειξε το τι έχει αναπτύξει στον τομέα του φορητού οπλισμού. Παράπονο του και συνάμα δικό μας είναι τα προσκόμματα που θέτει η ίδια η Ελληνική Πολιτεία στο έργο του, συνέπεια τόσο γραφειοκρατικών και θεσμικών αγκυλώσεων όσο και ιδεοληπτικής προδιάθεσης απέναντι σε κάθε προσπάθεια επίτευξης στρατηγικής αυτονομίας από την χώρα μας, ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία.
Σκοπός της επίσκεψης μας ήταν η ενημέρωση μας αναφορικά με το κιτ αναβάθμισης του τυφεκίου μάχης του Ελληνικού Στρατού, του γνωστού G-3 των 7.62Χ51 χλστ, που έχει αναπτύξει η εταιρεία και το οποίο είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε πως επιλέγει για την αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν του αποθέματος τυφεκίων του τύπου που διατηρεί ο πρώτος. Η εταιρεία έχει παραδώσει ήδη τις πρώτες 50 συλλογές αναβάθμισης οι οποίες αναμένεται, όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, να επιδειχθούν δημοσίως στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Το όπλο που προκύπτει από την αναβάθμιση (η οποία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στα G-3A3 όσο και στα G-3A4 που διαθέτει ο στρατός) φέρει την ονομασία G-3/21 και θα αποτελέσει το “νέο” τυφέκιο μάχης του ΕΣ.
Στο νέο όπλο έχουν τοποθετηθεί κατά σειρά από πίσω προς τα εμπρός:
-νέο πτυσσόμενο κοντάκι έξι θέσεων τύπου AR
-νέα πιστολοειδής λαβή
-ράγα Picatinny στον άνω κορμό του όπλου
-νέος χειροφυλακτήρας
-Ράγα Picatinny στο κάτω μέρος του χειροφυλακτήρα
-κάθετη χειρολαβή
-ράγες Picatinny στις ώρες “3” και “9” της κάνης έμπροσθεν του χειροφυλακτήρα
-νέος δίποδας
-αορτήρας “τριών σημείων”
Τα μεταλλικά απάρτια κατασκευάστηκαν από κράμα αλουμινίου 7075 που θεωρείται κορυφαίο από πλευράς αξιοπιστίας και ανθεκτικότητας. Η όλη σχεδίαση της αναβάθμισης έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος που καλείται να χρησιμοποιηθεί το τυφέκιο σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης του μέσου κληρωτού στρατιώτη του ΕΣ και την μεταχείριση που αυτός επιφυλάσσει στο όπλο του. Το “νέο” τυφέκιο είναι σχεδιασμένο με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, αξιοπιστίας και ανθεκτικότητας, ικανό να αντέχει σε μεγάλη καταπόνηση και κακομεταχείριση.
Όπως μας ελέχθη, στις δοκιμές ανάπτυξης του όπλου αποδείχθηκε η αξιοπιστία της όλης σχεδίασης, καθώς το όπλο δοκιμάστηκε υπό ακραίες συνθήκες χρήσης.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνεχόμενη κατανάλωση 400 φυσιγγίων (20 γεμιστήρες Χ 20 φυσίγγια) υπό αυτόματη(!) βολή, η υπερθέρμανση που αναπτύχθηκε ήταν πολύ μικρότερη της αναμενόμενης. “Σε λιγότερο από 5’ το όπλο είχε ψυχρανθεί σε επίπεδα προ βολής” όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. Σημαντικό είναι το ότι με την νέα αναβάθμιση διατηρούνται τα «σιδερένια» σκοπευτικά του όπλου ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτη ανάγκη π.χ σε περίπτωση που το οπτικό βοήθημα που επιλέξει ο ΕΣ για τον εφοδιασμό του αποθέματος τυφεκίων που έχει στην διάθεση του υποστεί ζημιά ή καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω εξαντλήσεως λόγου χάρη της διάρκειας του ηλεκτρικού συσσωρευτή κτλ.
Όλα τα απάρτια του κιτ αναβάθμισης του όπλου είναι κατασκευής της ARAPKOULES OPLOTEHNIKIS AR.I και είναι κατασκευασμένα με υψηλά πρότυπα παραγωγής.
Το κόστος του όλου “πακέτου” αναβάθμισης του G-3 δεν ξεπερνά τα 580, τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Στο κόστος δεν περιλαμβάνεται προφανώς το οπτικό βοήθημα που θα επιλέξει ο Ε.Σ-για την τελευταία προτείνουμε διόπτρα ACOG 4X32 με ενσωματωμένη λειτουργία “Red Dot”, ιδανικό κατά τη γνώμη μας για τις ανάγκες ενός στρατού κατά βάση κληρωτών και εφέδρων όπως ο Ε.Σ.
Σε πλήρη παραγωγή, με τρεις οκτάωρες βάρδιες σε λειτουργία, η ARAPKOULES OPLOTEHNIKI AR.I δύναται να προμηθεύει τον Ε.Σ με ρυθμό άνω των 2000 συλλογών αναβάθμισης τον μήνα ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταστεί δυνατός ο εκσυγχρονισμός όλου του αποθέματος τυφεκίων G-3 που αυτός διατηρεί σε υπηρεσία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η εταιρεία έχει αναπτύξει ανάλογη συλλογή αναβάθμισης του γνωστού υποπολυβόλου MP-5 την οποία πρόκειται να προτείνει στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) για την αναβάθμιση του σχετικού αποθέματος όπλων του τύπου που διατηρεί σε υπηρεσία. Το κόστος αυτής της αναβάθμισης κυμαίνεται στα 300 ευρώ ανά όπλο.
Πέραν αυτού η εταιρεία έχει την δυνατότητα παραγωγής της αραβίδας M-4A1 σε διαμέτρημα 7.62Χ35 ( .300 Blackout) ενώ έχει αναπτύξει και ένα υποπολυβόλο σε διαμέτρημα 9Χ19 Parabellum, το PCC Carbine Pistol.
Μας δόθηκε η διαβεβαίωση πως η εταιρεία μπορεί να αναπτύξει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και με μικρό κόστος συλλογές αναβάθμισης και για άλλα όπλα που έχει στην διάθεση του ο Ε.Σ όπως το οπλοπολυβόλο HK-11A1 αν επιδειχθεί επιχειρησιακό και αγοραστικό ενδιαφέρον.
Εκείνο όμως το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η είδηση πως έχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη ενός τυφεκίου “καταστροφής υλικού” (ή αλλιώς Α/Τ τυφεκίου όπως μας αναφέρθηκε) σε διαμέτρημα 20Χ102 χλστ!!! Το τελευταίο είναι τυφέκιο «κινητού ουραίου» ή αλλιώς bolt-action, τροφοδοτείται χειροκίνητα ανά μονάς με φυσίγγια των 20 χλστ και βάλει τους εξής τύπους φυσιγγίων:
-εκρηκτικά (HE)
-διατρητικά (AP)
-διατρητικά-λευκού φωσφόρου (AP-WP)
Φανταζόμαστε φυσικά, εφόσον τα φυσίγγια είναι διαμετρήματος 20Χ102 χλστ, θα μπορούν λογικά να αξιοποιήσουν το απόθεμα φυσιγγίων που έχει στην διάθεση της η Π.Α καθώς το ίδιο διαμέτρημα χρησιμοποιούσαν τα πυροβόλα M39 Pontiac που έφεραν τα F-5A/B Freedom Fighter που διέθετε η τελευταία έως το 2001.
Σε ερώτηση μας γιατί επιλέχθηκε η λογική της τροφοδοσίας ανά μονάς και όχι μέσω γεμιστήρα, μας ειπώθηκε πως με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ευελιξία όσον αφορά την τροφοδότηση με το κατάλληλο φυσίγγιο κάθε φορά, ανάλογα με τον στόχο και την κρίση του σκοπευτή.
Η σκόπευση επιτυγχάνεται με την χρήση διόπτρας μεγέθυνσης 4Χ16Χ40.
Το όπλο υπηρετείται από στοιχείο 3 ανδρών (σκοπευτής, παρατηρητής, γεμιστής-μεταφορέας πυρομαχικών) και θα απαιτηθεί εκπαίδευση 6 μηνών σε σχετικό σχολείο προ της επιχειρησιακής του αξιοποίησης.
Το κόστος του εν λόγω οπλικού συστήματος υπολογίζεται στα 8000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα ελκυστικό, καθώς με σχετικά μικρή οικονομική επιβάρυνση μπορεί ο ΕΣ αλλά και άλλοι κλάδοι των ΕΕΔ να καλύψουν τις ανάγκες τους στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, ειδικών δυνάμεων και των μονάδων πεζικού-άλλωστε ο επιθυμητός αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Από ανεξάρτητες πηγές είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ο ΕΣ ενδιαφέρεται για όπλα της κατηγορίας οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να μελετηθεί και να αξιολογηθεί η πρόταση της ARAPKOULES OPLOTEHNIKIS AR.I.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον οπλικό σύστημα που έχει αναπτύξει η εταιρεία, είναι ένα βομβιδοβόλο των 40 χλστ που βάλει βομβίδες LV των 40Χ46 χλστ και χρησιμοποιεί έναν πρωτότυπο μηχανισμό σκανδάλης, εξαιρετικά πρακτικό για κληρωτούς στρατιώτες χαμηλής έως μέτριας εκπαίδευσης. Το όπλο μιμείται τον μηχανισμό τροφοδοσίας του HK-69/79, ανοίγοντας προς το πλάι προκειμένου να γεμίσει και όχι συρταρωτά όπως συμβαίνει π.χ με το M203 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ανεξάρτητα με τον κατάλληλο κορμό και κοντάκι, είτε προσαρμοσμένο επί του G-3/21. Στο τελευταίο, το βομβιδοβόλο τοποθετείται με θετική ανύψωση 1ο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σιδερένια σκοπευτικά του G-3/21 (δεν απαιτούνται δηλαδή εξειδικευμένα σκοπευτικά).
Σε συζήτηση με τον κύριο Αράπκουλε εθίγησαν κάποια projects τα οποία θα μπορούσε να αναπτύξει η εταιρεία, είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με άλλους σε κάποιο εταιρικό σχήμα. Παραδείγματος χάρη η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα FPV drone εξοπλισμένο(εκτός των άλλων πιθανών διαμορφώσεων) με 4 εκτοξευτές Α/Τ ρουκετών 3.5’’ ή (κάτι που μας κέντρισε το ενδιαφέρον) ενός μη επανδρωμένου υποβρυχίου οχήματος (UUV)-“αυτοκτονίας”, το οποίο ενεδρεύοντας στον βυθό σε συνδυασμό με άλλα σε λογική «σμήνωσης» ή και σε ανεξάρτητα πρότυπα επίθεσης και εφοδιασμένο με ισχυρή εκρηκτική κεφαλή θα επιτίθονται στα εχθρικά σκάφη επιφανείας (π.χ αποβατικά) με ευνόητα αποτελέσματα. Τα συγκεκριμένα όπλα θα μπορούν να αφήνονται σε υποβρύχια αγκυροβόλια σε πιθανούς αιγιαλούς για διάστημα όχι μικρότερο του 1 ½ έτους, θα ελέγχονται από ενδεικτικά ομάδες ειδικών δυνάμεων και θα δρουν αποτρεπτικά π.χ σε απόβαση. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος τηλεκατευθυνόμενης “ναρκοτορπίλης” κάτι ιδιαίτερα ευφάνταστο και πρακτικό για το ελληνικό αρχιπελαγικό περιβάλλον επιχειρήσεων.
Εκείνο που αποκομίσαμε από την επίσκεψη μας στην ARAPKOULES OPLOTEHNIKI AR.I είναι πως από την Ελλάδα δεν λείπουν τα μυαλά, οι δυνατότητες και η φαντασία, αλλά η (πολιτική) βούληση και η (επιχειρησιακή) διάθεση για την ανάπτυξη σύγχρονων οπλικών συστημάτων τα οποία με μικρό κόστος θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των ΕΕΔ, σε μια “value for money” λογική. Οι καιροί επιτάσσουν εγρήγορση, επαγρύπνηση και ενεργοποίηση του δυναμικού της χώρας και όχι εγκληματική ραστώνη και προκλητική αδιαφορία.
*το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού “ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ”. Έκτοτε έλαβαν χώρα νεώτερες εξελίξεις οι οποίες ουσιαστικά “πάγωσαν” το πρόγραμμα αναβάθμισης του G-3, αν και κάποιες συλλογές της AR.I OPLOTEHNIKI παραδόθηκαν στον Ε.Σ και επιδείχθηκαν μάλιστα δημοσίως.